
En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.
Som liten var tv-programmet ”Året med Kungafamiljen” en höjdpunkt. Och det var redan från barnsben som intresset för den svenska kungafamiljen tog fart, ett intresse som blivit starkare med åren.
- Victoria är min favorit. Jag tycker om hennes egenskaper, det hon utstrålar. Hon är plikttrogen, glad och verkar genuint intresserad. Hon är också i min ålder vilket säkert inverkar, säger Forth.
Nästbästa arbetsdagen på jobbet
När kronprinsessan och Daniel Westling gifte sig i Stockholm den 19 juni 2010 fanns Linda Forth på plats i Stockholm för att bevaka händelserna i egenskap av journalist för Vasabladet och Österbottens Tidning. En dag då Stockholm stängdes för bilar, folk gick på gatorna och svenskarna firade kärleken. Solen sken och världen kändes overklig, som en saga.
- Jag rankar den som min nästbästa dag på jobbet. Den bästa är slottsbalen på självständigheten, säger Forth.
Under årens lopp har det förekommit flera tillfällen som berört Forth. Ett är då kronprinsessan åkte till USA för att studera och när bilderna från Nobelfesten visade att det var uppenbart att kronprinsessan led av anorexia. Huvudpersonen i det starkaste minnet är dock prins Daniel.
- Det som berört mig allra mest är Daniels tal till henne under bröllopsfesten.
”Alla har väl någon gång velat bli en prinsessa”
Monarkin är en institution som i vår tid kan kännas omodern. Ändå har den svenska kungafamiljen ett starkt pr-värde för Sverige och framför allt kronprinsessan med familj är populära bland svenskarna.
- Alla har väl någon gång velat bli en prinsessa. Hon är prinsessan, men det finns något folkligt över henne, något vanligt och äkta. Men samtidigt är det ju omöjligt att bli det själv och det gör det intressant, säger Forth.
Personliga egenskaper, engagemang och en stilig garderob är några av hemligheterna bakom kronprinsessans popularitet, tror Forth.
- Fastän hon kämpat med dyslexi och säkert haft mycket svårigheter så upplevs det som om hon alltid vill göra allt i sin roll, säger Forth.
Också i Finland är den svenska kungafamiljen populär.
- Det är nog för att vi inte har något kungahus själva. Och så har vi en historia som knyter ihop oss.
Firar med prinsessbakelse på kungliga fat
I det ljusa köket hemma hos Forth finns en speciell låda. En låda med assietter och koppar med kungliga motiv. Helst skulle Forth hänga upp dem på väggen.
- Jag samlar porslinsassietter med kungliga motiv som man kan köpa på loppis i Sverige.
I samlingen finns en assiett från 1976. Ett fat med blå kant och motivet av en bukett vita orkidéer, ett par kvistar jasmin, liljekonvaljer och doftranka. Det är drottning Silvias brudbukett och den assietten har Forth hittat på loppis i Vasa för några euron.
- Jag har ingen aning om vad de är värda, men för mig är de mycket värda, säger Forth.
I samlingen finns också assietter med förlovningsbild av kungaparet och portätt av kungen.
- De är så fina i blåvitt. Jag har sagt till sambon att de egentligen skulle få hänga på väggen, säger Forth och ler.
Födelsedag på Öland
När kronprinsessan fyllde 37 år fanns Forth själv på plats på Öland för att delta i festligheterna.
- Det var fascinerande att hon tog sig tid att hälsa på alla, det var äkta glädje. Men allra roligast var det följande morgon då vi var ute och sprang och mötte henne och Daniel som också sprang. Följande morgon mötte vi henne igen då hon sprang med sina livvakter. Tredje hoppades jag på att se henne igen, men då såg vi henne inte mera, säger Forth och ler åt minnet.
Forth grämer sig över att hon inte kommer att vara på plats på Öland. I stället friras födelsedagen med att följa festligheterna vid tv.
Förstår kritiker men njuter av stjärnglansen
Inte sällan händer det att Forth får argumentera för och motivera sitt kungliga intresse.
- Jag förstår om man är kritisk till monarkin. Inte kan jag heller argumentera för att man ärver sin roll. Men jag har valt att njuta av det roliga, för mig är det som en saga och det ger mig litet lyx i tillvaron.
När tror du Victoria blir drottning?
- Jag är tudelad där. Man vill förstås att kungen ska vara frisk och klara av att vara kung länge. Det är säkert lättare för henne med två barn att vara kronprinsessa i stället för att vara drottning. Så jag hoppas att det får ta några år ännu innan hon blir drottning.