Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20110 articles
Browse latest View live

Henrika Andersson fick litteraturpris

$
0
0

Författaren Henrika Andersson är helt överväldigad av det mottagande hon fått i Riga, där hon på torsdagen fått ta emot Jānis Baltvilks International Prize in Children's Literature and Book Art för boken Emma Gloria och den röda Längtansboken.

Mottagandet har varit överväldigande i Riga, säger Henrika Andersson

Listen3 min 17 s
Spela upp klipp på Arenan: Mottagandet har varit överväldigande i Riga, säger Henrika Andersson

- Lettland och Riga har varit en stor överraskning för mig, säger hon.

Priset hon tilldelats är ett stort internationellt barn- och ungdomspris, där också översättaren belönas, samtidigt.

- Synlighet är alltid bra, säger Andersson och betonar att det är fint att ungdomslitteraturen lyfts fram. Varenda intervjuare har läst boken, de inbjudna ungdomarna har gjort det likväl och vi har pratat och debatterat den.

Överväldigande feedback

Andersson upplever att hon fått fin feedback för boken i Riga - mer än vad hon fick när den utkom i Finland får några år sedan.

Jānis Baltvilks International Prize in Children's Literature and Book Art delas årligen ut till en barnboksförfattare från Östersjöregionen samt till den som översatt boken till lettiska.

Henrika Andersson är förutom författare också verksam som skådespelare, regissör och läsambassadör.

Det är förlaget Schildts & Söderströms som skriver om priset på sin Facebooksida.


Mord och skräck i sommarnatten

$
0
0

Helgens biopremiärer består främst av mord och skräck. Tacka vet vi animerad film som piggar upp fredagen lite!

Det är sommar och allt som kommer på bio är skräckfilm efter skräckfilm?! Men kanske det är just nu man ska passa på att titta på dem när man inte behöver gå ensam hem i mörkret. Tur så finns det även lite barnvänligt, och mesvänligt, bland biopremiärerna den här helgen.

Violette

Jeppis Pride till ära får vi se en fransk film som vidrör homotemat. Filmen utspelar sig under efterkrigstiden och handlar om Violette som skriver böcker. Genom böckerna träffar hon Simone, vilket leder till ett komplicerat förhållande kvinnorna emellan. Man ska inte låta sig skrämmas av att filmen är på franska, den verkar riktigt bra ändå!


Planes 2: Fire & Rescue

Animerade filmer är bäst! Perfekt för småbarnsföräldrar som är trötta på att se på barnsliga barnprogram - en sådan här film kan hela familjen titta på och ha roligt åt. Planes 2: Fire & Rescue är den andra filmen i samma serie, och den verkar minst lika tokrolig som den första.


Deliver Us From Evil

Men fy. Igen en skräckis den här fredagen. Och Deliver Us From Evil är riktigt obehaglig. En film där hemsökta människor som har knarrande ljud och barn är blandade vet man att är hemsk. Behöver det ens sägas att det är samma person som ligger bakom den här filmen som bakom The Excorcism of Emily Rose? Gå och titta om ni vågar, jag våga inte ens titta på trailern utan att blunda och hålla för öronen ibland.


The Salvation

Den här filmen tycks innehålla allt. Död, spänning, kärlek och Mikael Persbrandt. Vad mer kan man önska sig? Det är en dansk/brittisk/sydafrikansk produktion, och i filmen hörs både danska och engelska. Uttråkad hinner man knappast bli under de 89 minuter filmen håller på, för den tycks vara fylld med spänning! Och många mord.

Personer du alltid hittar på kryssningsbåten

$
0
0

Skepp ohoj! Vi har listat de personer du alltid hittar på ett kryssningsfartyg.

Det är sommar och semester och många väljer att hoppa på färjan och kryssa över till något grannland. När man är instängd på ett kryssningsfartyg i ett halvt dygn hinner man träffa på alla sorters människor. Men vissa personer tycks alltid dyka upp på de här båtarna, och vi har listat några av dem. Kommer du på någon annan kryssningsperson?

Karaokeentusiasten

Personen som sjunger låt efter låt i karaokebaren - ensam eller inför publik, spelar ingen roll! Inte spelar det heller någon roll om personen ifråga kan sjunga eller inte. Det är ju karaoke. På en kryssningsbåt.

Den som tror sig vara en karaokeentusiast

Den här gör allt samma som ovannämnda, enda skillnaden är att den här personen gör det först efter x antal drinkar. Nästa morgon är morkkisen ett faktum, om minnet finns kvar det vill säga. Egentligen vinner ingen på att den här personen finns. Möjligen en kompis som får sig ett gott skratt, men annars ingen.

De här hör helt säkert till den andra sorten.


50 plussaren som söker

50 plussaren som sitter i baren med ett vakande öka. 50 plussaren har kommit ensam på kryssning, men planerar inte att vara ensam länge till. Personen vakar efter vad och vem som helst egentligen, som kan erbjuda lite sällskap. Om 50-plussaren inget sällskap får, kan personen även nöja sig med att bara sitta i dansbaren och dricka drinkar med blinkande isbitar och se på midnattsshowen

Bild: Yle

Den minderåriga

Som minderårig är kryssningsfartygen ett paradis! Där är inträdet till krogen och tillgången till alkohol inte lika omöjlig som på fastlandet. En gyllenechans att dra en ordentlig fylla utan att bli fast, med andra ord.

Småbarnsföräldern

Den här personen är trött av alla sömnlösa nätter och sliten av allt blöjbytande. Men så fort småbarnsföräldern lägger sin fot in på färjan är allt det där som bortblåst. Alla hämningar är borta och det är dags att koppla av, och framförallt - släppa loss! Ett varv via tax-freen, buffén och så vips är den här personen omvandlad till person nummer två.

Nyskurat däck på kryssningsfartyg.
Nyskurat däck på kryssningsfartyg. Bild: Yle/Rolf Granqvist

Obevakade barn

Barnen till ovannämnda småbarnsförälder. Eftersom barnets förälder kopplar av och släpper loss får ungen göra precis vad hen vill. Tömma bollhavet på bollar? Varför inte! Kasta köttbullar på personer i bordet intill? Go for it! Kissa på heltäckningsmattan? Check!

Överätaren

Den här personen är i princip alla som går till buffén och äta. Folk där inne är som djur som har gått hungriga allt för länge. Fastän där är proppat med människor ser var och en bara maten framför sig. Därav tar ingen hänsyn till någon eller något. Någonstans på vägen tycks folk ha missförstått bufféns riktiga syfte och tar den numera som en tävling i vem som kan äta mest och dricka mest under en och en halv timme.

Han besöker alla världens länder i en resa utan flyg

$
0
0

203 länder på fyra år och med en total budget på 30 000 dollar. Torbjörn C. Pedersen från Danmark är på sitt livs resa.

Torbjörn C. Pedersen från Danmark är just nu på en resa ingen människa tidigare företagit sig. Han besöker alla världens länder på en resa utan att nyttja flyg. Torbjörn räknar med att resan tar ungefär fyra år och 51 länder är redan besökta. För tillfället befinner han sig i Sydamerika, närmare bestämt Colombia och huvudstaden Bogotá.

- Ända sedan jag var barn har jag önskat besöka alla världens länder men aldrig tänkt att det var möjligt att genomföra. Det finns för många länder och ska man besöka dem alla så tar det säkert ett helt liv. Och så måste man säkert vara miljonär för att klara det ur ett ekonomiskt perspektiv. Men så började jag titta närmare på idén och insåg att det inte alls är en omöjlighet.

Torbjörn räknade ut att om han spenderar en vecka i varje land så skulle resan ta fyra år att genomföra och med en budget på 20 dollar per dag i genomsnitt rör sig slutsumman för hela resan i trakten av 30 000 dollar. Inte alls en omöjlig ekvation.

- Vi som kommer från Norden är vana med att allting är dyrt och så är det faktiskt inte i största delen av världen. Nu när jag är i Sydamerika kan jag sova gott en natt för nio dollar och äta för tre till fyra dollar om dagen, säger Torbjörn.

Hemma om tre år

Hitills har Torbjörn hunnit besöka 51 länder och nu är det Sydamerika som i lugnt tempo ska prickas av. Efter det följar Afrika och Mellanöstern, sedan Asien och till sist Australien och den kringliggande övärlden. Om ungefär tre år räknar han med att vara hemma igen i Danmark där han har familj och flickvän som väntar.

- Under de tio månader jag har varit på resa så har min flickvän redan hunnit besöka mig fyra gånger så förhållandet fungerar nog riktigt bra.

Mest chockad över Torbjörns resa var vännerna som till en början idiotförklarade honom och föräldrarna som var rädda för konsekvenserna av att vara borta så länge från arbetslivet.

- Jag är 35 år gammal och alla mina vänner har familj, hus, hund och pengar på banken. De ville att jag också skulle starta ett vuxenliv med barn och allt som hör till. Men jag hade en vän som trodde på mig från början och sade att det här kan du säkert få sponsorerat. Då var resan igen mera realistisk att genomföra. När jag väl hade bestämt mig så stöttade förstås alla mig.

Penna och sjal det viktigaste i väskan

Att packa för en resa till Turkiet i maj med tre barn i hälen är inte lätt. Än värre måste det vara att packa för en resa som tar flera år och går genom alla klimatzoner. Torbjörn har packat 20 kg i en större och en mindre väska. Där hittar vi skor för varma dagar och skor för svala dagar. En vinterjacka är nödvändig men det viktigaste i väskan är ändå aningen förvånande.

- Det viktigaste jag har packat ner är två väldigt enkla ting: en kulspetspenna och en sjal.

Kulspetspennan ser Torbjörn som ovärderlig i mötet med många människor i olika kulturer. Ibland rör det sig om att ge och ta emot e-postadresser andra gånger fungerar pennan som en brygga mellan språken. Sjalen är viktig eftersom den är så mångfunktionell: som skydd för kölden eller solen, den kan användas för att knyta fast saker och ting och ifall kulturen kräver kan den användes för att täcka hår och ansikte.

Mamman är från Helsingfors

Ett av de svåraste besluten Torbjörn måste företa sig är att avgöra hur länge han stannar i respektive land. Resan är uträknad så att han i genomsnitt stannar sju dagar i varje land. Men vissa länder har mer att erbjuda och andra mindre.

- I Island var jag femtio dagar och på Grönland i två månader. Medan jag plöjde genom de europeiska länderna i snitt på en dag per land. I Tyskland däremot så räckte det med att gå runt lite och landet avklarad. Det samma gäller Finland eftersom jag har familj där och har besökt landet hundratals gånger.

Torbjörns mamma är från Helsingfors och han har mycket släkt och vänner här runt den södvästra kustremsan.

Just nu ser han fram emot att åka till Bolivia eftersom flickvännen möter upp honom där och de får en vecka tillsammans. Sedan fortsätter resan till alla världens hörn. Vill du hänga på kan du göra det på webbsidan http://www.onceuponasaga.dk/

Mads Mikkelsens bästa

$
0
0

Mads Mikkelsen får testa på vilda västern i The Salvation. Vi listar danskens bästa filmer.

Dansken Mads Mikkelsen är aktuell i westernfilmen The Salvation som hade finlandspremiär i fredags. Mikkelsen gör, som vanligt, en stabil rollprestation. Mikkelsen har gjort bra ifrån sig både på den inhemska bioduken samt på den internationella. Här listar vi nu hans topp trea.

3. Adams æbler (2005)

I denna danska komedi från 2005 spelar Mikkelsen en präst. Prästen han spelar är godtrogen samt att han kanske inte alltid har alla indianer i kanoten. På kyrkan Mikkelsen jobbar tar han hand om kriminella genom ett rehabiliteringsprogram. Mikkelsens vardag ändras en aning när nynazisten Adam anländer till kyrkan.


2. Casino Royale (2006)

Att spela skurk i en Bond film är ingen dålig bedrift. Just det gör Mikkelsen i Casino Royale. Le Chiffre, som Mikkelsens karaktär heter, behöver pengar och har därför anordnat en pokerturnering. Förstås spelar multitalangen James Bond (Daniel Craig) i turneringen. Skådespelarvinsten kring Texas hold 'em bordet vinns helt klart av Mikkelsen.


1. Jagten (2012)

Lucas (Mads Mikkelsen) är omtyckt av alla. Han jobbar på ett daghem. En dag blir han inkallad till chefen och hon säger att han skall stanna hemma några dagar. Orsaken är att ett av barnen har anklagat Lucas för pedofili. Arbetskollegor, vänner och bekanta tror på flickan. Ett barns lögn gör en persons liv till ett levande helvete. Mads Mikkelsens klart bästa rollprestation.



Text: Johannes Björkqvist

Favoritord på film

$
0
0

Visst är det ofta man inte hittar ord för något? Filmkammaren har listat tre ord ord på film som ofta skulle komma till användning.

Det sägs att ett nytt ord skapas ungefär en gång i timmen. Somliga fastnar i hjärnan och blir populära medan andra dör bort direkt efter att ordet galopperade ut ur munnen. Shakespeare var en mästare på att skapa nya ord, ca 10 000 snickrade han verbalt ihop, och Ted Forsström jobbar med att skapa nya ord varje morgon i Succémorgon. I Filmkammaren tar vi en titt på de bästa orden myntade i filmer. Ett klassiskt ord och två kontemporära.

3. Chillax

Final Destination 2 (2003)

Kombinera orden chill och relax och du har skapat ett stadium av total vila, chillax. Ordet användes för första gången och blev oerhört populärt i den andra Final Destination-filmen. Det är stoner-Rory som använder begreppet chillaxing då han puffar på sina magiska drakar.


2. Fetch

Mean Girls (2004)

Mean Girls är en riktigt bra film med Lindsay Lohan i huvudrollen. Filmen handlar om tjejer som är elaka mot varandra medan de samtidigt försöker vara så fetch som möjligt. Tyvärr lyckas ändå inte Gretchen få igenom synonymen för cool.


1. Supercalifraglisticexpialidocius

Mary Poppins (1964)

En klassisk film om en fantastisk kvinna med en otrolig fantasi. Supercalifradgilistic är ordet som kan användas i de tillfällen då inga andra ord passar in.

Jimmy Westerlund – från Lappfjärd till Los Angeles

$
0
0

Jimmy Westerlund är Lappfjärdspojken som inte visste vad han skulle bli då han blir stor. Han prövade sig fram i olika branscher för att sedan satsa fullt ut på en karriär som musiker, låtskrivare och producent. Drömmen tog honom till änglarnas stad Los Angeles där han under flera år jobbat stenhårt för att bli ett namn att räkna med.

Jimmy Westerlund besöker Lördax

Listen16 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jimmy Westerlund besöker Lördax

- Nu då jag varit några år i USA så får jag ofta frågan om jag kommer ihåg att hålla fötterna på jorden och det är ju inte speciellt svårt då man har den österbottniska jantelagen inpräntad i sitt DNA, snarare är det svårare att tillåta sig själv att hänga från molnen mellan varven och tro på sig själv och bara köra på det man tror på själv.

Jimmy kommer från den lilla orten Lappfjärd i södra Österbotten och har som så många andra startat med att spela på krogar och fester runt om i nejden till att ta sig ut i den stora världen och verkligen jobba med de internationella lirarna, hur gör man det?

Jag tänkte att jag måste satsa helhjärtat om det ska bli något. Så jag började bo i studion, sov på soffan och försökte lära mig. Det gäller att vara bra förberedd, träna och öva mycket.

-Jag har nog tänkt på det många gånger själv också. Jag vet inte hur det går till, det är väl bara att ta en grej i taget. Jag var ju ganska sent ute med att satsa professionellt, jag sökte runt ett tag men märkte att studerandet inte var något för mig så då tänkte jag att jag måste satsa helhjärtat om det ska bli något. Så jag började bo i studion, sov på soffan och försökte lära mig. Nu har jag gjort många dåliga produktioner men kvaliteten blir väl bättre med åren, haha.

- Jag tror att man måste vara väldigt PÅ hela tiden och tacka ja till det mesta för man vet aldrig vart saker och ting leder. Mittiallt märker man att man hamnat någonstans man aldrig trodde var möjligt men det måste gå vissa kringelikrokar. Det gäller att vara bra förberedd, träna och öva mycket.

musiker
musiker Bild: Jimmy Westerlund

Vägen till toppen

Jimmy gjort namn för sig i Finland bl.a. med att producera Sturm und Drang som blev en enorm succé och hans låt Game On framförd av världsartisterna Pitbull, Dario G och TK Zee valdes till officiell maskotlåt för FIFA World Cup i Sydafrika 2010. För att förädla sin talang och skapa de rätta kontakterna packade han ihop sitt pick och pack och åkte till Los Angeles för att studera studioteknik på Los Angeles Recording School.

- Då jag kom dit så kände jag ju ingen. Det är som att börja från noll. Jag gjorde skolan bara för att komma i kontakt med folk och det gick som jag hade tänkt och jag blev bekant med lärarna där som introducerade mig till en massa folk och plötsligt fick jag ett fantastiskt erbjudande av Warren Riker, trefaldig Grammyvinnare som ville att jag skulle komma och jobba med honom. I hans studio kom det in en massa folk som man lyssnat på själv, t.e.x. Eagles, Steve Vai, Michael Landau…det var fantastiskt att få sitta där och lyssna på deras samtal. De här musikaliska giganterna har faktiskt skitit i allt och bara gjort allt exakt som de velat göra. De är kompromisslösa, hänsynslösa, raka och ärliga från början till slut. Det är därför de är så bra. Rent privat är alla sedan ganska flippade och bara underhåller varandra men då de jobbar så jobbar de. Det är en väldigt speciellt miljö att vistas i.

Hemligheten bakom framgången

Jag har ju faktiskt en hel del erfarenhet, min fru Sofie räknade just häromdagen att jag gjort över 55 album så något lär man väl sig längs med vägen.

- Det är en väldigt stor fråga och svår att svara på själv. Det är väl en kombination av många saker men en är att jag jobbar väldigt hårt, typ dygnet runt. Jag har egentligen inget annat liv förutom jobbet och familjen. Jag har inte tid att åka på strandsemester och bara ligga, jag väljer andra saker. Arbetsetiken är väl en grej. Sedan är jag väldigt mångsidig, det är min styrka att jag kan hantera många olika genrer och jag är snabb då det gäller. I Finland så är min finlandssvenskhet ett plus, jag har alltid varit intresserad av engelska och har ett bra öra för hur texter ska skrivas och uttalas så jag är en bra brygga mellan språken. Sedan så har jag ju faktiskt en hel del erfarenhet, min fru Sofie räknade just häromdagen att jag gjort över 55 album så något lär man väl sig längs med vägen.

Vistrubaduren blev sjusovare i Hangö

$
0
0

Årets sjusovare i Hangö är Rainer Roth.
Rainer Roth är känd som trubadur och arrangör för visfesten.

Roth är ordförande för föreningen Visans Vänner i Hangö. Föreningen har ordnat Nordisk visfest i Finlands sydspets i trettio år..

Från körer och Beatles till visor

Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö
Pyjamasklädda Hangöbor väcker enligt traditionen sin sjusovare genom att slänga henne eller honom i fontänen. Bilden är från 2012. Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö Bild: YLE/Johan Nordström

Roth är en trubadur som har sysslat med musik sedan han var liten. Han sjöng i barn- och ungdomskörer och spelade gitarr. Redan på 1960-talet var han sångare och sologitarrist i sitt första band Fellows. Förebilden var Beatles, berättar Roth som också översatt Beatlestexter till svenska.

I dag uppträder Roth med traditionella visor av till exempel Evert Taube och Dan Andersson. Han har också skrivit egna visor.

Roth har varit med på visfesten i Hangö från starten för trettio år sedan och uppträtt på nästan samtliga visfester.

Artisterna på visfesten kommer från hela Norden. Festivalen har också haft gäster från Lettland och Frankrike.

Det är föreningen Pro Hanko - Pro Hangö som utser sjusovaren i Hangö.


”Så länge artister vill ge ut skivor kommer de att finnas”

$
0
0

Köper folk CD-skivor längre eller har skivbutikerna inte någon uppgift längre? Vad betyder skivan för artisten? Vi ringde upp Jyri Lipponen, verkställande direktör på Levykauppa Äx, och så snackade vi med det inhemska rockbandet Damn Seagulls om den försvinnande skivan.

Även om vi på X3M forstätter att hamstra CD-skivor är det tydligt att tjänsterna med musikstreaming börjar ta över marknaden. Då den kända skivbutiken Stupido Shop i Helsingfors gick i konkurs i juni, bestämde vi oss att ta reda på CD-skivans framtidsutsikter.

Köper någon CD-skivor längre?

– Helhetsmarknaden för CD-skivor har minskat drastiskt under de senaste 10 åren och den här minskningen kommer att fortsätta i två-tre år enligt min uppskattning, men där kommer vi också att möta ett så kallat botten då marknaden jämnas ut, säger Jyri.

Jyri menar att det inte går att tillämpa någon stereotypi om att folk inte värdesätter CD-skivor längre. Det är individuellt, och det kommer alltid att finnas människor som köper och har CD-skivor radade upp i alfabetisk- eller genreordning i hyllan. Man kan spekulera kring om det finns någon koppling mellan en viss genre och konsumtionsbeteende, men i den frågan har Jyri en tydlig åsikt – det är helt individuellt och har inte med genre att göra.

Skivbutikernas uppgift

Förutom att tillfredsställa folkets behov av musik har skivbutiker en stor betydelse för artister. Jyri nämner bland annat den nu stängda Stupido Shop.

– Det är en jättedålig grej för många artister att Stupido Shop stängdes, speciellt indie-band. Stupido Shop kunde lyfta fram och stöda nya artister och fenomen, säger Jyri.

Nu är den kanalen stängd, beklagar han, men säger att hans skivbutik, Levykauppa Äx, har också uppfyllt samma funktion under åren.

Medan han beklagar Stupido Shops konkurs, känner han inte att minskningen av marknaden är ett problem för hans verksamhet med Levykauppa Äx.

Jyri konstaterar att samma utveckling har skett i hela Europa, och det var därmed inte något oväntat ¬– det gäller bara att anpassa sin verksamhet efter marknaden. Och så har också Levykauppa Äx gjort. Även om CD-skivor utgör ungefär 70 % av deras försäljning, skulle de inte klara sig på enbart det.

– Kunden kommer alltid först och vi lyssnar på kunderna om hurdana tjänster de vill ha. En stor del av vår företagsverksamhet just nu är då människor beställer skivor på nätet och hämtar dem från våra butiker. Då sparar de på postkostnaderna, säger Jyri.

– Såklart utvecklar vi också andra tjänster och produkter hela tiden. Vinylutbudet växer hela tiden och så erbjuder vi också exempelvis CD + t-skjortspaket.

Bild: YLE/Boas Jonsson

Den fysiska skivan

Jyri konstaterar att singlar har redan i lång tid kommit ut enbart digitalt, även om det finns en liten del artister som släpper sina singlar på CD eller vinyl. Som exempel lyfter han fram vår egen Olavi Uusivirta. När frågan gäller hela album, är svaret tydligt för Jyri.

– CD-skivan fortsätter att vara det viktigaste formatet, säger Jyri.

Enligt hans erfarenhet skulle en artist bli riktigt sur om någon kom med en minnessticka istället för en fysisk skiva på en skivlanseringsfest. Det är viktigt att få röra och peta på den fysiska skivan och se hur det känns efter allt det jobb man gjort. Jyri konstaterar att så länge som artister vill ge ut skivor, kommer de att finnas.

För de inhemska Damn Seagulls som kom nyligen ut med sitt fjärde album är det sist och slutligen inte så viktigt om människor har deras fysiska skiva – den fysiska skivan är viktig för enbart dem själva.

– Människor har olika sätt att konsumera musik och det är inte vår sak att kritisera det. Frågan är snarare om det finns ett rättvist sätt för artister att få den ersättning de förtjänar, säger killarna i Damn Seagulls.

De förbannade fiskmåsar-killarna tangerar också Stupido Shops konkurs och konstaterar att det är en svår stund just nu, men att folk som vill ha skivor kommer alltid att finnas. Vem vet, kanske Stupido Shop öppnar sina dörrar åter.

Ja, så var det klart. CD-skivan stannar kvar. Länge leve CD-skivan!

Skivor att skämmas över

$
0
0

Det sägs, och ser ut som om, CD-skivan håller på att gå mot sin död. Men vi blickar tillbaka på dess storhetstid. Vilken skiva skäms du mest över att du äger eller har ägt?

CD-skivan hade sin storhetstid på 80- och 90-talet, men numera är den så gott som död. Men för att liva upp CD-skivan en aning har vi dammat av våra hyllor där hemma och sett tillbaka på vilken skiva vi skäms över mest att vi äger eller någongång har ägt.

Och ja, när man väl börjar tänka efter finns det några stycken. Men om man bara fick välja en ser vår lista ut så här:

Catzo:

Den skiva jag skäms absolut mest över är faktiskt min allra första cd-skiva. Vi ska komma ihåg att det här var tidigt 90-tal och jag var inte värst gammal eller förståndig. Min första skiva var DJ Bobo Dance With Me. Ja, jag vet. Det är inte så hett att tala om den när den första skivan kommer på tals. Däremot kan jag kontra med att min första c-kassett var Michael Jacksons Dangerous, lite mera poäng drar jag hem där


Kjell:

Jag äger omkring 7000 skivor och skäms inte över nästan någon, trots att jag äger en hel del bajs. Under medlet av 90-talet så köpte jag en hel del cd-singlar eftersom de var väldigt billiga. En cd-singel som riktigt bränner i min skivhylla är den icke-roliga låten Marja-Liisa av det icke-roliga bandet Jätkät. Jag vaknar fortfarande av mitt egna skrik då jag tänker på att jag verkligen betalat för detta.


Claudia:

Jag minns inte alls vad som fick mig att köpa Aquas skiva, men enda låten jag kunde sjunga med till var ju så klart Barbie Girl. Nynnar på den ibland också idag...

Louise:

Jag förstår inte hur jag gjorde det, men jag lyssnade på Simpe Plan till lust och leda. Utan att skämmas dessutom. Men i dag skäms jag nog lite över att den skivan finns där i hyllan. Jag minns hur jag gick omkring med min Walkman (!) på stan och lyssnade på deras skiva och kände igen mig i deras sångtexter. Jag måste ha varit väldigt ångestfylld i mina tidiga tonår...

Och om jag inte hade ångest så fick jag det antagligen av att lyssna på dem, för vem står ens ut med Pierre Bouviers gnälliga röst?

När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig

$
0
0

- Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

Marcus Birro är svensk författare, poet och skribent. Bekant bland annat från På Spåret, som han vann tillsammans med finlandssvenska Johanna Koljonen 2010, och som krönikör i Expressen. Nu är Marcus Birro också Vegas sommarpratare.

Sommarpratet handlar bland annat om när han förlorade ett barn. Det ägde rum i Finland.

Marcus Birro

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Marcus Birro

- Vi slogs för hans liv i tolv dygn på det där sjukhuset men han klarade sig inte.

När sköterskan kommer in
sval, blek, tunn, ljus, finsk
går jag ut
Jag orkar inte sitta där och höra henne leta efter Dantes hjärtljud

Marcus Birro är bosatt i Stockholm med fru och två barn, en pojke och en flicka. Både hustru och barnen är finländska medborgare, själv är Marcus italiensk medborgare.

- Jag har under de senaste tio åren varit ute på en halsbrytande resa, mäktig nog att kasta vilken man som helst över bord. Men jag lever ännu och står stolt vid relingen och blickar ut över ett liv som blivit både märkligare, häftigare, sorgligare och galnare än jag någonsin trott vara möjligt.

I sitt sommarprat bjuder Birro på insikter och stämningar ur sitt eget liv. Om egna tillkortakommanden som skribent, som förälder, som medmänniska. Birro reflekterar över sin starka tro och stunder av lycka tillsammans med barnen. Det är öppet och avslöjande sommarprat med en skarp och klar blick för samhället omkring.

- Det är inte livet som rusar i väg. Det är vi. Livet har inget tempo. Livet är en inbjudande, grönskande dunge men vi lever våra liv på en motorväg och har ingen aning om vad vi missar. Allt bara sveper förbi. Tills vi själva dör en dag. Och då finns det inte längre någonstans att fly.

Marcus Birro sommarpratar den 28 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan. Också som podcast.

Bland annat de här låtarna spelar Marcus Birro i sitt Sommarprat

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

I skick efter maraton - löparnas bästa tips

$
0
0

I skick efter maraton - löparnas tips

I skick efter maraton - löparnas tips

1 min 25 s
Spela upp klipp på Arenan: I skick efter maraton - löparnas tips

Löpare på Stockholm maraton ger sina bästa tips för att återhämta sig efter ett maraton. Sa någon öl?

Hör mer om hur det medicinska teamet jobbar på Stockholm maraton i hälsoprogrammet Kraft onsdagen 30.7.2014 kl. 19.30 på Radio Vega. Repris söndag 3.8 kl. 11

Krokodilbajs mot spermier

$
0
0

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring eller honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång.

- Folk har i alla tider försökt skydda sig på olika sätt. Man har använt djurtarmar och olika blåsor som kondomer, och man har stoppat in en hel del i kvinnans slida - passionsfruktsskal, honung och krokodilavföring, berättar barnmorskan Åsa EnervikRiksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Sverige.

Hon ser den kvinnliga frigörelsen och kliniker för sexuell hälsa som viktiga milstolpar i preventivmedlens utveckling. Till Finland kom p-pillret och spiralen i slutet 1950-talet, som båda gav kvinnorna möjlighet att själva bestämma över sina kroppar och potentiella graviditeter. År 1972 började den moderna familjeplanerings era, då folkhälsolagen trädde i kraft och förband kommunerna att anordna rådgivning i familjeplanering.

Inga förbud i Finland

I Sverige fanns det en preventivmedelslag ända fram till slutet av 1930-talet, som förbjöd att sprida användningen av preventivmedel eller upplysning kring dem.

Enligt THL, Institutet för hälsa och välfärd, har vi i Finland inte haft några liknande bestämmelser, utan här har man genom tiderna varit jämförelsevis tillåtande när det gäller preventivmedel. Efter krigen uppmuntrades ju till och med medborgarna att föda nya finländare. Aborter har däremot varit strängt kontrollerade, och före 50-talet tilläts abort bara om moderns liv var i fara.

Enligt barnmorskan Åsa Enervik, har attityderna till preventivmedel konstant varierat under historiens gång.

Viljan att utveckla manligt p-piller saknas

- Om man ska nämna något negativt med p-pillren så var det att de förde över preventivansvaret på kvinnorna, konstaterar Åsa Enervik.

Så var dröjer då det manliga p-pillret?
Medan kvinnor i hela tiden fått utstå biverkningar av de hormonella preventivmedlen, har en stor del av forskningen om det manliga p-pillret lagts på is, bland annat för att de skulle ge för många biverkningar.

Åsa Enervik är ändå hoppfull.

- Man brukar alltid säga att det manliga p-pillret kommer om fem till tio år. Men jag är ändå hoppfull, det forskas jättemycket i det här och jag tycker mig höra positiva tongångar.

- Så om fem eller tio år har vi ett manligt p-piller?

- Om fem till tio år, javisst, skrattar barnmorskan Åsa Enervik.

Texten är en del av serien Var allt bättre förr, där hälsoserien Kraft granskar fenomen i den medicinska historien. Läs de andra artiklarna här. Hör mer om preventivmedlens historia och bland annat om prokrastinering - uppskjutarbeteende - i Kraft onsdagen 30.7.2014 klockan 19.30 på Radio Vega.

Relaterade ämnen: "Läkemedelsföretagen inte intresserade av p-piller för män"

Kari Vuola årets sjusovare

$
0
0

Orgelartisten Kari Vuola valdes till årets sjusovare i Nådendal på söndagen. Vuola är kyrkomusiker vid Nådendals församling.

Vuola föddes 1963 i Björneborg. År 2001 blev han doktor i musik vid Sibeliusakademin. Samma år började han som kantor vid Nådendals församling och som konstnärlig ledare för Pargas orgeldagar. Vuola har haft en stor roll i utvecklandet av Nådendals musikliv.

Sjusovaren utnämndes traditionsenligt genom att slängas i vattnet klockan sju den 27 juli vid Nådendals gästhamn.

En avskalad Nicki Minaj på spellistan

$
0
0

En kärleksballad av Nicki Minaj, 80-tals rock av Slash, finlandssvensk pop och en gammal fin låt som fått nytt liv av Robin Schulz. Det bjuder X3M:s spellista på den här veckan.

Måndag är vår favoritdag, för det betyder ny vecka och nya låtar. I dag har vi fyra godingar att bjuda på.

Nicki Minaj / Pills N Potions

Pills N Potions finns med på Nicki Minajs kommande album The Pink Print. Vi älskar den lugna låten, och också den avskalade videon. Här finns inga stora rosa hår och bling. Istället är det kaniner och gammaldags grafik som regerar.


Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators / World On Fire

80-talet är tillbaka! Iallafall rockbrudarna, rockvrålet, rökmaskinerna och lädret. I slutet av videon får vi till och med se Slash i egen hög person. Slash är på gång med sitt tredje album tillsammans med sångaren Myles Kennedy. Precis som låten heter också skivan World On Fire, och den kommer ut i september.


Robin Schulz and Lily Wood & The Prick / Prayer In C

Lilly Woods hesa röst tröstar mitt sommartrötta hjärta. Här har vi en riktigt skön låt med en härlig video. Prayer in C gavs ursprungligen ut av duon Lily Wood & The Prick redan år 2010. I år fick den tyska producenten Robin Schulz upp ögonen för låten, och det är hans remix som du hör här.


Lotta Sandholm / From Good To Bad

Lotta Sandholm var den första att lämna finalen i Idol efter att hon sjöng Robbie Williams låt Let me entertain you. Det här tog ändå inte kål på musiklusten, utan gav henne istället en fin nybörjargrund att stå på. Nu är hon redo att slå både nationellt och internationellt. Arbetet med det kommande albumet är i full gång och om allt går som det ska så kommer det ut en ny singel under hösten.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.


"Cirkus handlar om att få vara sig själv"

$
0
0

På måndagen går startskottet för den internationella ungdomscirkusfestivalen Ylösalas. Unga cirkuskonstnärer från Sverige, Ryssland, Frankrike och Finland deltar i festivalen, som på fredagen kulminerar i en galaföreställning med bitar ur varje föreställning. Arrangör för festivalen är cirkusskolan Circus Helsinki.

Cirkusfestival kommer till stan

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Cirkusfestival kommer till stan

- Tanken är att publiken ska få en möjlighet att bekanta sig med hur cirkus ser ut i olika länder, och hur cirkus ser ut idag. Cirkus nuförtiden är nämligen något helt annat än vad folk ofta tänker sig, säger Martina Linder, verksamhetsledare för Circus Helsinki.

Varje kväll under veckan uppträder någon av de olika ländernas grupper. Först ut är Circus Helsinkis föreställning Helium - Lusten att flyga.

Ungdomscirkus är nycirkus

De flesta ungdomscirkusar ägnar sig idag åt nycirkus, berättar Linder. Till skillnad från traditionell cirkus, där man mest visar upp teknik, blir föreställningen en helhet som förmedlar något mera än att bara visa upp ett trick.

- Det kan finnas teater med, eller levande musik. Den traditionella cirkusen har utveckats till något som berör människor, berättar Linder.

Temat för festivalen Ylösalas är olikhet, tolerans och mobbning.

- Det handlar om att få vara sig själv, hitta sig själv och ha rätten att vara naturlig. Det är också en av ungdomscirkusens starka sidor idag. Många unga, också vuxna, söker sig till cirkus just av den anledningen.

Hör hela intervjun med Martina Linder intill.

Cirkusfestivalen Ylösalas pågår 28.7-1.8. Föreställningarna är varje kväll klockan 18, i Circus Helsinkis utrymmen i Södervik.

Tidernas bästa popsångare?

$
0
0

Tidernas bästa popsångare? Ja, frågan är om han inte är det, Sam Cooke. Åtminstone om ni frågar mig. Fast någon kanske protesterar mot förleden pop i popsångare, men som jag ser det är det mesta av det som Sam Cooke gjorde efter att han gått över från gospel till den världsliga musiken under senare hälften av 1950-talet är pop snarare än t.ex. soul.

Då handlar det om en viss ofta förekommande (tonårs)romantik och kärlekstematik i texterna, i kombination med lättheten i anslaget. Att han är afro-amerikan gör honom inte automatiskt till en soulsångare även om hans stil oftare började närma sig soulmusik in emot 1960-talets början och fram till hans död; Somebody Have Mercy, Bring it on Home to me, A Change is gonna come etc.

Men talar vi uttryckligen om tidernas bästa soulsångare så säger jag Marvin Gaye. Nu ska det ändå inte handla om tidernas bästa sångare i det här programmet, utan snarare är det frågan om personliga, igenkännbara röster, som jag har velat lyfta fram. Och eftersom popen är den musikstil som alltid berört mig mest, är det företrädesvis just den som det handlar om: det vill säga pop som populärmusik i den vidaste bemärkelsen av ordet och då ingår här alla genrer inom den s.k. lätta musiken, dit jag också räknar rock och jazz i så fall.

Inte bara sångare

När jag började planera för det här avsnittet i Radio Vegas sommarserie om musikinstrument, som skulle handla om människorösten, stod det från början klart att jag ville ha med en bred variation vokalister och röster. Dessutom ville jag ha med också några exempel på hur rösten har använts också till annat än sång i traditionell bemärkelse.

Jag minns t.ex. hur djupt jag berördes av Martin Luther Kings röst då jag som liten pojke hörde hans tal i en filmserie om hans liv, som gick något tag i början av 1970-talet, måste det ha varit. Jag berördes alltså trots att han alltså inte sjöng och trots att jag knappast förstod mycket av vad han sade. Men på det sättet är Martin Luther King ett ypperligt exempel på rösten som instrument. Det finns andra också.

Nostalgiska barndomsminnen om sångare och sångens betydelse

Vad gäller mina personliga preferenser, så har svart rytmmusik – soul, funk, jazz, hiphop - sedan mitten av 1980-talet dominerat mitt musiklyssnande och följaktligen är det många afro-amerikanska sångare som jag rankar högt. Men å andra sidan är det från rock och pop som min besatthet med populärmusik har börjat, vilket jag inte heller kan bortse ifrån när det gäller vad som genom tiderna har påverkat mitt intresse.

Att just sången haft en avgörande betydelse för mitt lyssnande var en orsak till att jag valde rösten som ”mitt” instrument – för denna serie alltså. För till saken hör att jag inte själv skulle kalla mig sångare precis, även om jag väldigt gärna sjunger och gör det nästan hela tiden. Men då helst tyst för mig själv så att ingen annan hör. Fast så har det kanske inte alltid varit, vilket jag lite överraskande kom in på när jag gick över från planering och skissande till det egentliga manusskrivande.

För om det kändes naturligt att börja med en av mina stora favoritsångare, Sam Cooke, som jag alltså redan inledningsvis var inne på, kom jag sedan smått oförhappandes att halka in på mera nostalgiskt färgade barndomsminnen som har präglat mitt intresse för popmusik – och där har sången inte haft en obetydlig roll. Så under processens lopp ändrades mina ursprungliga planer och från den preliminära listan över sångarnamn jag borde ha med i programmet, blev jag slutligen tvungen att stryka många favoriter.

Det blev med andra ord inte ett program om de bästa sångarna, knappast ens ett program om mina favoritsångare. I stället blev det åtminstone delvis en personlig nostalgitripp om hur mitt intresse för popmusik väcktes i början av 1970-talet, och hur det sedan utvecklades. Och visst är alla vokalister i programmet både fina, personliga sångare och egna favorier.

Musikinstrument: Rösten i Radio Vega, tisdagen den 29 juli kl. 14.03. Redaktör: Ralf Sandell

Så här håller du dig nedkyld i sommarhettan

$
0
0

Det är så hett ute! Men istället för att klaga på vädret ska vi ge dig de bästa tipsen för att hållas nedkyld.

Det är riktigt hett nu, även på våra kalla breddgrader. Och visst är det härligt, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Som när man ska sova om nätterna, utan luftkonditionering, till exempel. Därför tänker vi hjälpa dig och ge våra mest kreativa tips på hur du hålls nedkyld i värmeböljan.

Kylvästen

Töm en flytväst på innehållet och fyll den med kylklabbar istället! Du är garanterat nedkyld samtidigt som du kan jobba på solbrännan på armarna. Ett annat bra alternativ är att bevara nedkylda drycker i facken på västen - du hålls kall och förfriskad. Men obs! Att använda denna väst på sjön är kanske inte det klokaste, den lär nämligen inte flyta lika bra som en riktig flytväst...

Sömn
Att ligga under täcket är så skönt. Men också hett. Sömn Bild: YLE/Seppo Sarkkinen

Fryslakan

Att sova när det är hett hör kanske till en av de jobbigaste sakerna som finns. Det finns en klassisk lösning till det problemet som många kanske redan provat på, men vi tänkte dela med oss av den i alla fall. För att få en nedkyld natt - lägg då ditt lakan och dynvar i frysen en stund innan läggdags! Ett problem är att sängkläderna riskerar att bli våta, men det problemet löser man lätt genom att lägga lakanen in i en plastpåse.

Fläktställning

Vet ni en sån där ställning man kan ha runt nacken till sitt munspel? Istället för ett munspel fäster du där fast en minifläkt som fläktar dig dagen lång! Om den här konstruktionen är för avancerad för dig kan du alltid använda dig av en gammal hederlig bordsfläkt. Hemligheten för att få en skön, frisk bris är att ställa ett glas med iskallt vatten (eller bara is) framför fläkten. På så sätt kommer luften som fläktas vara härligt sval och skön!

Ett vattenglas
Ett vattenglas Bild: Yle

Vattenkontoret

På Yle i Böle är det iskallt, men alla kontor har det kanske inte lika nedkylt. Så för den kontorsarbetare som skulle behöva svalkas föreslår vi att flyttar ut sitt kontor i vattnet. Du placerar en plaststol på bottnen av havet och som bord för din dator kan du ha ett plastbord eller varför inte en luftmadrass. Se till så att det inte är för djupt där du sätter dig, utan just så att din nedrekropp blir under ytan. Tänk att både få jobba på brännan och jobba, ja, på riktigt. Och allt på samma gång!

Vilka är dina bästa tips för att hålla sig sval?

Premiär för Teaterboulages barnpjäs

$
0
0

På torsdag är det premiär för Teaterboulages pjäs ”Bagare Birger får en vän”. Pjäsen är tvåspråkig och riktar sig till barn i åldern 4-10 år, men pjäsen passar hela familjen.

Huvudperson är Birger Björn som nyligen flyttat till Storskogen. Han känner sig ensam och saknar vänner att leka med.

Skådespelare och dockteaterkonstnär Heidi Fredriksson står för både text, regi, dockor och det övriga visuella. I rollernas ses Marika Ruokolahti, Sanni Impilä, Ellen Paulig och Alexandra Granberg.
Pjäsen är ca 40 minuter lång och visas i paviljongen på Lillholmen i Pargas.

Premiären är den 31.7 kl. 18.00 och under därpå kommande veckorna visas sju föreställningar.

Läs mer om pjäsen på Teaterboulages webbplats.

Teaterboulages 14 föreställningar av satsningen Jukebox tidigare i sommar såldes slut. 3400 personer såg den.

Inte utan min bokhylla

$
0
0

- Ska man faktiskt ha en bokhylla fylld av böcker dessa dagar? Den frågan ställer sig Katarina Rejman, litteraturdoktor och lärarutbildare I synnerhet som hon ska flytta till Stockholm. Svaret är enkelt i Katarinas fall, böckerna ska med, så måste det bli.

Katarinas sommarprat handlar om böcker och berättelser, vikten av att läsa och hur böcker kan forma ens liv och livsbild.

- Jag har faktiskt försökt hålla tillbaka gällande bokköp på senare tid. Men pärmar och baksidestexter förför mig och titlar och författarnamn kittlar min nyfikenhet.

Många av de böcker Katarina Rejman läst förknippar hon med resor eller platser. Eller omvänt, förknippar platser och situationer med böcker hon läst.

- På den hetaste av stränder med Indiska oceanens varma doft i näsan läste jag Bo Carpelans roman Axel. Trots den exotiska miljön greps jag av det vemodiga och sorgliga i Axels öde.

Läst sig och skrivit sig genom livets kriser

Katarina läste sig genom sin barndoms somrar. Mellan simning och blåbärsplockning slukade hon böcker.

Hon läste böcker som Lille lorden och Heidi i alperna, men också allersromaner som typ handlade om kärlek på liv och död.

Särskilt under senare år när Katarina jobbat med sin avhandling har hon funderat över hur vi människor påverkas av de berättelser vi tar till oss.

Vissa böcker har hon läst flera gånger. Först som ung flicka, senare som vuxen med mer kritisk blick, men med värme och viss utvidgad förståelse för den okritiska läsningens magi.

- Jag har lärt mig en hel del om världen genom att läsa och det är också så vi lärare motiverar vikten av att läsa för våra elever. Men det som gör läsningen så fascinerande är att vi alla startar vår läsning i ett alldeles subjektivt utgångsläge. Så kommer samma böcker att tala till olika människor på olika sätt.

Katraina Rejman berättar i sitt sommarprat att hon mer eller mindre läst sig och skrivit sig genom de kriser som drabbat henne. Dagböckerna hon skrivit kommer hon någon dag att bränna upp. Hon säger att de är av föga värde för någon, inte ens för henne själv numera.

Genom böcker och berättelser får jag syn på mitt eget liv och kan distansera mig från det.

- Men vad som förefaller mig större är att det finns böcker som kan bära mig genom livets olika skeden.

Bland annat den här musiken spelar Katarina rejman i sitt sommarprat:

Katarina Rejman sommarpratar den 29 juli kl 10.05 och 18.03 i radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Viewing all 20110 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>