Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20097 articles
Browse latest View live

Redrama och Clarissa till STK i Pargas

$
0
0

I år åker Svenska Talande Klubben på turné runtom i Svenskfinland på publikens begäran. Nästa stopp blir i Pargas, och upp på scen stiger Redrama, Clarissa och Max in the Crowd. Vi ses där!

En av Finlands största rap-artister, Redrama, intar Svenska Talande Klubbens scen på Pargas idrotts- och ungdomsgård fredagen den 22.8 tillsammans med Clarissa och Pargas egen stolthet, Max in the Crowd.


Redrama fick sitt genombrott år 2003 med albumet Everyday Soundtrack. Singeln Hang it up toppade Finlands officiella singellista och Redrama kammade hem ett flertal priser. I februari släpptes hans fjärde album, Reflection, som bland annat innehåller hittarna Kickstart, Let go och Clouds som han gjorde tillsammans med A.J McLean från Backstreet Boys. Redrama fungerade även som domare i årets UMK-tävling, där vi också kunde se Clarissa tävla med låten Top of the world som gick hela vägen till finalen. Clarissa är också känd för låtarna The Coolest Girl och Like the First Time. I slutet av maj släpptes hennes nyaste singel Lies.

STK har naturligtvis också ett förband, och i Pargas värms publiken upp av ska-bandet Max in the Crowd. De här killarna lovar exploderande energi som får alla att dansa. Succémorgons radarpar Janne Grönroos och Ted Forsström fungerar som värdar för kvällen.

Vi lovar, det här är en kväll ni inte vill missa!

Biljetterna kostar åtta euro och evenemanget har ingen åldersgräns. Här kan du köpa biljetter.


Klubben sänds direkt i Radio X3M och som webb-tv på x3m.yle.fi med start klockan 18.00.


Marlenes vill toppa danslistorna

$
0
0

Marlene Östersunds dotter fick tuff start på sitt liv och den berättelsen blev texten dansbandet Marlenes kommande singel som kommer ut i höst.

Dansbandet Marlene vill toppa listorna

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Dansbandet Marlene vill toppa listorna

Dansbandet Marlenes har spelat tillsammans sedan juli 2013 och nu är bandets kommande singel nästan färdig för publicering. Låten ”Angelina” handlar om Marlene Östersunds dotter som fick en tuff start på sitt liv. Östersund är sångerska i Marlenes.

Marlenes, på bilden saknar Philip Norrvik.
Marlenes, på bilden saknas Philip Norrvik. Marlenes, på bilden saknar Philip Norrvik. Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Hon vägde bara 470 gram när hon föddes och det har varit en lång väg. Det är för henne jag har skrivit låten. Texten skrev jag i ambulansbussen till Tammerfors då jag var på väg för att träffa Angelina.

I dag mår Angelina bra och Östersund säger att dottern diggar den nya låten väldigt mycket.

Hård konkurrens

Marlenes är ett nytt dansband i Österbotten och kampen om sommarspelningarna är hård. Om ett nytt band bildas och antalet spelningar är det samma som tidigare tvingas något annat band stiga åt sidan.

- Det är svårt att komma in som ett nytt band. Spelningarna blir inte flera och sommaren är absolut höjdpunkten för dansbanden, säger Östersund om konkurrensen mellan banden.

I sommar har Marlenes ägnat tid åt den kommande singeln, men spelar i Åminne i Malax lördagen 2.8.

Vart siktar Marlenes?

- Vi har våra förhoppningar om att en dag toppa listorna i Österbotten till att börja med. Sen får vi se hur det går.

Ljudlig jazz i parken

$
0
0

Jazzpubliken blir allt yngre. Equally Stupid spelar jazz med rockattityd och hård volym. På torsdag uppträder de i Esplanadparken.

Equally Stupid i Morgonöppet

Listen4 min 25 s
Spela upp klipp på Arenan: Equally Stupid i Morgonöppet

- Det är väldigt många som är intresserade av att spela jazz och publiken växer också. Idag är det inte så strikta gränser. Det är ofta fråga om jazz blandat med andra influenser, popmusik och rockmusik, säger Sigurdur Rögnvaldsson som spelar gitarr i bandet.

Jazzbandet Equally Stupid
Sigurdur Rögnvaldsson, David Meier och Pauli Lyytinen spelar i Equally Stupid. Jazzbandet Equally Stupid Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sigurdur kommer från Island, Pauli Lyytinen som spelar saxofon från Finland och trummisen David Meier från Schweiz där han också bor. Det internationella jazzbandet träffades alla på musikhögskolan i Göteborg.

Jazz-Espa –festivalen fortsätter veckan ut med dagliga konserter i Esplanadparken. På söndagen ordnas en jazzpicknick på Glaspalatsets innergård, mer information om evenemanget finns här.

Hur väl kan du din Tove?

$
0
0

Vad kännetecknar Filifjonkan? Vilket yrke hade Toves Janssons morfar och var har Tove studerat? Testa dina kunskaper om författaren och konstnären Tove Jansson som hade fyllt 100 i år.

Sampling demokratiserar konsten på ett helt nytt sätt

$
0
0

Ibland känns det som om varannan ny låt egentligen är en gammal hit som bara är lite omgjord. Artister och band samplar gamla låtar som aldrig förr, men hur går det egentligen till? Musikexperten Jennah Vainio har svaren.

Att låna delar av andras verk för sitt eget är knappast något nytt inom olika konstformer, och musikbranschen är inget undantag. Allt flera artister lånar delar av andra artisters verk, vilket inom musikbranschen har en mera bekant term, nämligen sampling. Hur ska du gå till väga för att använda en sample i din låt? Musikexpert Jennah Vainio från Teosto svarar.

Den mest samplade låten

Enligt databasen whosampled.com har världens mest samplade låt samplats 1362 gånger. Låten heter Change The Beat och det är Fab 5 Freddy som gjort orginalet.

Den hörs i bland annat Thrift Shop (av Macklemore and Ryan Lewis feat. Wanz) och i Justin Biebers låt Right Here.


Här ser du resten av samplingslistan.

– Först måste man definiera vad en sample är. Det är alltså ett musiksegment som ofta kommer från en kommersiell skivinspelning, säger Jennah.

Hon klargör att ifall det är frågan om en kommersiell skivinspelning är det viktigt att ”cleara”, alltså verifiera att man får använda materialet.

– Speciellt om man som ung upphovsman gör en låt som lånar någon annans musik. Då måste man alltid ha tillstånd från skivbolaget.

Du måste ALLTID ha lov att sampla

Generellt inom media är det ofta längden på musikstycket som avgör hur mycket som ska betalas för det, om någonting alls. Men samma principer gäller inte sampling.

– Det spelar ingen roll hur lång den är. Man måste alltid ha lov till att få göra det. Upphovsrättslagen är entydig på den här punkten, säger Jennah.

Om du tänkte vara listig och hoppades på att komma undan utan att fråga om lov, ska du tänka två gånger, ifall du inte råkar ha en massa extra pengar i sparbössan.

– Så ska man ju naturligtvis inte göra. Då kan man ligga illa ute sedan senare ifall man blir uppfångad av någon, alltså om någon hör att du har använt någons annans hjärnkapacitet på din egen sång.

Hon menar att du kan hamna ut för stora rättsliga kostnader eftersom det är sannolikt att du hamnar i en rättstvist med den ursprungliga upphovsmannen eller skivbolaget.

– Sedan är det naturligtvis en annan sak om man nu hemma eller för skojs skull gör det ena eller det andra, men genast när det blir offentligt så måste man vara noggrann med upphovsrättsliga saker, säger Jennah.

Okej, längden spelar ingen roll. Men vad kostar det då?

– Det varierar beroende på skivbolag och artisten som man håller på att sampla. Men oftast är det naturligtvis frågan om något sorts avtal just gällande pengar. Det är ett ekonomiskt varierande resultat.

Om du ringde upp Beyonces skivbolag och till din bittra besvikelse kom fram till att pengarna i din sparbössa inte räcker, finns det ännu hopp.

– Naturligtvis så finns det ju också sample samlings-CD-skivor i våra databanker som är helt lagliga att använda, säger Jennah.

Jennah berättar också att du kan hitta dem även på nätet som ett alternativ till att köpa sample CD:n. Men inte heller här ska man glömma goda vanor.

– Det hör naturligtvis till bra kutym att informera då man exempelvis producerar sin första skiva – att det står någonstans att samplen är från den här samlingen. Det är ju rätt att ge cred dit det hör, säger Jennah.

Att göra samplingen oigenkännlig

Det finns kryphål i de flesta systemen – gäller det också sampling? Tänk om man ändrar om en sample så att den är oigenkännlig.

– Det är ju sant att med dagens program kan man göra det ena och det andra så att det tillslut låter som något helt annat. Det kan vara svårt att märka att det här har något att göra med den ursprungliga låten. Här går hederligheten hand i hand med kollegial respekt för andras verk.

Jennah menar att det förekommer en hel del, men att lagen är entydig på den punkten – även om du har pitchkorrigerat eller delat upp ett verk, är det ändå frågan om någon annans verk, och här går hon in på plagiat, eftersom det är något som människor lätt blandar ihop med sampling.

– Det är två skilda saker. Plagiat är inte ett nytt verk, utan ett verk som har plagierats från något tidigare verk. Ofta betyder det i praktiken att refrängen är ett i ett och så vidare. Sampling är då man skapar ett nytt verk genom att återanvända något som redan är skrivet i ett annat verk – det kan vara ett riff eller intro som man loopar i all oändlighet och så bygger man på något annat. I princip är det då inte plagiering utan ett nytt verk som använder element av ett annat verk. Plagiat är helt annat, då är det direkt stöld kan man säga.

Sampling demokratiserar konsten

Jennah sammanfattar att sampling alltid har existerat i en eller annan form. Sampling är nytt, men i och för sig inte nytt. Hon menar att vi alltid lånat av andra och nämner exempelvis Bach som lånade av Vivaldi på 1700-talet. Det är på sätt och vis samma sak, menar Jennah.

– Att man vill ge sitt verk en yttre refereringspunkt som på något sätt hämtar något nytt till verket man själv skapat. Och det är jättepositivt att det demokratiserar konsten på ett helt nytt sätt. Och vad gäller upphovsrättslag, så det är ju självklart att den som har tonsatt originalet har rätt till sin ersättning.

Temadagar värda att fira

$
0
0

I ära av den internationella tigerdagen funderar vi på vilka andra temadagar vi skulle vilja införa i kalenderåret. Vad sägs om en dag ägnad åt croissanter till exempel? Nami!

I dag är det den internationella tigerdagen, och dessa kattdjur är inte de enda som har fått en egen dag i kalendern. Nej, så gott som varje dag är det något som firas - allt från terrakottakrukans dag till semikolonets dag. Hm, dessa dagar bryr jag mig kanske lika lite om som alla hjärtans dag. Däremot finns det andra saker jag gärna skulle fira lite extra bara för att de är så bra! Och så skulle de göra livet litet bättre, om så bara för en dag.

Croissantens dag

Det finns mazarindagen och till och med punschrullen har en egen dag, och ingen av de två är ens goda. Men croissanter är kanske det godaste som finns! Du kan äta det sött eller salt och du kan framförallt äta hur mycket som helst av detta spröda mästerverk. Croissanten skulle absolut förtjäna en helt egen dag.

Hemgjorda delikata croissanter
Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö

En dag fri från sociala medier

Sociala medier i all ära, men ibland kan jag till och med bli irriterad på mig själv för att jag lägger ned så mycket tid på att scrolla och likea. Det är bilder, statusar, skämt och gnäll som folk delar med sig av hur mycket som helst varje dag. Hur skönt skulle det inte vara om alla bara bestämde att en dag vara helt och hållet utan allt det här? Varje år då denna dag inträffar skulle jag ordna en fest så att alla bara kan umgås med varandra för en gångs skull, utan bilder och telefoner.

Rimdagen

Jag tycker rim är så himla bra
Därför borde de en egen dag ha
En dag då du ska rimma om något kul
Till exempel att en Teletubbie kan vara gul och ful
Tänk om någon skulle ragga upp dig med ett rim
"Tjena, du har så fint skinn. Vill du kanske bli min?"

Otrevliga dagen

En dag då du inte behöver vara trevlig. Inte mot någon. Du är bara helt blank och vanlig, utan att anstränga dig. Tänk så skönt! Och det viktiga här är att alla är med på noterna. När jag går till butiken vill jag inte att butiksbiträdet ska vara trevlig mot mig, för då får jag dåligt samvete om jag inte är det tillbaka. Alla ska bara vara tysta och säga endast det nödvändigaste. Inga falska leenden eller komplimanger. Bara kyla och ärlighet.

Sminkfria dagen

Kvinna speglar sig
Kvinna speglar sig Bild: Glowimages.

Fastän det inte finns en officiell sminkfri dag (ännu), brukar jag ha såna rätt ofta ändå. Därför tycker jag att vi bra skulle kunna ha minst en dag om året då alla är iklädda sin naturliga skönhet. Då skulle ingen behöva känna sig mer naken än den andra. För hur snygg smink än gör en så finns det inget skönare än att kunna gnugga sina trötta ögon utan att se ut som en panda efteråt.

Modern dans och levande jazz delar scen på Åbo svenska teater

$
0
0

Modern dans och levande jazz delar scen på Åbo svenska teater i höst

Listen1 min 21 s
Spela upp klipp på Arenan: Modern dans och levande jazz delar scen på Åbo svenska teater i höst
I höst har publiken möjlighet att njuta av en unik kombination på Åbo svenska teater då Nina Airaksinen Dance Productions och Flame Jazz uppträder på samma scen.

Niina Airaksinen står får koreografin och regin. En av hennes tidigare produktioner med temat Japan inspirerade henne att fokusera på den egna kulturens historia och uttryck.

- Då jag fokuserade på en kultur som var så fjärran från min egen, väcktes också frågor kring den egna kulturidentiteten. Hurdana är vi i Norden?

Verket belyser olika delar av den nordiska kulturen, historien, naturen och mentaliteten. I samband med föreställningarna ordnas inledande anförande kring olika ämnen med anknytning till det nordiska temat. Under premiärkvällen är temat Vikingaskepp. Anförandet hålls av Lin Sveinbjörnsson från Danmarks Vikingaskeppmuseum.

Verket "Pohjola- Nordic Roots" framförs av en jazzkvartett och sex dansare. Musiken är skriven av Aili Ikonen och Jussi Fredriksson.

Musikerna (fr.v.) Jori Huhtala, Jussi Fredriksson, Aili Ikonen och Tuomo Dahlblom.
Musikerna (fr.v.) Jori Huhtala, Jussi Fredriksson, Aili Ikonen och Tuomo Dahlblom. Musikerna (fr.v.) Jori Huhtala, Jussi Fredriksson, Aili Ikonen och Tuomo Dahlblom. Bild: Niina Airaksinen

Levande musik är mycket ovanligt inom den moderna dansen idag, berättar Jonna Aaltonen, en av de sex dansarna på scen.

- Att dansa till levande musik är mycket inspirerande. Då delar av verket dessutom bygger på både musikernas och dansarnas improvisation kräver det en omedelbar närvaro och öppen kommunikation mellan alla som står på scenen.

Premiär för Pohjola - Nordic Roots är den lördag 9 augusti. De övriga föreställningarna hålls söndagen den 2 november samt onsdagen den 5 november på Åbo svenska teater.

Vi avslöjar Pellinge-Mårrans hemlighet

$
0
0

Det tjugo år gamla mysteriet med hur Pellinge-Mårran fick sina ögon och tänder är äntligen löst! Sune Bergström hoppade i bilen, åkte med Pellingefärjan till Pellinge för han visste att lösningen på mysteriet väntade där.

Pellinge-Mårrans hemlighet avslöjas

Listen15 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Pellinge-Mårrans hemlighet avslöjas

Wikipedia om Mårran

Mårran är en litterär figur i Tove Janssons romaner om Mumintrollen, introducerad 1948 i boken Trollkarlens hatt.
För invånarna i Mumindalen fungerar Mårran som ett ständigt närvarande hot, men hon är också en sinnebild för ensamheten. Mårran är mycket kall och allt hon rör vid fryser till is. Men där inne längtar hon efter ljus och värme; hon förstår bara inte att ta till sig det på rätt sätt. Mårran fungerar som en psykologisk skildring av de mycket ensamma människorna, som inte förmår ta till sig kärleken. Deras uppträdande upplevs istället som skrämmande, vilket gör att de förblir ensamma.



Vid korsningen av Ölandsvägen och Stenholmsvägen på Pellinge träffade Sune Gia Mellin-Kranck, hennes son Kasper Kranck och den holländska fårhunden Schappe (från schapendoes) . Vanligen när man letar efter någon, brukar man få vinkar om att det blir varmare när man närmar sig den som gömmer sig. I Pellinge-Mårrans fall måste det ju bli kallare - allt som Mårran rör vid fryser till is.

Mycket riktigt, Sune började känna hur det gick kalla kårar längs ryggraden och hur det började dra kallt kring fötterna när de närmade sig bakifrån något som såg ut som en stor, grå sten med grön mossa ovanpå. När det lilla sällskapet kom till framsidan, vem stirrade då på dem med sina kalla ögon och sin vita tandrad om inte Mårran! Sune höll sig på behörigt avstånd för att inte frysa till is, trots att det den här kvällen var närmare trettio grader varmt på Pellinge.

Kasper Kranck och hunden Schappe sitter på Mårrans huvud på Pellinge i Borgå skärgård
Kasper Kranck och hunden Schappe har klättrat upp på Mårrans huvud för att fästa blomsterkransen Tove Jansson100-jubileet till ära. Orsaken till att Mårran inte fryser dem till is är att de är vänner och räknar Mårran som en del av familjen. Kasper Kranck och hunden Schappe sitter på Mårrans huvud på Pellinge i Borgå skärgård Bild: Ur Gia Mellin-Krancks familjealbum

Kasper upptäckte Mårran

Det var Kasper i fyraårsåldern som först upptäckte Mårran. Han berättade för pappa Ronnie och mamma Gia att han hade sett Mårran, eller "Måijan" som en fyraårig Kasper kanske sade. Visst hade Kasper rätt, det var Mårran!

Ronnie Kranck
Tyvärr fick Mårran-konstnären själv, Ronnie Kranck inte uppleva Pellinge-Mårran kransprydd. Ronnie avled nämligen för ett halvt år sedan Ronnie Kranck Bild: Ur Gia Mellin-Krancks familjealbum

Pappa Ronnie blev eld och lågor och började genast planera hur Mårran skulle kunna få ögon och tänder. Liksom i alla barnfamiljer var Tove Janssons Muminböcker och videofilmer populära i familjen Kranck. Från en videokassett med Mumintrollens äventyr frös Ronnie bilden av Mårran och gjorde en schablon av ögonen och tänderna i rätt skala.

Då Mårran fick sina ögon

En vacker dag smög sig hela familjen utrustnad med schabloner, målburkar och penslar till Mårran som stod ensam (hur annars) i en vägkorsning omgiven av tallskog. Pappa Ronnie skred till verket medan mamma Gia och lilla Kasper spanade efter eventuella bilar. Så fort en bil närmade sig Mårran, kastade sig hela familjen med målpytsar och penslar i skydd bakom Mårrans stora kropp. När faran var över, fortsatte Ronnie med målandet. Det tog ganska lång tid eftersom han ville göra ett ordentligt arbete. Hela familjen och säkert Mårran också var nöjd med slutresultatet. Mårran hade fått sina isande kalla, vita ögon och sin vita, långa tandrad, precis som i Muminböckerna och -filmerna. Hon var från och med nu en vän och medlem av familjen.

Varenda gång familjen passerade Mårran på väg från stugan hälsade de "Hej då Mårran vi far nu, vi kommer på nytt igen!" och varje gång när de kom till landet ropade de "Hej Mårran nu är vi här igen!" Också Kaspers jämnåriga kamrater hälsade på Mårran med hot om att det annars kommer att hända något hemskt.

Många teorier

Kasper erkände för Sune att det nog ibland var svårt att hålla familjens och Mårrans hemlighet. Folk har undrat vem det var som målade ögon och tänder åt Mårran. Enligt någon teori skulle det ha varit någon utlänning eller någon okänd person från mellersta Finland. En liten, liten krets visste nog vem målarna var, t.ex. Kaspers alla kamrater och familjebekanta men på Pellinge avslöjade familjen inte hemligheten åt någon. När Gia fick höra att namngivna Pellingebor skulle ha målat Mårran, tyckte hon att det var litet fräckt att det fanns Pellingebor som tog åt sig äran.

Mårran i japansk tv

Pellinge-Mårran har blivit en liten turistattraktion i synnerhet nu under Tove Janssons hundraårsjubileum. Skolelever och dagisbarn på Pellinge har samlats kring Mårran. För några år sedan när Gia cyklade förbi en grupp utländska turister med egen guide, kunde hon inte låta bli att berätta Mårrans historia för gruppen. Mårran har också visats i japansk tv.

Tove Janssons födelsedag till ära lade Kasper, Gia och Schappe i juni en blomsterkrans på Mårrans huvud. Tove Jansson bodde ju sommartid bara ett stenkast ifrån Pellinge-Mårran.

Pellinges första konstverk

Gia berättade med stolthet om hur Pellingeaktivisten Stig Weckman i Pellinge-Nytt, strax efter att Mårran var målad, skrev att Pellinge nu har fått sitt första konstverk - Mårran finns på Ölandet! Hela familjen Kranck var glad men avslöjade inte ens då hemligheten för Stig.


Morfar såldes på auktion

$
0
0

Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion.

I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

Torbjörn Kevin

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Torbjörn Kevin

Vegas Sommarpratare, pensionerade chefredaktören för Åbo Underrättelser, Torbjörn Kevin har aldrig träffat sin morfar. Det har tagit Torbjörn lång tid komma på vem och hurdan hans morfar var. Ännu återstår många frågetecken.

I sitt öppna brev till Ragnar Johannes Karlsson börjar Torbjörn nysta upp sin morfars levnadsöde. Det är en historia med tragisk början men ett vackert slut.

Allt får sin början när Torbjörns morfar som sjuåring säljs som fattighjon på en offentlig auktion i Pargas. Nittio år senare somnar Torbjörns sjuåriga dotter tryggt varje kväll vid Vårdberget i Åbo.

Vi börjar fråga när det inte längre finns några svar

Torbjörn Kevins mor, Ragnar Karlssons dotter, sparade hela sitt liv ett viktigt dokument, sin fars dagboksanteckningar. Detta vaxdukshäfte fick Torbjörn innan modern gick bort. I anteckningarna har Torbjörn kunnat läsa om sin morfars ungdom.

- Det finns mycket värme i texterna, men också bitterhet.

Bland annat skriver Torbjörns morfar om förnedringen, huggen, slagen och det förakt han utsattes för de närmaste åren efter auktionen.

Dagboksanteckningarna tar slut efter julen 1917, kanske det är då morfadern börjar finna tråden. Åtminstone har han rymt från gården där han utnyttjades som billig och föraktad barnarbetskraft. Han har fått lärlingsjobb hos en snickare och han blev privatelev hos konstnär och professor Victor Westerholm.

Här slutar också de faktiska spåren efter morfar, men nu tar bilder, målningar och historier vid. En berättelse som Torbjörn Kevin skrivit ned i form av ett brev, varvat med finstämd musik.

- Kära morfar. Jag ska försöka nå dig här och nu. Jag väljer att låta Svenskfinland lyssna på min monolog, för jag tror det finns så ofantligt mycket allmängiltigt i detta.

- Inte minst i det att vi alltid reagerar för sent, vi börjar fråga när det inte längre finns några svar.

Bland annat den här musiken spelar Torbjörn Kevin i sitt sommarprat:

Torbjörn Kevin sommarpratar den 30 juli kl 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Hangöbingo med Kesäkaverit

$
0
0

På fredag (1.8) har den inhemska filmen Kesäkaverit premiär. Det är en fin film om relationer och alla tiders sommar som utspelar sig i Hangö. Vi såg filmen och spelade Hangöbingo.

Kesäkaverit handlar om Karoliina (Iina Kuustonen) och Iiris (Anna Paavilainen) som åker till Hangö för att sommarjobba som servitriser på ett café. De ska ha en riktig tjejsommar i den härliga lilla staden. Tror ni att de lyckas med det? Givetvis inte, Hangö är ju fyllt av hunkar, kärlek och fester.

Från ghetto till villa

Karoliina är den ordentliga som har hög moral och studerar psykologi och teologi. Iiris däremot är lite förvirrad och vet inte vad hon vill göra när hon är vuxen. Egentligen jobbar hon i Madrid som servitris men Karoliina har övertalat henne att resa hem till Finland för att ha den bästa sommaren i mannaminne. De ska jobba på ett café och bo i en härlig villa, tror de. Sanningen är att deras bostad snarare ligger i ett ghetto. Fiilisen sjunker rejält för de två tjejerna.

På caféet där de jobbar lär de känna den lite originella Eeva (Minka Kuustonen) som är deras kollega. De hör att Eeva är husvakt i sin mosters gamla villa och lyckas flytta in hos Eeva i det vackra huset. Nu kan den perfekta sommaren börja.

Testosteronfri sommar?

Sommaren utan män är en bra idé, i teorin. Men i praktiken fungerar det ju inte riktigt så i en sommarstad som Hangö. Snart blir män inblandade i deras tjejsommar och intrigerna kan börja. Karaktärerna utvecklas mycket under historien, den ordentliga Karoliina går emot sina egna principer och Iiris som inte varit bra på förhållanden släpper en man nära. Den tredje tjejen, yrbollen Eeva, är ett bra komplement till tjejteamet.

Resan mot vuxenlivet

Filmen är en härlig berättelse om relationer och hur de utvecklas. Det är vänskap, kärlek och en syskonrelation som står i fokus. Tjejerna ska strax ta steget mot vuxenlivet men de alla är lite osäkra på vad de vill göra när de är stora. En stor del av filmen handlar om vuxengrubblerierna och igenkänningsfaktorn är hög.

Filmen är väldigt snygg och ett stort tack för det hör väl till Hangövyarna. Även dialogen i filmen fungerar bra, tjejerna är rappa i käften och det finns mycket humoristiska kommentarer i diskussionerna.

Hangöbingo

Hangö är den perfekta staden för händelseloppet. Det handlar om festande, strandhäng, ljusa nätter och hångel. Staden är tydligen just så liten att man råkar springa på samma människor om och om igen. Jag blir själv lite ledsen över att jag aldrig sommarjobbat i staden.

Vi funderade på vad som är typiskt för Hangö, trädvillor, casino, segelbåtar, hångel i busken och en karusell i havet. Sedan spelade vi bingo! Många av grejerna kunde kruxas av under de första femton minuterna, men tyvärr såg vi ingen Jucci från The Hunks.

Hangöbingo
Hangöbingo Bild: Yle / Camilla Fagerholm

”Fler album än ett”

$
0
0

Smoukahontas skivkontrakt innebär inte bara ett album utan fler. ”Det är helt sjukt och jag är så tacksam”, säger hon. Sara Forsberg som hon heter är nu i Finland för att träffa journalister men även vänner och familj.

Youtube-undret från Jakobstad har imponerat från dag ett då hennes videoklipp plötsligt delades över hela världen. På tre månader har hon hunnit flytta till USA, sitta i kända tv-soffor och skapa ett varumärke av sig själv.

– Det har gått så snabbt att jag inte har hunnit tänka så mycket. Jag är så tacksam för allt!

Skivkontraktet med Capital Records är långt och Smoukahontas ska få producera flera album.

– Det kommer att bli popmusik med inslag av Hip Hop och R&B, blandat med lite humor.

Vännerna står på rad

Smoukahontas plan är att hinna träffa vänner och familj under sina två veckor på besök. I Jakobstad är det många som vill hälsa på henne på gatan.

– Så är det i en liten stad, men det är kul tycker jag.

Det händer ofta nuförtiden att relativt obekanta människor gärna vill vara vän med Forsberg.

– Det finns många som nu plötsligt är intresserade av att vara min vän men jag tycker att har de inte brytt sig tidigare så är det ingen idé nu heller.

Youtubekanalen lever vidare

– Jag vill vara trogen mina fans jag har på kanalen där allt började så jag tänker nog fortsätta med den.

Det var i våras som Smoukahontas laddade upp ett klipp på Youtube där hon talar flera olika språk, eller får det att låta som hon gör det. På tre dagar hade klippet setts över 2,3 miljoner gånger och karriären tog fart.

Läs också
Smoukahontas flyttar till LA
Smoukahontas får egen talkshow
Många ville tala med Smoukahontas

Smoukahontas kombinerar genrer och språk

$
0
0

I dag gästade Sara "Smoukahontas" Forsberg Succésommar för att bland annat snacka om sitt nya skivkontrakt. Vi hann också med en tävling - som hon klarade sig sjukt bra i!

Succésommar snackar med Smoukahontas

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Succésommar snackar med Smoukahontas

Under de tre senaste månaderna har Sara varit med om mer än vad en människa någonsin kunnat drömma om. Från att jobba på en butikskedja i Jeppis har hon flyttat till Kalifornien där hon nu har fått ett fantastiskt skivkontrakt som dessutom innefattar flera album. Musikstilen kommer att vara urban pop blandat med lite hiphop och R&B. Men kommer Sara lyckas baka in lite humor i musiken också?

- Lyriken i låtarna kommer att vara intressanta med en gnutta humor.

Sara "Smoukahontas" Forsberg.
Sara passade på att planka i vår soffa. Sara "Smoukahontas" Forsberg. Bild: Yle/Louise Lindberg

Då vi snackade med Sara måste vi ju också fråga hur människor reagerar då hon till exempel går omkring i Jeppis centrum då hon tidigare bott där.

- Varannan människa brukar nog stanna och vilja prata med mig, så det är najs och kul!

Kändisskapet har också medfört att en massa människor som inte brydde sig om henne tidigare nu mitt i allt vill ha en massa kontakt och bli vänner. Men Sara gör det klart hur hon känner för det:

- Ville man inte vara vän med mig förut behöver man inte bli det nu heller!

Till sist hade vi en liten tävling där Sara fick en lapp med en genre och ett språk som hon sedan skulle sjunga medan Fredrika gissade vilka orden var. Vi vet inte om det var Fredrika som var bra på att gissa eller Smoukahontas som var bra på att imitera (troligen det sistnämnda), men Fredrika lyckades gissa rätt på alla!

Här kan du läsa mer om Smoukahontas framtida planer.

Ovanlig konsert i Ekenäs kyrka

$
0
0

Ikväll (30.7) kör serien av sommarkonserter igång i Ekenäs. Konserterna ordnas i kyrkan och på Rådhustorget var dag. Sista konserten går av stapeln på söndag (3.8)

Jaakko Kuusisto om konserten 2 grader

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jaakko Kuusisto om konserten 2 grader

Ekenäs Sommarkonserter inleds med konserten Två grader i Ekenäs kyrka. A capellagruppen Rajaton uppträder tillsammans med Jaakko Kuusisto och Pekka Kuusisto.

Jaakko Kuusisto säger att öppningskonserten är rätt så unik.

- Det är inte helt vanligt med en kombination av a capella och två instrumentalister, säger han.

Han berättar att han tillsammans med Pekka Kuusisto har skrivet den musik som uppförs under konserten.

- Vi har beställt texterna och sagt vad de ska handla om. Alla texter har ett och samma tema.

Klimatförändring som tema

Temat "Klimatförändringen" är ett rätt naturligt tema, säger Jaakko Kuusisto.

- Det var viktigt att vi är överens med Rajaton vad det är som vi vill göra. Att det skulle ha att göra med naturen tyckte vi alla att kändes bra.

- När vi diskuterade det här lite mera kom vi fram till att det inte har gjorts någon konst överhuvudtaget om klimatförändring och att detta kunde vara en mycket inspirerande källa, säger han.

Jaakko Kuusisto tillägger att alla sånger inte direkt handlar om klimatförändringen.

- Klimatförändringen har hellre varit en källa för inspiration.

Inte klassisk musik

Av tradition har Ekenäs Sommarkonserter handlat om klassisk musik, något som "Två grader" inte är.

- Det stämmer, "Två grader är svår att klassificera. Den har influenser ur klassisk musik, men den har många andra influenser också.

Konserten "Två grader" har turnerat på många ställen före konserten i kväll och mottagandet har, enligt Jaakko Kuusisto var gott.

- Vi var lite spända inför turnén eftersom alla sångerna var nya och temat är starkt, men vi blev nog väldigt bra mottagna, på alla de omkring femton konserterna vi har haft, säger Jaakko Kuusisto.

På torsdagen forsätter konsertserien i Ekenäs kyrka med en musikalisk resa av klarinettvirtuosen Kari Kriikku. Jukka-Pekka Saraste leder Finländska Kammarorkestern. Han fungerar också som dirigent alla de återstående konserterna under Ekenäs Sommarkonserter.

Programmet för Ekenäs sommarkonserter finns här.

Tami roastas på Åbos ståuppfestival

$
0
0

I slutet av september är det dags för den nionde Stand Up, Turku! -festivalen.

Under fyra dagar kommer 32 ståuppkomiker till Åbo för uppträdanden bland annat på Åbo Svenska Teater, Kåren, Logomo och Slottsteatern.

Bland annat kommer Juhani "Tami" Tamminen att roastas, det vill säga att man skämtar om honom. Den australiska komikerduon The Umbilical Brothers skapar konst genom att kombinera ljudeffekter, mimik och akrobatik. Det blir en mörkerföreställning "Pimeäklubi" och en svenskspråkig föreställning på Kåren med ståupparna Anders Helenius, André Wickström och Thomas Järvheden.

Stand Up, Turku! -festivalen hålls 24-27.9.2014. Biljetterna kommer till försäljning 1.8.

X3M spelar mot YleX

$
0
0

För att veta vem som vinner måste ni kolla klippet. Men vi kan kanske avslöja så mycket att det är tur att Emil har någon hemma som kan trösta.

Assembly börjar i morgon i Helsingfors. Yle ska skicka sin bästa spelare för att spela NHL14 mot en professionell spelare. Nummer två (alltså förloraren) får möta en proffsig Tekkenspelare (och antagligen få stryk).

I dag avgjordes Yles mästerskap. Timppa, programledare för sommarmorgnarna på YleX, har spelat spelet kanske 5000 gånger. Det här var Emils femte gång.


Stefan Wallin ordförande för Kulturfonden

$
0
0

Den 1 augusti tar Stefan Wallin (SFP) över som ordförande för Svenska Kulturfondens styrelse.

Stefan Wallin tar över som styrelseordförande för Svenska Kulturfonden

Listen11 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Stefan Wallin tar över som styrelseordförande för Svenska Kulturfonden

Kulturfondens utdelning har under de senaste 14 åren vuxit från 8 miljoner till 34 miljoner euro. Man stöder särskilt kultur på svenska i Finland. Det innebär ändå inte att Kulturfonden frikostigt ska dela ut pengar och lappa det som den statliga sektorn inte understöder.

- Det finns inget automatiskt snöre att dra i. Samtidigt har ändå intresset för kultur ökat. Vi erkänner att kultur får oss att må bra, och både det statliga och det privata har styrt mera pengar till kulturen.

Tack vare den stora utdelningen har många nya idéer och grupper kunnat få bidrag, och Wallin är glad över de strategier Kulturfonden har - att se till mångfalden och kreativiteten.

- Också galna idéer är bra att plocka fram, särskilt inom våra temasatsningar som just nu är teatrar, gymnasier och möjligheten att vara ung på svenska.

Wallin, kommer ursprungligen från Vasa och är numera bosatt i Åbo. Han är riksdagsledamot från Egentliga Finland och var kulturminister 2007-2011. Det arbetet har gett honom goda insikter och erfarenheter för ordförandeskapet.

- Det är ett fint sätt att återanvända en tidigare kulturminister!

Varje ordförande sätter säkert sin prägel, säger Wallin, men han har inte tänkt klampa in som en elefant och göra stora förändringar. Med sin breda kulturbakgrund finns det ändå trådar han skulle vilja dra i för att se vad som händer, utan att ändå avslöja några detaljer ännu.

- Det är ett teamarbete, men det kan tänkas att en del av de större trenderna kunde pressas in en finlandssvensk kostym.

Wallins mandat sträcker sig tre år framåt. Han efterträder Björn Teir som ordförande för Kulturfondens styrelse.

Enda barnet som inte kan motstå kall länkkorv

$
0
0

En postlådsorange Renault och vad man gjorde i färjkön till Replot är några av ingredienserna i kulturredaktör, musiker, sångare och politiker Wivan Nygård-Fagerudds sommarprat. Dessutom delar hon med sig ett recept till alla pappor med döttrar.

Olika roller, det är vad Wivan Nygård-Fagerudd kommer att prata om. Hon har själv flera olika, det märks redan när hon räknar upp sina olika yrkesroller. Dessutom är hon politiker, enda barnet, mamma och fru.

Wivan Nygård-Fagerudd

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Wivan Nygård-Fagerudd

Wivan beskriver sig själv via sina bilar. Hennes första bil var en liten postlådsorange Renault 5, årsmodell 1972.
Med den fastnade hon en gång med gasen i botten, något som hänt henne flera gånger, fast kanske mera symboliskt…

Replot har format Wivan

Wivan Nygård-Fagerudd har vuxit upp på ön Replot, som då var en självständig kommun. Hon minns barndomens turer mellan Replot och Vasa, en tur som togs med färja och familjens röda VW bubbla.

Resan till Vasa var alltid lite tråkig, men hemvägen var roligare.

- Mamma plockade ofta fram något från matkassen och så satt vi där i färjkön och åt kall länkkorv. Jag kan ännu inte motstå kall länkkorv.

Idag bor Wivan i Vasa, men Replot är fortfarande ”hem” för henne.

En annan sak som har format Wivan är det att hon är enda barnet.

- Jag är den enda som minns den familj som var vi och som inte längre finns.

Saknat syskon som vuxen

Wivan började skolan tidigt, men är ändå född sent. För sent för att ha kunnat träffa sin mor- och farföräldrar och för sent för att ha hunnit få syskon. Det tog föräldrarna nästan femton år innan de fick Wivan.

- Jag vet inte hur det är att ha syskon eller mor- och farföräldrar. Som barn saknade jag inte syskon, men som vuxen har jag gjort det.

För Wivan har det känts viktigt att finnas till för föräldrarna, men också svårt att räcka till. Båda föräldrarna är idag döda.

Olika roller

I sitt sommarprat tar Wivan Nygård-Fagerudd upp sina olika yrkesroller och privata roller. Hon betonar uppriktigheten i alla sina roller.

- Ju mer uppriktiga, sanna och varsamma vi är i våra olika roller, desto bättre mår vi själva och de vi möter.

Ja, så var det receptet… receptet till alla pappor med döttrar. Det får ni höra mera om i Wivans sommarprat.

Bland annat den här musiken spelar Wivan Nygård-Fagerudd i sitt sommarprat:

Wivan Nygård-Fagerudd sommarpratar den 31 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Mycket kroppskontakt i Hangö

$
0
0

Osloborna Audun Adsen och Héctor Melo fick uppleva en oförglömlig helg i Hangö och gjorde också intressanta iakttagelser om oss finländare.

I fredags shanghajades Audun och Héctor i Norge av Yles tv-team och fick redan samma kväll följa med till Västnyland och vara huvudpersoner i tv-programmet En svensk sommar i Finland. Äventyret började med ett besök på Karisnatten.

- Det var en flott upplevelse. Unga, barn och vuxna som firar och dansar tillsammans, säger Héctor.

Sedan fick norrmännen delta som sjömän i rekonstruktionen av slaget vid Rilax.

- Det var spännande att sitta mitt i skottlinjen och man kunde nästan föreställa sig hur det var för 300 år sedan, säger Audun.

Efter sjöslaget följde bastu, en galen uppväckning av sjusovaren i Hangö och ett besök på scoutlägret Atlantis.

Under äventyret gjorde Audun och Héctor en upptäckte som kanske inte motsvarar vår egen bild av oss finländare.

- Ni har mera kroppskontakt här än i Norge. Ni berör varann, klappar varandra på axeln och kramar varann oftare. I Norge skulle människor bli helt ställda om man kramade om dem, säger Héctor som har rötterna i Chile.

- Där berör man också varandra ofta.

Mick Wall och rockhistorierna

$
0
0

Musikjournalisten Mick Wall har festat loss med Slash och sett Lars Ulrich bajsa. Han tycker det var bättre förr.

Mick Wall om musikjournalistiken nu och då

Listen3 min 59 s
Spela upp klipp på Arenan: Mick Wall om musikjournalistiken nu och då

Mick Wall är en legendarisk musikjournalist. Han inledde sin journalistiska musikkarriär redan 1977 och sedan dess har han träffat otaliga rockstjärnor. Han har publicerats i olika medier, haft en egen rockshow, och också skrivit egna böcker om bland annat Black Sabbath och AC/DC. Den nyaste boken handlar om The Doors, och den kommer ut i oktober. Eftersom Mick hängt med i branschen så pass länge har han hunnit se en hel del, och också märkt hur musikjournalistiken förändrats.

- Nu för tiden görs nästan alla intervjuer via telefon eller Skype. Jag har tur, för jag har känt flera av de här typerna i många år redan, men om du kommer in som ny i branschen utan kontakter, så är det omöjligt att få tid tillsammans med en musiker, säger Mick.

"Fuck you, I´m taking a crap"

Mick har en hel del fina exempel på händelser som knappast kan uppstå ifall du gör intervjun över telefon eller på nätet.

- På Monsters of Rock-turnén 1989 satt jag i Lars Ulrichs rum medan han satt på toaletten och sket med dörren vidöppen, för det är hans äckliga ovana. Samtidigt spelade han upp demona för det som skulle bli The Black Album. Jag sa att det var bra men bad honom stänga toalettdörren. "Fuck you, I´m taking a crap" var hans svar. Det där händer inte på Skype.

Att se Lars Ulrich bajsa är inte den enda historien Mick har att bjuda på.

- Jag vaknade upp en morgon i Denver, Colorado år 1988 på Def Leppards Hysteria World Tour. Det här är alltså albumet Hysteria, som såldes i nio miljoner exemplar, och hade fem hitsinglar. De var det största bandet i USA den sommaren. Och jag vaknade med gitarristen Steve Clark bredvid mig i sängen. Jag hade ingen aning om hur han kommit dit. Sen kom jag ihåg att vi varit i mitt rum hela natten och druckit, snortat kokain och berättat historier. Så småningom har vi slocknat, och i stället för att gå iväg har han krupit upp i min säng. När jag väckte honom skrek han, för han trodde jag var i hans säng, säger Mick.

Att festa med Slash

Mick håller hårt fast vid att du som musikjournalist inte kan uppleva sådana här saker längre (på gott och ont kanske man kan säga). Han tycker att journalisterna inte kan komma tillräckligt nära nu för tiden. Han har ett till exempel på hur närhet föder fram bra, och säkert ganska stökiga intervjuer.

- Första gången jag gjorde en seriös intervju med Slash så bodde jag på hotell i Los Angeles. På andra sidan vägen fanns Slashs hotell, och det var mycket billigare. Det här var före Guns N' Roses hade sålt några skivor. Jag träffar honom klockan tio på morgonen och han är lite sen. Jag förstår att han rökt heroin, och sedan föreslår han att vi ska ta en drink. Vi går till mitt hotell och sitter runt poolen. Klockan är 10.30 och vi dricker whiskey och öl. Det finns en massa brudar runt poolen som känner igen honom eftersom MTV precis börjat spela Sweet Child, och plötsligt är vi omringade av brudar som skriker och vill ha hans autograf. Han klämmer på deras bröst och skrattar åt mig och slänger öl omkring sig, och klockan är inte ens tolv på dagen. Klockan är säkert tre innan jag får fram min bandspelare, men jag ska säga dig att jag fick en fantastisk intervju. Mot slutet kunde jag knappt gå. Det är skillnaden mellan då och nu, avslutar en nostalgisk Mick.

Hur såg det då ut på det gamla goda 80-talet? Här får du ett smakprov. Med Mick Wall och Lars Ulrich.


Äventyrliga svenskar på Kaljakellunta och i Östnyland

$
0
0

Ölflytet eller Kaljakellunta är sommarens mest anarkistiska och kanske farligaste evenemang. Vad händer då En svensk sommar i Finland tar med sig två svenskar för att dricka öl i Vanda å?

Denna fredag raggar nämligen Jontti Granbacka igen upp två svenskar i Stockholm. De får släppa allt för händer och följa med till Finland redan samma kväll. Sedan bär det av till Vanda och Östnyland där roliga, vackra och konstiga upplevelser väntar på svenskarna. Eller vad sägs om brandsläckning med FBK i Lovisa, motorbåtstävling med Pernå fiskargille, wrestlingkurs i Borgå, bastu och ölflyt?

Följ med hur det går på denna sida!

Här kommer vi att röra oss. Har man tur får man se vår vackra minibuss eller oss i en båt susa förbi.

Detta avsnitt, det sista i sommarens serie, har premiär den 24 augusti på Yle Fem och Yle Arenan.

Viewing all 20097 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>