Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 20111 articles
Browse latest View live

Isac Elliot fick flickorna att gråta

$
0
0

Det unga stjärnskottet Isac Elliot uppträdde under Rockoff-tisdagen. Vi fick ta en titt in i hans turnébuss.

Prillan och Frillan från Stiftelsen såg en stor, lyxig buss köra in på festivalområdet och gick genast och knackade på. Ut från dörren kikade Isac Elliot och bjöd in oss alla till turnébussen.



Tårar i första raden

Området för under 18-åringarna var tätt packat före Isacs spelning. När stjärnan sedan steg upp på scenen kände decibelnivån inga gränser. När Isac sedan uppmärksammade sina fans bröt de ut i hysteri och tårar. No joke.


Lili tar ångfyllt avsked av Borgå

$
0
0

Ånglokomotivet Lili värmer upp inför de sista turerna till Borgå. Efter den här säsongen lämnar Lili Borgå efter 20 år.


Tapani Laaksomies på Höyryraide Oy säger att det i sommar har varit rekordmånga passagerare på Lilis lördagsturer från Borgå järnvägsstation till Kervo och Hindhår. Han tror att det beror på uppmärksamheten kring att det här är den sista chansen att åka med ångloket Lili i Borgå.


Däremot har Lilis charterturer anullerats nästan helt den här säsongen. I samband med att lyxkryssare anlöper Helsingfors brukar kryssningsturisterna besöka Borgå och ta sig en tur med ett äkta ånglok.


- Tyvärr har de engelska och amerikanska kryssningsgrupperna anullerat sina tågturer i år. Som orsak har de angett krisen i Ukraina och närheten till Moskva. I stället har de engelska och amerikanska kryssningsturisterna sökt sig till lyxkryssningar på Medelhavet, suckar Tapani Laaksomies.


Sista chansen att ta en åktur med Lili är lördagen den 26 juli och lördagen den 2 augusti. Sen flyttar Lili till Nurmes men Laaksomies lämnar ändå dörren litet på glänt trots att Borgå stads intresse för ånglokstrafiken har varit mycket svalt. Bland annat har staden hotat ta bort järnvägsspåret till Lilis lokstall.


- I den här branchen har man lärt sig att vad som helst kan hända... .
Lilis tidtabell de två sista lördagarna

Frillan och Prillan på Åland - Dag tre

$
0
0

Svettigt värre var det den tredje Rockoffdagen när Frillan och Prillan sände från festivalområdet.

Brudarna blev hedrade när självaste Mr. Rockoff, Dennis Jansson, kom på besök. Han berättade en fin historia om hur det gick till när Lordi uppträdde på Rockoff. Och visste ni förresten att festivalen från början hette Kickoff?



Chipstävling deluxe

Kommer ni ihåg Prillans chipstävling? Idag tog hon det hela till en ny nivå och läste upp Medinas låttexter med munnen full av chips till killarna själva. Hur det gick? Kolla klippet.



Stiftelsen tackar för den här veckans Rockoffsändningar och drar tillbaka till fastlandet.

On the road again

$
0
0

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Mikael Backman

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mikael Backman
Mariehamnsbon Mikael Backman berättar i sitt sommarprat hur han njuter av livet på ett strukturerat sätt, samtidigt som han vill vara annorlunda, utmana och leva livet på sitt sätt.

- Och ja, förstås, ett ord eller två om varför jag och Viking Line gick skilda vägar ingår också, säger sparkade VD:n Mikael Backman.

Mikael är född och uppvuxen i Karis. Han säger att han är stolt över att vara från landet och han gillar också countrymusik och den livsstil som förknippas med countryn.

- Jag var nog en cowboy i mitt tidigare liv.

I sitt sommarprat berättar Mikael Backman om sina studier och yrkeskarriär, såväl i Finland som USA. Han berättar om sina livsplaner, P2000 och P 2020.

- Planerna bestod och består av tolv delmål eller drömmar som jag har tyckt att är viktiga och som jag vill nå. Till det krävs disciplin och en klar strategi.

Föräldrarna som förebild

Backman har varit gift flera gånger, hans nuvarande sambo är likaså hans bästa vän. En ny erfarenhet, men en lyckad kombination, tror Backman och hänvisar till sina föräldrars långa äktenskap.

Mikael Backman pratar också i övrigt om sina föräldrar, hur de vågade bryta upp från jobb och vardag för att leva resten av livet ”on the road”. En livsstil som också sonen eftersträvar.

Mikael Backman "on the road again"
Mikael Backman "on the road again" Bild: privat

Enligt Mikael Backman gäller det att hinna njuta av livet för att inte senare, vid dödsbädden, ångra saker man inte gjort eller tvärtom - gjort.

När sommarpratet bandades in i april i Mariehamn, var Backman så att säga ”on the road again”. I de närmaste framtidsplanerna ingick en husvagnsresa till Kroatien. Och förstås, jakten på ett nytt jobb. I början av juni klarnade det att Mikael Backman har ett nytt jobb på lut - som seniorkonsult för ett företag som säljer konsulttjänster till andra bolag.

Bland annat den här musiken spelar Mikael Backman i sitt sommarprat:

Mikael Backman sommarpratar den 24 juli kl 10.05 och kl 18.03 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Brandchefen som blev tomatodlare

$
0
0

Trädgårdens blommor fick ge vika när tomaterna var roligare. Det började med ett par plantor men snart hade Boris Aarnio och hans fru 150 tomatplantor i sin trädgård.

Nuförtiden bor Aarnio och hans fru i våningshus och de har inte rum för så mycket tomater längre. Men på balkongen ryms 18 plantor, av 16 olika sorter. Aarnios hobby började som det ofta gör.

- Som det så ofta börjar, så prövar man bara på någonting. När vi hade byggt vårt egnahemshus i slutet på 70- talet så köpte jag några plantor från torget och planterade dem vid en vägg. Mitt intresse växte otroligt när jag såg de röda tomaterna som växte fram och jag utökade mina odlingar och så småningom fick fruns blommor ge efter och hela gården var full av tomater. Som mest hade vi 150 plantor och 50 olika sorter, säger Aarnio.

Det finns 7500 olika tomatsorter med olika färgskalor och former. Randiga, svarta, röda och gula, kan Aarnio berätta. Alla går inte att odla på alla områden i världen, utan vilka sorter som går att odla var beror på klimatet.

Intresset blev en bok

Boris Aarnio har jobbat som brandchef i Borgå och var van vid en full kalender. När han blev pensionerad stod kalendersidorna tomma, och han bestämde sig för att skriva en bok. Det blev en bok om hans arbetsliv inom brandväsendet. Efter det skrev han en bok om sitt stora tomatintresse. Han märkte att det inte fanns en enda bok om enbart tomatodling, så han beslöt sig för att skriva en egen. I boken Brandchefens tomathandbok står bland annat om vilka sorters tomater som lämpar sig för odling i södra Finland.

"Som att komma hem" säger Dimitri Keiski om att spela i Österbotten

$
0
0

Sångaren Dimitri Keiski är Österbottenaktuell. På fredag (25.7) uppträder han i Närpes och på lördag är han huvudartist på Jakobs Dagar.

Österbottenaktuelle Dimitri Keiski

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Österbottenaktuelle Dimitri Keiski
Dmitri var huvudartist på Jakobs Dagar också för två år sen och han tycker det är kul att "återvända hem". Hans mamma är hemma från Jakobstad och pappa från Karleby.

- Vi var varje sommar i Österbotten då jag var yngre, och också en del jular, säger Dimitri.

Dimitris släppte i fjol skivan "Karhu". Den består av låtar som Dimitri själv har skrivit. Skivan går på finska och han säger att det här var en utmaning som han ville ta sig an.

- Det här är något jag vill lämna i "arv" till min son som pratar mest svenska, och kunna säga att här har du dina rötter.

Österbottenaktuelle Dimitri Keiski (med musik)

Listen13 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Österbottenaktuelle Dimitri Keiski (med musik)
Mottagandet för skivan har varit bra, säger Dimitri. Även då han turnerat och uppträtt i Sverige så har de finskspråkiga låtarna gått hem hos publiken.

- Folk vill höra mycket folkmusik och "rötter" och eftersom jag har finskt påbrå så vill de gärna höra mina finska låtar.

Fotnot: den längre versionen av inslaget är av upphovsrättsliga skäl endast tillgänglig i Finland

Brädspelen som präglade vår barndom

$
0
0

Åh, dags för nostalgi! Vilka brädspel minns ni från er barndom?

I dag finns det otaliga dataspel och spel till telefon och läsplattor, men förr hade brädspelen ett fast tag om ens hjärta. Vi har öppnat våra hjärtan och blickat tillbaka för att se vilka brädspel vi minns bäst - på gott och ont.

Monopol

Monopol är såklart ett måste på den här listan. Alla minns vi Norrmalmstorg och Drottninggatan, för att inte tala om de härliga spelpjäserna! Hund, sko, strykjärn... Ja, alltså så udda som det bara kan bli. Men visste ni att första Monopol brädspelet utkom så tidigt som år 1935? Bara två år senare fanns det en svensk översättning till spelet.

Kimble

Kimble är en finsk licensversion av det amerikanska spelet Trouble. Licensen fick man år 1967, och för att fira Kimbles 40-års dag år 2007 ordnades till och medd ett finskt mästerskap i spelet. Kimble är kanske ett av världens tråkigaste spel, men det var så kul när man fick trycka på bollen i mitten så att tärningen hoppade av sig själv.

Tärningar
Tärningar Bild: Meri Herttua

Afrikas Stjärna

Med Afrikas karta som spelgrund vandrar pjäserna i jakt efter den försvunna diamanten. Spelets upphovsman är finska Kari Mannerla som inspirerades av diamanten han hade hört talas om som "Afrikas Stjärna". Året var 1951 då Afrikas Stjärna lanserades. Särskilt kul och spännande kanske inte spelet är, men det är en god klassiker som många kan komma ihåg från sin barndom.

Yatzy

Yatzyyy! Det är så roligt och så otroligt tråkigt på samma gång. Allt handlar om slumpen och inget om hur skicklig du är. Precis så som många spel brukar fungera. År 1956 köptes rättigheterna till spelet upp av ett kanadensiskt par som brukade spela det på sin yacht. Det här spelet är, efter kortleken, det bästa att ha med sig på en lång och tråkig resa!

Finns i sjön

Till sist vill vi nämna det här spelet, fastän det inte ens är ett brädspel. Första gången Finns i sjön omnämns tros vara så tidigt som år 1585 i Italien. Spelet går alltså ut på att du ska samla alla fyra kort av samma siffra, och detta genom att fiska upp kort från "sjön". Om det här spelet skulle få ett pris skulle det antagligen vara priset för världens tråkigaste spel. Grattis!

De här spelen är såklart långt ifrån alla vi minns från barndomen. Vilka skulle ni lägga till på listan?

Hangögatorna livades upp med en ny sång

$
0
0

I går (23.7.) samlades en konstnärsgrupp i Hangö, Katujen elävöittäjät (gatornas upplivare). Gruppen är på en turné med namnet Sång till staden.

Låt till Hangö

Listen9 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Låt till Hangö

De samlade in åsikter om Hangö för att sedan göra en sång om staden. Gruppen uppträdde med sången på kvällstorget.

Gatornas Upplivare är en konstnärsgrupp med fem medlemmar, som turnerar i Finland med gatuföreställningar.

Olika frågor bygger upp föreställningarna: är gatorna gjorda för att passeras, att röra sig från en plats till en annan, eller kunde gatorna vara platser för att mötas? Var eller vad är hjärtat av Hangö? Vad är det som är karakteristiskt för Hangö, eller vad skulle du vilja säga åt din stad?

Föreställningarna strävar efter att skapa en paus, där människor kan möta varandra genom poesi, musik och dans.

Turnéstäder:
23.7 Hangö
24.7 Kimitoön, Kasnäs
25.7 Rauman Pitsiviikot
26.7 Nådendal, Unikeonpäivät
27.7 Tammerfors


"Harry har en hel del Henri i sig"

$
0
0

– Scenen där huvudpersonen kallas in till chefen och får veta att det inte längre finns jobb för honom skrev jag för två år sedan. Först senare blev den verklighet när Finska notisbyrån hade samarbetsförhandlingar, säger Henri Forss.

Både huvudpersonen och platser i hans nya bok "Cannabis, baby!" har biografiska drag, men Forss påpekar att det mesta är fiktion.

– Men visst har huvudpersonen Harry mycket av mig i sig. Men odlat cannabis i någon stuga på landet, det har jag inte, säger han.

För cannabisodling är vad Harry ser som enda alternativet till att bli utslagen och dö på gatan när han mister jobbet.

– Boken är lättläst men har ändå ett budskap. Jag ville lyfta fram hur arbetet påverkar människor och hur folk ändrar sitt beteende för att platsa i samhället, säger Forss.

Lyssna på hela intervjun här:

Författaren Henri Forss i Morgonöppet 24.7

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Författaren Henri Forss i Morgonöppet 24.7

Du kan också höra Forss berätta om varför han valde att ge ut boken själv i stället för på förlag i Kulturtimmen i Radio Vega torsdagen 24.7 kl. 14.03-15.00.

Boken kan beställas av Forss via Facebook, där lägger han även ut information om var han håller pop-up försäljning. Nästa tillfälle att träffa författaren är lördag eftermiddag i Riddarhusskvärens park.

Gunborg Gayer är noga med språket på Arbis

$
0
0

Jag inser att det blir en enorm omställning i mitt liv eftersom jag alltid varit så arbetsfokuserad, beskriver Gunborg Gayer sina stämningar inför den annalkande pensionstiden.

Helsingfors arbis nuvarande rektor Gunborg Gayer är en kvinna som är noga med svenskan och gärna jobbar under stress. Som bäst håller hon på med både en fysisk och en mental städning inför den första november då hon går i pension.

Veckans pensionär: Gunborg Gayer del 1

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Veckans pensionär: Gunborg Gayer del 1

Veckans pensionär: Gunborg Gayer del 2

Listen4 min 57 s
Spela upp klipp på Arenan: Veckans pensionär: Gunborg Gayer del 2

- Jag har bestämt att det inte är särskilt dramatiskt att gå i pension. Men det finns saker som jag kommer att sakna, konstaterar Gayer.

Gunborg Gayer växte upp i en lärarfamilj där mamma var språklärare och pappa modersmålslärare. Det här hade Gayer bestämt att skulle bli en orsak till att hon aldrig blir en lärare, men så gick det inte. På grund av att lärarauskulteringen skulle flytta från Norsen till Vasa tog Gayer sin pappas råd och auskulterade i varje fall så att hon åtminstone inte behöver åka till Vasa. På den vägen blev hon kvar.

Svenska språket är viktigt för Gunborg Gayer, hon drar sig inte för att rätta personalen på Helsingfors arbis.

- Om det språk vi använder officiellt i de finlandssvenska skolorna och på en institution som Arbis inte är nästintill korrekt, så finns det inte något berättigande för att upprätthålla svenska institutioner. Det är något jag tycker är ohyggligt viktigt, säger Gayer.

Elin Willows: Hoppfullt utan stereotyper

$
0
0

Alla barn ska få känna igen sig i barnböcker, och inte behöva känna sig annorlunda för det. Det svenska barnboksförlaget Olika ger ut inkluderande böcker. Elin Willows läser några av förlagets senaste böcker och funderar på normkritik.

”Det [är] ofta så att de som faller utanför normen får vara med på premissen att de är annorlunda. Om vi vill skapa acceptans måste vi göra tvärtom och bredda normen genom att behandla det som avviker från den som något självklart” har en av grundarna till förlaget Olika, Karin Salmson, sagt i en intervju.

Totalt är det fyra böcker jag har fått skickat till mig från Råå i Helsingborg där Karin Salmson arbetar. Den andra halvan av förlaget, Marie Tomicic finns i Linköping. Från början hade de varsitt förlag, men de gick ihop och nu skriver de också böcker tillsammans. Tre av bilderböckerna har de skrivit tillsammans, under sitt gemensamma namn, Marin Salto.

De tre böckerna har en röd tråd, en tråd man kan ana sig till när man läser titlarna på böckerna, Camping och kurragömma, Badbomder och simhopp och Dansbus och kaktrubbel är alla skrivet med första ordet i blått, och:et som ett rött hjul med ekrar och sista ordet i grönt. Är man flaggkunning känner man till att den romska flaggan ser ut så, och det är också den röda tråden i böckerna, men den kan vi bortse från till en början, för den är faktiskt lika oviktig som viktig.

Mod och vänskap

Två av böckerna, Badbomder och simhopp och Dansbus och kaktrubbel handlar mycket om mod, men också vänskap. Modet att våga det man inte riktigt vågar, och känslan när det faktiskt går. I den första skildras vänskapen mellan barnen också fint, som när huvudpersonen Mertsi får sitta i sin kompis Dominics knä för att våga åka vattenrutschkanan.

Vänskapen kommer också i alla tre böcker fram fint i Marcus Gunnar Petterssons illustrationer. De är uttrycksfulla och detaljrika och blir ett bra komplement till de ganska korta texterna och den enkla handlingen i alla böcker.

Att få känna igen sig

I Dansbus och kaktrubbel framkommer det i texten att huvudpersonen är romsk. Selma ska uppträda med en romsk dans och innan det ritar de flaggor för fred på jorden:

”Selma ritar den svenska.
Blå himmel och gula åkrar, tänker hon.
Sen ritar hon den romska.
Blå himmel och grönt gräs.
I mitten är det ett hjul.
- För att romer brukade resa med vagnar, säger Selma.
- Du har ju två flaggor, säger Patrik. Vilken tur!”

I de andra böckerna är det inte lika tydligt att huvudpersonerna är romska, men det finns ledtrådar, och i slutet av varje bok en liten romsk ordbok. Och det är ju, precis som Karin Salmson har sagt, så viktigt att det inte görs till en grej att någon är annorlunda. Att ett romskt barn kan få vara med i en bok för att det handlar om att det vågar hoppa från högsta i badhuset, inte för att det är just ett romskt barn. För visst har många barn bra fantasi och kan sätta sig in i andras liv och äventyr, men tänk att aldrig ha fått läsa om dig själv.

Det annorlunda får vara vanligt

Mia Österlund.
Mia Österlund Mia Österlund. Bild: Yle/Carmela Johansson

Mia Österlund om normkritiska barnböcker

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mia Österlund om normkritiska barnböcker

Jag ringer upp Mia Österlund som är litteraturvetare vid Åbo Akademi och inriktad på just barnböcker. Böckerna från Olika förlag är inget unikt just nu.

- Det är en pågående trend att normalisera, vilket känns fräscht, tidigare gjorde man ett problem av att vara annorlunda, att alltid det var poängen, nu är normbrottet är inte längre ett problem.

Det är inte bara de uttalat normkritiska förlagen som ger ut normkritiska barnböcker, Mia Österlund framhåller till exempel Lilla piratförlaget som ett förlag som satsar på genusmedvetna böcker utan att för den delen vara helt inriktade på det.

Barnboken en föregångare

Det är inte en slump att det bland barnböckerna finns en tydlig normbrytande trend, menar Mia Österlund:

- Barnboken är alltid väldigt mycket med sin tid och suger upp stämningar, diskussioner och ideologier, och är också med att forma och påverka.

Och det har också i den här vågen grundats en hel del förlag med normkritisk inriktning, ett av dem är alltså Olika. Förlagets motto är ”Ut med stereotyper – in med möjligheter”, och böckerna de ger ut, förutom barnböcker till olika åldrar också metodböcker för vuxna, går alla på det spåret.

Hur görs bebisar? är en annan bok ut vårens utgivning från Olika som jag läst. Den är ett tydligt tecken på hur det faktiskt kan bli enklare att inkludera än att vara specifik.

Berättelse om alla barn

Att i en bok få med berättelsen om hur alla barn kom till, oavsett om det var genom insemination, samlag, med hjälp av donatorer eller annat, kanske låter som en svår uppgift, men Hur görs bebisar? är tvärtom en väldigt tydlig och enkel bok. Den innehåller till exempel inget samlag, istället berättar boken hur det behövs ett ägg och en spermie och någonstans för bebisen att växa.

Det är snyggt och enkelt och en bra grund att berätta för ett barn hur just det kom till, ingen lämnas utanför, boken är ett skolexempel på inkluderande.

Och både den och de tre böckerna om de modiga och schyssta barnen, samt Mia Österlunds ord om att barnböcker faktiskt hänger med sin tid gör mig glad och hoppfull; alla barn ska få sin berättelse.

Daniel Adams-Ray ska skriva på engelska

$
0
0

Vi fick besök av Daniel Adams-Ray till X3M-tältet och Stiftelsesändningen på onsdagen.

När Daniel Adams-Ray pratade med Frillan och Prillan berättade han bland annat om att han ska börja skriva låtar på engelska för att öva sig att uttrycka sig på annat än sitt modersmål. Förstås pratade de också om den gamla bandkompisen Oskar Linnros.

Och på tal om Oskar, Daniel hade nästan på pricken samma outfit på Rockoffspelningen i onsdags som Oskar Linnros hade förra året. Med undantag av att Oskars kläder var svarta. Dom är som två bär.





HBTIQ i världen

$
0
0

I helgen ordnas Jeppis Pride för första gången. Förra veckoslutet samlade Ålands första Pride omkring 2000 deltagare och årets prideparad i Helsingfors lockade rekordmånga deltagare. Samtidigt som det verkar finnas mycket kärlek och tolerans i luften så stöter till exempel förslaget om en könsneutral äktenskapslag gång på gång på motstånd, och blickar man ut över världen stiftas det till och med lagar som belägger homosexualitet med dödsstraff. Vi gjorde en snabböversikt över gayrättigheter världen över.

I kartan nedan är världen färglagd enligt fem färgkoder från de allra mest anti-gay till de mest liberala länderna i världen. Indelningen baserar sig på fakta som ifall homosexualitet är staffbart, om det finns lagstiftning som skyddar hbtiq-minoriteten och hur landet förhåller sig till samkönade äktenskap. ((vis:812352))

De liberala länderna är såna där hbtiq-minoriteten har samma rättigheter som alla andra och landet har en könsneutral äktenskapslag, Sverige hör till de liberala länderna. De toleranta länderna är på många punkter lika som de liberala, men där saknas till exempel könsneutral äktenskapslagstiftning. Dit hör bland andra Finland och USA som har en väldigt varierande lagstiftning mellan de olika staterna.

De neutrala länderna har inte gjort speciellt mycket varken för eller emot HBTIQ-minoriteten, på vissa håll skyddas de av en del lagar mot diskriminering, till kategorin hör många asiatiska länder. I den fjärde kategorin länder är homosexualitet kriminellt eller strängt reglerat, till exempel har Ryssland och Litauen kriminaliserat "homosexuell propaganda" och i många afrikanska länder är homosexuella handlingar kriminella.

I den femte kategorin finns länder som har belagt homosexuella handlingar med dödsstraff, som till exempel Uganda.

Att leva som HBTIQ-person

Hur är det då att leva som en del av HBTIQ-minoriteten på olika håll i världen? Här nedan har vi samlat ett sampel av situationen i olika länder i världen.

Det man kan konstatera är att situationen varierar enormt mycket från ställe till ställe. Till exempel har Spanien en könsneutral äktenskapslag och tillåter samkönade par att adoptera barn. Litauen å andra sidan drog nyligen in en sagobok för barn för att den innehöll "homosexuell propaganda".

I Afrika var Sydafrika det första landet i världen som gav konstitutionellt skydd åt HBTIQ-personer, medan Uganda nyligen tog i bruk en lag som kan ge dödsstaff för homosexuella handlingar.

Prillan äter chips med Medina

$
0
0

Sam-E och Alibi gästade Stiftelsen under den sista Rockoffsändningen och Prillan ställde till med kalas.

Att skriva en skiva går på en vecka för killarna i Medina, och lika snabba är de på att känna igen sina egna låtar när Prillan utmanar dem i en chipstävling. Kolla intervjun och tävlingen här under.

När de senare på kvällen klev upp på Rockoffscenen var det ett enda jubel och dansande, de här killarna kan verkligen ställa till med fest.




Åland är toppklass!

$
0
0

Stockholmarna Amanda Wallander och Michelle Wanström spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland.

- Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

I fredags shanghajades de i Stockholm av Yles tv-team och fick redan samma kväll följa med till Åland och vara huvudpersoner i tv-programmet En svensk sommar i Finland. I Mariehamn med omnejd fick de uppleva båtbyggeri, Ålands första prideparad, seglats med galeasen Albanus, bastu och tandemcykling.

- Ni prickade precis rätt med saker som pride och tandemcykel, det är saker som vi har velat göra men inte ännu gjort. Det är som en semester vi hade planerat själva!

Amanda och Michelle säger att erfarenheten var så bra att de blev nyfikna på fastlandet också.

- Alla är så glada och trevliga och alla vinkar. Ni är mer öppna än i Stockholm och har en större gemenskap, säger Michelle.

Programmet där Amanda och Michelle upplever Åland sänds den 10 augusti på Yle Fem. Denna fredag fortsätter inspelningarna av En svensk sommar i Finland då Jontti åker till Oslo för att hitta svenskar att ta med sig till Hangö.


Etnofestivalen Faces för sista gången, lever ändå vidare

$
0
0

”The Last Waltz”, så heter den sjuttonde tappningen av etnofestivalen Faces. Festivalen återvänder till sina rötter och fortsätter att leva, trots att den nu ordnas för sista gången.

Faces en sista gång - nästan

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Faces en sista gång - nästan

När etnofestivalen Faces ordnades för första gången hölls festivalen i ösregn nära Slottsknektens stuga vid Raseborgs ruiner. När den sista festivalen ordnas, ordnas den igen vid Raseborgs ruiner och inte bara vid ruinerna utan också inne på slottsborgens gård.

”The Last Waltz, Faces Festival” återvänder alltså till sina rötter. Efter att ha tolv gånger ordnats i Billnäs och tre gånger i Gumnäs ska festivalen nu begravas vid Raseborgs ruiner.

Men, säger festivalchefen Börje Mattsson, Faces ska leva vidare men med ett nytt koncept. Visst vill man värna om tolerans och minoriteter, men man vill också komma dit där människorna finns.

- Vi vill ordna en mångkulturell festival i stadskärnan. Det är där människorna finns, inte ute i skogen, säger Mattsson och vill alltså att en etnofestival ordnas i stadskärnan i Ekenäs eller Karis.
Han tror att idén är fullt genomförbar.

- Vi har redan diskuterat med olika kulturorganisationer i Raseborg och intresset att slå ihop våra krafter verkar stort, säger han.

The Last Waltz

Men innan arbetet på allvar börjar med jobbet kring en mångkulturell festival ska ”The Last Waltz” ros i land. För ungefär två veckor sedan blev det definitivt klart att festivalen får använda sig av hela området kring slottsruinerna.

Det betyder att festivalarrangemangen hittills inte har gått för full maskin. Börje Mattsson är trots det lugn.

- Visst hinner vi få det mesta i ordning. På måndag (28.7) börjar det första arbetslägret här och visst finns det en massa att göra.

- Men också tidigare år har det kanske inte varit helt slipat då festivalen börjar, men så ska det inte heller vara på Faces, skrattar han.

Programmet lever hela tiden

Till exempel programmet lever lite hela tiden.

- Telefonen ringer och mail droppar in. Det finns så många som vill vara med och sällan säger vi nej. Dessutom finns här ju nog utrymme att uppträda.

Vad Mattsson avser att trots att alla fyra scener är fullbokade, finns det nog ängar och marker kring slottsruinerna där man kan uppträda.

- Det blir nog en värdig och fin avslutning på Faces i sin nuvarande form, säger han och svarar på frågan varför det nu är dags att avsluta den så populära traditionen:

- Allting har sin tid. När någonting sådant här börjar bli rutin är det dags att sluta. Dessutom vet väl nog de flesta finländare i dagens läge att vi har många olika kulturer i vårt land. Det var ju för att visa det, som Faces startade för 16 år sedan, säger han.

Arrangörsföreningen Etnokult hoppas att den sista Facesfestivalen ska ha upp till 5 000 besökare.

På området kring slottsruinerna planerar föreningen Etnokult en årligen återkommande småskalig festival. Tillsvidare har den egentliga planeringen av den festivalen ännu inte kommit igång.

Följ med på Jeppis Pride!

$
0
0

Till alla er som inte kan delta live i världens första Jeppis Pride har vi en god nyhet, du kan följa med vad som händer via vår liveblogg!

Vill du själv delta genom sociala medier kan du tagga dina tweets, bilder och uppdateringar med #x3mpride och så klart #jeppispride.

Happy pride!

Tänk om folk struntar i Ukraina

$
0
0

- Vi som rapporterar för nyheterna om händelser utomlands känner oss ofta otillräckliga. Det finns så mycket att berätta. Det är så mycket som inte ryms med. Tänk om de struntar i Ukraina, tänker jag under nattens sömnlösa timmar då jag ligger och ältar allt jag inte klarade av.

Kerstin Kronvall

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Kerstin Kronvall
Kerstin Kronvall är resande reporter på Yle Nyheter. I sitt sommarprat berättar hon om sitt förhållande till Ryssland och delar med sig av några minnesbilder från den gångna vintern och våren.

- Då jag i december 2013 gjorde min första resa för att rapportera från krisen i Ukraina, hade jag inte varit i Kiev på några år. I december kunde ingen ana att krisen skulle bli så allvarlig, att krig skulle blossa upp i östra Ukraina och att Ryssland skulle annektera Krimhalvön.

- Aldrig hade jag heller kunnat tro att människor skulle skjutas ihjäl i Kiev, dödas i en eldsvåda i Odessa och falla i strider i östra Ukraina.

Kerstin Kronvall berättar om det tunga i att följa utvecklingen då allt blir värre, samtidigt som hon ser hur mycket god vilja det finns samt värdighet och vänlighet.

- Det känns nästan underligt att tänka tillbaka på alla människor jag träffat i Ukraina under det senaste halvåret. Så många möten, så många ord, så mycket oro, framtidshopp, sorg och glädje.

- Jag har mött väldigt många män som har berättat att de är beredda att ta till vapen och kämpa för det de tror på.

Kerstin drar paralleller till sin egen familj, sina vuxna söner och barnbarn. Hon blir förtvivlad när hon föreställer sig hur det skulle kännas om de vore tvungna att överväga att dra ut i krig.

Läget i Ukraina är inte det värsta i världen, men det har kommit journalisten Kerstin Kronvall nära. Hon vet hur bland andra Aleksej ser ut, hur han talar, går och kör bil.

- Han är vänlig och omtänksam, trygg och snygg. Jag vill att hans fru ska klaga på att han lämnar saker på fel ställen hemma. Jag vill att han ska få leva sin vanliga vardag och inte ligga i bakhåll och skjuta på sina grannar.

Kerstin Kronvall berättar också om sitt jobb som journalist, svårigheten i att hålla distans.

- Jag hör till dem som hoppades på mera demokrati och mindre aggressiv politik i Ryssland. Jag är besviken eftersom det finns så mycket fint och vackert i Ryssland och som jag gärna vill att också andra ska få se och uppleva.

I sitt sommarprat tar Kerstin upp den oro hennes anhöriga känner när hon rör sig på farliga ställen.

- Under krisen i Ukraina har det varit fruktansvärt dramatiskt på vissa platser under vissa dagar. Men mestadels har folk levt sina vanliga liv och långt ifrån alla människor har direkt berörts av demonstrationerna och striderna.

Det bästa Kerstin Kronvall vet under reportageresor är att bara åka ut på måfå och tala med människor hon råkar träffa.

- Det är oerhört fascinerande att märka hur öppet många förhåller sig då en obekant dyker upp vid dörren.

Säger alltså Kerstin Kronvall som vid fyllda fyrtio började studera ett nytt språk och som numera talar flytande ryska.

Bland annat den här musiken spelar Kerstin Kronvall i sitt sommarprat:

Kerstin Kronvall sommarpratar den 25 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också höra hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!

$
0
0

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Det handlar naturligtvis om tv-inspelningarna av ännu ett fartfyllt avsnitt av En svensk sommar i Finland. Norrmännen får bekanta sig med det roligaste, vackraste och konstigaste som Hangö och Karis har att erbjuda.

De får uppleva en dramatisk uppvisning av slaget vid Rilax 1714, dans och fest på Karisnatten, en brutal uppväckning på Sjusovardagen och det jättestora scoutlägret Atlantis 2014. Och givetvis bastu. Följ med hur det går på denna sida!

Här kommer vi att röra oss. Har man tur får man se vår vackra minibuss eller oss i en båt susa förbi.

Avsnittet om Hangö har premiär den 17 augusti på Yle Fem och Yle Arenan.

Tsunamins efterdyningar

$
0
0

Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Det var en tidig morgon den 26 december 2004. Klockan var en minut före åtta lokal tid när jordskalvet som utlöste tsunamin i Indiska Oceanen inträffade. Antalet människor som fick sätta livet till i den naturkatastrofen uppgår till över 300 000. Av dem var 170 stycken finländare.

Matti berättar om resplanerna

Matti berättar om resplanerna

1 min 1 s
Spela upp klipp på Arenan: Matti berättar om resplanerna

Matti Kallio hade firat jul natten lång med sin flickvän Ida. De hade festat loss ordentligt på ön Koh Lanta. Det var nästan gryning då de sent om sider tog sig till sin bulangow för att sova några timmar.

Lyssna! Berättelser, första säsongen

Programmet blir tillgänligt efter att det har sänts i Radio Vega.

Tjugo meter hög vågvägg

Då den första vågen slog ner låg både Matti och Ida lyckligt ovetande i sina sängar och sov. Då den andra vågen slog ner hade Matti vaknat av att hans kompis bultade på dörren och ropade att de måste fly annars dör de. Matti kravlade sig ut genom dörren och ställde sig naken och yrvaken på terassen.

Då han tittade neråt mot stranden såg han en cirka tjugo meter hög mur där stranden brukar vara. Muren var en "vågvägg" och betedde sig som ett grått monster som bara väntar på att få anfalla.

– Det lät som om man skulle stå utanför ett flygplan medan motorerna är på. Ett dovt men ganska högt brummande ljud, förklarar Matti.

Tur i oturen låg deras bungalow ganska långt ifrån stranden, cirka 50 meter. Vågorna slog ner på stranden och det var en enorm vattenmängd som nådde Matti och Ida. Vattenytan steg hastigt och allt möjligt tänkbart och otänkbart strömmande i vild fart förbi deras hydda.

– Jag hade sådan himla baksmälla att det sista jag hade lust med var att hoppa i vattnet. Jag väckte Ida och vi kravlade oss upp på taket till vår bunglow. Där satt vi en stund och funderade på vad vårt nästa steg kunde vara, det kunde vara både avgörande och ödesdigert.

Räddade sig upp på taket

På taket fick paret sällskap av både djur, insekter men också skräp som flöt förbi. En bil törnade rakt in i deras hydda och Matti bestämde att de snabbt måste ta sig till berget och säkerheten.

– Jag höll Ida i handen hela vägen då vi försökte ta oss fram genom vattenmassorna för att nå till berget. I ett skede släppte jag Idas hand och när jag vände mig om var hon försvunnen.

Tsunamibarn

Familjen Kallio blev tre personer efter tsunamikatastrofen. Ines är i dag tio år gammal och ett så kallat tsunamibarn. Matti säger att det var det enda hoppingivande i hans liv efter den fruktansvärda tragedin.

– Nyheten om att vi skulle få barn gav livslusten tillbaka. Jag hade förlorat tron och hoppet på livet vid det laget men så kom Ines in i bilden och jag fick en mening med livet igen.

Tio år sedan katastrofen

I december i år har det gått tio år sedan tsunamikatastrofen i Indiska Oceanen. Familjen Kallio kommer att återvända till Koh Lanta tillsammans med andra överlevande för att uppmärksamma och visa respekt till alla som fick sätta livet till då den ödesdigra dagen den 26 december. Ines åker förstås med och får uppleva Thailand för första gången. Hon ser fram emot resan men har en fråga.

– Pappa, en sådan jättevåg kommer väl inte att komma nu på nytt då vi är där i Thailand på semester.

Pappa Matti lugnar Ines med att säga att en tsunami av den kalibern inträffar högst en gång på hundra år.

Lyssna! Berättelser: Tsunamins efterdyningar av Kia Svaetichin. Yle Radio Vega onsdag 30.7 kl. 11.22 & 19.22 samt i Radiohuset.

Läs också: Ögonblicken som förändrade livet

Året då skivan Noir kom ut - om den livssviktiga musiken av Heidi Grandell-Sonck

Listen9 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Året då skivan Noir kom ut - om den livssviktiga musiken av Heidi Grandell-Sonck

Sepon salonki - om en baby och en pappa. Av Charlotte Sundström

Listen4 min 50 s
Spela upp klipp på Arenan: Sepon salonki - om en baby och en pappa. Av Charlotte Sundström

Not available Missnöjd. Om plastikkirurgi - is no longer available on the Arena. Mer information

Sömnlös i Helsingfors av Annvi Gardberg

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sömnlös i Helsingfors av Annvi Gardberg

Mina gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mina gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström

Sommarprinsessan av Annvi Gardberg

Listen4 min 3 s
Spela upp klipp på Arenan: Sommarprinsessan av Annvi Gardberg
Viewing all 20111 articles
Browse latest View live