I utställningen Traumwunsch (Önskedröm) har den svenska konstnären Stefan Otto arbetat med en mörk del av den egna familjehistorien. En berättelse om när hans nazistmorfar vandrade genom Europa efter Andra världskriget för att återfinna sin familj. Kulturens Peter Lüttge mötte honom på galleriet Sinne i Helsingfors. Också Peter Lüttges farfar var nazist. Så det blev ett samtal nazistbarnbarn emellan.
Stefan Ottos konst är en sorts djuplodning av minnet. Vad består det av, vilka beteendemönster skapar det hos oss, och hur styr det vårt sätt att se på världen. Med hjälp av foto, film och måleri arbetar han i lager och skikt som byggs ovanpå och in i varann. Hans verk rör sig fram och tillbaka på tidsaxeln och stundvis övergår det förflutna till att bli samtid och tillbaka igen. Det man blir stående kvar med är en sorts frustration över en värld som varken tycks ändra sig eller byta riktning.
I sitt arbete med Traumwunsch har Otto följt sin morfar genom ett ödelagt Europa. Ottos morfar hörde till de s.k. Sudettyskarna i Tjeckien. Han var tysk och nazist och som inkallad i den tyska armén skötte han, på en flodbåt på Donau, transporter av råvaror och förnödenheter mellan Budapest och Svarta Havet. 1944 blev han tillfångatagen av den röda armén och placerades i ett fångläger i Rumänien. Ett år senare 1945 strax innan krigets slut lyckades han komma ut, det är fortfarande oklart hur.
Tre år tvärs genom hela Europa
Här efter skulle det ta honom ännu tre år av fotvandring innan han blev återförenad med sin familj. Det är denna bild som fastnat i Otto. Vad tänkte hans morfar, när han rädd, svältande och desillusionerad gick genom Europa letandes efter sin familj? Var de naturromantiska dikterna han skrev under sin vandring en sorts terapi? När gick det upp för honom att han hade haft fel, att allt det han trott på var fel? - svensk konstnärStefan Otto
- född 1969
- filmhistoria vid Stockholms universitet 1993
- School of Visual Arts, New York 1994
- Gerlesborgs konstskola, Stockholm 1995-96
- Kungliga Konsthögskolan, Stockholm 1996-2001
Historieberättandet genom konsten
Familjehistorien kan agera som en sorts länk mellan då och nu. Vi lever i ett Europa som fortsättningsvis befinner sig i en tid av folkvandring. Människor i nöd söker sig till vår trygghet som blir allt mer svårtillgänglig. Västvärldens murar blir allt högre och stadigare, invandringen diskuteras mer en någonsin och de högerextrema partierna växer till sig och tar alltmer plats i offentligheten. Så Ottos morfars berättelse får bli en reflekterande yta i vilken vi kan spegla oss själva.
Utställningen Traumwunsch på galleriet Sinne på Stora Robertsgatan 16 i Helsingfors består av ett urval dikter skrivna av Ottos morfar, collage, foton och en video.
Utställningen är öppen för allmänheten fram till den 1 februari tisdagar - söndagar från kl 11-17.