Dokumentärpjäsen Kvinna till salu väckte en hel del debatt då den visades på Svenska teatern förra våren. Nu kommer en betydligt större publik att få chansen att ta del av pjäsen, då den både beger sig ut på turné i finlandssvenska gymnasier och spelas in som radioteater.
Journalisten Jeanette Björkqvist, som stått för faktagrunden i manuskriptet, glädjer sig åt det här:
- Pjäsen gick bara i några veckor på Svenska teatern, men vi hade bra publiksiffror. Många blev berörda av det de såg och vi blev ombedda att söka finansiering för att ta ut den i skolorna.
Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse tilldelade i onsdags arbetsgruppen 20 000 euro och turnén kan därmed sätta igång strax efter sportlovet.
Människohandel angår oss
Kvinna till salu handlar om människohandel och bygger på sanna berättelser.
- Det var viktigt för oss att pjäsen skulle handla om verkliga rättsfall här i Finland, säger Björkqvist. Människohandel är inte ett ämne vi kan skjuta ifrån oss, för det angår oss i högsta grad!
Jeanette Björkqvist gjorde research och skrev en faktagrund för manuskriptet, varefter regissören Marcus Groth och skådespelarna Anna Hultin och Niklas Åkerfelt omarbetade materialet till en pjäs.
Varför ska man då ta upp ett så pass obehagligt ämne med just ungdomar?
- Jag tror det är där som attityderna kan påverkas. Medelåldern på Svenska teatern var ganska hög och det sägs ofta att det är svårt att påverka attityder bland vuxna. Därför kommer vi nu att rikta in oss på gymnasieelever.
Sluta säga hora
Föreställningen i sig är bara en timme lång, men minst lika viktig är den diskussion som förs genast efteråt.
- Det är en tung pjäs att ta till sig, det är kompakt, det är mycket fakta och fula berättelser, säger Björkqvist. Det kändes nästan lite oansvarigt att bara lämna publiken efteråt, och när Kvinna till salu visades på Svenska teatern visade det sig att det varje gång fanns ett behov att stanna kvar och ventilera sin tankar och bolla frågor. Så det blir förstås också diskussionstillfällen i samband med skolföreställningarna.
Björkqvist hoppas att den unga publiken ska kunna ta till sig pjäsen och att den väcker eftertanke.
- Man vet ju hur ungdomar pratar. Jag hoppas till exempel att den som sett Kvinna till salu inte längre skulle slänga ut sig ordet "hora" hur som helst utan tänka efter.
Turnéplanen håller ännu på att ta form, men klart är att Kvinna till salu åtminstone kommer att visas i Helsingfors, Åbo och Vasa. Radioteaterns version sänds senare i vår.
Läs också: Christel Petterssons recension av kvinna till salu