Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 19978 articles
Browse latest View live

Teaterrecension: Sju stökiga bröder intar Sveaborg

$
0
0

Decibelvarning, decibelvarning: Jukolabröderna är här igen! Ryhmäteatteri uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum med en uppsättning av Kivis Sju bröder på Sveaborgs sommarteater - men hur gjuter man nytt liv i en flitigt spelad klassiker?

Det har Ryhmäteatteris regissör Kari Heiskanen av allt att döma inte grubblat alltför länge över. Han spelar frejdigt ut hela packen av beprövade sommarteaterkort.

Det är slagsmål, kiv och fylleslag på ljudlig nivå.

Höbalar, skrindor och spotska grannflickor.

Spektakulära effekter, sångnummer och smågalna anakronismer.

Och speciellt de sistnämnda förfelar ju aldrig sin verkan. När brödraskarans smartskalle, minstingen Eero, överraskar klockaren med sin läsfärdighet kröner han uppvisningen med ett triumferande ”LOL” varefter han näsvist uttyder uttrycket för den oförstående stofilen.

”Laughing Out Loud!”

Och publiken skrattar lika högt och fattar samtidigt att varje brott mot tidsramen också fungerar som en länk mellan då och nu.

Vem tror på oss?

Det här är killar som inte tror på något för att ingen tycks tro på dem. Killar som hellre ställer sig utanför systemet än inordnar sig i något som känns meningslöst. Killar med en revoltanda som när som helst kan slå in på ett destruktivt spår.

Men också killar med potential. Killar som fostrar varandra, växer till sig och förtjänar att bli sedda.

Tommi Rantamäki och Eino Heiskanen som Tuomas och Aapo i Sju bröder.
Tommi Rantamäki och Eino Heiskanen som Tuomas och Aapo. Tommi Rantamäki och Eino Heiskanen som Tuomas och Aapo i Sju bröder. Bild: Tanja Ahola Sju bröder,Ryhmäteatteri,sveaborgs sommarteater

Det räcker med att vi ser det och upptäcker parallellen. Någon mer genomgripande uppdatering behövs i och för sig inte.

Men samtidigt finns det ju heller ingen anledning att frossa i Sju bröder-traditionens mest slitna klichéer.

Öronbedövande övermod

I Ryhmäteatteris version går hela första hälften av föreställningen på frenetiskt högvarv.

Det är övermod och gapighet för hela slanten och när det spotska Toukolagänget dessutom drar in med en glättig svensktoppslåt (!) i bagaget skjuter ungtupparnas testosteronnivå upp till rent hälsovådliga höjder.

Satir är ingen bristvara här och den slår åt olika håll. Inte minst åt brödernas eget, men det hade onekligen suttit bra med lite volymkontroll också.

Den får vi vänta ett bra tag på.

Uppsättningen går, precis som brödernas socialiseringsprocess, långsamt från kaos till balans. Och visst ligger det en viss logik i det, men en ganska utmattande sådan.

Men det är inte bara upproriskheten och slagsmålen som tar plats.

När bröderna uppför sitt rökpörte i Impivaara går det snabbare än bastubygget i Strömsö och när oxarna från Viertola jagar dem stångar den övriga ensemblen in med upp-och-nedvända pallar som horn.

Tillsammans med uppsättningens visuella team lyckas Heiskanen ofta gestalta de dramatiska höjdpunkterna med förhållandevis enkla medel. Men när allt är överstort försvinner en del av effekten.

Dynamik är inte synonymt med oavbrutet ös.

Se skådespelaren!

Därför dröjer det också ett tag innan den här tröga åskådaren får upp ögonen för finesserna.

Närmare bestämt till det ögonblick då hon bestämmer sig för att följa varje gestalt i den här böljande brödraskaran skilt för sig.

Jukolabröderna representerar ju ett helt folk i koncentrat. Alla karaktärsdrag är representerade.

Somliga är hetlevrade, andra eftersinnande. Somliga trögtänkta, andra vesslesnabba. Och somliga vurmare, andra jordnära.

I Ryhmäteatteris uppsättning agerar de ofta som ett rasande kollektiv där bara de starkaste rösterna kan urskiljas.

Santtu Karvonen, Tommi Rantamäki och Mikko Virtanen som Juhani, Tuomas och Timo i Ryhmäteatteris Sju bröder.
Äldst men inte mognast. Sanntu Karvonen som Juhani, i bakgrunden Tommi Rantamäki och Mikko Virtanen som bröderna Tuomasoch Timo. Santtu Karvonen, Tommi Rantamäki och Mikko Virtanen som Juhani, Tuomas och Timo i Ryhmäteatteris Sju bröder. Bild: Tanja Ahola Santtu Karvonen,Ryhmäteatteri,Sju bröder,Mikko Virtanen,sveaborgs sommarteater

Santtu Karvonen har en dominerande roll som den äldsta men inte mognaste i skaran. Hans eldfängda Juhani påminner en hel del om Karvonens förra storroll på Ryhmäteatteri, den som Peer Gynt.

Juhani är också en trotsig storskrävlare, ett evigt barn som mest av allt trängtar efter uppmärksamhet och bekräftelse.

Tuomas och Aapo är hans raka motsatser, förnuftiga och sansade, och de får i den här uppsättningen också stor plats med Tommi Rantamäki och Eino Heiskanen i rollerna.

Detsamma gäller yngstingen Eero. I Elias Keränens tolkning är han en fascinerande blandning av rörligt intellekt och barnsligt oförstånd.

Från resan till Tavastehus kommer den här ynglingen hem med raskt uppsnappad stadsslang och två tvivelaktiga fruntimmer i bagaget.

Kunskap ger makt men inte nödvändigtvis förstånd ...

De övriga i skaran får också konturer efterhand men ofta helt ordlöst, med betydligt diskretare markörer.

Mikko Virtanen och Miro Lopperi gestaltar tvillingarna Timo och Lauri och Eero Ojala Simeoni.

Alla fångar sina gestalter på kornet men det är nog Simeonis rödkantade ögon jag kommer att minnas bäst när glömskans damm lagt sig över resten av uppsättningen.

Ett samhälle med plats för alla

I Simeoni ryms nämligen allt vad mänskligt är av såväl stort som smått. Han har upplevt väckelsen men den är inte stark nog att släcka hans törst.

Uppsättningen ger inte gestalten stor plats men Eero Ojala lyckas ändå lyfta fram den i relief.

Foto från Ryhmäteatteris uppsättning av Sju bröder på Sveaborgs sommarteater.
En skymt av Lucifer. I mitten Eero Ojala som Simeoni. Foto från Ryhmäteatteris uppsättning av Sju bröder på Sveaborgs sommarteater. Bild: Tanja Ahola Ryhmäteatteri,Sju bröder,sveaborgs sommarteater

I hans tolkning framstår Simeoni som en luggsliten, lite strykrädd figur, ansatt av inre demoner men med pluntan vilande närmast hjärtat.

Inte sticka ut, inte märkas, inte fördömas.

Den figuren har många bröder i dagens samhälle. Men den här uppsättningen är noga med att understryka både inkludering, mångfald och samhällsfred.

Ingen ställs utanför.

När ensemblen i finalen samlas för ett flerstämmigt framförande av Sydämeni laulu drar ett lätt stråk av patos över uppsättningen.

Men innebörden ligger samtidigt ljusår från alla finsk-nationella brösttoner.

I den här kören får nämligen alla sjunga med: från Jukolabrödernas brokiga skara till traktens myndighetspersoner, grannbyns svensktoppstrallare och de romska gårdfarihandlarna från Rajamäki.


Toppjobb i Sverige för Annika Sucksdorff

$
0
0

Ibland får man på bästa filmgangstervis ett erbjudande som inte går att motstå. Detta hände finlandssvenska Annika Sucksdorff för en tid sedan, då hon erbjöds jobbet som filmchef på SF Studios i Sverige.

- Jag har knappt hunnit fatta det här själv, säger Annika Sucksdorff, jag har sjukt många fjärilar i magen.

Business och berättelser

Sucksdorff är utbildad ekonom från Hanken i Helsingfors, men har också studerat i USA. Det var under året i Wisconsin som hon kom på att det kanske skulle gå att kombinera kärleken till berättelser med business och ledarskap.

- Jag kommer från en företagarfamilj. Min morfars morfar hette Victor Ek, mina syskon är båda företagare. Jag blev under studetiden speciellt sugen på att arbeta med att producera film, en mångfacetterad process med många faser och en massa inblandade människor.

Väl hemma från USA kände Sucksdorff inte en enda människa inom den finska filmbranschen. Lösningen blev att skriva en gradu om ett filmrelaterat ämne och samtidigt börja bygga upp ett nätverk.

- Jag intervjuade några producenter för gradun och berättade öppet att jag sökte jobb inom branschen. En av dem nappade och det var så jag fick mitt första filmjobb.

Svenska journalister frågar inte kvinnliga chefer om familjen

De senaste åren har Suckdorff varit vd för Helsinki Film, som bland annat står bakom fjolårets succéfilm om Tom of Finland.

- Jag antar att det var tack vare "Tom of Finland" som mitt namn dök upp på svenskarnas radar. Och det kändes ju fantastiskt, det var en enorm produktion och vi var alla nära att gå in i väggen, men nu känns det ju som att det hårda jobbet lönade sig.

Annika Sucksdorff har redan hunnit notera en del kulturskillnader mellan Finland och Sverige, inte minst bland journalister.

- Det är intressant, ingen av de svenska journalisterna har ens frågat om min familjesituation. I Sverige har jag behandlats precis på samma sätt som en man i samma situation, och det tycker jag känns befriande. I Finland frågar både journalister och vänner ”Ja men hur ska ni lösa det här med barnen?”

Ähum… hur ska ni då lösa det här med barnen?

- Haha, jag kommer att pendla. Det står i mitt kontrakt att jag ska arbeta två dagar i veckan i Stockholm, så jag flyger över på måndag och kommer tillbaka på tisdag och arbetar på distans resten av veckan. Så här till en början, om allt går bra flyttar familjen till Stockholm.

Det blir med andra ord en slags mjukstart med ett års pendlande.

- Det hade varit förhastat att riva upp barnen från vardagen från första början. Vi är dessutom en fusionsfamilj, jag har två biologiska barn och en bonusdotter, så vi är två familjer som måste få allt att fungera inför en flytt.

"Mamma ska göra det som känns roligt"

Stödet från både familjen och kollegerna på Helsinki Film har varit viktigt för Sucksdorff.

- Min man är också filmproducent, så han har stor förståelse för att det hela. Och kollegerna var också överens på att detta var en sådan här grej man absolut ska pröva på om man har chansen. Och så diskuterade jag förstås saken med barnen fast de bara är fem, sex och tio år gamla, och de sade ”Mamma om du tycker det är roligt så ska du göra det”.

Annika Sucksdorff kommer att få kavla upp ärmarna på direkten. Fjolåret såg inte speciellt ljust ut för den svenska filmproduktionen. "En man som heter Ove" var den enda filmen som blev en biosuccé, medan så gott som alla andra filmer floppade.

- Jag är glad för att det är just på SF Studios jag ska arbeta, för det behövs titlar med brett publikpotential. Det var SF Studios som gjorde Ove, "Snabba Cash" och nu har filmen om Björn Borg på gång.

En finländsk oscarsnominering - utopi eller möjlighet?

Vad tror då Sucksdorff om den finländska filmens framtid? Hittills har vi ju blygt fått stå i kulisserna och se svenskar och danskar vandra upp längs med röda mattan på Oscarsgalan, till exempel.

- Vi är väldigt nära det nu. Det går bra för finländska filmer och tv-koncept, till exempel Gigglebug som ska samarbeta med Disney. Och finska filmer har ju faktiskt klarat sig i Cannes på sistone.

Mycket är det också fråga om attityd, redan nu har Annika Sucksdorff börjat notera skillnader mellan Finland och Sverige.

- Svenskarna har ett helt annat självförtroende. Allt är möjligt tycker de. Här i Finland tenderar vi grubbla på allt som kan skita sig innan vi ens kommit igång. Men jag tror vi är på väldigt god väg nu.

Pargassystrar vann internationell teckningstävling

$
0
0

Systrarna Hilma och Kaisla Holkko från Pargas har vunnit en internationell teckningstävling.

Tävlingen är den största i sitt slag och bland 700 000 deltagare var det till slut systrarna Holkko som lyckades knipa segrarna i sina individuella serier.

färgrann teckning som symboliserar vänskap av Hilma Holkko.
Hilma Holkkos tävlingsbidrag. färgrann teckning som symboliserar vänskap av Hilma Holkko. Bild: OP Ryhma teckningskonst,teckningstävling

Den internationella finalen i tävlingen ”Internationaler Jugendwettbewerb” arrangeras årligen i något av de sju deltagarländer och i år var Finland värd för finalen. Vinnarna utsågs på fredagskvällen i Helsingfors.

Finland lyckades väl i finalen och i tävlingsserien 6-8-åringar gick segern till Hilma Holkko. I tävlingsserien 9-10-åringar segrade systern Kaisla Holkko.

Färgrann teckning föreställande två flickor av olika börd symboliserande vänskap av Kaisla Holkko.
Kaisla Holkkos tävlingsbidrag. Färgrann teckning föreställande två flickor av olika börd symboliserande vänskap av Kaisla Holkko. Bild: OP Ryhma teckningskonst,Teckningstävling,kaisla holkko

I den internationella finalen deltar de nationella tävlingarnas vinnare från sju olika länder. I år arrangerades tävlingen för 47:e gången och närmare 700 000 teckningar lämnades in.

- Hilma Holkko vann sin serie även ifjol så det här är hennes andra seger på raken, säger Andelsbankens brandmanager Petteri Mesikämmen som satt i juryn. Kaisla Holkkos arbete var verkligen fint och stod ut i sin serie. Bidragen höll hög kvalitet och flickorna fick nog ingen hemmafavör trots att finalen gick av stapeln i Helsingfors.

Huvudtemat för årets teckningstävling var ”Vänskap är färggrant”.

Katy Perry skrev Twitterhistoria – först över 100 miljoner följare

$
0
0

En historisk milstolpe är nådd i mikrobloggen Twitters och popstjärnan Katy Perrys gemensamma historia.

Katy Perry är den klarast lysande stjärnan på Twitterhimlen. Hon har redan en tid varit den användare som har flest följare.

Nu kan hon stoltsera med att vara den första användaren som har över 100 miljoner följare.

Twitter firade med en tweet (vad annars?) där företaget gratulerar Perry för bedriften och ser tillbaka på hennes populäraste inlägg på mikrobloggen.

Hoppa över Twitterpostning

Katy Perrys Twitterkonto, @katyperry, skapades i februari 2009. Sedan dess har över 8 500 meddelanden skrivits i hennes namn.

Hoppa över Twitterpostning

Katy Perry skrev sitt första inlägg på Twitter den 21 februari 2009. I inlägget berättar hon att hon har anlänt till Berlin och att hon känner sig bättre efter att ha varit sjuk.

I skrivande stund är popstjärnan Justin Bieber tvåa på listan över personer med flest följare, knappt 97 miljoner, och trea är USA:s tidigare president Barack Obama, nästan 91 miljoner följare.

Flera twitterstjärnor hittar du på listan över de 100 personer, företag och instanser som har flest följare.

Muminmuseum invigdes i Tammerfors - innehåller hundratals målningar och teckningar

$
0
0

Det nya Muminmuseet i Tammerfors invigdes i dag.

De konstverk med muminmotiv som Tove Jansson på 1980- och 90-talen donerade till Tammerfors konstmuseum får nu permanenta utställningslokaler, efter årtionden av ambulerande tillvaro.

Museet är inrymt i kongress- och konsertcentret Tammerforshuset.

I samlingarna ingår 400 av Janssons målningar och teckningar, samt 30 installationer av Tuulikki Pietilä.

Muminmuseet är tänkt att bli ett av Tammerfors stora turistmål, som i bästa fall kunde locka 200 000 besökare årligen.

Muminmuseet i Tammerfors
Muminmuseet i Tammerfors Bild: Lehtikuva Muminmuseet,Tammerfors,mumintroll

Kaj Arnö: Minimalism förverkligade drömmen om att bo smått

$
0
0

Vem behöver en massa grejer? Kaj Arnö kolumniserar om att tänka minimalistiskt kring hur man vill bo.

Nu är det så att jag har flyttat. Ett vuxet barn flyttade ut, ett annat flyttade med mig till en mindre bostad. De sådär 180 kvadratmeter familjen bebodde för över tio år sedan i Grankulla krympte i Münchens innerstad först till 130 och nu till 80. Far och dotter ställdes inför praktiska besvärligheter, som vi valde att angripa estetiskt-filosofiskt.

Facit: Med den nya bostaden är jag nöjdare än någonsin.

Viljan att bo smått

Nu är det inte så att vi fördenskull slapp det praktiska arbetet. Flyttas skulle det, och före det planeras, renoveras, köpas, ordnas och slängas. Länge tog det. I december började vi leta bostad, i januari skedde köpet. Renoveringen började bums. Just efter påsk, långt inne i april, sov vi den första natten i den nya bostaden. Och nu, i slutet av maj, börjar det kännas färdigt.

Tanken på minimalism tilltalade mig redan vid föregående flytt för tio år sedan, den första i riktning färre kvadratmeter. Då hade jag det dåliga omdömet att inför en kollega torgföra krympningen till 130 kvadrat som minimalism.

Att han bodde i Moskva visste jag, att han bodde på 25 kvadrat visste jag inte. Det blev till att fort byta samtalsämne.

Men tanken på minimalism kvarstod. Också tanken på att dela idén med andra, såsom jag gör nu.

Minimalismen är inte snobberi

Minimalism är inte elitism, utan något universellt, som har kunnat tillämpas sedan Hedenhös. Lite så där som man kan leva hälsosamt oavsett inkomstnivå (havregrynsgröt, potatis och rågbröd är billigt; löpning och armpressar är gratis), saknas en entydig korrelation mellan att bo dyrt och att bo trivsamt, praktiskt och estetiskt.

Meningen om vad som är trivsamt, praktiskt och estetiskt är förstås delad, som smaken. I hopp om att lyckas göra det utan att stöta mig med vänner, bekanta och obekanta, vill jag vädra dotterns och mina tankar.

Vi började genom att diskutera några principer för hur vi ville bo, vilket efter drygt tjugo gemensamma levnadsår inte var så svårt. Ledstjärnorna blev konsekvent genomförd minimalism (ordning och reda), estetik och bekvämlighet. Och kontinuerlig förbättring.

Köket. På bilden kyl, frys, tvättmaskin, spis, diskmaskin.
Köket. På bilden kyl, frys, tvättmaskin, spis, diskmaskin. Köket. På bilden kyl, frys, tvättmaskin, spis, diskmaskin. Bild: Kaj Arnö Minimalism

Köket krävde mest

Mest tid och pengar satsade vi på köket. Ett rum i den lilla fyran vi köpte delade vi itu, så att den ena lite mindre halvan blev fönsterlöst förråd, den andra en matsal utan vägg till köket.

I det här ljusa rummet tillbringas den mesta gemensamma tiden. Även om vardagsrummet har en liten avdelning som är mitt förkrympta arbetsrum, med skrivbord, bokhyllor och allt, sitter jag vanligen och jobbar just i köket. Det är ljust.

Det uppstår spontan interaktion då dottern ska äta eller dricka, må det så vara ensam, med pojkvännen eller med studiekompisarna.

Kök
Kök Bild: Kaj Arnö Minimalism

Minimalismen har i köket givits en estetisk och en praktisk skepnad. Estetiskt sett finns det bara fyra sorters ytmaterial. Arbetsbordets svarta yta, skåpdörrarnas glansiga vita, väggarnas och takets matta vita, och golvets träyta. Diskmaskin, tvättmaskin, kyl och frys är gömda bakom likadana skåpdörrar som porslin, glas och kastruller.

Praktiskt sett håller vi ytorna tomma, och inte heller skåpen är fyllda till brädden. Dels har vi låtit bygga tillräckligt många skåp, dels har vi sålt, givit bort och slängt allt vi inte behöver.

Framme på ett arbetsbord står enbart vattenkokaren, brödrosten och en hushållspappersrulle. Andra köksapparater är inuti skåp, liksom diskborsten och disktrasan. Skärbrädena hänger på väggen. Disken är i skåpet eller i diskmaskinen.

Vattenkokaren, och ett nostalgiskt prydnadsföremål (Teknologföreningens ölstop) ibruktaget som temugg
Vattenkokaren, och ett nostalgiskt prydnadsföremål (Teknologföreningens ölstop) ibruktaget som temugg Bild: Kaj Arnö Minimalism

Ytorna är tomma att användas, då de behövs för matlagning eller som avställningsytor efter matinköp och andra ärenden.

En pryl får plats i badrummet

Nästmest tid och pengar satsade vi på duschrummet. Det är rätt litet. Vi flyttade duschen närmast fönstret, vilket gav oss mer ljus och hälften mer plats i duschen än vi hade i förra lägenheten.

Ett stort snäckskal på hyllan ovanför toalettstolen står symboliskt för att vi satsat så mycket på att rensa bort onödigheter ur skåp och lådor, att vi kan kosta på oss lyxen av att ha framme en pryl utan nyttovärde, med enda syfte att vara vacker och påminna oss om vår resa till Burma.

Duschrummet med snäckskalet
Snäckskalet är den enda prylen i badrummet Duschrummet med snäckskalet Bild: Kaj Arnö Minimalism

Lyckas vi ännu låta koppla om duschhyllornas lampor så de kan utgöra ensam nattbelysning, har vi nått vår duschrumsnirvana.

Visst har vi också satsat på våra respektive sovrum, på vardagsrummet, på tamburen och lite på balkongen. Men vid sidan av köket och duschrummet är det tredje rummet jag vill framhäva något så anspråkslöst som förrådet, i dess egenskap av nyckel till ordning och reda.

Sakernas rätta platser

Var sak har sin plats i bostaden, och vi har för avsikt att kontinuerligt fortsätta ogräsrensandet bland halvnödvändiga prylar, vilket pågått oavbrutet under veckorna efter inflyttningen.

Vänner och bekanta drar säkert igenkännande på smilbanden (eller så skakar de på huvudet) åt att jag satsat på att göra ikoner för att symbolisera innehållen i förrådets tolv nätlådor: löpsaker, cykelsaker, ljus tvätt, mörk tvätt, julprydnader, städgrejor, plastpåsar, tygpåsar, skor, verktyg, elsaker.

Nyckelknippan lyser i ögonen och blir ihågkommen
Nyckeln sticker ut bland ingenting annat på bordet. Nyckelknippan lyser i ögonen och blir ihågkommen Bild: Kaj Arnö Minimalism

Estetiken må vara huvudorsaken till vår vurm för ett trivsamt boende, med ordning och reda, men utan bohag sparat bara för att vi ej nänts göra oss av med det. Men ekonomin drar åt samma håll.

Kostnaden för att inte slänga är hög. Med mindre bohag kan vi bo på färre kvadratmetrar, och därmed centralare till samma kostnad. Det är nära till restauranger och butiker här i Glockenbachviertel, tjänsteutbudet är brett, S-Bahn, U-Bahn, spårvagnar och bussar är nära.

Vi spar restid och sådan tråkig tid som går åt till att uträtta ärenden.

Minimalism kräver investeringar

I vår jakt på trivsamt boende har vi sökt på nätet, anlitat lokala varuhus, besökt en svensk inredningsgigant med två filialer här i München och beställt i ett nätvaruhus med hemvist i Seattle.

Det mesta har vi löst på ett sätt vi uppfattar som trevligt. Själv saknar jag något så banalt som bekväma lådor för förvaring av snapsglas. Jag snapsar inte varje dag (eller ens månad), så glasen kan gärna förvaras någonstans på en hylla högt uppe.

Men jag vill inte plocka ned till exempel Teknologföreningens snapsglas ett i taget, utan helst i grupper om sex, liksom man kan göra med den svenska möbeljättens dussinsnapsglas. Tji fick jag hur jag än letade på nätet.

Vad sökningen på snapsglasförvaring gav var i stället nätsajten minimalisterna, som lyckats publicera dussinvis med förträffliga blogginlagor om samma tema som jag här berör på ytan. Bloggarna är Fru Minimalist och Herr Minimalist, som verkar nygifta och filosoferar om sitt praktiska liv tillsammans med Baby Minimalist.

Deras fina blogginlagor tar jag som bevis på att vi inte är ensamma om våra värderingar, utan att även andra glädjer sig åt den själsfrid man får av att genast hitta de saker man behöver.

Nätlådorna i förrådet har foton med heimlaga ikoner
Ordning Nätlådorna i förrådet har foton med heimlaga ikoner Bild: Kaj Arnö Minimalism

Att komma åt tejpen med en hand, utan att behöva leta bakom julklappspapperet, och utan att en sax eller en söndrig ficklampa trillar på tårna. Men alla delar inte vår intolerans mot oordning, utan skulle drivas till vansinne av vår ordningsfascism.

Dejtingsajter brukar testa pars kompatibilitet genom att utreda deras förhållning till ordning; råddstövlar och ordningsfascister bor inte bra ihop.

Vad göra av konsten?

Nästa steg blir att ägna oss åt att välja den konst vi vill ha framme. Vi har hängt upp de käraste tavlorna, men inte varit nådiga ens mot arvegods, om det inte förmedlar mängder av själsro och goda vibrationer.

Vi har valt bort de prydnader som inte båda gillar. Baksidan på bokhyllan som används som avdelare av arbetsrummet väntar nu på att få en 180 cm hög och 160 cm bred fotoplansch, förstorat av något foto någondera av oss tagit. Vi har inte ännu valt det.

Men vi vet att det ska ha med München att göra, för att markera att vi trivs här, och att det ska vara tillräckligt abstrakt för att inte ögat ska tröttna för fort. Mer omsättning får det vara bland de inramade foton som ska stå framme på tre bräden vi skruvat upp på matsalsväggen.

Tamburen: Byrån och skoskåpets ytor är tomma
Konst i hallen Tamburen: Byrån och skoskåpets ytor är tomma Bild: Kaj Arnö Minimalism

På ordningsfronten ska vi också gå vidare. Jag ska vittja de sista CD-skivorna och slänga dem. Det redan halverade beståndet av mappar ska jag halvera två gånger till, genom att skörda innehållet, skanna det väsentliga och föra afyrorna till insamlingen.

Jag ska ännu en gång gå igenom bokbeståndet och skilja mig ifrån sådana böcker jag inte behöver som referens, eller inte kommer att läsa på nytt. De övriga för jag till centralbiblioteket i Gasteig i München (om de är på tyska) eller Bok-Malen i Kirjais i Nagu (om de är på svenska). Eller så "lånar" jag dem till vänner och bekanta.

Redan nu kan vi njuta av de tomma ytorna. Tomt golv i tamburen (skorna är i var sitt skoskåp). Förrådet har plats nog för gästernas kläder och skor, eller för postpaket som grannarna ska hämta.

Om något ligger framme lyser det i ögonen, som en påminnelse om att gå till posten, föra böckerna till bibban, ta med vaccineringsbeviset till läkaren, eller minnas papperssoporna nästa gång man går ut. Ordning spar tid.

Minimalismen stöder de dagliga små rutinerna och ger oss själsfrid. Amen.

Text: Kaj Arnö

Penibelt eller vackert? Hyllorna på landet i Nagu är beskriftade med typsnitt i jugendstil, liksom huset
Minimalism på stugan i Nagu Penibelt eller vackert? Hyllorna på landet i Nagu är beskriftade med typsnitt i jugendstil, liksom huset Bild: Kaj Arnö Minimalism

Bra gemenskap vid Raseborgs sommarteater – "Blir som ett extra hem"

$
0
0

Att vara med i en sommarteater tar mycket tid och kraft. Är det värt det?

X3M Veckoslut får besök av tre ivriga skådespelare från Raseborgs sommarteater. I år visas musikalen Footloose.

Till en sommarteater hör musik, sång, dans och teater. Att få stå på scenen har länge varit Karin Karlssons dröm.

- Enda sedan jag såg min storasyster på scenen har det varit mitt mål. Nu känns det jätteroligt att få vara med, säger Karin.

Musikalens huvudkaraktär spelas av Helsingforsbördiga Lars M. Huldén. Ironiskt nog är karaktärens situation väldigt lik Lars.

Tre skådespelare från Raseborgs sommarteater
Lars Huldén, Linus Mäkelä och Karin Karlsson gästar X3M Veckoslut Tre skådespelare från Raseborgs sommarteater Bild: Emilia Nyberg

- Karaktärens grej är att tappa bort sig på landet då han själv är från storstan. Jag känner igen mig i det, skrattar Lars.

Lars får hitta en balansgång för att skapa en karaktär utan att spela sitt eget liv.

Som en extra familj

Linus Mäkelä står på Raseborgs sommarteaterscen för tredje gången.

- Sommarteatern blir som ett extra hem och en extra familj. Jag är fast och måste komma tillbaka.

Teatergänget har en bra gemenskap och blir som en extra familj.

Det är tur eftersom repetitionerna har börjat redan i december. Övningsschemat är intensivt och det finns inte många lediga kvällar.

- Mina kompisar frågar ibland om jag vill komma ut någon kväll. Endera har jag övning eller så är det min enda lediga kväll den veckan, berättar Karin.

Sommarteatern blir som ett extra hem och en extra familj.

Sommarteater och lediga dagar går alltså inte hand i hand. Hur gör man då med sommarjobb?

Linus, Lars och Karin fokuserar endast på sommarteatern men visst finns det sådana som jobbar på sidan om.

- Det är utmanande men möjligt, säger Lars.

Raseborgs sommarteater har premiär 29 juni och spelar sedan fram till 5 augusti.

Att vara med i en sommarteater tar mycket tid och kraft. Är det värt det?

- Ibland kan det kännas tungt då man vaknar på morgonen. Direkt man kommer till övningen vet man varför man gör det, säger Lars.

Alla tre är glada över att få vara med i produktionen.

Det här läser vi i sommar

$
0
0

Vad tänker du läsa i sommar? Här kommer en hel del inspiration.

Sommar och semester betyder ofta tid för läsning, men ibland vet man inte vilken bok man skall börja med. Vi frågade våra läsande vänner och här delar de med sig av sina sommarläsplaner.

Janne Strang, mediaföretagare

Största delen av allt jag läser kommer numera i digitalt format, ofta serverat på mindre än 140 tecken, och nyhetstempot i världen har ju varit vansinnigt hela våren. Washington Posts oerhört snyggt layade app erbjuder med sina långa och välskrivna, grävande artiklar en stadig bas och bakgrund till den politiska cirkusen som pågår i USA. Årsprenumeration för några tior, underhållningen garanterad av Vita huset.

Det blir nu tredje gången jag köper danska favoritförfattaren Peter Høegs senaste roman Effekten av Susan. Den första gav jag bort innan jag hunnit öppna den, den andra torde ligga nånstans här hemma i villervallan, men det är inte värt att börja leta. Tills dess rekommenderar jag Høegs debut Föreställning om det 20:e århundradet. Det första kapitlet i den är bland det vackraste som finns i bokstavsform.

Eftersom jag och min sambo över sommaren delar på vårdledigheten av babyn Theo, utgör barnlitteraturen en avsevärd del av bokkonsumtionen. Just nu läser vi genialiska Ulf Starks fina barnböcker. Pappas favorit är lyriska Djur som ingen sett utom vi med illustrationer av Linda Bondestam.

Janne Strang
Janne Strang Bild: Janne Strang

Eva Frantz, journalist och författare

Jag kom precis hem från ett nordiskt debutantseminarium på Biskops Arnö i Sverige och där bytte jag till mig böcker av några med-debutanter (som Pokémonkort, men ännu mera intellektuellt). Har en spännande hög nordiska böcker på nattduksbordet, tror jag ska börja med en norsk deckarkollega vid namn Stein Sörensen, som skrivit boken 4.

På arbetsresorna och långpromenaderna får det bli ljudböcker, har precis börjat med Häxan, alltså senaste Camilla Läckberg. Spännande så det förslår.

Tycker också sommaren är en bra tidpunkt för att återvända till säkra kort och läsa om böcker en vet är bra. Hemskt att åka på charter och så visar sig semesterläsningen vara skräp. Överväger starkt att unna mig en tredje omgång med Donna Tartts Den hemliga historien.

Ja, och mot slutet av sommaren kommer ju Kjell Westös Den svavelgula himlen, och den bör en ju läsa så en inte är helt bakom flötet under alla höstens författarsammanhang och bokmingel. Ser fram emot den!

Kvinna i svart t-shirt
Kvinna i svart t-shirt Bild: Eva Frantz Eva Frantz

Jeanette Öhman, journalist, författare och bloggare

I sommar ser jag fram emot att läsa Isabelle Ståhls Just nu är jag här. Den har beskrivits som en riktigt bra generationsroman och så utspelar den sig i Stockholm där jag kommer att vistas hela sommaren.

I augusti på deckarfestivalen Crimetime Gotland ska jag intervjua Mikko Porvali som skriver i genren Karelen noir. Hans roman En blå död är den första boken i en trilogi om Finland under mellankrigstiden. Om jag vågar ska jag också ta itu med Mats Strandbergs senaste skräckroman Hemmet.

Jeanette Öhman
Jeanette Öhman Bild: Jeanette Öhman

Janne Wass, journalist och chefredaktör på Ny tid

I sommar tänker jag försöka lappa en gapande lucka i min allmänbildning och ta mig an några klassiska finlandssvenska arbetarförfattare som jag hittills har försummat, nämligen Anna Bondestam, Eva Wichman och superbröderna Leo, Gösta och Erik Ågren. Deras böcker är i regel relativt tunna, så man hinner igenom en hel del av dem under en sommar.

Om det blir för mycket vänsterpatos på en gång, så kan jag alltid ta en stund och koppla av med en av mina nördpassioner, det vill säga science fiction. För en tid sen hade någon fyllt hela pappersinsamlingscontainern på Kabelfabriken där jag jobbar med gammal sci-fi och fantasty. Det var mest kioskskräp, men jag lyckades fynda några pärlor, bland annat Harry Harrisons Stainless Steel Rat, James E. Gunns The Listeners och en novellsamling av geniet Larry Niven.

Annorstädes lyckades jag sno åt mig en svensk översättning av Ivan Jefremovs klassiker Andromeda, som jag ska se om jag hinner med. Den filmatiserades för övrigt i Ryssland 1967, och det var från den filmen som George Lucas stal namnet Darth Vader.

Janne Wass
Janne Wass Bild: Janne Wass

Ellen Strömberg, bloggare

Jag har som mål att plöja igenom Jernbanan-sviten av Sara Lidman i sommar, den består av sisåsdär sju böcker. Har en misstanke om att jag dock kommer misslyckas med den föresatsen och istället läsa om all mina Lotta-böcker. Igen.

I takt med att temperaturen stiger brukar min kapacitet att ta in text sjunka. Men nytt för i år är att jag upptäckt det fantastiska med ljudboken, så ett par romaner ska jag väl klara av. Just nu lyssnar jag på barnboken Lisbet och Sambakungen av min kompis Emma Karinsdotter. Den är mycket underhållande!

Ellen Strömberg
Ellen Strömberg Bild: Ellen Strömberg

Ida Henrikson, frilansjournalist och kulturarbetare

I sommar har jag mindre tid att ligga i parken och läsa en massa långa härliga romaner än tidigare eftersom jag har en nyfödd baby att ta hand om. Därför tänker jag satsa på serieromaner - perfekta att ta till sej även om man bara har en kort stund för sej själv. En strip eller några sidor åt gången. Eller hela albumet!

Om du inte redan har läst Liv Strömquists Uppgång & fall så är den ett måste, likaså nyaste Arne Anka av Charlie Christensen och den träffsäkra generationsskildringen Spleenish av Ulla Donner. Galago och Syster förlag är the places to go för att hitta nya spännande serier.

Ida Henrikson
Ida Henrikson Bild: Ida Henrikson ida henrikson

Vad ser du mest fram emot att läsa i sommar? Tipsa oss gärna om flera bra böcker.

Svenska Yles bokpodd tar en sommarsemester men lämnar er med ett avsnitt som handlar om poesi och The Handmaid's Tale av Margaret Atwood.

Uppdatering klockan 10: Illustratören Linda Bondestams namn rättat, tidigare stod det felaktigt Lena Bondestam.


Bärtils Bokklubb: Irmelin Sandman Lilius lärde mig se livet som en saga

$
0
0

För några år sedan fick jag äran att göra en dokumentärfilm om barnboksförfattaren Irmelin Sandman Lilius. Hennes namn var bekant från min barndoms somrar i Hangö.

Som barn lekte jag i lekparken som befinner sig rakt nedanför hennes hus i Hangö. Det vita stenpalatset, som kändes som en hägring, en dröm, ett palats från Rom. Min farmor och farfar talade alltid om Lilius hus med en högaktning i rösten.

Min första bekantskap med författaren var via boken Historien om oss, en ungdomsroman. Redan då tyckte jag om Irmelins lite viskande röst som jag kunde höra mellan raderna. Det kändes som att solen alltid sken i hennes bok.

Jag träffar Irmelin i hennes trädgård en varm dag i juni. Hon presenterar rosorna och varifrån de härstammar. Flera av dem har hon fått som gåva. Känslan i den frodiga trädgården för mig till Toscana.

Snart har vi plockat upp filmkameran och Irmelin vill kliva upp på husets tak! Den starka och viga Irmelin rör sig vant på taket och vi andra är rädda. Som barn minns jag hur jag stod och tittade länge på Carl-Gustaf Lilius staty av sin balettdansande fru. Den finns i en park i Hangö.

Irmelin Sandman Lilius kliver upp för en stege upp till taket.
Irmelin Sandman Lilius älskar att kliva upp på taket och se utöver havet. Irmelin Sandman Lilius kliver upp för en stege upp till taket. Bild: Yle/Tapani Sillanpää Irmelin Sandman Lilius (Författare),Hangö

Hon trivs i höga höjder och i fantasin. Under våra filmdagar får vi höra om Havshäxan och Irmelin visar hennes sten. Hon har sett Havshäxan, hon visade sig en dag för Irmelin. Jag tror att allt som Irmelin berättar om finns på riktigt.

Hon skapar saga av verkligheten och verklighet av sagan. Tonen är trösterik. Det är som om hon tröstar sig själv och sina läsare. Magin i livet förändrar alla händelser från något vardagligt till något mer spännande och betydelsefullt.

Irmelin Sandman Lilius sitter på en sten i havet.
Irmelin Sandman Lilius sitter och väntar på Havshäxan. Irmelin Sandman Lilius sitter på en sten i havet. Bild: Yle/Tapani Sillanpää Irmelin Sandman Lilius (Författare)

En annan filmdag rör vi oss i Helsingfors på Observatoriebacken. Där vill Irmelin kliva upp i tornet för att kika på stjärnorna.

Hon är ivrig som ett barn och jag ser stjärnorna i hennes hår....

Hon har lärt mig att skapa berättelser av sitt eget liv. Irmelin lever i en helt egen värld som hon själv illustrerar och gör spännande. Vi kan berätta sagan om vårt eget liv åt oss själva och åt varandra.

Hur viktigt det är att känna medkänsla. Att känna smärta i sitt eget bröst när det gör ont i en närstående människa. Vi växer enbart som människor om vi låter det göra ont ibland.

Irmelin Sandman Lilius är född 1936 och bor i Hangö. Hon är författare och bildkonstnär. Hon har sagt att hon inte skriver för barn men barn tycker om hennes böcker. Hon har bland annat skrivit Historien om oss (1958), Fru Sola-trilogin (1969-1971), Bonadeas båt (1982), Rasse Rask-böckerna (2004-)

Här kan du se programmet om Irmelin Sandman Lilius:

Vad tycker du bäst om att läsa för ditt barn? Har ni favoritförfattare och -illustratörer som ni återkommer till? Vill barnet läsa samma bok igen och igen? Dela gärna med dig av era bästa boktips till #bärtilsbokklubb!

Riko Eklundh: Man blir aldrig färdig skådespelare

$
0
0

Hur det känns att inte veta vem man är, det vet skådespelaren Riko Eklundh. Han har nästan 30 år på nacken inom skådespelarkarriären och har under åren hunnit spela både son och mamma. När han inte står på scen tillbringar han helst sin tid ute i skärgården, också på vintern.

Benny Törnroos träffar skådespelaren Riko Eklundh, rösten bakom karaktären Sniff från I mumindalen och känd från Svenska Teatern.

Serien 16 som visades i tv 1992 var ett av de första stegen i Riko Eklundhs skådespelarkarriär. Serien handlade om ungdomar och Riko jämför den med årets succéserie SKAM, som han själv helt har fastnat i.

I 16 spelade Riko den homosexuella gympaläraren Alex. Det var ett modigt steg att ta upp homosexualitet i en serie på tv och det var första gången det hände inom finlandssvensk tv.

Jag brukar säga att jag var en eunuck före jag hade fattat vad jag var. Jag tänkte först att jag var asexuell men sedan blev jag jättekär i en man.― Riko Eklundh

Ännu idag får skådespelare frågor om hur det känns att spela en homosexuell karaktär, vilket Riko tycker känns gammalmodigt. I Sverige uppstår sådana frågor aldrig. Han konstaterar ändå att det har hänt väldigt mycket i Finland på 25 år, vilket är bra.

När serien kom ut hade Riko själv just insett att han var homosexuell.

- Jag brukar säga att jag var en eunuck före jag hade fattat vad jag var. Jag tänkte först att jag var asexuell men sedan blev jag jättekär i en man.

Genombrottet som skådis

Riko gjorde sitt stora genombrott i skådespelarkarriären, åtminstone enligt recensionerna, år 1992 på Åbo Svenska teater när han spelade Mozart i Amadeus. Teatern blev en succé. Trettio föreställningar såldes slut och året därpå spelades Amadeus för ytterligare tio slutsålda salonger.

Det är väldigt ovanligt att som manlig skådis först få spela son och sen mamma, säger Riko och skrattar.― Riko Eklundh

Rikos musikalitet har gett honom många roller där musik finns med i bilden på teaterscenen. Han har inte endast gjort talteater utan också medverkat i många musikaler. I musikalen Little shop of horrors fick Riko chansen att göra den manliga huvudrollen Saymour. Det kändes inte då som världens grej för Riko, men senare har han förstått vilken chans det var.

- Då fattade jag inte att huvudroller inte växer på träd.

Scen ur Kungens Tal.
Riko Eklundh har spelat många olika karaktärer på teaterscenen. Här är han i rollen som talläraren Lionel Logue (t.h.) i Kungens tal på Åbo Svenska Teater. Scen ur Kungens Tal. Bild: Pette Rissanen. åbo svenska teater,Peter Ahlqvist,Riko Eklundh

Riko har spelat många olika karaktärer. Musikalen La Cage Aux Folles gjordes i två produktioner och Riko medverkade i båda. Första gången spelade han son och 16 år senare gjordes samma teater och Riko fick äran att spela sonens mamma.

- Det är väldigt ovanligt att som manligt skådis först får spela son och sen mamma, säger Riko och skrattar.

Trots att sång är viktig för Riko tycker han själv att han sjunger för lite på fritiden och konstaterar att han borde göra det mera.

- Det är som med skådespeleri, man blir aldrig klar.

Det är som med skådespeleri, man blir aldrig klar.― Riko Eklundh

Skärgården lockar

När Riko inte står på scen är han helst ute i skärgården, både sommar och vinter.

- Det är för mig ett verkligt andningshål och ett andra liv.

Musiken följer med ut i skärgården. Sedan 1999 har Riko varje sommar arrangerat Sommarsång-konserter i Åbolands utskärskyrkor. I år äger konserterna rum i Aspö kapell 6.7 kl.19 och i Nötö kyrka 7.7 kl.19.

Mera om Riko Eklundh hör du i Vår musik måndag 19.6.2017 kl.21.03.

Bokrecension: En vänskap på prov i herrgårdsmiljö

$
0
0

I romanen En annan Bea Bladh skildrar Katarina von Numers-Ekman en herrgårdsfröken som småningom lär sig att, bokstavligen, stå på egna ben.

Med sin förra bok, mellanåldersboken Singer introducerade hon den lilla orten Braxå. Där mötte vi Josefin 11 år, som kan sy, och den nya pojken i klassen, Jonathan. Josefin blev retad av sina klasskamrater och mobbad på sociala medier. Men till slut var det vänskapen till Jonathan som gjorde att hon klarade av sina plågoandar.

del av pärmen till singer
del av pärmen till singer Katarina von Numers -Ekman

Vänner i fantasin

I En annan Bea Bladh har det gått ett år och den här boken är för längre hunna läsare än den tidigare. Det är också en gedigen ungdomsroman med intressanta karaktärer och en stämning man vill hållas kvar i.

För Bea Bladh i den nya boken är Josefin Fager den enda i den lilla orten Braxå som Bea kan tänka sig att bli vän med. Och pojken Jonathan är hon förtjust i på avstånd. Men tack vare att hon får hemundervisning av sin mamma, så har hon inga klasskamrater och inga egentliga vänner i Braxå. Till isoleringen bidrar också att hon har skadat sitt ben och har svårt att röra sig.

För att lära sig tala som ungdomar gör lyssnar hon på radio X3M.

Gotisk stämning

Katarina von Numers-Ekman bygger skickligt upp en lite kuslig stämning kring denna Bea. Tillsammans med sin mamma bor hon i gårdshuset till Braxå herrgård, men själva herrgården står tom. Bea är i själva verket rädd för huset där hon tycker sig se någon i fönstren som står och iakttar henne med kikare.

Och varför bor hon inte med sin mamma i det stora huset? Varför står det tomt? När hon frågar sin pappa som har ett exotiskt jobb som biolog på Galapagosöarna får hon inga svar. Han tycker att hon ska fråga sin mamma. Men det är inte så enkelt. Bea är ett överbeskyddat och isolerat barn, som ganska långt får roa sig själv och som har en livlig fantasi.

Hemligheternas börda

Jag tycker mig känna igen många ungdomsboksklassiker. Här finns stämningar från Francis Hodgson Burnetts Den hemliga trädgården och Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Det är en känsla av att allt inte står rätt till, att de vuxna har hemligheter och att barnet får lov att lösa problemen själv. De gotiska markörerna är många; en arg herrelös hund, den fysiska svagheten, hemligheterna och själva den spöklika herrgården.

Skuggan i herrgården

I den gotiska romanen förekommer ofta stereotyper som en ung kvinna och ett gammalt slott. Det här leker Katarina von Numers-Ekman med på ett tilltalande sätt. Här finns en lite kittlande kuslighet

Romantisk stämning har von Numers-Ekman också fått från Harriet Löwenhjelms dikt "Beatrice-Aurore", den som tonsatts av Hjalmar Casserman. Dikten, som handlar om en dröm om en död käresta, har också gett Bea hennes namn. Kvarnen som finns i dikten återfinns i berättelsen.

Harriet löwenhjelm
Harriet Löwenhjelm Harriet löwenhjelm Bild: Ur Alfred von Rosen (2012) M�nniskan, livet och d�den. pp. 1-197 J. A. Lindblads f�rlag, Uppsala. Harriet Löwenhjelm

Rykten går

Men det här är också en realistisk skildring av hur det kan vara att bli betraktad som annorlunda på en liten ort. Bea har både statusen som herrgårdsfröken och ryktena om att hon anses så intelligent att hon inte vill gå i samma skola som andra, emot sig.

Samma flickor och en pojke som plågade Josefin retar även Bea. Nu umgås de med Josefin och när hon och Bea trevande blir vänner är Bea rädd att de ska vända Josefin emot henne.

Vem kan inte känna igen rädslan för att blir övergiven av en nyfunnen vän, att man inte ska duga?

Hjälte på sociala medier

Men som titeln antyder kan saker ändra sig, man kan bli en annan. Bea skapar ett konto med en pseudonym på Instagram som blir uppmärksammat. Hon tar reda på familjehemligheterna och när hon och hennes mamma får nya grannar klarar hon också av stå upp emot grannens snorkiga son.

En annan Bea Bladh är en spännande, tidsenlig och varm berättelse med en lite kuslig stämning som är ovanlig i finlandssvenska ungdomsböcker. Katarina von Numers-Ekman blandar på ett intressant sätt inre och yttre verkligheter till en stämningsfylld helhet.

Fortsatt letande efter 500-årig skatt vid Jussarö

$
0
0

Museiverket utför arkeologiska fältarbeten i närheten av Jussarö. Målet är att hitta det medeltida hansaskeppet Hanneke Wrome som förliste 1468.

På samma gång kartlägger Museiverket också andra vrak på området kring Jussarö.

Tommi Korpela kapteeni Vromena.
Berättelsen om Hanneke Wrome har också blivit en tv-serie, The Heroes of the Baltic Sea. Tommi Korpela kapteeni Vromena. Bild: Yle Kuvapalvelu.

Fältarbetena görs i samarbete med bland annat Finlands marinarkeologiska sällskap rf och dykningsföreningen H20.

Redan tidigare år har man letat efter skeppsvraket. 2016 trodde Museiverket att man kanske hade hittat skeppet, men det visade sig vara ett 1700-talsfartyg.

Värdefullt fynd

Hanneke Wrome förliste för 500 år sedan.

Ombord fanns upp till 240 människor som dog och skeppet var lastat med skatter och juveler. Fyndet kan vara värt miljontals euro.

Fältarbetet vid Jussarö pågår mellan den 15 och 22 juni. Det är sista gången man utför arbete inom projektet "Skeppsfällan Jussarö".

På besök hos ”findianer”

$
0
0

Under tre somrar har fotografen och journalisten Meeri Koutaniemi besökt USA och följt ättlingar till finska immigranter som idag bor i indianreservat. Ett smakprov av hennes arbeten kan nu ses på en fotoutställning som visas på Gallery Ibis i Vasa.

- När den finska emigrationen kom igång på 1880-talet hade den bördigaste marken redan tagits över av svenskar och andra européer. De finnar som kom till delstater som Michigan, Wisconsin och Minnesota fick sämre mark invid reservaten, berättar Meeri Koutaniemi.

Många likheter mellan folken

Det visade sig att finnarna kom bra överens med ursprungsbefolkningen. Bastukulturen var ett förenande band mellan nykomlingarna och de lokala stammarna, som själva hade sina svetthyddor

Också i övrigt hade den amerikanska ursprungsbefolkningen lättare att förstå och komma överens med finnarna än med andra européer.

- Båda folkgrupperna hyste kärlek och respekt för naturen och båda kom från en tradition med naturreligioner. Båda hade också förmågan att vara tysta. Folken hade dock också negativa saker som svagheten för alkohol gemensamt, konstaterar Meeri Koutaniemi.

Ett unikt samarbete uppstod mellan finnar och den amerikanska ursprungsbefolkningen. Finnarna lärde de lokala stammarna att tillverka skidor och bygga stockhus, medan ursprungsbefolkningen lärde finnarna odla majs.

Kärlek uppstår

Som en naturlig följd av umgänget blev det betydligt vanligare att ursprungsbefolkningen gifte sig med finnar än med andra européer i området kring Stora sjöarna i USA. Det finns ingen statistik över antalet äktenskap, men deras ättlingar kallas i dag findianer.

Findianer är ett uttryck som längre tillbaka i tiden kunde användas som ett skällsord. Ibland används det skämtsamt och ibland neutralt. De personer som Meeri Koutaniemi fotograferat använder själva termen.

En vilja att hjälpa

Livet i reservaten är hårt, säger Koutaniemi och citerar en ung gravid kvinna som fotograferats med geväret i handen, på väg ut från sitt mobila hem. Kvinnan håller på att utbilda sig till barnmorska och vill stanna i reservatet för att hjälpa andra kvinnor och familjer.

På ett par av de andra stora, blanka fotografierna syns en ung man med bar överkropp och långt lockigt hår. Han heter Isak och har haft en besvärlig uppväxt. Han tränar som ett medel för att hålla sin aggressivitet i schack.

På bilderna håller han på med styrketräning med redskap han hittat ute på gårdsplanen. På en annan bild ser vi hans fosterföräldrar som tagit sig an honom och andra utsatta barn.

Vill bort från fördomar

- Findianerna är inne i en period av nyskapande och omdefiniering av deras identitet, säger Meeri Koutaniemi. De vill komma bort från gamla stereotyper, fördomar och föreställningar om ursprungsbefolkningen och findianerna.

Med sina foton lyfter Koutaniemi fram personer som arbetar för den här saken. Här ser vi reservatets feminist och aktivist, Lyz Jaakkola, med en traditionell trumma i famnen.

Hon kämpar för rätten till reservatets mark och vatten, mot den rådande inrikespolitiken och mot internationella gruvbolag.

Kamp mot diabetes och hjärtsjukdomar

Det svartvita fotot på läkaren Arne Vainio med en t-skjorta med texten ”Got sisu?” är ännu ett exempel. Han kommer från fattiga förhållanden i ett reservat i Minnesota. Hans pappa tog livet av sig och hela Arnes ungdom var en enda utförsbacke.

Vändningen kom när Arne Vainio började utbilda sig till läkare. I dag försöker han bryta dåliga mönster bland invånarna i reservatet. Han arbetar för att förbättra deras hälsa, bland annat via en egen tv-show.

Ett stort problem i reservaten är diabetes och hjärtsjukdomar, mycket till följd av okunskap om hur hälsan påverkas av skräpmat.

Det finska arvet

Hur mycket finns då kvar av kontakterna till Finland? Eftersom det gått flera generationer sedan emigrationen är kontakter till Finland inte så vanliga. Men det finska arvet lever ändå kvar. En findian har till exempel vanligen egen bastu och traditionen med lördagsbastun lever kvar.

Nordamerikanska talesätt

”Vädret är så dåligt att endast indianer och finnar går ut”.

Den amerikanska ursprungsbefolkningen runt Stora sjöarna kallar finnar för ”madoodoowininiwag”, vilket betyder ”de som badar bastu mycket”.
Det här är ett uttryck som går tillbaka till tiden för den stora europeiska immigrationen till USA.


Meeri Koutaniemi har besökt ett fyrtiotal länder i sitt arbete som fotograf. Hennes drivkraft är människorättsfrågor och en önskan att bryta ner fördomar. Hennes fotografier på findianerna kan också ses i boken ”Finntiaanien mailla”, som hon skrivit tillsammans med Katja Kettu och Maria Seppälä. Utställningen på Gallery Ibis i Vasa Konsthall visas till den 27 augusti 2017.

Läser du fantasy? Hatar du drakar?

$
0
0

Ted Forsström tipsar om fantasyböcker utan drakar. Har du fler tips?

I juni läser vi en fantasybok i den finlandssvenska läsutmaningen. För att göra utmaningen lite knepigare finns det ett tillägg. Boken får inte innehålla drakar.

Risken med att välja en bok som man inte vet så mycket om är ju att det kan dyka upp en oannonserad drake på sidan 455. Ett säkrare sätt är att låta någon som kan det här med fantasy rekommendera en bok.

Därför ber vi nu alla fantasyläsare om tips på bra böcker, utan drakar. Tipsa i kommentarerna eller på sociala medier med taggen #fisvläsutmaningen2017.

Fem trovärdiga världar utan drakar

Grejen med fantasy är ju att vad som helst kan hända; det är det som gör läsupplevelsen så spännande. Man har ingen aning om nånting och samtidigt som man följer med i handlingen så pusslar man ihop hur just den här världen tycks fungera. Det kan vara otroligt tillfredsställande läsning när en författare lyckas få ihop en bra handling och en trovärdig värld, men det att vad som helst kan hända i fantasy leder också till att när det är dåligt så blir det riktigt, riktigt dåligt. Det finns otroligt mycket dålig fantasy... men dessa tips är alla läsvärda.

Alla de här böckerna har två saker gemensamt: realistiska karaktärer och trovärdiga världar (och inga drakar).

1) The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

Otroligt välskriven bok. En fantasy-uppväxtroman som innehåller allt vad man vill ha. Väldigt intressant magisystem! Kolla inledningen:

"My name is Kvothe.

I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have talked to Gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep.

You may have heard of me."

Hur skulle man INTE kunna läsa en bok som börjar så där?

2) Mistborn av Brandon Sanderson

Aktion och magi med kung fu. Lite uppväxtroman, lite revolution. Ingen brutalitet ala George R. R. Martin eller hjärtskärande ångest ala Robin Hobb. Inga konstigheter, helt enkelt en fungerande story och bra karaktärer. Läs definitivt om du är intresserad av sociala problem, politik och/eller kastsystem.

3) The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch

Lite som om Quentin Tarantino gjort en fantasyversion av Robin Hood. Utspelar sig i en fantasyversion av Venedig och handlar om ett gäng gentlemannarövare. Lite grabbig ibland, men väldigt bra dialog. Fantasy-lite, skulle jag nästan kalla det. Utmärkt sommarläsning. Som en medeltida Ocean's Eleven.

4) The Blade Itself av Joe Abercrombie

Brittisk noir fantasy. Brutala och våldsamma antihjältar. Påminner stilmässigt mycket om Game of Thrones. Här har alla karaktärer issues med det mesta. Vissa hatar man genast, men alla karaktärer utvecklas under handlingen och man växlar hela tiden med vem man diggar. Tycker du Tolkiens alver är fjantiga töntar ska du definitivt läsa det här. Svordomar, krig och ibland på gränsen till tortyrporr.

5) The Warded Man av Peter V. Brett

Mänskligheten är i pisset. Varje natt kommer demoner upp från underjorden och mördar alla människor de får tag på. Det här leder till att människor samlas i små samhällen där det är lättare att försvara sig. Är man ensam är man död. En intressant premiss. Väldigt bra beskrivningar av olika kulturer, gillar speciellt den här bokens variant av fantasymuslimer. Lättläst!

OBS! Alla dessa böcker ingår i en längre serie, så diggar du nån av dem finns det fler att läsa.

#fisvläsutmaningen2017

Kulturdebatt: Kan sommarteater bli mera experimentell också hos oss?

$
0
0

Den finlandssvenska sommarteaterpubliken vill ha musikaler och andra glättiga skådespel. I övriga Norden är sommarteatern mer experimentell.

Teater hör till mångas sommarprogram och i Svenskfinland är uppsättningarna i regel glättiga, medan det finns mera variation, med också vemodiga pjäser, på finskt håll.

- Det är ganska tydligt att vi söker oss till underhållning, till lättsam och familjevänlig teater under somrarna och det är också ganska långt det som erbjuds, säger teaterkoordinator Sofia Wegelius på Finlands svenska ungdomsförbund.

Manu och Jaska planerar resa till Helsingfors. Veka och Rita är tveksamma. På bilden från vänster: Samuel Salminen, Victor Korpela, Veronica Siivonen och Milla Ruokolahti.
Jukebox var sommarpjäsen 2014 på Teaterboulage i Pargas. Manu och Jaska planerar resa till Helsingfors. Veka och Rita är tveksamma. På bilden från vänster: Samuel Salminen, Victor Korpela, Veronica Siivonen och Milla Ruokolahti. Bild: Teaterboulage/Henrik Zoom © 2014 veronica siivonen

Sommarteater i Svenskfinland är i första hand amatörteater och på många håll är regissören i stort sett det enda proffset. I sommar spelas teater på minst 17 scener i Svenskfinland. Flera av dem finns i Nyland och Österbotten, medan Teaterboulage i Pargas är den enda scenen i Åboland. Publiksiffran totalt uppgår till knappt 50 000 åskådare.

Nordiska amatörer djärvare

Sofia Wegelius har insyn i sommarteatrarnas situation i Svenskfinland, men också i Norden eftersom hon sitter med i nordiska och baltiska amatörteaterorganisationer.

- I andra nordiska länder satsar man mera på till exempel historiska spel, med massvis med skådespelare som visar upp klassiska krigshändelser. Och så är man i många länder aktiv med experimentell teater på ett annat sätt än här. Också amatörgrupper testar nya metoder för att spela teater, säger Wegelius.

I Danmark har Wegelius upplevt teater som utgår från en joggingrunda - allt utspelas under en runda där både skådespelare och publiken joggar.

För att klara av ekonomin ska pjäsen helst rikta sig till barn och unga, vuxna och äldre.― Martin Bahne, skådespelare

I Svenskfinland är musikalen en klassiker när det gäller sommarteater. På Raseborgs sommarteater har Sound of Music slagit publikrekord i två omgångar, på Lurens i Lovisa var den så populär att den spelades två somrar i rad.

Okänd soldat spelas för första gången på svenska i sommar i Harparskog i Raseborg. Men det är ingen typisk sommarteater, bland annat för att det är en så stor satsning, men också för att den inte är barnvänlig.

I den spelar Martin Bahne fänrik Koskela. Bahne har medverkat i Skärgårdsteatern i flera omgångar och till och med startat en egen liten sommarteater på en innergård i Åbo.

Är sommarteater per definition mindre seriöst ur ett scenkonstnärligt perspektiv än institutionsteater?

- För arenor som Raseborg och Harparskog så finns det givetvis hårt tryck på produktionssidan på att få publik eftersom de är så stora sammanhang. Och då ställer det krav på pjäsval, och helst ska man ju satsa på något som lockar barn och unga, vuxna och äldre, säger Bahne.

- Det är säkert det som leder till att repertoaren är vad den är.

Skådespelaren Martin Bahne före den andra föreställningen av Okänd soldat i Harparskog.
Skådespelaren Martin Bahne medverkar i Okänd soldat i Harparskog. Skådespelaren Martin Bahne före den andra föreställningen av Okänd soldat i Harparskog. Bild: Yle / Eva Lamppu Martin Bahne,okänd soldat i harparskog

Lokal förankring i Österbotten

Samma säger Sofia Wegelius. När sommarteatrar har prövat på nyskrivna pjäser har de lockat färre publik. Det finns undantag särskilt i Österbotten, där teatrar i högre grad spelar pjäser med en lokal förankring. Då kan det fungera bra om texten är skriven av en ortsbo.

Bahne säger att han gärna går på sommarteater i Raseborg och tycker inte att det han sett har varit konstnärligt ointressant. Han får mycket ut av till exempel Astrid Lindgrens berättelser.

- Sommarteater handlar mycket om samvaro och att umgås. Där gäller olika, friare regler än för institutionsteater, och till exempel publiken får snarvla under föreställningen, säger Bahne.

Åskådare dricker kaffe och äter munk under pausen av Okänd soldat.
Sommarteater är framförallt samvaro. Åskådare dricker kaffe och äter munk under pausen av Okänd soldat. Bild: Yle / Eva Lamppu okänd soldat i harparskog

Den finlandssvenska sommarteatern - amatörteatern - mår överlag bra och lockar fler tittare än många proffsteatrar, understryker Wegelius.

Och den kan överleva riktigt bra även om repertoaren förblir oförändrad - det kommer nya generationer och sommarteater är en familjeupplevelse, tillägger Wegelius. Hon hoppas däremot att teatrarna under vintersäsongen skulle våga vara mera modiga.


Falska biljetter det stora problemet - ”Festivaler är säkrare än någonsin förr”

$
0
0

De stora festivalerna i Finland är förberedda på dåligt väder och stora folkmassor och alla faror som kan komma med så många människor på en plats. Men festivalarrangörerna varnar för försäljning av oäkta biljetter.

– Jag tycker absolut det är säkert att gå på festivaler i sommar. Vi har så pass mycket säkerhetspersonal i Finland nuförtiden att det inte ska vara någon fara alls, säger Sami Rumpunen som är festivalchef på Provinssi.

Varken Provinssi, Flow eller Ruisrock har tagit till extra säkerhetsåtgärder trots att Skyddspolisen har bedömt att terrorhotet i Finland har ökat.

Två personer går mot en folkmassa på festivalen Rock Fest
Trots ökat terrorhot i Finland ska det vara säkert att gå på festivaler i sommar. Två personer går mot en folkmassa på festivalen Rock Fest Bild: Yle/ Björn Karlsson publik,Festival,Rock Fest

Festivalarrangörerna satsar på säkerheten

Sami menar att man i Finland alltid har haft tillräckligt med säkerhetspersonal på festivaler så det ökade hotet borde inte beröra dem.

Vädret ska inte heller kunna komma åt att påverka de stora festivalerna i Finland.

– Väderförberedelser hör till varje år. Vi har nog planerat för ifall det blir dåligt väder, säger Mikko Niemelä som är promotor för Ruisrock.

Översvämmning på Sonisphere
På Sonisphere 2010 tog en storm över festivalen och en person omkom av sina skador. Översvämmning på Sonisphere Bild: Mika Viljanen/Yle sonisphere-festival

Andrahandsbiljetter kan vara kopierade

Festivalbiljetter finns ännu till salu när det kommer till Flow och Provinssi men Ruisrock är helt och hållet slutsålt. Det betyder att biljetter som säljs i andrahand till Ruisrock kan bli dyra.

En endagsbiljett till Ruisrock köpt i förstahand kostar 90 euro, men på auktionssidor på nätet säljs dom nu för runt 160 euro.

Att köpa en festivalbiljett i andrahand är inte olagligt, men festivalarrangörerna rekommenderar inte att man köper en biljett av en okänd person.

– Har man en bekant som inte har möjlighet att gå på festivalen och köper hens biljett är det lugnt, men köper man av en okänd person kan det hända att den inte är äkta, säger Flowarrangören Tuomas Karppinen.

Det vanligaste fusket är att man kopierar en elektronisk biljett och säljer den flera gånger om. Det går inte att veta att biljetten är oäkta innan man ska använda den och märker att koden som finns på biljetten redan har blivit använd.

Vi kan inte garantera att biljetter som säljs i andrahand är äkta.― Tuomas Karppinen

Varje kod kan endast användas en gång och då kommer man inte in på festivalområdet.

Det kan vara svårt att spåra upp dom skyldiga eftersom de oftast inte kommer från Finland, enligt Tuomas.

Festivalarrangörerna för Flow, Ruisrock och Provinssi menar ändå att det är ovanligt att de stöter på falska biljetter.

En sommar fylld med favoriter på Yle Fem och små och större paket på Yle Arenan

$
0
0

“Äntligen är Arvingarna här!”.“Vad roligt att ni visar härliga Solens mat!” “Kan ni inte reprisera Tinas mat?” “Tack för att man kunde sträcktitta på Case på Arenan!”

Ni är många som hör av er till Yle Fem och Yle Arenan, med ris och ros. I sommar försöker vi svara på era önskemål.

- I och med att de flesta av SVT:s stora underhållningsprogram, som ska synas på femman i höst nu har paus så har vi packat sommartablån med svenska och nordiska favoriter i repris, berättar Unni Malmgren som är tv- och radiochef på Svenska Yle.

Mitt i Naturen
Mitt i naturen är ett av de SVT-program som många tittare efterlyst. Mitt i Naturen Bild: SVT / Carl-Johan Söder 4087 5621 000
Bland de program som sänts i Sverige och som i sommar sänds via Yle Fem finns bland annat Mitt i naturen (onsdagar kl. 18.30 med start 21.6), Mitt Sverige (torsdagar efter TV-Nytt med start 22.6), Tro hopp och kärlek där vi får följa två präster, en pastor och en diakon i deras sökande efter den stora kärleken tillsammans med programledare Mark Levengood (söndagar kl. 20 med start 9.7), samt Bathinas skilda världar (lördagar kl. 19 med start 15.7).

Deckare och drama

Det danska kriminaldramat Bedrägeriet är tillbaka i rutan. Yle Fem och Arenan sänder den första säsongen i repris med start måndag efter midsommar, 26.6 kl. 22.

- Många missade Bedrägeriet första gången vi sände serien, och har frågat efter den. Bedrägeriet är en dansk thriller om ekonomisk brottslighet, pengar och makt till varje pris. Ett svårt ämne, men gjort just så bra som danskarna kan, konstaterar Unni Malmgren.

Genast efter de tio avsnitten i säsong ett kommer den helt nya andra säsongen.

Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Rita är ibland exakt lika trotsig som de tonåriga elever hon ska försöka undervisa. En underhållande dansk serie. Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen. Bild: Henrik Ohsten 6278 9701 000,Mille Dinesen,Yle Fem

- Så vill jag också tipsa om den häftiga danska läraren Rita. Serien sändes för ett par år sedan och kommer nu som sommarfavorit i repris. Rita, som själv ibland är exakt lika mogen som sina tonårselever, sänds måndagar kl. 23.

Dokumentärer och filmer sena söndagskvällar

Film bjuder vi på den första söndagen i månaden, precis som vanligt. Den 2 juli blir det en norsk romantisk komedi, Kvinnor i för stora herrskjortor, och den 6 augusti den svenska filmen The Quiet Roar.

Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar
The Quiet Roar handlar om en dödssjuk kvinna som med hjälp av behandling kan ta sig tillbaka till sin ungdom. Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar The Quiet Roar

De övriga söndagarna i månaden är det dokumentärer på Yle Fem. Också bland dokumentärerna är det favoriter i repris i sommar. Vill du läsa mera om sommarens dokumentärer? Här kan du läsa mera om dokumentärerna och på Arenan har vi paketerat alla dokumentärer.

Lifestyle och mat

Lifestyle och mat är något som länge kännetecknat Yle Fem och också det finns med i sommartablån. Ni som följer med Trädgårdstider känner igen namnet Pernilla Månsson-Colt. Hon är med också i Husdrömmar, ett mångfaldigt prisbelönt program av SVT om bygg och hantverk, med start söndag 25.6 kl. 18.30.

Husdrömmar
Husdrömmar med Pernilla Månsson-Colt hör till sommarens lifestyleprogram på Yle Fem och Arenan. Visas på söndagar kl. 18.30 Husdrömmar

Mat med Tina representerar för många glädjen som kom in i köket. Yle Fem repriserar i sommar alla gamla Tina-program måndagar till fredagar kl. 17.25 med start genast efter midsommar.

Sport och Allsång på Skansen, på svenska på Arenan och andra Ylekanaler

Svenska Yles sportredaktion ger dej sommarens idrottsliga höjdpunkter i form av flerljudsreferat främst på Yle TV2 och referat på Yle Arenan, samt digra paket på svenska.yle.fi

Och så har vi förstås sommarprogram nummer ett för många, Allsång på Skansen, som Yle sänder också i år, men på Yle TV1 och Yle Arenan.

Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Sanna Nielsen bjuder in till allsång alla tisdagskvällar kl. 21 på Yle Arenan och på Yle TV1. Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016. Bild: Yle / Daniel Nylund Yle Fem,Sanna Nielsen,Allsång på Skansen,allsång på skansen 2016

Allsången refereras i år på finska av Hanna Pakarinen men kan givetvis ses med originalljudet på svenska.

Arenan paketerar och bjuder på arkivpärlor

Yle Arenan ger möjligheten att titta och lyssna när du vill. Vissa serier, som norska Lilyhammer och helt nyproducerade dramaserien Sommarkollo, kan du titta på på Arenan i sin helhet medan andra serier dyker upp ett avsnitt åt gången, efter att de sänts på radio eller tv.

sommarkollo, dramaserie på Hajbo 2017
Sommarkollo är en helt ny finlandssvensk dramaserie om hur det är att vara på gränsen till tonåren. Serien har fått mycket positiv respons. sommarkollo, dramaserie på Hajbo 2017 Bild: Yle/Hajbo sommarkollo

- I början av juli bjuder vi också på ett större dramapaket från arkivet med både radiodrama och tv-drama, berättar Tomas Lindh som är chef på Yle Arenan.

- De svenska tv-drama vi har valt bjuder på barndomsnostalgi utgående från Oscar Parlands romaner.

På radiosidan handlar det om prisbelönta radioteatrar som Petters valp av Irmelin Sandman-Lilius och När göken gol vid Seine av Janina Jansson.

- Och som inspiration för sommaren, både vid grillen och i trädgården, så rekommenderar jag varmtStrömsö som vi nu byggt om under våren så att man på Arenan lättare kan botanisera i olika bygg, tips för trädgården och i köket. Hoppas alla går in och tar sig en titt! uppmanar Tomas Lindh.

Bokrecension: Vårens bilderböcker är små pärlor

$
0
0

Den finlandssvenska bilderboken har både bredd och fantasi. Här presenteras fyra av vårens nykomlingar. Alla värda att läsas.

En måttlös ekorre

Sanna Tahvanainens och Lena Frölander-Ulfs bok Kurre Snobb och popcornen är en liten berättelse om måttlöshet och begär. Huvudpersonen är den fåfänga ekorren Kurre Snobb som bor i en park i London. En dag möter han något han inte kan motstå – popcorn med smak av smör.

del av pärmen till kurre snobb och popcornen
Kurre älskar popcorn del av pärmen till kurre snobb och popcornen Sanna Tahvanainen,Lena Frölander-Ulf (författare)

Det är ett ödesdigert möte som gör att han ger upp sin värdighet, sina vackra kläder och sin stil i jakten på dessa åtråvärda och dyrbara popcorn. För att få dem ger han allt det han är stolt över till björnen. Han langar det som får det att svida runt nosen men som gör Kurre lycklig.

Till slut är det så illa att gamla bekanta inte längre hälsar på honom, utom Råttan som är den som verkligen räknas.

Blickar som talar

Lena Frölander-Ulf leker med perspektiven i sina bilder. Ömsom är ekorren liten i en stor värld och ömsom är han normalstor i förhållande till omvärlden. Det intressanta är de blickar av oro och ibland fördömande som de andra djuren riktar. Medan andra ekorrar samlar ekollon mumsar Kurre fluffiga, salta popcorn. Det som tidigare varit beundran inför någon som är stilig blir något annat.

Förutom måttlöshetstemat kan läsaren också fundera på skillnaden mellan vad djur behöver äta och vad vi i tanklöshet matar dem med.

Men det viktigaste är nog följande rader: ”Kläder är kanske finast när de är nya”, säger Råttan. ”Med vänskap är det tvärtom.”

Grannar av alla de slag

I Sanna Manders Nyckelknipan är det definitivt bilderna som är i centrum. Pärmen är en husfasad och på första uppslaget får vi veta att berättaren letat efter en nyckel i flera timmar och uppgiften nu blir att speja i grannarnas hem.

pärmen till Nyckelknipan
pärmen till Nyckelknipan sanna mander

Det är en rolig uppgift. För det är verkligt invecklade, olika och personliga grannar som bor i huset. Allt som allt finns där nästan 20 invånare, bland annat en prinsessa som downsizat och flyttat från palats till lägenhet, en kille som verkar vara ett nättroll och två siamesiska tvillingar där den ena gillar läsning och den andra skulle vilja gå ut och festa. Här är ett bra tips att läsa böckernas titlar.

Prinsessan bakom nästa dörr
trivdes inte där hon bodde förr.
Hon levde så tjusigt och flott
i ett tusenrums-konungaslott.
Att få lite käk tog en timme, ja två,
till köket var det sååå långt att gå.

Prinsessan tog ett lån på banken
att köpa en etta med kök var tanken.
Nu har hon flyttat bort därifrån
kokar nudlar nöjt i kokvrån!


I en lägenhet bor en flicka med sju små pappor, en klar hommage till Pija Lindenbaums Else-Marie och småpapporna. Den boken ligger också på bordet hemma hos dem. I samma hög hittar vi också Punis (Rödluvan på helsingforsslang) som Sanna Mander illustrerat. Roliga detaljer av det slaget finns det gott om. Överhuvudtaget påminner invånarna i huset om personer ur Lennart Hellsings verser.

Det är viktigt att titta noga på bilderna för annars kanske man inte hittar nyckeln. Den finns nog där.

I en perfekt bilderbok samspelar texten och bilden, men här känns det nog som om texten är inklämd lite på måfå och med liten font. Ibland är rimmen också aningen uppstyltade och haltande. Med tanke på att bilderböcker ska läsas högt om och om och om igen så kan stapplingarna nog bli lite ansträngande i längden.

Men helheten är sympatisk, bohemisk och färgglad.

Naturlyrik och stämningar för små läsare

Verser för de minsta bjuder Hanna Lundström på i Rassel prassel promenad, poesi bland barr och blad. Den lilla boken är vackert utformad och illustrerad av Maija Hurme. Redan i den tidigare poesisamlingen Rassel prassel puss förekom naturbetraktande verser och i den här nya samlingen är naturen i blickpunkten. Nu är det inte så mycket de finurliga poängerna som eftertraktas, snarare naturens rogivande stämningar.

del av pärmen till rassel prassel promenad
del av pärmen till rassel prassel promenad maija hurme

Dikterna följer årstidernas växlingar så att läsaren i den första dikten följer med ett frö som gror i en kruka på fönsterbrädet. Det är en bra början, en nära bild som småningom lockar vidare ut till det som syns utanför fönstret. Där finner vi en lutande snögubbe.

Han får komma till tals i följande dikt "Snögubbe, tögubbe" där han småningom skiftar skepnad och ”blir nåt annat” genom solens vårliga inverkan.

Som nästan alltid i finlandssvensk barnlitteratur är det sommaren som får den största uppmärksamheten. Antagligen för att det mest är då barn rör sig i skog och mark och på stränder. Då plockar vi bär, odlar trädgårdsland och metar.

Att sitta helt stilla
att meta och gilla
att fiskarna gör som de vill

Att sitta och meta
ha fisken att leta
och veta
att det räcker till

En av mina favoriter är dikten "Samla sekunder" som handlar om att vara uppmärksam på allt det ”som kanske kan bli minnen av sommaren som rusar förbi”. Det är lite som Carl Antons sång Om maskros och tjärdoft i mindfullnes-version. Mycket bra att hålla i minnet under soliga dagar.

bild ur rassel prassel promenad
bild ur rassel prassel promenad maija hurme

Hela helheten är mycket tilltalande och har ett tonfall som tar poesi för barn på allvar. Maija Hurmes bilder innehåller många detaljer som läsare och lyssnare kan begrunda tillsammans. Som till exempel att man kan få blå fläckar i byxbaken i blåbärsskogen eller att sniglar kan smaska i sig av det man odlar. Det blir en uppmaning till att vara uppmärksam på detaljerna.

pärmen till sagor om siri
pärmen till sagor om siri Åsa Mendel-Hartvig

Siri från Bagarmossen

Den sista boken i raden är inte en bilderbok i ordets egentliga mening, men den är rikligt illustrerad. I Åsa Mendel-Hartvigs berättelse får vi följa med flickan Siri som snart fyller fyra år och som bor i Bagarmossen i Stockholm med sin familj. Dem får vi följa under en vår. Sagor om Siri är en föregångare till Siri flyttar till landet, som utkom 2015 och som utspelar sig tidsmässigt senare.

Sagor om Siri har en vardagsrealistisk och gemytlig stämning. Åsa Mendel-Hartvig skildrar förhandlande föräldrar, smågrälande syskon och grannar som hjälper varandra. Det blir som ett slags nutida Bullerbyn.

Skildringen av stämningen i hallen när Siri inte vill gå till dagis med pappa och storasyser Rosa, som ska till skolan, utan hellre vill stanna hemma med mamma och lilla Tuva-Lisa är på kornet. När Siri trilskas blir alla sura, mammas läppar blir spända, pappa måste skynda till jobbet och Siri känner att det hela inte blev så bra.
Men eftersom det är en måbra-bok det här så räddar grannen och bästa kompisen situationen och Siri kan gå med dem till dagis.

bild ur sagor om siri
bild ur sagor om siri cara knuutinen

En bister granne

Enda smolket i bägaren är arga gubben som inte tycker om barn. Han skriker att flickorna ska vara tysta när de leker under hans balkong. Det känns väldigt svenskt och barncentrerat att han efter det bemöts av en far som i ilskan tutar trumpet på balkongen invid och barn som plingar på hans dörr och snabbt springer därifrån. Det är inte utan att jag kan tycka lite synd om gubben som hamnar så på kant med sina grannar.

Han får en chans till återupprättelse mot slutet i en spännande scen som involverar en mjukis-igelkott som fallit ner på tunnelbanespåret. Då bekräftas även Siris roll som berättare. För kanske arga gubben inte alls är så arg som hon har trott.

Idealföräldrar

De vuxna visar prov på osannolikt tålamod. De är en sorts idealföräldrar som nästan alltid kan lösa en situation på bästa sätt. Den gången när pappa skyndar på flickorna för att de ska komma till butiken och är sur och arg, då möter de farfar som säger att han ska be om ursäkt av dem. Det är kanske därför berättelserna kallas sagor? För sagor i en egentlig mening är de inte, till det är de alldeles för vardagsrealistiska.

Om man skulle vilja kategorisera Sagor om Siri så kunde man säga att det är en kapitelbok som ska läsas högt för små barn. För barn som kan läsa själv är händelserna kanske lite för vardagliga. Jag har svårt att tro att 9-12-åringar vill läsa om barn på dagis. Men som en högläsningsbok med hög trivselfaktor fungerar boken bra.

Cara Knuutinens mjuka blyertsteckningar passar bra till berättelsernas stämning och bidrar till gemytet.

bild ur sagor om siri
bild ur sagor om siri cara knuutinen

Foo Fighters i Finland - Vi får dö en annan dag

$
0
0

Foo Fighters spelning i Helsingfors påminner Sebastian Bergholm om vad rockmusik egentligen handlar om; att det inte är dags att dö ännu.

Jag var ganska sent på flaskan då jag var ung så det hörde inte till mina skolavslutningsrutiner att dricka mig full. En avslutning gick jag ändå till Sandudds sandstrand i Helsingfors där unga traditionsenligt försöker skölja ner allt de lärt sig under året.

Så var det på 80- och 90- talet i alla fall.

Där träffade jag en kille och vi satt i sanden och snackade The Doors; om musik, poesi, om liv och död.

Sturm und drang-stuket alltså, känslosamt och den där upplevelsen av att något helt nytt öppnar sig.

Tillbaka på stranden

Under Rock the beach, som endagsfestivalen hette, var jag tillbaka på samma strand. 25 år äldre och men amerikanska Foo Fighters på scen kom jag att tänka på den där gången i sanden och hur en annan människa kan blotta vissa okända sidor hos en själv.

Foo Fighters gav ut sin första platta 1995 och den bestod av låtar som bandets skapare Dave Grohl hade skrivit under den tid som han trummade i Nirvana.

Bandet var världens största då Kurt Cobain begick självmord 1994.

Jag minns hur trösterik bandets debut kändes, tårarna efter Cobain hade knappt hunnit torka. Låtarna bar med sig en atmosfär av grunge, vemod, ilska, hopp och pop.

Fri som fågeln

Foo Fighters ställer sig på scen, folk rusar mot scenen. Bandet öppnar med ett av 1990-talets bästa rocklåtar, Everlong.

Grohl skriker ut sina lungor i mer eller mindre två och en halv timme och bandets sound är en ljudvall av riff och publiken älskar det.

Solen skiner, tången ligger på stranden och måsarna rider fria på vinden som blåser in från havet. Kebaben lassas upp och dryckerna flödar i öl-hagen.

Mås flyger över kebabstånden
Snyltgäst (keikka och matrester) Mås flyger över kebabstånden måsar
Blåstång och rockscen
Tång, hav och sång Blåstång och rockscen Blåstång

Människan är slav under sina passioner, men de befriar henne å andra sidan. För några timmar i alla fall.

Michael Monroe dyker upp på scen ibland och publiken verkar stolt. #Suomimainittu.

Bandet har vansinnigt många radiohittar, One by one, Learn to fly, Times like these...De tar bara inte slut.

25 000 människor viftar med knytnävarna i luften och flinar med Grohls finurliga och roliga spikar. Många sjunger med på det där sättet att man ser att bandets musik har betytt en hel del.

Men, vad betyder allt det då?

Traditionalisten Dave Grohl

Foo Fighters rockar, per definition. Bandet ser bra ut, är energiska, ger allt. Poserna funkar. man står bredbent och gitarren pekar ut från kroppen i 45 graders vinkel. Symboliskt kanske, kanske inte.

De här medelåldersmännen kan sin sak.

(text)Bandet Foo Fighters maskerade till gamla gubbar med vita långa skägg. Sex personer på bilden
Också Foo Fighters åldras, i sina videor i varje fall (text)Bandet Foo Fighters maskerade till gamla gubbar med vita långa skägg. Sex personer på bilden Bild: Esteban Gutierrez/Live Nation rockband,Foo Fighters

På 1990-talet bröt band som Nirvana med den hårdrock som dominerade 80-talet. Foo Fighters påminner på sätt och vis om de band som Grohl och gitarristen Pat Smear (Germs, Nirvana) med sin musik rörde sig bort från.

Jag minns en Nirvana-intervju där Grohl tar avstånd från metal eftersom den är sexistisk. Grungens rötter låg i punken och med den kom en hel del ideal och attityder.

Den tidiga 90-tals musiken ville dekonstruera rockmusiken, gitarrsolot var ett exempel på vad man ville bli kvitt.

Foo Fighters är förmodligen i dag ett av världens bästa rockband, kvällen i Helsingfors var ett bra bevis på det. Men om man vill teoretisera det hela så kan man se att de också har en konservativ sida.

Foofighters spelar inför publik
rock Foofighters spelar inför publik Foo Fighters

Låt barn spela rock

Grohl har på sistone talat varmt för att låta barn spela rock, han har gett sig själv som exempel på hur man genom att väsnas och stöka på plötsligt spelar trummor i världens största band.

Alla kan bli en rockstjärna typ – enligt samma logik som i Pixarfilmen Råttatouille där råttan Remy blev stjärnkock trots omständigheterna.

Alla kan laga mat hette det i filmen och betydde att en god kock till och med kan vara råtta, kämpa sig upp trots omständigheterna. Grohls mamma var ensamförsörjare och kämpade för sina barn i motvind.

Kanske är det med åldern som en vilja att bevara vissa värden och beskydda den musikkultur som man själv vuxit upp med kommer?

Å andra sidan kan man säga att bandet bäst värnar om historien genom att högenergiskt spela i nästan tre timmar.

Livboj och konsertscen
Då inte ens rock kan rädda en... Livboj och konsertscen Sandstrand, Helsingfors

Rocken blir medveten om sin egen historia

Foo Fighters glömmer inte sina rötter – de påminner alla om varifrån rockmusiken kommer. Det är rätt snyggt och samtidigt påminner det om att rocken inte längre är en självmedveten historielös ungdomsmusik.

Musiken är obegriplig utan just ett patos, de laddade känslorna, att verkligen känna sig vid liv (och avigsidan: de tillstånd av ångest, utsatthet, marginalisering och all den livskraft som berövas många ungdomar och människor hela tiden).

Come as you are

”Tack för att ni låter oss vara som vi är”, säger Grohl och spelar några hits till. Vi i publiken står där i ganska fula kläder och sanden söker sig in mellan tårna.

Det är okej – det är nämligen också att man kan komma som man är, bli accepterad och förutom de vanliga problemen med massevenemang; det är trångt, stora män skymmer sikten för alla andra med mera, så är stämningen perfekt.

Det finns många människor för vilka rock fortfarande betyder så mycket att man går på festival en måndagkväll och låter sig ryckas med av livet.

Publik inför Foo Fighters
Reflekterande redaktör Publik inför Foo Fighters konserter

I never wanna die skriker Grohl i ”Walk” och det finns knappast något som är så mäktigt och befriande som att tillsammans med tusentals andra människor känna att man fortfarande är vid liv, att allt är nu och aldrig mera och att vi är i den här soppan tillsammans.

Det kanske låter som en knäckande beskrivning men jag ser det kanske mera som en kraftkälla, att det inte finns någon anledning att blicka bakåt utan istället åt sidan.

Bredvid dig står antagligen en underbar människa och ser vi på varandra på det sättet och slutar tjafsa så kan vi ha rätt kul ihop under alla de dagar som vi ännu har på kontot.

Slutligen – jag stirrar på den sista meningen och funderar om den är för patetisk men i kvällens anda så låter jag den passera; Come as you are, jag gillar rock och läser in hela livet och min dödsangst i den varje gång den är riktigt bra.

Bandtskjortor till salu, i bakgrunde tallar
Banden tjänar hackor på att kränga kläder Bandtskjortor till salu, i bakgrunde tallar Promotional merchandise

Stiftelsen Helsingfors Konsthall hamnade på protestlista

$
0
0

Stiftelsen som äger Helsingfors Konsthall har under ett drygt år samlat på sig över tjugo betalningsanmärkningar, enligt kund- och företagsdatabasen Suomen Asiakastieto.

Enligt vice-VD Heikki Koivula på Suomen Asiakastieto har olika instanser gjort förfrågningar om stiftelsens kredit- och företagsuppgifter över hundra gånger under det senaste halvåret. Det skriver Koivula i ett pressmeddelande.

Kauppalehti rapporterade i tisdags att Stiftelsen Helsingfors Konsthall har hamnat på tidningens protestlista när företaget ISS krävde stiftelsen på över 14 000 euro i fordringar.

Anmärkning överraskade Konsthallschef

Konsthallens chef Jan Förster uppgav till Kauppalehti att han själv fick veta om det hela i frukostbordet i går morse när han läste tidningen.

- Jag fick kaffet i vrångstrupen när jag läste om saken. Jag började utreda betalningar och nu är saken avklarad och betalningarna betalade, sa Förster enligt Kauppalehti.

Enligt direktören hade stiftelsen samlat på sig skulder på grund av ett fel i processen hur fakturor godkänns. Fakturor ska ha kommit till stiftelsens bokföringssystem adresserade till en föredetta anställd.

Helsingin Sanomat skrev i våras att Konsthallen, på grund av ekonomiska svårigheter, inte i år ordnar den traditionella utställningen som visar upp unga konstnärers arbeten.

Stiftelsen ägs av konstnärs- och konstföreningar och enligt Konsthallen bekostas en fjärdedel av verksamheten med offentliga understöd.

Viewing all 19978 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>