
För det mesta lever vi i symbios med bakterierna i vår kropp. Men hamnar bobborna på fel ställe blir de livsfarliga.
I dammet i ett vanligt hem lever och trivs runt niotusen olika arter av mikrober. De här är bakterier och svampar som kommer från människors hud och hår, men också utifrån och till exempel från husdjur. De flesta av de här bobborna är fullständigt ofarliga för oss, men har man svag hälsa eller bara otur kan de i värsta fall leda till döden.
De smutsigaste ställena i hemmen och på arbetsplatserna är de som kommer i kontakt med människors händer. Handtag, tangentbord och kaffekokarens startknapp är populära boplatser för bakterierna.
Efter Nio-redaktionen testades
För att kolla om några farliga bakterier frodades på vår redaktion, beslutade Efter Nio att ta prover från olika ytor på arbetsplatsen och skicka dem på analys. Husläkaren Robert Bergholm fick tolka svaren.
Rent bord
Första odlingen är tagen från ett arbetsbord. Bordet får rena papper. Inga skadliga bakterier som kan leda till sjukdomar hittas, inga tarmbakterier.
– Inget skit på det här bordet åtminstone, säger Robert Bergholm. Jag vet ju inte vad ni har gjort innan provtagaren kom, kanske ni hade storstädning?
Kunde skära rått kött på toasitsen
Den andra odlingen kommer från toalettringen. Här ser vi betydligt flera prickar, men ingen av dem ger orsak till oro.
– I själva verket är den här toasitsen så ren, att man enligt livsmedelsindustrins standard skulle få skära rått kött på den, säger Robert Bergholm.
Den som hade väntat sig alarmerande resultat och fullt av farliga bobbor hos Efter Nio blir alltså besviken. Prov efter prov får godkänt. Vår redaktion är fri från kolibakterier och fecatis.
Stafylokocker på mascaran
Den enda potentiellt farliga bakterien hittas på programledaren Sonjas mascaraborste. I odlingen från den växer en stafylokock som kan orsaka ögoninflammationer eller hudinfektioner. Men samtidigt rör det sig om en bakterie som de flesta av oss har på huden och oftast leder den till ingenting alls.
– Vi har mera bakterier, virus och svamp i våra kroppar än vad vi har egna celler, säger Robert Bergholm. För det mesta lever vi i symbios. I våra tarmar lever tusentals bakterier och så länge de hålls där är de bra för oss. Men det händer ofta att de sprider sig upp i urinvägarna och vidare i njurarna, och då är det genast farligt. Går de i blodet är det rentav livsfarligt.
För specialgrupper som gravida eller människor med nedsatt immunförsvar gäller det alltså att vara extra noga med handhygienen.
Efter Nio om rester, torsdagen den 3 september 2015 kl. 21.00 på Yle Fem och på Arenan.