Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20029 articles
Browse latest View live

Dokumentärfilm: KAJ pjasar på TV

$
0
0

Humorgruppen KAJ har sålt slut Wasa Teater 24 gånger, har över 100 000 visningar på YouTube, och har vunnit priser för sina sånger. Den här dokumentären ger en unik inblick i deras vardag, visar nervositeten före ett uppträdande, och hur processen att skriva en ny låt går till. Se trailern här.

Humorgruppen KAJ, Kevin, Axel och Jakob har erövrat Svenskfinland med sin musik och klocksäkra humor. Publiken i alla åldersgrupper har vallfärdat för att få se dem på Wasa Teater. Men hur fungerar KAJ som grupp, hur började allting, och varifrån har de kommit? I dokumentärfilmen KAJ pjasar på TV följer vi med de tre unga männen bakom humorgruppen KAJ. Vad de anser om sin plötsliga framgång, om framtiden och vart de vill nå? Killarna skall också skriva en sång unikt för denna dokumentärfilm, vad väljer de att skriva om och hur går det?

Premiär på arenan.yle.fi fredagen den 13.6. Se trailern här.


Då Kalle mördade Långben

$
0
0

Walt Disneys Kalle Anka fyller åttio år. Komiker Alfred Backa är en av den lata ankans tusentals fans och han minns nazistryktena, byxorna som inte existerade och mordet på Långben.

Alfred Backa
Alfred Backa Alfred Backa Bild: Vincent Westberg

Alfred Backa började läsa Kalle Anka-serier innan han själv ens kunde läsa. Han beskriver Kalle som en antihjälte med ett gott hjärta.

- Han följer aldrig reglerna och är motsatsen till Musse Pigg. Men ändå försöker Kalle vara en god förälder till knattarna och han försöker vara en god brorson till Joakim von Anka men samtidigt är han också väldigt lättretlig och lat.

Precis som flera andra fans läser Backa serierna i tid och i otid.

- Jag har dedikerat allt för mycket av min tid till att läsa Kalle Anka. Så fort jag har lite tid över så läser jag lite. Jag sitter faktiskt och läser en serietidning just nu, säger Backa mitt under telefonintervjun.

Är det okej att Kalle inte har byxor?

Som så ofta då det diskuteras Kalle Anka slutar intervjun i en diskussion kring byxorna. Eller de icke-existerande byxorna.

- Om Kalle tar av sig sin tröja så lägger han alltid en handduk runt midjan. Det kan ju vara att det är något mitt på magen som han inte vill visa, för det finns väl en punkt mitt på magen man aldrig ser, resonerar Alfred Backa.

Då Kalle mördade Långben

Men också den mörka sidan av den glada ankan kommer fram under intervjun.

- Det sägs ju ibland att Kalle är nazist i någon serie. Men det stämmer ju inte. Han bara drömmer att han är nazist en gång, men det är en anti-nazistisk berättelse.
- Men det finns historier som inte går att försvara på något sätt, som då Kalle mördar Långben.

Kalle mördar Långben? Är du seriös?

- Ja, Kalle och Långben fiskar, Långben får en fisk, Kalle får fisken i huvudet, blir arg och kastar fisken på Långben så att Långben faller i vattnet och ber honom kasta ett rep så att Långben kan komma upp ur vattnet. Kalle kastar ett rep och säger att Långben ska binda det runt foten. Vad Långben inte vet är att repet är fastbundet i ett ankare, vilket Kalle följaktligen kastar ner i vattnet. Det betyder att Långben, som har bandet runt foten sjunker till botten och drunknar.

Så han dör ...

- Men Långben är med och mördas i flera andra serier. Så tydligen så dog han inte av det där, om inte Kalle har flera Långbens på lager.

Läs serien då Kalle mördar Långben här.

Läs också:

Kvack! Den evige olycksfågeln fyller 80

Här är artisterna på Allsång på Skansen 2014!

$
0
0

Bland annat James Blunt kommer att stå på Sollidens scen under premiärprogrammet tisdag 24.6. Andra artister som kommer att uppträda under sommaren är bl.a. Sanna Nielsen, The Fooo, Björn Skifs, Laleh och Nina Persson.

Allsång på Skansen sänds på Yle Fem kl. 21 åtta tisdagar i rad med start 24.6. Listan över alla artister i årets Allsång på Skansen hittar du på SVT:s webbplats.

Den 18.6 kl. 21.05 sänder Yle Fem även ett program om Allsång på Skansen, med historisk tillbakablick och också intervjuer med några av artisterna som uppträder i år. I programmet träffar vi också den nya programledaren Petra Marklund - som är den första kvinnliga programledaren i Allsång på Skansen!

Snacka inte fotboll med Ace

$
0
0

Ace Wilder uppträder på Popkalaset på lördag (14.6). Vi frågade vad vi ska göra så hon känner sig extraglad över att vara i Finland. Det visade sig att vi ska vara otrevliga.

- Ni ska helst inte vara trevliga mot mig, säger Ace Wilder.

Är det alltså långfingret som gäller?

- Ja, typ. Jag gör mycket bättre ifrån mig om ingen är trevlig och jag inte trivs. Folk ska inte le när de träffar mig, de ska vara lite otrevliga, inte lyssna på mig och så.

Det finns ett ämne som Ace verkar hata riktigt ordentligt. Något att fråga om ifall man vill få henne att känna sig riktigt ovälkommen.

- Fråga något om fotboll. Fotboll är ett big no-no, säger hon.

Något som däremot är ett stort yes-yes är kaffe. Gärna blaskigt automatkaffe som håller Ace pigg mellan och under spelningarna. Varför vill hon då vara vaken och pigg så ofta?

- Jag sitter väldigt mycket under en turné, men jag har kommit på en lösning. Jag håller mig vaken hela natten, och sen somnar jag genast jag sätter mig i en bil. Därför dricker jag extremt mycket kaffe.

Har du märkt några baksidor med ditt kaffedrickande?

- Det finns en baksida, och det är ifall jag har ett gig jättetidigt. I så fall är jag lite trött, men annars är det fantastiskt.

Ace har ändå inte skaffat någon superlyxig proffsbryggare åt sig.

- Det värsta är att jag mest dricker kaffe från bensinmackar. Jag har inga standarder alls. Så länge det är brunt så är det bra.

Så vi kan bjuda på brunnsvatten?

- Javisst. Varmt brunnsvatten funkar.

Bra att veta. Ovälkommen hit då Ace Wilder!

- Tack, jättebra. Nu mår jag bra, säger Ace och verkar inte kunna sluta skratta.

Stjärnornas hemliga talanger

$
0
0

Hugh Jackman visade att han kan rappa på Tony Awards. Här är fler stjärnor som har hemliga talanger.

Att Hugh Jackman skulle vara en fena på att rappa var det säkert inte många som trodde, men han tog publiken med storm när han drog låten The Music Man tillsammans med LL Cool J och T.I. på Tony Awards här om dagen. Kolla in mästerverket här under.


Det är inte bara Hugh Jackman som har några ess i ärmen. Här är fler stjärnor med "hemliga" talanger:

Lucy Liu och Christina Hendricks kan spela dragspel.


Pierce Brosnan kan sluka eld, och så målar han tavlor också.


Viggo Mortensen målar också tavlor, och skriver poesi. Och så har han sjungit i ett rockband.

Kristen Stewart och Patrick Dempsey kan båda jonglera. Patrick gör det ofta och gärna.


Colin Farrell kan dansa linedance. Han till och med undervisade i det innan han blev filmstjärna.


Bob Dylan sysslar med järnkonst, och han hade sin första utställning i höstas vid Halcyon Gallery i London.

Dwayne Johnson är inte bara muskler. Han kan sjunga också. Riktigt bra till och med.


Woody Allen spelar klarinett. Kolla in vilket drag det är i bandet.


Harrison Ford, John Travolta, Morgan Freeman, Clint Eastwood och Angelina Jolie har alla något gemensamt. De kan flyga ett flygplan.

Bruce Willis kan spela munspel. Han spelade i bandet Loose Goose innan han blev filmstjärna. Nu för tiden gör han små spelningar då och då med sitt band The Accelerators.


Susan Sarandon är en mästare på pingis. Hon är till och med delägare till ett pingisställe i i New York som heter SPiN.


Amanda Seyfried, Meryl Streep och David Arquette är riktigt bra på att sticka. En talang som är mycket bra att ha tycker vi.

Geena Davis är en hejare på bågskytte. Så bra att hon nästan kom med i det olympiska laget som tävlade i OS i Sydney 2000. Kolla in hennes fenomenala träffsäkerhet här.

Justin Bieber kan lösa Rubiks kub på under två minuter. Till och med när han pressas av spansk tv.


Snoop Dogg är fotbollstränare för barnlaget Pomona Steelers. Snoop är en certifierad fotbollstränare och har fungerat som huvudtränare för båda sina söners lag.

Popkalaset en osäker satsning

$
0
0

Krista Siegfrieds och svenska hiphop-stjärnan Petter hör till årets artister i Ekenäs. Ace Wilder, Satin Circus, Norlie&KKV uppträder också, liksom Hans on the bass, Clarissa och Jannike.

Raseborgarna Pia och Johanna hör till dem som tycker att Popkalaset hör sommaren till. Pia kan inte gå i år, men Johanna är på väg för att lyssna till sin favoritartist.

Popkalaset i Ekenäs en osäker satsning

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Popkalaset i Ekenäs en osäker satsning

- Jag vill absolut gå och höra Petter. Jag har hört honom förr, han är en bra artist. Det är klart att det är tråkigt om det regnar men då får man väl bara kliva i gummistövlarna, säger Johanna.

Hon tycker att arrangörerna kunde erbjuda en möjlighet att stå under tak vid konserterna. Gräsplanen vid Bossanova är också väl liten för en stor mängd människor.

Viktigt men osäkert för FSU

Tomas Järvinen, producent för Popkalaset, är till vardags verksamhetsledare för Finlands Svenska Ungdomsförbund som nu arrangerar sitt andra Popkalas.

- För två år sedan hade vi en sällsynt regnig sommar med våta konserter på två orter och det märktes. I år räknar vi med att ha mellan 2000 och 4000 besökare.

Det är inte bara regnet som kan äventyra inkomsterna, också artistgager och andra utgifter har stigit.

- Företagarna inom infrastrukturen runt konserten försöker få in det som regnade bort sist. När vi bokar artister gäller det att ha is i hatten: är vi ute i för god tid är priset högre. Det hänger ihop med att vissa artister avvaktar och håller sin festivalsommar öppen intill sista stund.

Kalas för stora och små

Popkalaset bjuder också på program för familjens yngsta. Det ordnas ett Barnkalas med musik av Robin Hund & hans glada orkester som uppträder med barnkören Primo från Raseborg. Det blir också trolleri med Kimmo Erkkilä. Programmet ordnas mellan kl. 14 och 15.30 innan det egentliga konsertprogrammet inleds.

Det första Popkalaset ordnades 1996. Popkalaset initierades av Showpartners, numera Finländsk Nöjesutveckling rf. Det fanns behov för en ny finlandssvensk festival och den utformades som en tillställning för hela familjen, med rikssvenska och finländska toppnamn inom popmusiken på scenen.

Popkalaset har samlat en publik på cirka 5 000-10 000 personer per konsertort. En av de största målsättningarna har varit att skapa en finlandssvensk samling där folk kan umgås, njuta och lyssna till mångsidig musik med svenska förtecken i ett annars rätt så splittrat Svenskfinland.

Radio X3M sänder direkt från Popkalaset på lördag.

Vem vinner Popturné 2014?

$
0
0

Helgen kommer att vara händelserik i Ekenäs. På lördag (14.6) är det nämligen dags för Popkalaset men innan festivalen kickar igång så ska en Popturnévinnare koras. På fredagen (13.6) går Popturnéfinalen av stapeln på Santa Fé i Ekenäs.

The Spiny Normans
Spiny Normans The Spiny Normans Bild: NAYAB IKRAM

Det är tre band som under våren tagit sig vidare från deltävlingarna. Indierockbandet Spiny Normans reser till Ekenäs från Åland. Sandra Långbacka Ensemble är hemma från Helsingfors och spelar pop med inslag av jazz. Vasabandet Tasty Daze är ett rockband bestående av fem killar. Dessa tre fantastiska finalister tävlar om ett gig på Popkalasets stora scen. Vinnaren får också spela på Musik & Talang i Vasa i september och på höstens första Svenska Talande Klubb.
Sandra Långbacka sjunger.
Sandra Långbacka Sandra Långbacka sjunger. Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Den förra Popturnévinnaren är Satin Circus och deras karriär har gått spikrakt uppåt efter vinsten. De fick skivkontrakt och i februari gavs deras första album Expectations ut.

Tasty Daze musik föll Popturnés domare i smaken.
Tasty Daze Tasty Daze musik föll Popturnés domare i smaken. Bild: Tasty Daze

Kom och värm upp inför Popkalaset! Popturnéfinalen börjar kl. 21:00 på Santa Fé i Ekenäs. Janne Grönroos kommer att vara på plats och fungera som konferencier.

Popturné ordnas av Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU) och Radio X3M. En jury, som består av representanter från FSU, Radio X3M och Musik & Talang utser vinnaren. Läs mer om evenemanget här.

Somrig musikväktarsändning

$
0
0

Musikväktarna hade i sin sista sändning från studion i Böle för denna termin förmånen att på lyssnarnas begäran spela bland annat en hel del orkestermusik, några förnäma solosånger, lite pianomusik och ett stort renässanskörverk. Dessutom platsar väl alltid någon sats ur Vivaldis Årstider in vilken tid på året som helst. Nu var det dags för Sommaren i en version som blåser liv i Vivaldis slitstarka väderprognoser och blir en påminnelse om naturens somriga närvaro och färgprakt.

Somrig balett

Lyssnarnas önskekonsert med klassisk musik

Listen1 hours 30 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Lyssnarnas önskekonsert med klassisk musik
Blommornas vals ur Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen var det första stycket som tonade in stämningarna i kvällens sändning. Ett förträffligt aningen vintrigt inslag bland alla sirliga sommartoner.
Kärleksdrycken (L'elisir d'amore) är en italiensk opera i två akter av Gaetano Donizetti. Kärleksdrycken är en av de oftast spelade av Donizettis operor och det finns ett stort antal inspelningar. Enligt Operabase är det den 13:e mest spelade operan i världen. Disa hade önskat arian Una furtiva lagrima med vår inhemska tenor Jorma Silvasti. Den versionen spelade Musikväktarna med stort nöje.

Cello!

Carl Stamitzs Cellokonsert nr. 2 i A-dur, andra satsen, en Romance – Andantino spelades för två trogna lyssnare i Illby. Carl Stamitz levde mellan åren 1745 och 1801. Han var en ledande företrädare i den andra generationen i den så kallade Mannheimskolan. Vid sjutton års ålder blev han anställd i hovkapellet, en position han behöll till 1770 då han påbörjade ett vagabondliknande liv som, med vissa avbrott, fortgick i tjugofem år och tog honom över hela Europa.

Kärlekens visa

Gottfrid Gräsbecks komposition Kärlekens visa intog en naturlig plats på skivtallriken denna kväll och ytterligare en fenomenal naturbeskrivning, om man kan kalla stycket så, blev det med Jean Sibelius’ pianokomposition Granen.

Vännen Fritz

Cavalleria Rusticana är utan tvekan Pietro Mascagnis största operahit. Han komponerade runt 15 operor sammanlagt och L’amico Fritz är uppföljaren till Cavalleria Rusticana. Ur denna undantagsvis komiska opera spelades Intermezzot för Nisse i Kotka.

Sommarpsalm

Definitivt somriga tongångar blev det i Jack Mattsons Sommarpsalm ur musikteatern Katrina med Gabriel Suovanen som solist.

Vivaldi!

Därefter var det dags för en ansenlig portion musik av Antonio Vivaldi. Först ut var blockflöjtisten Dan Laurin i en rasande fräsch version av Sommaren ur Vivaldis De fyra årstiderna. Därefter ville en lyssnare påpeka att Vivaldi också skrivit annat musik än De fyra årstiderna och väktarna hade förmånen att snabbt plocka fram Vivaldis Gitarrkonsert i D-dur, RV93. Ett alldeles förtjusande önskemål som tydligt profilerade Vivaldi som en mångsidig och produktiv tonsättare.
Ta en titt här.

Renässanskör

Gregorio Allegri levde åren1582-1652 och verkade som präst och kompositör i Rom. Han är mest känd för sitt 9-stämmiga dubbelköriga Miserere, som länge framfördes i påskveckan i Sixtinska kapellet. Ett imponerade verk som nu genom sin spelning i Musikväktarna nu förhoppningsvis kunde ersätta en trasig C-kassettspelare i Dragsfjärd.

Prego!

Som socker på kvällens sändningsbotten överraskade Jan Granberg väktarna med en mixning av Giuseppe di Stefano i sången Santa Lucia luntana. Första versen hördes i en version från år 1944, två år innan Stefano officiellt debuterade och andra versen i en inspelning från år 1964 då han definitivt etablerat sig som en av världens ledande tenorer.

I studion denna fina junikväll satt Marina Lindholm och Håkan Wikman. En fin avslutning på vårterminens musikväktarsändningar från studion i Böle. Terminens definitivt sista musikväktare kommer från studion i Vasa den 17 juni.


Läsning som njutning och flykt

$
0
0

”Läsande är inte något trivialt. Själva livet kan stå på spel. Det är inte eskapism, det är regelrätt flykt”.

Det säger författaren Neil Gaiman i Ylva Larsdotters intervju för Ny Tid.

Jag gör ett radioprogram om romance-litteratur och det slår mig: jag faller alltid för böcker där det mytiska, arketypiska eller sagolika är ett bärande element. Litteratur som är större än livet, som innehåller en kamp mellan gott och ont, eller som till sin struktur påminner om sagans med protagonister, antagonister och hjälpare. Livet som en cirkel (till skillnad från en linje), upprepningens makt, alla goda ting är tre och så vidare ... Därför – faller det mig in – har så vitt skilda böcker som ”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien, ”Den amerikanska flickan” och ”Diva” av Monika Fagerholm, ”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende, ”Harry Potter” av J.K. Rowling och ”Min kamp” av Karl-Ove Knausgård varit stora upplevelser för mig. Men också en del så kallad genrelitteratur, såsom Harlekin-romaner har intresserat mig tidvis i yngre år, tack vare sin cirkulära och upprepande form. Man vet vad man får och det paketeras i sagans presentpapper.

Boktid
Monika Fagerholm Boktid Bild: Yle

Författaren J.K. Rowling
J.K. Rowling Författaren J.K. Rowling Bild: Yle

Knausgård på bokmässan i Helsingfors 2012
Karl Ove Knausgård Knausgård på bokmässan i Helsingfors 2012 Bild: Yle

Litteratur som räddning

Om jag inte minns alldeles fel så har den norske succéförfattaren Karl Ove Knausgård skrivit någonstans att bokläsning räddade honom i barndomen. Den största upplevelsen för den tioåriga bokslukaren Karl-Ove var fantasyförfattaren Ursula K Le Guins ”Trollkarlen från övärlden”. Genom att skriva ”Min kamp”-sviten ville han försöka återuppleva den här flykten in i litteraturen.

Också den svenska författaren Simona Ahrnstedt närde ett hopp om att återigen kunna försjunka in i bok, sådär som i barndomen då hon läste ”Borta med vinden” och andra böcker större än livet. Som tjugoårig student lockades hon in i en hemlig litterär värld, där kärlekens lag råder.
– Jag visste inte ens att romance fanns, men en studiekamrat anförtrodde mig att det fanns en sådan genre och till min stora stolthet att har jag sedermera dragit med mig många andra ner i romance-träsket, säger Ahrnstedt.
Sedan några år tillbaka tituleras Simona Ahrnstedt ”Sveriges enda romance-författare” . I korthet är romance en litterär genre där berättelsen drivs framåt av passionerad kärlek mellan två personer, som efter många hinder och prövningar på vägen får varandra på slutet.

Mycket sex

– Jag skriver nog mest sex i Sverige, säger Simona Ahnrstedt.

Svårigheterna med att skriva bra erotik har diskuterats också i Svenskfinland.
– Det viktiga är att huvudpersonerna är intressanta och välberättade säger Ahrnstedt. Författaren måste bygga upp en spänning mellan dem, sedan kommer själva erotiken som bonus.

Världens största genre

Simona Ahrnstedt kom till Sverige som ettåring, tillsammans med sina föräldrar från Tjeckoslovakien år 1968. Hon har jobbat som psykolog, men är nu fri författare på heltid.
– Det går alldels bra för mig, mina böcker ger mig och mina barn mat på bordet. Men visst har jag varit tvungen att dra ner på mina fasta utgifter. Men jag vill skriva. Det är viktigare för mig än att bo fint, än att ha råd att resa eller köpa kläder. På det sättet ser jag mig som en ”riktig konstnär”, säger Simona Ahrnstedt.

Romance är världens mest lästa genre, men recenseras sällan på dagstidningars kultursidor. Inte heller Simona Ahrnstedts böcker anmäls av proffskritiker.
– Det här är böcker av kvinnor, för kvinnor, om kvinnor. Det är roligt och det är sex. Vet du, sådana böcker har inget högt anseende.

Mia Österlund.
Mia Österlund Mia Österlund. Bild: Yle/Carmela Johansson

Mia Österlund är litteraturkritiker och docent i litteraturvetenskap. Hon menar att recensenter inte är van vid den läsart som romance kräver, en intim och lite blossande.
– Jag får en bild i huvudet av en gråtande kritiker med rosor på kind, kanske lite upphetsad av läsningen. Det är kanske inte vad vi kritiker är vana att blotta, skrattar Österlund. Kanske kunde litteraturkritiken bli mera månghövdad när det gäller läsarter och ge romance-litteraturen en chans, åtminstone i några recensioner. Men då kultursidorna blöder är det svårt att få in något överhuvudtaget och då prioriterar man annat.

Läsning kvinnogöra?

Kanske är det inte bara romance-läsning som anses vara ett kvinnogöra och därmed lite mindre värt, utan möjligen gäller detta läsning över lag.
– Tidigare ansågs det vara en självklar del av umgänget i affärslivet att kunna diskutera nyutkommen litteratur, Jag tror att man i businessvärlden idag klarar sig jättebra utan att vara en läsare. Det fluktuerar hela tiden och det handlar jättemycket om hur vi gör maskulinitet och femininitet och hur vi ser på de här kategorierna, säger Mia Österlund.

DOKUMENTERAT: DEN NJUTNINGSFULLA TEXTEN. OM ROMANCE OCH LÄSNING.

Söndag kl. 9.03. Onsdag 11.03. 30 dagar på Arenan. Med författaren Simona Ahrnstedt, docent Mia Österlund. Tack till Mia Franck och kursen Kär & begär vid Öppna högskola/ Åbo Akademi.

Jakten på lyckan på Villa Schildt

$
0
0

Sommarens utställning "Jakten på det gyllene skinnet" på Villa Schildt i Ekenäs handlar i år om mänskans jakt för att hitta lycka och sin plats i världen.

Utställningen är inspirerad av Göran Schildts bok "Gyllene skinnet", som handlar om hans färd till Svarta havet år 1963 i Jason och argonauternas kölvatten. Jason fann enligt legenden det gyllene skinnet i Kolkis, som antas ligga det nuvarande Georgien.

Utställningen består av tre berättelser. Den bulgariska konstnären Velina Grebenkas oljemålningar handlar om legenden om Jason och argonauterna.

Göran och och hans hustru Christine Schildts resa till Svarta havet presenteras genom svartvita fotografier och förstoringar av de sjökort som de använde under sin färd.

Videokonstnären Petra Lindholm har delvis utgående från Göran Schildts videomaterial skapat ett videoverk som ger en samtida tolkning av jakten på det gyllene skinnet. Dessutom ingår en kort dokumentär med Göran Schildts filmmaterial från resan. Dokumentären har redigerats av Petra Lindholm.

Det är Jennifer Dahlbäck och Magnus Lindberg som har planerat och förverkligat utställningen. Den är öppen 11.6 till 31.8.2014 från tisdag till söndag klockan 11:00-17:00.

Dags för sommarteater

$
0
0

Häftiga fäktningsscener, akrobatik, spänning, humor och en liten dos romantik är huvudingredienserna i Korsholms Teaters uppsättning av De tre musketörerna som har premiär på natursköna Båskasvallen i Veikars den fjärde juli. När Radio Vega är med under en övningskväll är det mötet mellan Porthos och D'Artagnan som repeteras.

15.06.14 Pia & Peter Sommarteaterövning

Listen11 minuter
Spela upp klipp på Arenan: 15.06.14 Pia & Peter Sommarteaterövning
- Det börjar med bråk och fäktning så det står härliga till, säger Jan Finne som spelar musketören Porthos. Men det dröjer inte länge innan vänskap uppstår och äventyret drar igång. Just att jag får möjlighet att lära mig fäktas är en av orsakerna till att jag ville vara med i år. Sen är det förstås dethär sociala också, att umgås, öva och dricka kaffe tillsammans. Valter Sui har den manliga huvudrollen som den unge hetsporren D'Artagnan och han är eld och lågor över de möjligheter som pjäsen ger till fysisk teater med en hel del akrobatik, fart och fläkt.

Drömroll

- D'Artagnan är en ung, lite vild man som har hjärtat på rätta stället. Han är ganska kaxig, tänker i stora banor, och slänger sig gärna in i både slagsmål och erövringsförsök av vackra kvinnor. Det är en både utmanande, spännande och rolig roll att spela, säger Sui.

Regisserar gör Carla Fri och hon baserar sig på ett gammalt manuskript från Uppsala stadsteater. Hon har ändrat lite i det för att få ett mera passande sommarteateraktigt lyckligare slut. Det bjuds på action, romantik och humor i en riktig gammal hederlig hjältesaga från förr. Hur långt på väg är ni nu med bara några veckor till premiären?

Kort repetitionstid

- Vi har dragit igenom helheten en gång mest för att jag skulle få bilden klar för mig, säger Carla Fri. Vi startade processen i början av april och har nog mycket kvar att slipa på. Repetitionstiden är ganska kort så det gäller för oss att vara effektiva. Men det kommer att bli färdigt och bra i tid. Vad har varit mest utmanande?

- Eftersom det finns många manliga roller i denhär pjäsen så var det kanske mest krävande att hitta tillräckligt många karlar. Men det gick till slut, kanske för att De tre musketörerna erbjuder en möjlighet att kunna uppfylla pojkdrömmen om att få fäktas och slåss, säger regissör Carla Fri.

Hör mera i Pia & Peter söndag 15 juni kl. 10 - 12

Västra åstranden i Borgå ska prydas av konst

$
0
0

Borgås västra åstrand håller på att få ett konstprogram. Tanken är att Västra åstranden i framtiden ska prydas av mer offentlig konst.

Susann Hartman om Borgås nya konstprogram

Listen2 min 59 s
Spela upp klipp på Arenan: Susann Hartman om Borgås nya konstprogram

Borgås chef för kulturtjänster Susann Hartman säger att staden vill integrera konsten i byggandet.

– Det betyder att då Borgå stad säljer tomter på Västra åstranden kommer byggföretagen att satsa pengar på konst, säger Hartman.

Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå
Susann Hartman Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Konstverken placeras sedan ut både på offentliga platser och på privatägda gårdsplaner.

Området präglas av Konstfabriken

Susann Hartman säger att det redan då Konstfabriken byggdes var tal om att göra området runt omkring till ett konstkvarter.

– Gamla stan har sin image och Empirestan har sin, säger Hartman. Det här är en ny stadsdel som vi ville binda samman med konst och kultur.

Konstfabriken i Borgå
Lyktstolpekonst framför Konstfabriken Konstfabriken i Borgå Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Det finns fyra platser där större konstverk ska placeras enligt konstprogrammet. Dessutom planeras ett antal mindre konstverk.

Långsiktigt projekt

Konstverken ska uppföras i etapper fram till att området är färdigställt 2035. Men redan i år eller nästa år kör det första projektet igång, tror Susann Hartman. Ett ställe där man kunde börja är platsen mellan Konstfabriken och Borgå å.

– Det är en synlig inkörsport till Västra åstranden när man närmar sig Konstfabriken från centrum, säger Hartman. När man nu kör över bron ser man en fasad på ett kulturhus som i sig inte är så lockande.

Fond för pengarna

En av förutsättningarna för att konstprogrammet ska kunna förverkligas är att en fond grundas inom Borgå stad. Till den fonden ska man sätta de pengar som byggbolagen reserverar för konsten.

I det nya konstprogrammet beskrivs bland annat hur det ska gå till när man väljer en konstnär för ett visst projekt. Ibland är det en kurator som väljer ut de bäst lämpade konstnärerna och ibland ordnas det en konsttävling.

Då konstnärerna väljs är tanken att 50 procent ska vara östnyländska, 45 procent ska vara från övriga Finland och fem procent ska komma från utlandet.

Evenemang som belyser konsten

Förutom konstverken och dess placering lyfts det i konstprogrammet fram att olika evenemang vore bra för att göra konsten mer känd för Borgåborna.

Till exempel kunde en återkommande gatukonstfestival arrangeras.

Fokus på Stevie Wonder

$
0
0

När Stevie Wonder i början av 1960-talet kom till Motown som ett 11-årigt underbarn anade nog inte ens skivbolagsbossen Berry Gordy vilket musikaliskt geni han skulle utvecklas till tio år senare. Men den kreativa snilleblixt på fem mästerverk i rad som startade med Music of My Mind (1972) för att kulminera i dubbelalbumet Songs in The Key of Life (1976) står sig nog ännu idag som oöverträffad i pophistorien.

Stevie Wonder föddes den 13 maj år 1950 i Saginaw, Michigan. Steveland Hardaway Judkins var hans riktiga namn från början, men Judkins blev senare till Morris då Stevies mor lämnade fadern och gifte om sig när pojken ännu var alldeles liten, och Steveland Morris är alltså fortfarande Stevies officiella namn. Hur Wonder kom till lite senare, ska jag återkomma till. Blind var pojken praktiskt taget från födseln som en följd av att han föddes som prematur, sex veckor för tidigt och det antas att han skulle ha fått en för stor dos av syre i sjukhusets kuvös, vilket skadade ögonen.

Redan tidigt visade lille Stevie prov på en osedvanlig musikalisk begåvning; vid 9 års ålder hade han lärt sig spela såväl, piano, trummor som munspel, och därtill också börjat sjunga i den lokala kyrkokören. Men det som också kom att ha en oerhörd betydelse för hans kommande karriär var att familjen redan i mitten av 1950-talet flyttade till Detroit och där kom den unge Steveland sedermera i kontakt med det lokala skivbolaget Motown records som under den dynamiske Berry Gordys ledning hade grundats år 1959 och i början av 60-talet så smått höll på att utvecklas till den succéhistoria som på allvar tog fart några år senare.

De tidiga åren på Motown

Den som brukar tilldelas äran för att ha upptäckt Stevie är sångaren Ronnie White från sånggruppen The Miracles, som hörde till Motowns inventarier sedan begynnelsen. Men egentligen var det Ronnies bror som övertalade denne att komma med och kolla in en otrolig liten kille som uppträdde på en hemmafest med att sjunga och spela munspel och bongotrummor, och när Ronnie sedan såg Stevie var det inget snack om saken. Snabbt satte Ronnie White igång med att ordna ett möte med Motown-bossen Berry Gordy och inte heller han kunde låta bli att ryckas med av den barnsliga entusiasmen. I själva verket förtäljer legenden att det var just Berry Gordy, som lär ha utropat ungefär att, ”Boy, that kid is a Wonder”, d.v.s. killen är ju ett under, och så fick Stevie det smeknamn som sedan kom att bli det allmänt vedertagna artistnamnet.

1961 erbjöds alltså Little Stevie Wonder ett skivkontrakt, men sedan gällde det att fundera ut vad man egentligen skulle ha honom till på Motown. Det visade sig nämligen bli lite knepigare än väntat att nå ut, kanske just för att man saknade en klar idé. Stevie Wonders två första fullängdsalbum som gavs ut 1962 gjorde i alla fall ingen som helst succé. Den första var en samling instrumentaljammare med Stevie på munspel i huvudroll, The Jazz Soul of Little Stevie och den andra var en hyllning till en av de stora förebilderna, Tribute to Uncle Ray – så kanske att koncepten inte heller var så särdeles egenartade om man nu var ute för att lansera ett nytt musikaliskt underbarn för en amerikansk storpublik. Ändå innehöll faktiskt instrumentalplattan en första version av den låt som kom att bli Little Stevies genombrottshit, nämligen Fingertips, men i sin ursprungliga form hade den ännu inte det där lilla extra som krävdes utöver det att den framfördes av en, låt vara, uppenbart begåvad och charmig 12-åring.

Stevie Wonder, skivkonvolut
Stevie Wonder, skivkonvolut Bild: musikstack.com

Men så fick Berry Gordy en idé om hur det kunde fixas. Saken var den att han hade lagt märke till att varje gång Stevie fick tillfälle att uppträda live, så var publikreaktionerna överväldigande. Att ge ut en live-skiva visade sig vara precis vad som behövdes för att också sådana här mer eller mindre ordinära instrumentaljammare skulle få till det där lilla extra då publiken rycks med i svängen när Lille Stevie får feeling. Dessutom kan nämnas att Fingertips alltså är uppdelad på två sidor och det var pt.2 som kom att bli den stora hiten eftersom den kom till lite av misstag när Stevie plötsligt kommer överraskande in på nytt efter ett, som man trodde avslutat set, men han fortsätter spela på och de övriga musikerna står en stund konfunderade. Därför är den spontana live-känslan så påtaglig och det här tog radio-diskjockeyerna också fasta på när det valde att spela just b-sidan av singeln. Så på Motown svängde man sedan på följande upplagor ordningen så att pt.2 kommer först.

Men sedan gick det igen trögare i några år tills Stevie Wonder år 1966 gav ut albumet Uptight. Vid det här laget hade han genomgått puberteten och rösten hade fått en helt annan skärpa än den barnsliga lillpojksrösten från några år tillbaka. Också musiken hade ett lite tuffare, vuxnare sound jämfört med den gulliga småpojkspopen han dittills gjort. Titellåten steg upp i toppen av hitlistorna och den kom att inleda en lång svit med hitsinglar som varade hela resten av 1960-talet: I Was Made To Love Her, Shoo-Be-Doo-be-Doo-da-dei, For Once in My Life och Signed, Sealed, Delivered, I’m Yours för att nämna några av de mest kända och vad framgång beträffar hörde han till de största stjärnorna i hela USA, trots sin ringa ålder på knappa 20 år. Men Stevie Wonder var ändå inte riktigt nöjd.

Utvecklingen mot 1970-talets mästerverk

Visserligen är ju framgång och berömmelse givetvis vad varje artist strävar efter, men Stevie hade också högre konstnärliga ambitioner och han började få en känsla av att man i ledningen på Motown fortfarande betraktade honom som något av en barnstjärna. Som om han inte riktigt blivit av med den forna stämpeln som ”Little” Stevie, och som denne barnstjärna skulle han syssla främst med snäll och oskyldig pop.

Men Stevie hade nu mer och mer börjat få insikt i de kriser och svårigheter som ständigt var närvarande i samhället runt omkring och nu ville han att det här skulle reflekteras också i musiken han gjorde. Också på Motown hade man börjat inse vidden av de samhällsomvälvande förvandlingar och händelser som varit på gång under det turbulenta 60-talet och reagerat genom att i sin musik ta ställning och inte blunda för även mer krassa realiteter. Det var speciellt sånggruppen The Temptations under producenten Norman Whitfields ledning som styrde sin musik mot en mera psykedeliskt inriktad funk med matchande tuffa texter i tidens anda; Cloud Nine, Message from a Black Man, Runaway Child Running Wild, Balll of Confusion o.sv. År 1970 gav sedan Marvin Gaye, också han på Motown, ut sin banbrytande skiva What’s Going On, på vilken han tog till ställning mot Vietnamkriget och mot de orättvisa förhållandena i storstädernas svarta ghetton m.m.

Ett engagemang den här stilen var just vad också Stevie Wonder var ute efter. Men den friheten ville alltså Motown inte ge honom. Därför beslöt Stevie när det blev dags att förnya sitt skivkontrakt att inte skriva på, åtminstone inte utan att förhandla åt sig en position som gav honom själv en större, eller i själva verket en total rörelsefrihet och bestämmanderätt om den egna musiken. Han hade ändå aldrig någonsin egentligen som avsikt att lämna Motown, har han senare försäkrat, även om han fick erbjudanden från andra håll, han ville bara få åt sig ett bättre kontrakt. Och så mycket trodde också Berry Gordy på sin forne barnstjärna att han gick med på Stevies krav. Stevie hade inte heller under förhandlingarna legat på latsidan utan hela tiden jobbat hårt på den nya skiva som skulle bevisa att han var värd förtroendet och inte bara talade tomt om storstilade musikaliska visioner.

Stevie Wonder
Stevie Wonder Bild: revive-music.com

1972 gav han ut Music of My Mind och med den inledde Stevie Wonder definitivt en ny era i karriären. Förutom att han skrivit musiken så gott som helt igenom, stod han också för produktion och spelade själv samtliga instrument, så när som på vissa solon. Texterna reflekterade dessutom hans egna erfarenheter på ett mycket mer intimt sätt än man dittills var van vid inom populärmusik.

Det här greppet kom han sedan ytterligare att fördjupa och förfina på de två följande albumen Talking Book och Innervisions. Men allt detta kan slutligen också ses som uppvärmning för Stevies kommande följande skiva, den som av mången räknas som hans definitiva mästerverk. Songs in The Key of Life är ett dubbelalbum som omfattar all den musik som har gett Stevie inspirationen, allt från jazz, soul, rhythm & blues och funk till pop, rock och evergreen-ballader, alltihop destillerat och bearbetat enligt kännspakt och beprövat mönster, som han under hela decenniet lärt sig behärska allt bättre och nu bemästrade till fullo.

Slutord

Frågan är om inte denna svit på 4-5 mer eller mindre oumbärliga mästerverk står sig som oöverträffad i pophistorien ännu idag. Och även om Stevie efter det på 1980-talet kom att nå ännu större framgångar rent kommersiellt – Hotter Than July-albumet 1980, Paul McCartney-duetten Ebony & Ivory, I Just Called to Say I Love You etc. - så har han nog inte artistiskt kunnat toppa Songs in The Key of Life.

Själv har han visserligen i intervjuer sagt, i likhet med många andra musiker att han ännu har sina bästa arbeten framför sig. Han är ju faktiskt inte ens 65 ännu, men ribban ligger onekligen högre för honom än för de flesta andra. Numera tar han i alla fall betydligt längre tid på sig med sina skivor än på 1970-talet. Nu har det i alla fall gått nästan tio år sedan senaste skivan A Time to Love (2005), så kanske det börjar vara dags för någonting nytt? Och kanske får man höra prov på det under det kommande Finlandsbesöket?

Fokus på Stevie Wonder onsdagen den 11 juni kl. 21.05. Redaktör: Ralf Sandell

Årets allsångsartister, varsågoda

$
0
0

Den fantastiska sångaren James Blunt kommer att stå på Sollidens scen under premiärprogrammet tisdag 24.6. Andra artister som kommer att uppträda under sommaren är bland andra Sanna Nielsen, The Fooo, Björn Skifs, Laleh och Nina Persson.

Allsång på Skansen sänds på Yle Fem kl. 21 åtta tisdagar i rad med start 24.6.

Onsdag 18.6 kl. 21.05 sänder Radio Vega även ett program om Allsång på Skansen, med historisk tillbakablick och också intervjuer med några av artisterna som uppträder i år. I programmet träffar vi också den nya programledaren Petra Marklund - som är den första kvinnliga programledaren i Allsång på Skansen!

Hela listan på artister och program ser ut såhär:

Ace Wilder
Ace Wilder. Ace Wilder Bild: Yle/Catariina Salo

Program 1: Tisdag 24 juni

Ace Wilder
Niklas Strömstedt & Eric Bazilian
Malena Ernman & Loa Falkman
James Blunt

Seinabo Say
Seinabo Sey. Seinabo Say Bild: Yle/Catariina Salo

Program 2: Tisdag 1 juli

Nina Persson
Sanna Nielsen
Gunhild Carling
Seinabo Sey
Jany Schella

The Fooo
The Fooo The Fooo Bild: Yle/Catariina Salo

Program 3: Tisdag 8 juli

Elisas
The Fooo
Björn Skifs
Linda Pira
Jon Henrik Fjällgren

Laleh
Laleh. Laleh Bild: Yle/Catariina Salo

Program 4: Tisdag 15 juli

Laleh
Jill Johnson & Doug Seegers
Annika Herlitz
The Real Group
Ison & Fille

Darin
Darin. Darin Bild: Yle/Catariina Salo

Program 5: Tisdag 22 juli

Electric Banana Band
Darin
Titiyo
Vera Nord

Petra Marklund
Petra Marklund är programledare. Petra Marklund Bild: Yle/Catariina Salo

Program 6: Tisdag 29 juli

Weeping Willows
Ola Salo
Alcazar
Panetoz
Stefan Nilsson, Anna Stadling & Lidingö Motettkör

Skansen
Skansen Bild: Yle/Catariina Salo

Program 7: Tisdag 5 augusti

Takida
Orup
Linnea Henriksson
Timbuktu
John de Sohn

Program 8: Tisdag 12 augusti

Jenny Wilson
Icona Pop
John Martin
Lise & Gertrud

Knytkalas med Frillan & Prillan

$
0
0

På fredag sänder Frillan och Prillan live från Ekenäs torg mellan klockan 14 och 18!

Stiftelsen kommer till Ekenäs

Listen32 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Stiftelsen kommer till Ekenäs

Vi ordnar knytkalas och alla är välkomna! Ta med en filt, saft, vindruvor och batong.

Dessutom ordnar vi en tävling: vem har gjort det finaste bakverket? Kom dit och visa upp dina bullar!

Trots att Pernilla är Europas sämsta kock har hon lovat baka en paj till fredag, med skorpsulor och durumvetemjöl. Lyssna på hennes oroväckande planer här.

Klädseln är valfri med obligatorisk. Om du har en gitarr får du gärna ta med den.

Vi ses på torget klockan14!

Hälsningar:
Frillan & Prillan


Världsunik konst räddas i Villnäs

$
0
0

Takmålningarna i festsalen på Villnäs slott undersöks och dokumenteras i sommar. Ett mål för undersöknings- och dokumenteringsprojektet är att trygga att målningarna bevaras.

Villnäs slott, känt som hemgård för släkterna Fleming och Mannerheim, är till sin arkitektur och sina inredningsdetaljer en unik helhet i Finland. Takmålningarna i festsalen på Villnäs målades i början av 1660-talet, snart efter att byggnaden färdigställdes. För arbetet anställdes konterfejaren Jochim Langh från Stockholm, känd för att ha använt dyra och sällsynta färgämnen i Villnäs takmålningar.

villnäs slott
Senrenässansbyggnaden Villnäs slott är unik i sitt slag i Finland. villnäs slott Bild: Yle/Andy Ödman

Spåren av tidens gång syns i Villnäs takmålningar bland annat i att målarfärgerna lossnar och färgerna bleknar. Nu undersöks och dokumenteras takmålningarna med hjälp av olika metoder, bland annat infraröd fotografering. Avsikten med undersökningarna är att ta reda på vilka material och tekniker som använts på målningarna samt att fastställa skador som uppkommit under århundradenas lopp. De moderna metoderna gör det möjligt att få en hel del ny information om målningarnas skick och hur de gjordes, utan att skada dem.

takmålningar i villnäs
Jochim Langhs unika takmålningar undersöks noggrant för att på bästa sätt kunna bevaras. takmålningar i villnäs Bild: Yle/Andy Ödman

Kombinationen av Jochim Langhs professionalitet samt att han använde sig av ovanligt varierande motiv gör takmålningarna i Villnäs slott världsunika.

Ägaren Senatfastigheter satsar 50 000 euro på undersökningen som beräknas vara klar i slutet av sommaren.

Villnäs slott är öppet för allmänheten varje dag hela sommaren.

Panetoz skapar kaos

$
0
0

I tisdags (10.6) fick Fredrika från Succémorgon snacka med ett av de hetaste svenska banden för tillfället, nämligen Panetoz. Killarna är aktuella på grund av att de är bland de artister som kommer att få äran att uppträda på Allsång på skansen under sommaren.

Panetoz intervjun i sin helhet

Listen2 min 43 s
Spela upp klipp på Arenan: Panetoz intervjun i sin helhet

Igår fick jag snacka med killarna från Panetoz. Den första frågan jag ställde dem var att vad de tänkte göra på sommaren och svaret var "skapa kaos, du?".
Panetoz och Fredrika Lindholm
Panetoz och Fredrika Lindholm Bild: Yle/Catariina Salo

Killarna sjunger om att sjunga, dansa och festa och deras verkliga liv verkar heller inte gå ut på så mycket annat än det (drömmen!). De var underbart trevliga, pratade alla i munnen på varandra och sjöng och dansade genast då de fick chansen.

Vi snackade om sommaren, tigrar och karaoke och dessutom om deras starka koppling till Finland.





Utmanande sommarkonst i Sibbo

$
0
0

Uppfriskande, mångsidig och tankeväckande konst finns det nu att ta del av på Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. I år deltar fjorton inhemska konstnärer.

utställning
Kuratorn Krista Mikkola intill Pekka Kauhanens bronsfigur. utställning Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kulturtorsdag - Sommarutställning på Gumbostrand

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Kulturtorsdag - Sommarutställning på Gumbostrand

Utställningens kurator är Krista Mikkola. Numera jobbar hon främst med hela Europa som arbetsfält. Nu verkar Mikkola som president för Medelhavsbiennalen. Snart väntar ett stort uppdrag i Paris.
-Jag har valt ut konstnärer som jag länge har jobbat med, som kan varandra och verkar bra tillsammans. Jag har sökt efter ljus, färg, linjer och kraft.

Trots att konstnärerna alla är inhemska, med undantag för Melek Mazici som bor både i Finland och Turkiet, är utställningen tidvis en färd mellan olika kulturer. Framför allt är det Rosa Liksom som utmanar. Hennes burkaklädda kvinnor rör sig vackert och magiskt i finländska naturmiljöer. Det är svårt att slita sig från hennes bilder och video.

stayer
De vita stora väggytorna får beröm av konstnärerna. stayer Bild: Yle/Mikael Kokkola

Konstnärer i Gumbostrand: Charlotta Boucht, Stefan Bremer, Sophia Ehrnrooth, Pekka Kauhanen, Rosa Liksom , Petri Makkonen, Raija Malka, Melek Mazici, Visa Norros. Hannu Palosuo, Outi Pienimäki, Riikka Puronen och Senja Vellonen.
målning
Sophia Ehrnrooth ställer ut nya verk. (Detalj) målning Bild: Yle/Mikael Kokkola

Utställningen i Gumbostrand pågår fram till den 17 augusti. I fjol besöktes sommarutställningen av över 10 000 personer.

Lär dig franska med Eva & Manu

$
0
0

Eva är från Jyväskylä och Manu från Paris. Deras vägar korsades och ljuv musik uppstod. I alla fall efter att de slutat hata varandra.

Eva & Manu är snart aktuella med sitt andra album. Det ska komma ut i slutet av augusti, men redan nu snurrar deras nyaste singel Cinnamon Hearts på radiokanalerna.


Rykten säger att ni möttes utomlands och blev kära, och därefter reste omkring i Europa i en minivan. Stämmer det?

Frillan och Prillan intervjuar Eva och Manu

Listen12 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Frillan och Prillan intervjuar Eva och Manu

- Ja, i grunden stämmer det ryktet, säger Eva.

Eva och Manu är fortarande kära, och gör dessutom musik ihop, något som inte alltid är så jättelätt.

- Det är svårt att göra musik och älska samtidigt, säger Manu.

Ni kommer från väldigt olika bakgrunder. Eva kommer från lilla gråa deprimerande Jyväskylä och du kommer romantikens PARIS! Hur möts ni i musiken?

- Jag skulle inte säga att Eva är någon deprimerad Jyväskyläbo. Vi är båda ganska långt ifrån våra hemtrakter. Jag tänker inte på Paris som mitt hem. Jag njuter inte av staden så mycket – den är stressig, smutsig och luktar illa. Och folk är arga. När du bor i Paris, och kommer hem, så är det enda du vill göra att ta en dusch. I Helsingfors behöver du inte duscha, det är mycket fräschare.

Man kunde kanske tro att Eva föll som en fura när hon hörde att Manu var fransk, men så är inte alls fallet.

- Nej, jag hatade honom först. Han trodde jag var någon annan, någon från hans hemstad. Jag trodde att han var en arrogant fransk kille. Han gick omkring där med jackan på axeln.

Men hur blev ni ett par?

- Inget hände då, för jag var så chockad över att hon var så elak. Hon bjöd in mig på fester i säkert ett år efteråt men jag tackade alltid nej, ända tills jag en dag bjöd in henne till min födelsedagsfest, berättar Manu.

En fras eller två

Vi är givetvis intresserade av att få veta hur vi bäst fångar i en fransos eller fransyska. Vad ska vi liksom säga för att få en kyss? Manu har svaret (och i klippet hör du hur fraserna ska uttalas).

- Du kan säga något om ditt självförtroende, som till exempel "titta på mig" (regardez moi) eller kanske "lämna mig ifred" (laissez-moi tranquille), säger han.

Några korta frågor

Och så måste vi så klart ställa några kortisar för att få klarhet i vem personerna bakom duon Eva & Manu egentligen är.

Ni har bilat runt i Europa – vem är bättre på att köra en minivan?

- Det där är en svår en. Men jag är nog jättebra, säger Eva.

Vem gör bättre låtar?

- Nu måste vi vara diplomatiska. Vi säger 50/50. Eva är en bättre popskrivare och jag är en bättre folkskrivare, säger Manu.

Vem springer ut från studion först när ni bråkar?

- Jag, jag blir så arg. I går sprang jag ut när han sa att jag sjöng dåligt, säger Eva.

Vem tar det längst tid för att fixa frisyren?

- Eva, helt klart. Förra veckan spelade vi in vår musikvideo, och Eva fixade sitt hår varje dag. Det tog cirka två eller tre timmar per gång. Hennes locktång är så dålig, men jag nu har jag i alla fall köpt en ny hårtork åt henne, säger Manu.

Ni har gjort en cover på låten Lonely Boy, varför det?

- Det är en bra sång. Vi älskar The Black Keys så det var naturligt att göra en cover på Lonely Boy till det senaste albumet.


Och glöm inte att lyssna på hela intervjun i ljudklippet uppe på sidan. Då får du också veta varför fransmännen tror att Europa tar slut vid Helsingfors.

Målaren Victor Westerholm får egen naturstig i Nagu

$
0
0

Westerholmstigen invigs på lördag i Nagu

Listen23 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Westerholmstigen invigs på lördag i Nagu
Landskapsmålaren Victor Westerholm har fått en egen natur- och kulturstig i Nagu. Stigen går under namnet Westerholmstigen och börjar vid Kyrkbacken och fortsätter till Ernholm i Nagu där Westerholm tillbringade mycket tid hos sin mormor.

Victor Westerholm föddes 1860 i Åbo, men båda hans föräldrar var från Nagu och större delen av hans släkt bodde också där.

Nagu var också platsen där hans intresse för målande väcktes. Ändå är det få som känner till Victor Westerholms koppling till Nagu.

Med Westerholmstigen vill föreningen Pro Nagu i samarbete med kulturföreningen Multiculti informera dagens Nagubor och turister om var Westerholm började sin konstnärliga bana och samtidigt berätta hur Nagu såg ut under målarens barndom.

Westerholmstigen har arbetats fram av Naguborna Rune Franzén, Gitta Franzén, Nina Söderlund, Matilda Åberg och Dan Strömberg och består av 14 informationstavlor. Matilda Åberg har planerat tavlorna och Heisel Salminen har översatt texterna.

Westerholmstigen invigs på lördag den 14 juni kl. 12.15 i Södra hamnen i Nagu i samband med potatisfestivalen De vita päron. Efter invigningen har besökarna möjlighet att delta i en guidad rundtur längs med Westerholmstigen.

Rune Franzén och Nina Söderlund berättar mer om hur idén till Westerholmstigen väcktes och tar oss med på en liten rundtur längs stigen.

Viewing all 20029 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>