![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_10/w_360/v1424267555/14-svyle-21355554e49909348c9.jpg)
Grekerna har glömt bort sina leende ansikten, säger greken Evangelos Velentzas, ordförande för hellenerna i Finland. När allt det man trott på rämnar så måste man ompröva sina värderingar i grunden.
Velentzas vandrar omkring på fotografen Milka Alanens utställning på galleriet Laterna Magica och bilderna väcker många tankar.
Alanen har fotograferat greker i alla åldrar under den pågående både ekonomiska och mänskliga krisen i landet.
Se hela intervjun med Velentzas, på engelska, i klippet!
Lönerna bara sjunker
- Det handlar om att återgå till tiden för 30 år sedan i Grekland, när solidariteten och omsorgen om de närmaste var stor. Det här tappade vi bort på vägen - men nu håller vi på att hitta tillbaka, säger han.
Vad ska vi producera, vad ska vi konsumera, när våra löner bara sjunker, frågar Velentzas.
Först trodde ingen att lånen skulle återbetalas
Det handlar om att ompröva de rådande värderingarna, förklarar han vidare, att syna politikerna och deras arbete på nytt och hela den grekiska livsstilen.
Här handlar det också om hela konsumtionstrenden i världen.
Det gäller också det ohållbara i att lyfta lån.
- Ingen trodde att det skulle bli dags att återbetala dem en vacker dag.
Grekerna frågar sig också vem som vinner på att bevilja Grekland lån.
"Ingen vill bli beskylld för att vara lat och oduglig"
Velentzas arbetar som lärare i grekiska och har bott i Finland länge, men han följer ändå noga med händelserna i sitt forna hemland och upprätthåller både språket och kulturen med sin dotter.
Milkas bilder återspeglar nog verkligheten i Grekland, säger han, de är korta nedslag i vardagen.
Velentzas ser sitt lands färger och sina landsmäns gester i bilderna, både i de svartvita och de i färg.
- Vår vardag är ingen realityshow på tv, den har pågått i över fem års tid. Hela tiden blir grekerna påminda om att de är odugliga medborgare och lata arbetare, säger han.
Det här är svårt för alla, också tyskar eller finländare, att bli beskyllda på det här sättet.
Det värsta i Grekland är att folk nu börjar känna sig desperata. Velentzas säger att många upplever att det inte finns någon utväg, överhuvudtaget.
- Både politiker och EU-tjänstemän har försökt övertyga oss om att det inte finns någon annan utväg än den unionen för fram. Det handlar inte om förslag mera, det är med tvång man vill få landet att gå med på EU:s planer, säger han.
Det är svårt för alla parter att se hela bilden, hela sammanhanget där Grekland och landets problem ingår.
- De traditionella medierna rapporterar inte om hela den grekiska verkligheten - mycket sker också på sociala medier, säger han vidare.
15 års perspektiv
Fotografen Milka Alanen har bott 15 år på ön Tinos i Egeiska havet och sett hur det grekiska samhället utarmas i och med krisen. Arbetslösheten är på topp och socialskyddet är minimalt.
Grekerna lever sin vardag, med sina drömmar
- Makteliten väcker avsky bland grekerna, säger Alanen och frågar hur politikerna har lett landet i en sådan återvändsgränd. Trots rädslan för framtiden lever grekerna sin vardag - med sina drömmar.
Utställningen bär titeln "Epikrisi" men den direkta översättningen är inte en översikt över en sjukdom. På grekiska betyder ordet kritik eller fördömande.
- En stor del av grekerna upplever att de fördöms av det övriga Europa, säger Alanen. Det finns inte heller en epikris ännu eftersom krisen fortgår.
Utställningen på Laterna Magica, Fredsgatan 7 i Helsingfors pågår till den 28 februari.
Läs också: Stefan Winiger: Varför är de så omöjliga, de där grekerna?