![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_82/w_360/v1424849640/14-svyle-21487554ed7a9b7648c.jpg)
Noora Shingler har vigt sitt liv åt att jaga onödiga och farliga kemikalier. Hon läser vetenskapliga artiklar, sitter i telefon med myndigheter och forskare och deltar i samhällsdebatten. Via sajten kemikaalicocktail förmedlar hon kunskapen vidare till konsumenterna.
Budskapet är enkelt: Vår värld fullkomligt kryllar av kemikalier. Vissa vet vi att är farliga, andra har man ännu inte kunnat bevisa effekten av. Vet vi inte heller hur de samverkar med varandra i människokroppen. När nya rön publiceras borde infon snabbt gå fram till vanligt folk, och där anser sig journalisten och bloggaren Noora Shingler ha en viktig roll.
Här är listan på farliga produkter som var och en enkelt kan plocka bort ur hemmet.
- PLASTSKÄRBRÄDEN
- STARKA ANTIBAKTERIELLA RENGÖRINGSMEDEL
- MICROKÄRL AV PLAST
- LEKSAKER AV MJUK PLAST.
– Att folk använder plastskärbräden är ofattbart. Man ser ju tydligt på ytan att den är skråmad. Och allt som lossnat far rakt ner i maten. Och så äter vi upp det. Varför använder man inte träskärbräden istället, utbrister Noora Shingler.
Barnkammaren värsta kemikaliehärden
Noora Shingler poängterar att vanliga hem klarar sig bra utan starka kemikaliestinna rengöringsmedel. Själv torkar hon ytorna därhemma med vatten och det blir tillräckligt rent. Men det är inte köket som är det mest kemikaliebelastade rummet – det är faktiskt barnkammaren. Där finns många olika typer av plast och dessutom ofta hemelektronik. Allra värst är de mjuka plastleksakerna, som känns oljiga att ta på. De innehåller mjukgörande ftalater som går in i kroppen via huden och i värsta fall kan skada fortplantningsförmågan.
Bindor som ger utslag ner till knäna
– Jag vet inte varför jag blev så intresserad av just kemikalier, men det började med mitt första uppdrag på Yles program Kuningaskuluttaja, berättar Noora Shingler.
– Jag skulle undersöka effekterna av kemikalier i dambindor. Många kvinnor har utslag ner till knäna på grund av formaldehyd och olika sorters plast i bindorna, men ingen pratar om det.
Efter det uppdraget var Noora Shingler fast. Hon har satsat enormt mycket tid och energi på att popularisera svåra kemiska saker på sin blogg i konsumentupplysande syfte. Nu känner hon att hon borde studera vidare i ämnet.
– Väggen börjar komma emot för vad jag kan åstadkomma. Jag gör mitt bästa, och jag får flera läsare hela tiden. Men när barnen blir lite större skall jag nog tillbaka på skolbänken.
Efter Nio om vetenskap, torsdagen den 26 februari 2015 kl 21.00 i Yle Fem och på Arenan.