![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1334,h_750,c_fill,g_faces/w_360/v1394248313/14-svyle-15541453197510cc193.jpg)
I Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten var det en parkerad buss i Åbo med skylten ”kaffepaussi” som fick fantasin att gå igång.
Vem har tid att sätta sig en buss som åker till ett ställe där man kan njuta av en kaffepaus? Jo, pensionärerna. Den följande frågan är kanske vad de talar om på sin kaffepaus? Och där kommer Pensionärsmakten in. De har förstås en uppgift i att lära busar i alla åldrar gott uppförande. Men inte med gammaldags moraliserande metoder. Nej vetenskapligt ska det ske – med hjälp av en datamedikamentator. Den producerar ett individuellt motgift mot dåligt uppförande – ett piller för hyfs och pli!
Gamlingar på G
I Patrik och pensionärsmakten från år 2010 presenteras vi för storskurken Bi-Keps och hans anhang, men också för Patrik som visar sig vara en hejare på att läsa kartor. Hans farmor är en av de bärande krafterna i församlingen och hon har blivit kidnappad eftersom Bi-Keps vill åt datamedikamentatorn. Situationen ser hotfull ut, men genom Patriks rådighet löser det sig.
I Irene och sedelsugen från 2013 vill Bi-Keps ge igen. För att inte förlora sitt medlemskap i Bovskapet borde han göra det perfekta brottet och väljer att försöka tömma banken på pengar. Hans dotter Irene som vill vara tuff till varje pris för att godkännas av sin far spelar en viktig roll i kuppen. Hon är Patriks elaka klasskamrat som börjar inse att brott inte lönar sig.
Hotfull hypnos
I den tredje delen som utkommer i mars 2015, Den falska Bernice, dyker ännu ett hot mot Pensionärsmakten upp. Det är skurken Holly Moms som utger sig för att vara farmors väninna, som hon inte träffat på 30 år. Målet är den här gången att avslöja och kompromettera Pensionärsmakten. Ett par stora hypnosglasögon spelar en avgörande roll i planen…
Malin Klingenbergs berättarglädje är ohämmad och hurtig. Böckerna kan läsas av både pojkar och flickor för hjälterollerna är ganska jämnt fördelade mellan båda könen. Ett viktigt budskap är att inte underskatta gråhåriga och långsamma åldringar. Dom kanske inte alls är så hjälplösa som de ser ut att vara. Böckerna appellerar till den åldersgrupp som har överseende med raska skutt i intrigen och som uppskattar fantastiska tekniska mackapärer. De kan både läsas högt och ges åt barn som nyligen har lärt sig läsa. Joanna Vikström Eklöv bidrar till mycket av stämningen med sina pillemariska och naivistiska teckningar.
Hus högt i det blå
I Alberta Ensten och Uppfinnarkungen (2014) är det just de fantastiska uppfinningarna som är i huvudrollen. Albertas mamma Pia Ensten har vunnit alla uppfinnartävlingar hon har tagit del i och även den här gången ser det ut att vara en lätt match för henne att ta hem första pris. Hon har nämligen konstruerat ett flygande hus av hennes och Albertas gemensamma hem.
Till berättelsen hör en romans med förhinder för Alberta har en beundrare i Tor som också har lite självupptaget frånvarande föräldrar. Men ingendera har ännu vågat tilltala den andra. Av en händelse hamnar Tor med på första flygturen och de båda upptäcker en charmerande hög nördfaktor hos varandra. Tillsammans åstadkommer de en besvikelse för den konkurrerande uppfinnarskurken Trynevald som vill stjäla Pias uppfinning.
Ida-Maria Wikströms svart-vita och grafiska bilder bygger mycket på kontrasterande ytor. De ger en lämpligt teknisk stämning till denna hyllning till smarthet och uppfinningsförmåga.
Mera om Malin Klingenberg kan du läsa i hennes blogg: engulapelsin.blogspot.fi