![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_80/w_360/v1394233658/14-svyle-133239531974a3ceaf9.jpg)
Radio X3M:s Oscarsexpert Nicke Aldén listar sina egna favoriter i de största Oscarskategorierna - och hur han tror att det kommer att gå. Kolla också in hur filmerna klarat sig bland kritikerna!
Bästa film
Borde vinna: Whiplash. Av alla de åtta nominerade filmer jag sett blev jag mest imponerad av Whiplash. Otroligt fängslande film om något som (till pappers) verkar så tråkigt som jazz. Filmen spelades in på endast 19 dagar vilket gör mig ännu mer imponerad. J.K. Simmons gör sitt livs roll som den sadistiske musikinstruktören Fletcher som psykiskt pressar den unga, lovande trummisen Andrew (Miles Teller). Magin sitter, förutom i skådespelarinsatserna, i det fantastiska klippet. Whiplash kan gott och väl vinna fyra av de fem statyetter den är nominerad till. Allt utom bästa film, tyvärr. Men filmen har väldigt bra chanser för bästa manliga biroll, bästa klipp, bästa ljudmix samt bästa manus baserat på annat material.
Kommer att vinna: Boyhood. Kampen har länge stått mellan Birdman och Boyhood. En del experter hävdar även att American Sniper kan överraska oss alla i slutkampen. Knappast, säger jag. Både Birdman och Boyhood är väldigt experimentella. Jag tror dock att Birdman är kanske lite väl experimentell för att utses till bästa film. Däremot är det svårt att motstå charmen i Boyhood. Att filmen filmades in under en period på tolv år är unikt och genialiskt. Handlingen är alldaglig och kunde handla om vilket vanligt liv som helst.
X3M:s webbredaktion kollade upp de nominerade filmernas kritikerpoäng. Resultatet säger också kanske något om den möjliga vinnaren i de olika kategorierna.
Bästa regi
Borde vinna: Richard Linklater (Boyhood). Att ro i hamn ett projekt som Boyhood kan inte ha varit lätt. Det har krävts en hel del mod och galenskap att låta en film mogna sakta men säkert under en tidsperiod på tolv år för att sedan visa den för omvärlden. En insats som klart och tydligt borde belönas.
Kommer att vinna: Richar Linklater (Boyhood)
Bästa manliga huvudroll
Borde vinna: Jake Gyllenhaal för Nightcrawler, men eftersom han skandalöst nog inte ens nominerats säger jag Michael Keaton (Birdman). Jag har alltid älskat Michael Keaton. Batman som blev Birdman. I Birdman får världen äntligen ta del av hans fantastiska skådespelartalanger då han går genom hela känsloregistret i en film som enkelt kunde spegla hans egna karriär. Det här är 63-årige Keatons första oscarsnominering, och jag skulle mer än gärna unna honom det här priset.
Kommer att vinna: Eddie Redmayne (The Theory of Everything). Att spela Stephen Hawking i sitt nuvarande tillstånd är en sak, men att följa med hans liv då muskelsjukdomen ALS sakta men säkert tar över hans kropp är en annan. En ytterst krävande rollprestation rent fysiskt, och Redmayne levererar. Han lyckas även tillföra en rejäl dos med charm och glimten i ögat för att ta hem oscarguld. Rörande så det förslår.
Bästa kvinnliga huvudroll
Borde vinna: Rosamund Pike (Gone Girl). Ytterst märkligt att detta är den enda nomineringen för en av fjolårets absolut bästa filmer. Den forna Bondbruden Pike briljerar. Det är sällsynt med kvinnliga bad guys (girls?) på film. Ännu mer sällsynt med oscarnomineringar. Senast det hände var år 2004 då Charlize Theron vann en oscar för sin roll som seriemördaren Aileen Wuornos i Monster (2003). Pikes Amy Dunne är som en vegetarisk Hannibal Lecter. Farlig, förförisk, psykopatisk och väldigt manipulativ. Väl värd oscarguld.
Kommer att vinna: Julianne Moore (Still Alice). Tyvärr har jag inte sett Still Alice. Men det mesta tyder på att Julianne Moore kommer att vinna sin första oscarstatyett. Hon har varit nominerad fyra gånger tidigare men har aldrig vunnit. Hittills har hon tagit hem så gott som alla filmpriser för sin porträttering av Alice Howland som insjuknar i alzheimers.
Bästa manliga biroll
Borde vinna: J.K. Simmons (Whiplash). För den breda massan är J.K. Simmons mest känd som Peter Parkers (dvs. Spiderman) chef J. Jonah Jameson i den ursprungliga Spidermantrilogin. Men Simmons har medverkat i flera tiotal filmer i över 20 år. 60-åringen har levererat gång på gång. I rollen som den manipulativa och sadistiske musikläraren Fletcher har Simmons hittat hem. En rollprestation som är som klippt och skuren för honom. En musikversion av Gunnery Sergeant Hartman (R. Lee Ermey) i Full Metal Jacket (1987). Förutom Gyllenhaals insats i Nightcrawler är Simmons rollprestation en av årets absolut bästa i samtliga kategorier. Oscarnattens säkraste vinnare.
Kommer att vinna: J.K. Simmons (Whiplash).
Bästa kvinnliga biroll
Borde vinna: Patricia Arquette (Boyhood). Sedan hon gjorde debut i den tredje Nighmare on Elm Street -filmen år 1987 har Arquette varit ett känt Hollywoodansikte. Från fina insatser i 90-tals klassiker som True Romance och Ed Wood till tv-kändis på 2000-talet som Allison Dubois i den hyllade serien Medium. Däremot har hon aldrig fått komma in i finsalongerna i oscarssammanhang. Det är dags nu. Det är hennes rollprestation som verkligen står ut i Boyhood. Hon är mamman som alla kan relatera till oberoende av ålder, kön och familjeförhållanden. Mamman som gör allt för sina barn. Patricia har vunnit så gott som alla priser hon varit nominerad till för Boyhood. En oscar kommer inte att bli ett undantag.
Kommer att vinna: Patricia Arquette (Boyhood).
Den 87:e Oscarsgalan går av stapeln natten mellan söndag och måndag den 23.2.
Yle Teema sänder direkt då stjärnorna anländer till röda mattan kl.02.00 och själva galan sänds med start kl.03.30. Av upphovsrättsliga skäl kan man inte se galan direkt via arenan, men den dyker upp dit på måndag förmiddag. Dessutom sänds både röda mattan och galan textade till finska på måndagkväll med start kl.19.00.
Hashtaggarna som gäller under natten är #oscarit, #yleoscar och #x3moscar.