![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_0/w_360/v1424426880/14-svyle-21394454e707403e2c7.jpg)
Den språkliga mångfalden i Huvudstadsregionen är stor – nästan lika stor som i hela landet. Men den syns dåligt. Det säger Rita Paqvalén, verksamhetsledare för Kultur för alla.
För att lyfta frågan ordnas för första gången den tvärkonstnärliga festivalen Satakielikuukausi, eller Månaden för hundra språk.
- Det talas 150 olika språk i hela Finland och nästan lika många i huvudstadsregionen, men de syns ganska dåligt. Om du lyssnar på spårvagnen så kan du höra mångfalden. Man behöver inte förstå allt, men man kan sjunka ner i mångfalden och upptäcka att språk är vackra, säger Paqvalén.
Syftet med festivalen är att synliggöra den språkliga mångfalden och de möjligheter som flerspråkighet öppnar för.
- Till exempel kan man bjuda in en författare som skriver på andra språk än finska eller svenska till skolor och bibliotek. Man kan också lära sig några enkla ord på andra språk. När man sedan märker att någon annan talar språket så kan man vara aktiv och visa sitt intresse, säger Paqvalén.
Samisk litteratur uppmärksammas inte
En av de viktigaste utgångspunkterna för festivalen är rätten till det egna modersmålet. Som grund ligger ett annat projekt vid namn Sivuvalo, ett projekt i samarbete med författare som lever i Finland men som skriver på andra språk än finska eller svenska. Syftet är att belysa deras situation.
- Och då det projektet drog igång blev också samernas situation väldigt tydlig. Det är väldigt få människor som läst samisk litteratur och den översätts inte heller till svenska eller finska. Intressant nog finns det samiska författare vars böcker har blivit översatta till tyska, men inte finska eller svenska. Det samma gäller många författare i Finland som skriver på andra språk, säger Paqvalén.
Att komma i kontakt med samiska i huvudstadsregionen är ändå inte svårt, säger Paqvalén.
- Föreningen City-Sámit ordnar olika kulturevenemang. Till exempel ordnades det en stor fest på Musikhuset i samband med samernas nationaldag för två veckor sedan. Man ska komma ihåg att även om den samiska kulturen är förankrad i norra Finland så bor en stor del av samerna utanför det samiska området.
Startskott på kulturcentret Caisa
Samiskan har också en synlig roll då festivalen Satakielikuukausi officiellt sparkas igång. Inledningen sker på kulturcentret Caisa imorgon, lördag, då Internationella modersmålsdagen firas. På inledningsfesten framför bland annat Utsjokibördiga Inger-Mari Aikio-Arianaick diktsviten Aurinko juo kermaa.
Festivalen pågår i en månad, fram till 21.3. Program ordnas i Helsingfors, Esbo och Åbo. Mera om festivalen hittar du på Satakielikuukausis hemsida.