![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_178/w_360/v1424259016/14-svyle-21345154e477c169929.jpg)
På torsdag (19.2) börjar getens år enligt den kinesiska kalendern. Vi startar firandet genom att lyssna på musik från världens mest folkrika land.
Du kanske ofta äter på kinesisk restaurang men hur mycket vet du om kinesisk musik? De flesta vet säkert inte så mycket om vilka band och artister regerar i Kina. Jag blev nyfiken på att kolla upp det och kom fram till att det finns otroliga mängder duktiga sångare och musiker i världens mest folkrika land. Det är sällan hör vi om dem här i nordligaste Europa.
Nu kan du kicka igång det kinesiska nyåret genom att lyssna på lite musik från den asiatiska stormakten. Eftersom man kunde botanisera bland kinesiska artister i flera veckor är det här bara ett skrap på ytan av Kinas musikutbud.
Bibi Zhou
Bibi Zhou (Zhou Bichang) är en av de största sångarna i Kina. Hon har vunnit mängder med priser, bland annat pris för bästa kvinnliga artist på senaste Top Chinese Music Awards. Hon blev känd när hon år 2005 deltog i Super Girl Competition, Kinas motsvarighet till Idols men endast för kvinnliga artister. Låten Unlock är från hennes sjunde och senaste studioalbum från 2013. I fjol gjorde hon ett samarbete med den koreanska hiphop-gruppen Epik High. Bibi jobbar också som skådespelare och har tid över för välgörenhet.
Bibi vann priset i kategorin Worldwide Act på MTV Europe Music Awards. Hennes fans röstade så aktivt att hon vann över One Direction och 5 Seconds of summer.
Se den snygga musikvideon till låten Running away. Det tycks vara ganska vanligt att blanda in engelska i låtarna, precis som Bibi gör i låten nedan.
Laurie Chang
Laurie Chang (Shang Wenjie) fick också ett pris på senaste Top Chinese Music Awards, bästa sångare-låtskrivare. Även hon blev känd via Super Girl, men ett år senare än Bibi Zhou.
Love changes love är en låt från senaste albumet Graceland. När man ser på musikvideon får man en konstig känsla, en kinesisk artist som sjunger men videon känns bekant, skandinavisk på något vis. Det visade sig att videon är filmad av svensken Rikkard Häggbom. Den är inspelad bland annat i Sverige och Island.
My skating shoes av Pang Mailang
My skating shoes var en av de konstigaste virala hitarna i Kina i fjol. Det är fråga om en video där en rätt så omusikalisk kille sjunger om att hitta sina drömskor. Videon spred sig på Weibo (Kinas motsvarighet till Twitter) där många kända kinesiska artister delade den. På tre dagar sågs videon 500 000 gånger. Väldigt märkligt.
Kinesiska rockmusikens fader
Cui Jian anses vara pionjären för kinesisk rockmusik, han är nämligen en av de första kineserna som började skriva rocklåtar. Han började sin karriär på 1980-talet med The Beatles och Rolling Stones som förebilder. Hans största och viktigaste låt är Nothing to my name från 1989. Han kallas för kinesiska rockmusikens fader och låten nedan har beskrivits som den största kinesiska hiten någonsin. Han har också stått på scen med Rolling Stones.
Pojkbandet Top Combine
Top Combine är ett av Kinas första pojkband. Bandet bestod ursprungligen av fem killar som alla hade varit med i Super Boy-talangtävlingen år 2007. Året 2012 slutade en av medlemmarna så nu är bandet en kvartett.
Slutet av musikvideon till Luck, you are here känns som en exakt kopia av en Backstreet Boys eller Take That-musikvideo.
G.E.M.
Tang Tsz-kei blev professionell sångerska i 16-års ålder och bär artistnamnet G.E.M. Redan som minderårig väckte hon stor uppmärksamhet och kammade hem flera priser. Förutom Kina är hon ett stort namn i Taiwan och Nya Zeeland. Dessutom har hon gjort några världsturnéer då hon besökt bland annat Australien, USA och Stor-Britannien.
Someday I'll fly är en av hennes hitar från några år tillbaka.