De populära datorspelen Room Escape games har förflyttat sig till verklig miljö och de senaste åren har man kunnat hitta “Real life Room Escape games” i nästan varje land.
Äventyrsspelet går ut på att en grupp människor blir inlåsta in i ett rum i 60 minuter. Genom att lösa olika gåtor och problem kan de ta sig ut ur rummet innan tiden går ut. Spelet är adrenalinhöjande och spännande. Man känner sig smart när man lyckats lösa en gåta och när spelet är över vill man ha mera.
Kultur för de ointresserade
De första ”real life room escape”-spelen öppnades i Ungern och det var också ungrare som tog spelet till Finland. Skådespelaren Agnes Kaszás var den som tillsammans med sina två ungerska kollegor, Zsófia Purnhauser, grafisk designer och psykologen Dóra Németh satt på en bar i Budapest och konstaterade att de var det perfekta teamet för att öppna Finlands första riktiga Room Escape spel, Insideout games.
– Jag hade då bott i Finland i fem år och kände att jag ville öppna upp kultur för de som annars inte är speciellt kulturintresserade, säger Kaszás.
Room Escape baserar sig på den ungerska psykologen Csíkszentmihályis teorier om flow, det vill säga att befinna sig i ett slutet tillstånd med fullständig fokus på en enda sak. Németh kunde bidra med sin kompetens inom psykologin och Purnhauser med sin estetik.
– Vi vill skapa en atmosfär med visuell grafik och konceptuell design som hör ihop med de olika rummens bakgrundshistorier, säger Kaszás.
Hon poängterar också att berättelserna och uppförandet kring rummen är viktiga.
– Jag har skapat olika karaktärer till de olika rummen som ger mervärde till upplevelsen.
I ett rum firas mr Bears födelsedagskalas och i ett annat väntar spelarna på Dr Green i ett skrämmande mottagningsrum. I introduktionsvideona ser vi Kaszás i olika roller berätta rummens bakgrundshistoria.
Ingen kan ha patent på spelet
Efter att Inside out games öppnade i april 2014 har spelen spritt sig som ett virus runtom i Finland och Agnes räknar upp att det som bäst finns fyra pågående spel och åtminstone två till som håller på att öppnas. Konceptet existerar redan i hela världen och enligt Finlands lag kan man inte ta patent på ett spel eller en metod för intellektuell verksamhet.
– Jag känner mig smickrad över att folk har anammat vår idé, men visst hade jag hoppats på kommunikation, säger Agnes Kaszás. Då vi öppnade det första rummet samarbetade vi med det bästa Room Escape företaget i Ungern, Exitpoint, för att få expertis. Nu sitter vi på den här kunskapen och kunde ha delat med den till andra.
Ville Salonen på Room Escape Tampere är en av dem som öppnat ett Escape game på eget bevåg efter att ha spelat Insideout spelen i Helsingfors. Han tror att spelen har spritts så snabbt eftersom Insideout kom till Finland med storm och gjorde någonting nytt.
– Det var annorlunda och skitroligt!
Han tycker ändå inte att vem som helst kan öppna ett Room Escape game. Det krävs företagsamhet och vilja.
Ett behov i lågkonjunkturen
Roomescape Helsinki har just öppnat två rum på Högbergsgatan i Helsingfors. Bakom det projektet finns företaget Inroos som består av Virgo Kamp och Yvonne Karsten, båda med bakgrund inom drama, kommunikation och psykologi. Deras företag specialiserar sig på hur man kan använda drama i företagsvärlden.
– En vän tipsade oss om att Room Escape-konceptet kunde vara någonting för oss, vi testade Insideout och öppnade sen en egen version men hjälp av experter från London, säger Karsten.
Karsten ser också en tydlig trend gällande både efterfrågan och företagandet.
– Room escape-spelen svarar på ett behov som lågkonjunkturen fört med sig. Vuxna behöver också få leka socialt tillsammans och många företag som vi samarbetar med frågar efter deltagande koncept.
Deras rum bygger på historier och i Archipelago är kunderna agenter som skall rädda världen. Stilen på rummet skiljer sig ändå från Insideouts vintageinspirerade estetik som härstammar från de kända “ruinpubs” i Budapest, gamla byggnader som byggts om till barer fyllda med “mormors prylar”. Archipelago är i sin tur uppbyggt för att föreställa båtbyggaren Litskis kontor i modern miljö.
Finns det en marknad för så här många spel?
Karsten tror att det finns det eftersom de flesta som spelar vill ha mera. Det blir ett slags beroende.
– Vi kunde samarbeta och tipsa kunderna om varandras spel, det brukar vi göra.
Anna-Sofia Nylund