
“Du är ful”, “du ser ut som en man”, “du ser ut som en transvestit”. Färska Miss Helsinki, Rosanna Kulju, fick ta emot en hel del osaklig kritik på internet. Hur klarade hon av det?
23-åriga Rosanna Kulju blev nyligen korad till Miss Helsinki 2015. Förutom gratulationer och uppmuntringar fick Kulju också ta emot en hel del kritik. Hon fick också uppleva hur hänsynslös den anonyma kritiken på internet och i sociala medier kan vara: “du är ful”, “du är plastig”, “du ser ut som en man”, “du ser ut som en transvestit” och så vidare.
– Det klart att man får ha en åsikt, men samtidigt kunde man tänka på hur man formulerar sig, tycker Kulju.
Kulju var naturligtvis beredd på att hon skulle få stå ut med kritik, men hon hade inte väntat sig att påhoppen skulle vara så många och så fula. Samtidigt skapade de fula påhoppen en motreaktion. Journalisten och författaren Anna Perho inte var sen att delta i den.
– På Twitter bad jag att alla anonyma kritiker skulle dela med sig av sina bikinibilder för jämförelsens skull, berättar Perho.
Mera uppmuntran än kritik
I slutändan har mängden positiv respons varit större än den negativa. Kulju har uppmuntrats och gratulerats av sina vänner och sin familj och många har sett upp till henne för att hon vågat stå på sig.
– Jag ville visa att man kan vara sig själv och att man kan komma långt med att vara sig själv.
Kulju tycker mera synd om dem som använder sin tid för att skriva de osakliga kommentarererna.
Man måste träna självkänslan
Anna Perho, som också tagit emot kritik för t.ex. sina kolumner, anser att det är bra att man på förhand tränar sig inför den kritik som kan utsättas för i offentligheten. Man ska inte vänta sig att alla ska tycka om en och samtidigt inse att ens existens inte är beroende av de anonyma personer bakom kritiken. Det är andra personer i ens närhet som betyder mera.
– Man ska också förstå att personer som skriver osakliga och anonyma kommentarer på internet inte kanske har det själva så lätt, säger Perho.
Övrigt i programmet
Tema i Efter Nio är sjävförtroende och självkänsla. Meteorologen Mette Mannonen tycker att det efter 15 år känns fortfarande obekvämt att uppträda i tv. Henrik Aalto lyckades nästan ta sitt liv efter mobbningen som han fick utstå i skolan. Idag föreläser han om hur fick tillbaka sin självkänsla och sitt liv.
Kocken Matti Jämsen berättar vad den prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d’Or kräver av självförtroendet och Efter Nios nya reporter, Lasse Grönroos, tvingas åtminstone försöka känna sig bekväm i vårens mode.
Filmkritikern Kira Schroeder presenterar filmerna Birdman, Whiplash, Mommy och Force Majeure (Turist).
Läs också: Lasse grönroos nya kläder
Efter Nio, torsdagen 22 januari kl. 21:00 i Yle Fem och Arenan.