Labbet i Åbo sammanför dramatiker och teatrar
Hanna Åkerfelt är orsaken till att den finlandssvenska dramatikorganisationen Labbet nästan helt och hållet flyttade till Åbo från Helsingfors. Det var helt enkelt enklast så, eftersom Hanna bodde här och inte ville flytta från Åbo. När Hanna blev verksamhetsledare hyrde Labbet in sig i Åbo svenska teater och där sitter hon i ett rum i översta våningen.
Mycket på gång
Jobbet är en deltidsanställning, men det är svårt att tro när man räknar upp allt Labbet har på gång just nu. Det har varit dramaslam, kurs i att skriva för scenen på Arbis, pjäsläsning här och där mm. Förutom allt det andra som Labbet kontinuerligt har på gång. Organisationen är i nyckelposition när det gäller nyskriven finlandssvensk dramatik. Om teatrarna och skådespelarna påstår att det inte FINNS nyskriven finlandssvensk dramatik verkar de ha fullständigt fel! Labbet har en stor pjäsbank och massor av hugade författare!
En ständigt växande pjäsbank
Redan nu finns det 276 texter i Labbets pjäsbank och över 900 användare. Författarna vars pjäser har antagits i pjäsbanken är mestadels etablerade, kända finlandssvenska författare och dramaturger som t.ex. Tove Appelgren, Anders Larsson, Gunilla Hemming, Kjell Lindblad, Claes Andersson, Joakim Groth, Hannele Mikaela Taivassalo, Peter Snickars och Susanne Ringell.
Läs mer om pjäsbanken här: http://labbet.fi/pjasbanken.
Labbet har utvecklat pjäser, dramatiker och teatrar i 14 år
Labbet grundades år 2001 av Teater Viirus skådespelare Johan Storgård, Tobias Zilliacus, Jonte Ramsten, Robert Enckell och producenten Göran Michelsson. Tillsammans med dramaturgerna Annina Enckell, Anna Simberg, Marina Meinander, Gunilla Hemming och Liselott Forsman bildade de Labbets första ledningsgrupp.
Labbets målsättning var att bli ett resurscentrum för finlandssvensk dramatik och tjäna som ett textutvecklingscentrum för teatrarna.
Finansieringen av Labbets verksamhet har tidvis varit oklar. Just nu ha projektet REKO vind i seglen genom att Svenska Kulturfonden stöder det med 650 000 €.
REKO är ett treårigt dramatikutvecklingsprojekt som siktar på att åstadkomma 25 nya pjäser. Pjäsernas urpremiärer ska inom tre år ske på alla de etablerade finlandssvenska teaterscenerna och på en del av de fria gruppernas scener. .
På tisdag 13.1. kl 16.30 ordnas öppen föreläsning på Tiljan på ÅST. "Om pjästexter som scenpartitur" är rubriken för föreläsningen med professor emeritus Clas Zilliacus.
Läs mer om Labbet här: http://www.labbet.fi/labbet.htm.