Clik here to view.

Må denna bok vara ett ödmjukt tack till fäderna för den kyrka och det andliga arv de lämnat över åt oss.
Så lyder delar av slutordet i den nyutkomna historiken över Vörå kyrka och dess församling.
-Idén kom från Erik Liljeström, vår tidigare kommundirektör, säger Tomas Klemets, kaplan i Vörå församling. 2008 skrev han en insändare i Vasabladet där han efterlyste två historiker han ville sku skrivas. Och den ena var just en historik om Vörå kyrka.
-Behovet fanns och idén var god och efter att jag tagit upp ärendet i kyrkorådet tillsattes en arbetsgrupp, säger Klemets.
Omfattande arbete
Arbetet påbörjades i januari 2009. Tanken var att det sku ta ett par år men projektet visade sig vara mer arbetsdrygt än så. I oktober 20014 blev den klar.
-Arbetet har varit en jättestor utmaningen eftersom kyrkan är så gammal. Det var en stor bit att ta tag i men det har varit ett väldigt intressant och roligt arbete, säger Ingvald Back.
Margaretha Ehrman har tidigare varit med och skrivit böcker med krigshistorik anknytning. Kyrkohistoria låg lite utanför hennes sfär tänkte hon först, tills hon hittade sitt område.
-Jag hittade mitt gebit i och med fotona. De kom att bli mitt område. Det får jag tacka min mammas och mina morföräldrars samlingar för, säger Margaretha Ehrman.
-Så klart har vi inte kunnat täcka vår församlings histora till hundra procent. Allt rymdes inte med så vi fick välja en väg, säger Kurt Söderberg som är mycket nöjd med slutresultatet.
Många skribenter
Arbetsgruppen har utöver redan nämnda personer även bestått av Åke Lillas, Henry Byskata och Marita Bagge. Två medlemmar, Matts Edvin Klemets och Thor Nordqvist, gick bort innan boken var klar. Därutöver har ett 25-tal enskilda skribenter anlitats.
-Det var en styrka i det här sammanhanget att ha så många skribenter, säger Kurt Söderberg. Nu blev det ingen torr historik utan i stället levande berättelser.
Under Stora Ofreden använde ryska kosacker Vörå kyrka som häststall. I kyrkoarkivet finns en gammal Bibel och man tror att just den Biblen låg framme vid altret under den tiden.
Den illa tilltygade Bibeln bär spår av svädhugg och är bara ett exempel på det vanhelgande kyrkan utsattes för. Dessutom plundrades kyrkan och präster flydde eller arkebuserades. Det här nog den svåraste tiden i vår kykas historia
-Men tack vare att kyrkan användes som stall räddades den från att brännas ner, säger Margaretha Ehrman.
Historiken omfattar ju också en stor del av vår moderna historia. Och det är inte enbart kyrkan som är dokumneterad utan även församlingslivet.
-Alla som har anknytning till vår församling hittar nog nån bekant person som är omnämnd, säger Tomas Klemets. Man kan t.o.m hitta sig själv på något foto.
-Att identifiera alla personer på bilderna krävde minsann ett riktigt detektivarbete, säger Margaretha Ehrman