Den nordiska välfärdsmodellen tillåter en helt medveten ”svaghetsfeminism” som bara förvränger könsdiskussionen, menar danska mansforskaren Hans Bonde vid Köpenhamns universitet.
I längden kommer det att ge oss mindre jämställdhet.
- Utger du dig själv för att vara svag, utsatt och i underläge kommer samhället att rycka in och stötta dig. Dethär har vissa feminister insett och använt som medveten strategi i Norden, hävdar Bonde i kvällens avsnitt av "The Norden" i Yle Fem.
Till vardags jobbar han som professor på Idrottsinstitutionen vid Köpenhamns universitet. Där han också stött på orättvis könsbalans:
- Inom universitetet satsar man miljontals kronor på att leta fram kvinnliga professorer men just inga summor alls när det kommer till manliga diton, säger Bonde.
Feminismen har förvandlats till ett sätt att nå toppen i samhället med hjälp av kvotering och inte alltid nödvändigtvis kunskap, fortsätter han.
Det manliga könet ett ytterlighetskön
Bonde lyfter också fram att män är mest representerade antingen högst eller lägst på samhällsskalan.
- Män har höga poster i samhället men samtidigt lever vi kortare än kvinnor, är sjukare och begår oftare självmord.
Samtidigt som det hävdas att det inte finns skillnader alls mellan könen - och finns såna ska de elimineras, rasar Hans Bonde.
Vartåt går jämställdheten i Norden?
I kvällens avsnitt av The Norden är genusdiskussionen i fokus. Tvåbarnsmamman Maria Kopchenova från St Petersburg, Ryssland träffar feminister, maskulinister och bekantar sig med hendaghem och könsmedvetet gatuunderhåll. Hur det tas emot ser du kl 19.00 i Yle Fem och på arenan.yle.fi!