Kulturkarnevalen 2014 har ett labb som handlar om parkour och grundrörelserna inom parkour.
Parkour är en sport där man tränar smidighet och styrka genom att röra på sig på nästan alla möjliga sätt. Parkour är en ganska billig hobby, för det enda man behöver är sin kropp och tillräckligt med intresse.
Man kan egentligen göra parkour var som helst; ute på gatan, inne i en bollhall och i olika parker. Parkour består för det mesta av olika trick, till exempel volter, att hoppa ner från byggnader och att balansera på höga höjder.
Tio års erfarenhet
Kulturkarnevalens parkourledare, Oscar Lehtinen, är ivrig att förklara om tekniken inom parkour och hur det är att undervisa.
- Jag tycker bästa sättet att utöva parkour är att få lära ut det till andra och se hur de lär sig.
Parkour kan se ut som en farlig sport, men är säker bara man vet sina egna gränser och områdena man använder.
- Jag tror inte att jag någonsin skadat mig i parkour. Det har hänt att jag har tränat för mycket och haft ont i ryggen flera veckor efter det. Jag har hört om flera människor som har skadat sig och några har till och med dött av det.
Riskerna ökar naturligtvis på vintern då isen gör vägarna hala och man inte kan lita på att marken är stabil. Oscar har själv fallit omkull flera gånger under vintern.
Pojk- eller flicksport?
Oscar har själv funderat mycket på om det finns könsskillnader inom sporten. Pojkar och flickor lär sig på olika sätt men allting handlar om intresset. Sporten fungerar för båda könen. Antagligen sysslar pojkar mera med parkour än flickor men det finns även duktiga kvinnor inom parkour.
Varför välja parkour?
Sigurd Möller, 15 år, tycker att parkour är intressant och vill gärna fortsätta med det på egen hand.
- Det är ett bra sätt att hålla sig i form, säger han när gruppen just ska börja med att hoppa över hinder.
Lina Wahlberg, 17 år, valde parkour eftersom hon tycker om att röra på sig. Hon tycker att parkour är roligt och intressant fast det är ganska tungt.
Parkour i Finland
Övningsmöjligheterna har blivit bättre och det erbjuds ganska mycket träningsmöjligheter inom parkour i Finland.
Nuförtiden finns det parkourparker runt om i Finland, till exempel i Esbo och i Korsholm utanför Vasa. Det finns en jättestor parkourpark i Jyväskylä där parkouren har vuxit i Finland. Parkourparkerna har mjukt underlag och där är det lätt och effektivt att träna.
Parkour går att ha som hobby i vilken ålder som helst bara hälsan räcker till.
Text: Emma Correa de Mora & Kreetta Kokkosalo
Artikeln är producerad under Kulturkarnevalen 2014 i labbet Radio- och webbproduktion.
På karnevalen samlas i år omkring 480 skolungdomar från årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser. Under karnevalen deltar förhandsanmälda i ett labb.Utöver labb erbjuds i olika kvällsprogram. Kulturkarnevalen 2014 arrangeras i Vasa Övningsskolas Gymnasium och grundskola, Vasa Gymnasium, KulturKasern (TaiKon, Kipinä, Novia), Wasa Teater, Wasa Vertical Firness, Meteoria Söderfjärden och Malakta (Malax).