Mari Koli, vd för Schildts & Söderströms, säger att samarbetsförhandlingarna, som inleds på måndag, ska föras i god anda och att tanken är att hitta alternativa lösningar.
Ni är i dag knappt 40 anställda och så många som nio kan komma att få gå. Vilka är det som inte behövs?
- Alla behövs och helst skulle vi önska att inte vara tvungna att ge upp en enda.
Vad ska ni göra mindre av?
- Vår stora utmaning är att våra fasta kostnader i förhållande till omsättningen är alldeles för stora och det här ska börja redas upp inom samarbetsdelegationen på måndag.
Schildts & Söderströms består av två förlag som gick ihop år 2012, då gick båda förlagen på minus. Målet som din företrädare Barbro Teir fick var att skapa ett nollresultat. Hur har det gått med det målet?
- Förlaget har utvecklats i rätt riktning. Vi har fått bukt med många kostnadsställen, helt enligt den ursprungliga planen, men vi har också haft motgångar inom områden som vi inte kunde räkna med när förlagen sammanslogs. Ett stort bortfall i inkomsterna är importläromedlen. Sedan har vi ju den digitala utvecklingen som inte skett i den takt som man trodde att skulle ske när satsningarna på digitala läromedel gjordes. Det var inte fel satsningar, för faktum är ju att läromedlen kommer att digitaliseras inom någon tidsram, vi kan inte hålla oss utanför den utvecklingen. Men det har handlat om dyra investeringar i något som inte ännu bär frukt.
Satsningar på finskspråkig läromedelsutgivning upphör
Vad har ni lyckats med?
- Vi har varit väldigt duktiga på att få ner produktionskostnaderna genomgående både när det gäller utgivningen av skönlitteratur och läromedel, och att vi har en sundare lagerhållning än tidigare.
Ni meddelar också i dag att ni gör er av med de här digitala läromedlen som skulle bli en mjölkkossa, i och med att Edukustannus säljs.
- Vi kommer inte att lägga ner den digitala läromedelsutgivningen utan Edukustannus har sålt en del av sina finskspråkiga läromedelsserier, vilket betyder att vi i framtiden inte kommer att satsa på finskspråkig läromedelsutgivning, men nog på digital utgivning.
Nu ska ni göra ett nollresultat år 2017, hur ska det gå till?
- Vi måste nu när vi inleder samarbetsförhandlingarna gå igenom alla våra kostnadsposter och banta ner där och samtidigt öka på omsättningen.
"Tuffa tider inom förlagsbranschen"
Om vi tittar på förlagsbranschen i ett bredare perspektiv, hur går det överlag för förlagen i Finland i dag?
- Det är tuffa tider inom förlagsbranschen. Under de senaste fem åren har över 200 arbetsplatser försvunnit från branschen, ungefär en tredjedel, det är en hemskt stor mängd. Vi tampas alla med samma problem, att läsarna, speciellt när det gäller skönlitteratur, har sökt sig till andra forum och också läser på ett annat sätt.
Finns det något man kan göra, vad borde göras?
- Jag tycker att alla vi som arbetar med litteratur, förläggare, författare och kritiker, vi måste tillsammans göra mera och samarbeta för att göra litteraturen mera lockande. Jag skulle gärna lyfta fram ett sådant vackert ord som läsro. Jag är väldigt orolig speciellt för de unga läsarna och över att de vistas så mycket på sociala medier. Inte så att det skulle vara dåligt i sig, utan det att de vänjer sig vid det korta läsandet. För att läsa en längre bok behöver du den där tiden och sinnesron att lugna ner dig och ta till dig en längre berättelse. Jag hoppas att den förmågan inte håller på att försvinna, vilket jag har på känn.
Läs också:
"Satsningen på digitala läromedel lyckades inte"
Schildts & Söderströms inleder samarbetsförhandlingar