Det finlandssvenska förlaget Schildts & Söderströms inleder samarbetsförhandlingar. Man vill skära ner personalstyrkan med högst nio personer. I dag har man cirka 40 anställda.
Ägarna till förlaget har som mål att senast vid utgången av 2017 ska förlaget ha minst ett nollresultat. De senaste åren har förlaget gått med förlust. Under 2014 beräknas förlusten uppgå till över en miljon euro.
I samarbetsförhandlingarna diskuteras omplaceringar och utbildning för att begränsa antalet uppsägningar och lindra följderna för arbetstagarna.
Förlaget ägs av Konstsamfundet, Svenska Litteratursällskapet, Svenska Folkskolans Vänner, Finlands Svenska Lärarförbund och 500 privata aktieägare.
Schildts & Söderströms verksamhet finns i Helsingfors och i Vasa. De allra flesta anställda jobbar på kontoret i Helsingfors.
"Vinsten av kultur kan inte avläsas i ett bokslut"
Elisabeth Jansson, som är både förtroendeman och informationschef vid Schildts & Söderströms, säger att stämningarna efter dagens besked närmast kan jämföras med en "vinternatt i Sibirien".
- Vi är väldigt bestörta. När vi samarbetsförhandlade senast för två år sedan så lovades vi att förlaget hade uppnått en hållbar lösning och att fler uppsägningar inte var att vänta. Men nu är vi här igen.
Hur motiverades samarbetsförhandlingarna denna gång?
- Med att resultatet var dåligt och att företaget har skulder.
Håller ni med om det här?
- Vi är medvetna om att vi går på minus, men vinsten av kultur och bildning tycker vi inte kan avläsas i ett bokslut. Vinsten ska ses i att finlandssvenska barn har egna läromedel och lär sig att läsa och uppmuntras att läsa, tänka och formulera sig. Vinsten när det gäller finlandssvensk kultur, just till exempel via skönlitteraturen, är ju enorm och det som en gång rivs ner är väldigt svårt eller omöjligt att bygga upp på nytt.
I pressmeddelandet sägs att målet är att minska personalstyrkan med nio personer. Hur mycket är det egentligen av själva verksamheten?
- Om vi nu är 37 fast anställda och nio får får gå så blir det procentuellt väldigt högt. Vi förstår inte hur vi ska kunna öka omsättningen om personalstyrkan och utgivningen minskar. Men vi vet ännu inte vad som har planerats. Det får samarbetsförhandlingarna utvisa, säger Elisabeth Jansson.