Clik here to view.

Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm före du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.
Nere i en källare i Uppsala universitet testar sömnforskaren Frida Rångtell hur läsning från platta påverkar vår sömn. Testpersoner får läsa en bok under två timmar på surfplatta, sen sova en natt när deras hjärnaktivitet mäts. Några veckor senare gör de om proceduren fast med en vanlig bok. Resultaten är ännu inte klara men allt tyder på att det blåa ljuset från skärmarna gör oss piggare.
– Kroppen är väldigt känslig för skärmens blåa ljus. Det gör att kroppen tror att det är dag och att den är pigg. Ljuset gör att våra nivåer av hormonet melatonin sjunker och vi luras att tro att vi är pigga, säger Rångtell.
Lägre ljusstyrka
Skärmar är ju inget nytt fenomen på kvällar, men vi har aldrig haft dem så nära som nu. Med skärmen närmare ögonen så strålar mera ljus, vilket kommer att ha större effekt än om skärmen är långt borta som till exempel en TV.
Forskningen håller på ännu och alla resultat är inte klara, men Rångtell ser vartåt det lutar och har en del tips på hur man borde göra när det närmar sig läggdags.
– Det hjälper kanske att dra ner ljusstyrkan, men det beror mycket på vilken sorts ljus det är. Gult ljus från vanliga lampor är mycket bättre före man ska sova.
Stäng av och varva ner
Det är inte det lättaste, men det bästa för sömnen vore att stänga av elektroniken en till två timmar före man går och lägger sig.
– Men det är ju inte bara från skärmar vi exponeras för ljus, det kan lönas att dimma lampor och lägga på mysbelysning när det närmar sig läggdags, säger Rångtell.
Viktigast är att ta det lugnt före du ska sova. Sovrummet ska vara tyst och mörkt, helst ska telefonen ligga i ett annat rum så att du inte störs av vibrationer, blinkningar eller bara känslan av att du borde kolla upp nånting.
– Vi är konstant uppkopplade så det kan vara svårt att stänga av, men det skulle hjälpa oss sova om vi kunde koppla av bättre, säger Rångtell
Svårt att ändra vanor
Sömnforskaren Frida Rångtell följer det här på nära håll och läser varje dag testresultat om hur vi påverkas av det. Har hon då ändrat sina egna vanor?
– Jag försöker tänka mer på hur jag använder teknik, men det är svårt att ändra vanor. Det känns ju som avslappning när man läser på plattan eller kollar en serie på kvällen.
För att sova bättre, förbättra ditt minne och din inlärning ska du alltså stänga av tidigare, ha dator, telefon och tablett i ett annat rum och lägga på mysbelysningen på kvällen. Trappa ner gradvis, läs hellre en riktig bok eller tidning i sängen så sover du gott.