Är du en fantasy-hipster? Någon som gillade fantasy innan det blev mainstream? Det var Maria Turtschaninoff och det är också därför hon skriver om påhittade världar.
Hungerspelen, Game of Thrones, True Blood, Harry Potter och filmatiseringen av Sagan om ringen. Fantasy har varit i ropet redan i ett par år och växer sig hela tiden till en allt större genre, det är inte längre bara den utstötta nörden som tar sin tillflykt till det påhittade, det är vi alla.
Maria Turtschaninoff är en av dem som håller fantasygenren flytande. I sina böcker Anaché och Arra har hon byggt upp en fantasivärld som nu fortsätter i den pinfärska romanen Maresi - Krönikor från Röda klostret. Varför hennes egen genre är så i ropet just nu kan Maria inte svara på, men menar att de enorma internationella fenomenen Harry Potter och Game of Thrones bidragit till hajpen.
- Det är jättesvårt att svara på, jag har alltid älskat fantasy och nu har bara resten av världen fattat vad jag vetat sedan länge!
Den nya fantasytrenden
Vad som kommer att bli det näsa efter trollkarlar, vampyrer och drakar är också intressant att spekulera i.
- Jag hörde en förläggare påstå att det kanske blir vikingar, det finns ju en del tv-serier om dem redan. Men trender är svåra att förutspå, Nordisk folktro har ju till exempel också funnits med en tid. Själv hoppas jag ju på småskalig intim fantasy, säger Maria och syftar till sina egna berättelser.
Det är ändå inte helt lätt att låta bli att påverkas av de stora mainstreamtrenderna med drakar och vampyrer. Maria säger att hon ibland försöker undvika det så mycket att hon omedvetet också väljer bort sådant som hon själv tycker om med fantasy.
- Inget ont med drakar, men du måste kunna något med dem som känns nytt eller eget.
Feminism på klosterö
Trots att fantasy utspelar sig i påhittade världar och galaxer finns det ofta paralleller till samtiden och samhälleliga budskap i historierna.
Vad är ditt budskap Maria?
- Mina böcker är inga jakter efter budskap, men det betyder inte att jag inte skriver om betydelsefulla saker. All litteratur ska ha relevans. Jag skriver om saker som jag tycker är viktiga och angelägna men gör det i en fantasyform. Ofta börjar en berättelse som jag tror handlar om en sak m en märker i slutet att något annat smugit sig in och tagit över. Men det handlar ändå om vad läsaren får ut av texten.
I romanen Maresi målas ett ölandskap upp för läsaren. På ön finns ett kloster och endast kvinnor är tillåtna. Man tillber Gudinnan och samlar på sig kunskap.
- Idén till miljön sm gav berättelsen fick jag från en fotoutställning om det heliga berget Atos, en klosterhalvö i Grekland där bara män är välkomna. Där får man inte ens ha djur av honkön. Jag blev lite störd och tänkte om man skulle göra tvärtom, men mina kvinnor är lite fiffigare och tillåter djur av hankön, berättar Maria om den nya romanen.
Vill du veta mer om Maresi? Läs Catzos recension i Popbloggen!