Vad har en minister, rockstjärna, präst, ateist och häxa gemensamt? Alla upplever något som är större än de själva, nämligen andlighet. Men det betyder inte att de är överens om vad andlighet är.
I det förra programmet var temat karriär, ett tema som säkert öppnade sig för var och en. I följande program blir det knepigare. Temat är något så flummigt som andlighet.
Vad gör man med andlighet som tema? Efter Nio är ju då en talkshow med lifestyle-influenser som vill hjälpa tittarna att slappna av under vardagskvällarna. Hur ska Sonja och Mårten tackla ett ämne som lätt svävar ut i det okända? Hur hålla temat på den sköna vardagliga nivå som Efter Nio representerar? Lösningen blev att söka andlighet genom personliga erfarenheter.
Minister och rockstjärna får kickar av andra kulturer
Minister Pekka Haavisto och musikern Sami Yaffa, mest känd som medlem i Hanoi Rocks, möttes i studion och delade med sig av sina erfarenheter av andlighet. Pekka och Sami känner inte varandra från tidigare men delar en ömsesidig beundran för varandra. Pekka, som tidigare var med och publicerade musiktidningen Rumba, såg den 16-åriga Sami spela i gruppen Pelle Miljoona på 1980-talet i den legendariska och numera nedlagda rockklubben Lepakko i Helsingfors. Sami har å sin sida läst om Pekkas insatser i tredje världen och speciellt i Etiopien.
Hos Pekka och Sami hittar man en gemensam nämnare i deras intresse för att besöka nya och fjärran kulturer. Pekka i egenskap av utvecklingsminister och Sami som programledare i den nya Sound Tracker -serien i Yle Teema där han reser världen runt för att hitta musikens spirituella uppenbarelser. Pekka hittar det andliga då han kommer ut i naturen, då han får mecka med sin Volkswagen Bubbla eller stöta på nya kulturer. Sami upplever andlighet i musiken:
– Det går inte att förklara, men det är något som tar över en då man spelar i en grupp. Man kommer till ett ställe där inga bekymmer finns, berättar Yaffa.
Kristna, ateister, häxor och vardagsandlighet
Gästen Linn Alice Wilhelmsson kallar sig för wiccan (eller häxa eller nyhedning). Hon kom i kontakt med wiccareligionen i gymnasiet och kom samtidigt ut ur kvastskrubben, som Linn Alice själv kallar det. Sedan dess har hon varit öppen med sin “mediahäxiga” tro. Linn Alice hittar andligheten i naturen och vardagen och insikten om att det finns något större än en själv. Men det finns minst lika många svar på vad som är andlighet som det finns wiccaner.
Prästen Emma Audas och vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund pratade om andlighet ur en kristens och en ateists synpunkt. Liksom för wiccanen Linn Alice är Emma och Marcus också eniga kring att andlighet är upplevelsen av något som är större än en själv, men där tar också den gemensamma synen ganska snabbt slut. Emma betonar andligheten i gemenskapen som utgör den kristna tron, medan Marcus känner den starka upplevelsen av att ligga en oktoberkväll på stranden och låta sig sköljas över av Vintergatan och världsaltet. Det är två starka och envisa synsätt som möts.
Programledarna Robban Nilsson och Joakim Rundt sökte andligheten i vardagen. Pata Degerman demonstrerade för Robban sina andliga upplevelser genom bergsklättring medan Joakim gick på stan och frågade folket vad andlighet betydde för dem och om man möjligtvis kunde uppleva andlighet genom yoga.