Låt statyn stå kvar, men sätt gärna upp information om varför den har hamnat här. Så säger historikern Sune Jungar om den omtalade Leninstatyn på Auragatan i Åbo.
Leninstatyn som Åbo stad fick i gåva av sin vänort Leningrad, idag S:t Petersburg, år 1977 har alltid varit kontroversiell bland Åboborna. Vissa anser att det är vanskligt att det finns en staty över en sovjetledare som deporterade och attackerade politiska oliktänkare då han kom till makten.
På en plakett bredvid bysten förestälande Vladimir Iljitj Lenin står det att han övernattade i ett hus alldeles invid statyn då han var på landsflykt från Ryssland år 1907.
Annat politiskt klimat på 1970-talet
Enligt professor emeritus Sune Jungar fanns det i Finland på 1970-talet en Leninkult som försökte utnyttja Lenin som ett slags garant till självständighet eftersom Lenin hade talat mycket om nationernas självbestämmande. Många politiker lyfte också under den här tiden fram att just sovjetregeringen var den första som erkände Finlands självständighet för snart hundra år sedan.
Därför tog Åbo stad inte bara emot statyn av staden Leningrad utan även reste den på en synlig plats på Auragatan framför konstmuseet.
Jungar håller med om att bolsjevikerna med Lenin i spetsen förvisso var först att erkänna Finlands självständighet men att man samtidigt trodde att den socialistiska revolutionen skulle sprida sig i världen och att Finland då alltså förr eller senare skulle bli en del av den socialistiska gemenskapen. Jungar citerar Josef Stalin som sa att ”Vi ska skiljas för att förenas”.
Jungar förstår att statyn väcker anstöt hos vissa Åbobor men han ser den som en symbol för den ”speciella politiska kultur och det opinionskap” vi hade under 70-talet. Han anser inte att det i en stadig demokrati som Finland hör till att ta bort eller flytta statyer. Enligt Jungar ska man låta Leninstatyn stå kvar där den står samt att den borde kompletteras med en informationstavla om hur och varför den egentligen har hamnat där.
Utsatt för skadegörelse
Det fattas flera bokstäver från stenstoden till Leninbysten och statyn har bland annat blivit både tjärad och fjädrad för flera år sedan.
Riitta Kormano jobbar vid museicentralen i Åbo med ansvar för stadens statyer. Hon tror att det är universitetsstudenter som ligger bakom stölden av bokstäverna eftersom bokstäverna har en benegenhet att försvinna i början av höstterminen då många gulnäbbsintagningar hålls.
Det har tydligen blivit en studentikos grej att stjäla bokstäver från Leninstatyn, konstaterar Kormano, som inte vill ta något politiskt ställningstagande för eller emot statyn men hon understryker att det är den mycket erkände ryske skulptören Michail Anikusjin som skapat statyn.