För trettio år sedan gav Jörn Donner ut romanen Far och son som ingår i romanserien om den högborgerliga finlandssvenska familjen Anders och dess öden under 1900-talet. I veckan ger Donner ut romanen Son och far som blir ett slags pendang till den Finlandiaprisade romanen Far och son.
Far och son beskrev Jörn Donner som ”en blandning av roman och biografi, komedi och fars, med vissa inslag ur mitt eget liv” – handlingen i den romanen utspelar sig i mitten av 1950-talet och kretsar kring Jakob Anders (fri skribent och medarbetare i vänstertidningen Folket) och Jakobs strävan att reda ut vad som hänt hans far, Salomon Kröckel.
Fadern var anställd vid Förenade Metall och efter Första världskriget reste han ut i Europa och Asien för att spana in ny teknologi. Salomon dödförklarades samma år som Jakob föddes, år 1931. Ingen kropp hittades och det rådde oklarheter kring faderns död, oklarheter som gör att sonen 25 år senare beslutar sig för att resa i faderns fotspår för att skapa klarhet i vem fadern var och vem han själv är.
Historien upprepar sig
I den nu aktuella romanen, Son och far, är utgångspunkten så gott som den samma: 25-åriga Erik Karlsson jobbar som journalist på en lokaltidning i Borgå, men drömmer om ett liv som kriminalreporter på en redaktion i Sverige.
Sedan separationen från modern tio år tidigare har Eriks far, David Anders, inte haft någon nämnvärd kontakt med sin familj. Orsakerna till skilsmässan är (enligt modern) år av otrohet och brist på kärlek. Det som kvarstår av förhållandet är en del arvegods och tvillingarna Erik och Rosa (som tagit moderns flicknamn Karlsson).
David har en brokig arbetshistoria, han har bl.a. jobbat vid utrikesförvaltningen som diplomat i Sydeuropa och i Mellanöstern, en kort tid jobbade han på Skyddspolisen, han har haft olika FN-uppdrag och på senare tid har han utfört konsultuppdrag för olika företag med verksamhet i Mellanöstern och Arabemiraten.
På senare tid har Erik drabbats av en stark vilja att återknyta kontakten med sin far, en far som i tiderna flitigt skjutsade sonen till fotbollsträningar - innan modern förklarade fadern vara ”persona non grata”. Viljan att återförenas bottnar inte så mycket i saknaden efter en far som i nyfikenhet: vem är David?
De få spår efter David som finns leder Erik till ett kontor i en anonym byggnad i Helsingfors på 10 minuters avstånd från flygplatsen och så småningom också till en lägenhet i Eira.
När Erik och David träffas för första gången på tio år verkar David disträ, avvaktande och undvikande – han visar ingen större vilja att återknyta kontakten till sonen.
David har alltid haft ett behov av att känna sig fri och oberoende, behov som kostat honom ett äktenskap och ett antal tillfälliga förhållanden – han har uppenbara svårigheter med att rota sig och att knyta an och han föredrar flyktiga relationer till priset av ensamhet, frivillig men ändock tärande.
I den senaste i raden av bekantskaper, Maria, verkar det som om David har hittat en kvinna med samma behov av integritet, flykt och frihet, och deras förhållande präglas av osäkerhet och tillfällighet.
Det mångbottnade brottet
Romanens undertitel – ”Historien om ett brott” – visar sig ha en mångbottnad betydelse: under en amorös omfamning i skogen blir David skjuten i ryggen av en okänd gärningsman som lyckas fly innan han blir upptäckt. Påföljden blir att David förlamas från mellangärdet neråt och resten av sitt liv kommer han att vara rullstolsbunden. Anledningen till att David blev skjuten är oklar och sonen Erik försöker nysta upp olika möjliga scenarier - fadern själv förefaller dock ointresserad av att ta reda på vem som är den skyldiga.
Ointresset kan bottna i en ovilja att avslöja eller vidkännas delaktighet i verksamhet som inte tål dagsljus. David har varit indragen ”i affärssammanhang i länder där den personliga säkerheten inte alltid är garanterad” där han agerat mellanhand mellan säljare och köpare av allt från industriprodukter och maskindelar till frukt och vin. Diffusa spår leder än till Libanon, än till Israel och Palestina och konflikten i Gaza.
Historien om ett brott kan också handla om den omvärdering David tvingas göra efter ryggskadan och han drabbas av en akut identitetskris: från att ha varit fri och oberoende tvingas han som rullstolsbunden att bryta med sitt tidigare liv, flytta till ett handikappanpassat boende i Kervo och att tacka ja till den hjälp han erbjuds i form av rehabilitering och hemhjälp – att hjälpen kommer i form av den unga assistenten Lotta är givetvis en fördel. Mellan David och Lotta växer så småningom ett förtroende fram som präglas av ömhet och tillit.
Centrala frågeställningar
Son och far är en historia som kretsar kring några centrala frågeställningar som återkommer i Jörn Donners konstnärskap, såväl i den skönlitterära produktionen och i hans mer faktabaserade böcker som i tv-serier och filmer – nämligen frånvaron av en far samt den till synes olösliga konflikten mellan frihet och bundenhet.
I många fall bär huvudpersonerna drag av författaren själv och också i övrigt kan man läsa in självbiografiska stråk i de fiktiva händelserna, och man får kanske dra sig till minnes vad Donner skrev om romanen Far och son - ”en blandning av roman och biografi, komedi och fars, med vissa inslag ur mitt eget liv”.
I Son och far balanserar texten mellan det allvarsamma och det tragikomiska med ett lätt anslag av det lakoniska. Ställvis präglas romanen av en viss skrovlighet och vissa händelser och episoder blir rätt skissartade, även om de kanske hade krävt en djupare förankring i historien för att förtydliga sammanhang och konsekvens.