I smyckesaffären Atelier Eklöf på Georgsgatan i Helsingfors glimmar ringarna, halsbanden och alla pärlor i skyltfönstren och i vitrinskåpen.
Guldsmeden Annika Eklöf halkade in på gravyrbanan lite av en slump. Efter sin guldsmedsutbildning fick hon ett arbete som graverare, och numera driver hon Atelier Eklöf med sin man Petri Eklöf. Bland smyckena Eklöf plockat fram hittas en version av Borgåkorset, ett halsband med Tahitipärlor och en kopia på Härskarringen, den ring som Sagan om Ringen- trilogin kretsar kring.
Hårt men kreativt
Annika Eklöf berättar att hon inspireras av musik och historisk konst. Idén om hur hennes smycke Borgåkorset skulle se ut fick hon i Domkyrkan i Borgå.
- Den första tanken var att jag ville göra ett kors som var ordentligt tjockt och tungt och inte så papperstunt som de som guldsmedsaffärerna säljer är. Jag satt i Domkyrkan i Borgå och lyssnade på min dotter som sjöng i kören Diskanten och så tittade jag upp i taket på de där vackra målningarna. Så började jag skissa och utgående från det har jag sedan gjort korset. Gravyren är då enligt målningarna i taket, fast lite förenklade, berättar Eklöf.
- Jag har alltid varit intresserad av hantverk, jag har målat och hållit på med allt möjligt som man gör med händerna. Jag blev fascinerad av guldsmedsarbete redan under skoltiden och efter att jag blev student gick jag på konstlinjen i Västra Nylands folkhögskola. Där började jag med silverarbete och kom sen in på Lahden muotoiluinstituutti, säger Eklöf.
Verksam i Helsingfors
Annika Eklöf är uppvuxen i Sibbo men har sina rötter i Borgå som ättling till den kända Borgåprofilen August Eklöf. För tretton år sedan tog hon över en gravörmästares verkstad och fortsatte med hans arbete. Därför är hon fortfarande verksam i Helsingfors. Och så finns där flera kunder, enligt Eklöf.
Som guldsmed är det inte bara att designa och göra smycken. Att driva en affär och företag kräver mycket arbete.
- Affären ska vara städig, alltid ska någon stå i kassan och sälja och så ska vi gravera och smida också. Då när det är mycket jobb blir det arbete från morgon till kväll. När det är lugnare stunder kan man bli inspirerad och designa i lugn och ro, säger Eklöf.
Specialist på handgravyr
Annika Eklöf har tidigare arbetat enbart som handgraverare, och fortfarande är gravyr hennes specialområde. Eklöf tar emot ringar, skedar och andra föremål som kunder, och också andra guldsmeder lämnar in. Vad för slags prylar har hon graverat?
- Oj! Det kommer in allt från pokaler, plattor, pennor, yxor, skiftnycklar och knivar. Vad som helst kommer folk med och frågar om det går det och gravera på. Vanligtvis går det inte att gravera för hand på till exempel stål, men då tar jag fram mikroborren och graverar med den. Med den graverar jag också på glas, säger Eklöf.
Hon gör också om smycken, designar själv och kan som tidigare nämnt, gravera in mönster i nästan allt mellan himmel och jord.