Sandviksvillan i Vasa har visat sig vara en av Finlands första sommarvillor, men det är ändå främst det offentliga användandet av byggnaden som är värt att framhålla, visar undersökningen.
Österbottens museum har utrett Danviksvillan och Sandviksparkens historia. Efterforskningarna är en del av den basundersökning som görs i och med områdets planläggningsarbete.
– Gammalt fotomaterial är viktigt när det gäller bevarandegrad, vilka förändringar som har gjorts och hur mycket som finns bevarat från olika tider, säger inventerare Ruusa Viljanen-Rossi.
De ursprungliga ritningarna är dock borta, men under utredningen har man hittat en skiss av byggnaden i ett Västerbottniskt arkiv. Inte en bild av hur den blev, men som ändå visar på empirstilen som villan är bygd i.
Det har handlat mycket om arkivforskning för att få fram uppgifter om villan och parken. Vad den har haft för betydelse för stadsborna är en av de frågor man velat få svar på, och visst har den varit en viktig samlingspunkt för Vasas invånare.
I 130 år har Vasa stad ägt villan, och innan motorvägen byggdes i närheten på slutet av 1960-talet så var också Sandviksvillan i flitig användning. Restaurang, skådespel och annat har utnyttjat den gula villan. Idag hyrs villan ut av staden, bland annat till bröllop.
– Att låta en byggnad vara i användning är det bästa sättet att bevara den, säger byggnadsforskare Magdalena Lindroos.
Redaktör: Elin Willows
Inslaget om Sandviksvillan sänds i Kulturtimmen torsdag 3.7.2014, mellan kl. 14.03-15.00