Nu är det ute att vara hipster och inne att vara normcore. Skägget, de upprullade byxorna och mössan är död, men det finns en framtid för hipstern eftersom det ligger i deras natur att hela tiden anta en ny form. Och normcore, som handlar om att klä sig som sin pappa, är den nya hipstern, i varje fall enligt hipstern själv.
Edward Boëthius är omvärldsanalytiker på United Minds i Sverige och han definierar hipstern främst genom sitt kulturella kapital.
– Hipsters är unga människor med ett intresse för saker som ligger i framkant och gärna visar upp sitt kulturella kapital. Alltså man skryter inte om hur mycket pengar man har utan hur mycket kunskap man har genom konsumtion. Man visar det genom att bära olika typer av kläder och kunna mycket om vissa specifika saker. Den hipster som blivit känd har väldigt tajta jeans som är upprullade, mössa och skägg. Den typiska hipstern bär ofta glasögon också.
Två definitioner
I dag finns det två definitioner på hipstern, samtidshipstern med skägg som vi älskar att hata, och proto-hipstern, alltså the real deal, förklarar Edward.
- När vi andra lär känna skägghipstern så har the real deal redan bytt stil. För när den vanliga befolkningen anammar stilen vill inte hipstern vara med längre. I Sverige har hipsters börjat figurera mer i reklamer i tv och det finns en tv-serie om hipsters som heter Söder om Folkungagatan som är en humorserie. Det har blivit väldigt folkligt att vara hipster och då ser the real deal inte längre ut som de ser ut i tv-reklamerna och serierna.
Det är ett tudelat förhållande till att bli kallad för hipster tror Edward. Eftersom hipster på sätt och vis är ett skällsord men samtidigt som man absolut inte vill bli kallad hipster om man då är det så känner man sig ändå lite stolt över epitetet för det betyder att man har koll på saker och ting.
Hipstern inte alls död
Men att hipstern skulle vara död tror inte Edward på.
– Det skulle jag inte säga, men hipstern så som vi känner hen kommer väl att dö snart, men inte ännu. För det säger sig självt, när alla börjar se ut på ett visst sett så vill man inte vara med mer utan förändrar sig.
Det finns alltså en framtid för hipstern eftersom det ligger i deras natur att hela tiden anta en ny form.
En urban stam i staden
Edward ser på hipstern som en urban stam. Alltså på samma sätt som det fanns stammar för tusentals år sedan. Man vill tillhöra sin egen stam inom och i den stammen vill man vara individualistisk men ändå inte ensam.
- Den nya trenden är normcore – klä dej i formlösa kläder. Helt enkelt att man tydligt visar hur lite man bryr sig om sitt utseende.
- Det handlar om att gå ifrån allt som heter bry sig och genom det här klä sig som sin pappa. Man ska se ut som Jerry Seinfeld med stora jeans, skjortor och sportkeps. Men å andra sidan är det ett väldigt medvetet val och då den nya formen av hipsters, säger Edward.
Trevligt med blommiga byxor
Petter Sandelin, kulturredaktör på Yle, skulle inte själv beskriva sig som en hipster. Men då jag ber honom beskriva sin klädstil säger han såhär:
- Jag är en man som tycker att det är trevligt med blommiga byxor, jag äger en slokhatt, jag har ett vilt och bångstyrigt skägg. Jag använder neonfärgade träningsskor och just nu dricker jag helst espresso.
Internet sprider trender snabbt
Petter påstår i varje fall att hipstern inte är död för den kan inte dö eftersom den inte är en subkultur.
– Det är som att säga att coolheten är död eller att röd som färg har slutat att existera. Däremot tror jag att nätet har gjort det både lättare och snabbare att sprida trender och därför ser det enhetligare ut. Förr tog det till exempel tio år om någon åkte skateboard i L.A. innan det kom till gågatan i Jakobstad.
Hur förhåller du dig till normcore?
- Det är sjukt snyggt med Seinfeld-jeans. Jag älskar normcore. Det är så hipstrigt som något kan vara. Man ska vara ironiskt fult klädd som man klädde sig på 90-talet vilket är det mest ironiska och hippa som någonting kan vara.