Det är en del av Borgå Konstskolas 29:e vårutställning. I Grand ställer verkstäderna ut samt de fyra elever som gjort slutarbeten. Intressant är också symbiosen mellan verkstäderna. Mediegruppen fotograferar smycken som är gjorda i allmän bildande konstgruppen. Detta blir i sin tur fotokonst.
Konstskolans rektor Leena Stolzmann är stolt.
- Varje år när man står här blir det bekräftat. Man ser tiden i de här utställningarna, och det är vi stolta över. Då har vi mött våra barn rätt. De har fått utrycka sig i det som de känner för och vi är öppna för allting. Detta och en rik mångfald syns i utställningen, konstaterar Stolzmann.
Noggrant utvalda elever
Det är nu åttonde året man har gjort slutarbeten i Borgå konstskola. För att få göra ett slutarbete bör man vara 16 år och studerat tre år i fördjupad verkstad.
- Kriterierna är väldigt hårda. Cirka en halv procent av våra elever gör slutarbeten. Studeranden jobbar hela året självständigt. Man gör också en portofolio, det vill säga, man skriver ner allting om hur arbetet framskrider. Själva arbetet kan vara till exempel en serie målningar, videokonst, arkitektur eller film, berättar Leena Stolzmann.
Impulsivare på kommande
Verken i utställningen är gjorda av tolv år fyllda elever och de jobbar alla i fördjupande verkstäder. Ungefär hundra elever har medverkat i utställningen. Men mera är på kommande. Den 17 maj är det vernissage i Borgågården vid Brunnsgatan 40 i Borgå. Då ställer de yngre eleverna ut.
- Då har vi en florakarneval, och i det sambandet en utställning. I utställningen i Grand är det påtagligt att eleverna har fördjupat sig i sitt arbete, lugnt och strukturerat. På Borgågården kommer det glada barnet att prägla verken, berättar Leena Stolzmann.