Sugen på något att läsa under påsk? Kolla in alla de tips som ges av våra påskbokharar.
Vi bad en hel drös finlandssvenska författare, bloggare, journalister, förlagstyper och bokälskare ge sina bästa boktips inför påsken. Här ser du slutresultatet.
Peppe Öhman, bloggare, journalist, författare och studerande
Sarah Banet-Weiser - Authentic: the politics of Ambivalence in a brand culture
Om jag får rekommendera sak säger jag Authentic: the politics of Ambivalence in a brand culture. Den handlar om hur hela vår kultur definierar sig genom varumärken och hur det vi uppfattar som "autentiskt", som till exempel Banksys gatukonst, också är ett brand. Ett av de första kapitlen handlar om feminism och om hur kapitalismen skapar behov och erbjuder lösning. Om detta känns för hard core en kort påskhelg rekommenderar jag Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie.
Kasper Strömman, designer och bloggare
Kalle Lindberg - Människotrilogin
Håller just nu på att läsa Kalle Linds boktrilogi Människor som har haft fel / Människor det varit synd om / Människor som gått till överdrift. Det är lite konstiga böcker för å andra sidan kan man tycka att de korta kapitlen tangerar skvaller, men de blir aldrig elaka så jag tycker inte det. Har för mig att de flesta texterna också är utgivna på Kalle Linds blogg, En man med skägg. Men vem vill läsa bloggar? Ingen. Nej, man vill läsa dem som bok.
Varför skall man då läsa dem här böckerna? För att de är otroligt roliga, men på det där sättet som om en nördig bibliotekarie skulle ha skrivit dem. Sen kan man ju också fråga sig om det är direkt OVÄNTAT att jag läser humorböcker skrivna av bloggande män? Nej, inte alls - men tackar som frågar!
Linn Jung, bloggare, journalist och poddare
När jag hör påsk tänker jag Jesus - och mitt förhållande till Gud och Jesus har varit lite komplicerat de senaste åren. Därför vill jag tipsa om antologin En liten skillnad - av bland andra Patrik Hagman och Liisa Mendelin. Den passar så perfekt för sådana som jag, som inte alla gånger hänger med när det pratas Allsmäktige Herren och andra farbröder med stora bokstäver. Uppskattar när folk snackar kristendom och tro konkret. Det gör man i den här boken, som består av elva personers totalt olika syn på vad det betyder att vara kristen.
Janne Strang, journalist och ledarskribent
David J. Cord - The Decline And Fall Of Nokia
Mot undergången, marsch! Det finska traumat efter Nokias haveri i höstas hade precis börjat läka, men nu river amerikanska journalisten David J. Cord upp såren igen med sin välskrivna och medryckande reportagebok The Decline And Fall of Nokia.
Cord har intervjuat hundratals - ofta anonyma - ex-anställda i sökan på svaret hur världens största mobilföretag, som ännu 2006 dominerade marknaden fullständigt, kunde tappa precis allt på bara några år. En fascinerande historia om briljant innovation, destruktiv arrogans och enorma summor pengar som slösades bort.
Trodde aldrig jag kunde bli rörd över en enstaka mobiltelefons öde, men stackars fina N9, du fick aldrig en chans …
Magnus Beijar, religionsvetenskapsstudernade och tv-personlighet
Väinö Linna - Här under polstjärnan
Alla borde läsa Väinö Linnas Här under polstjärnan aka Täällä pohjantähden alla. Väinö Linna är en ordvirtuos och dessa tre böcker ger en fantastisk inblick i Finlands historia från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Den svenska översättningen är också förträfflig. Ångestvarning utfärdas dock; de hemskheter som Finlands folk genomgått skildras skoningslöst och ingående.
Karin Lindroos, bloggare, företagare och fotograf
Karen Thompson Walker - The Age of Miracles
Jag är en frossare när det kommer till dystopier och The Age of Miracles är ett måste för alla andra som prefererar dystra framtidsutsikter. Världen börjar plötsligt snurra långsammare, dagarna blir längre, solen blir farlig, valar strandar, fåglar faller ur skyn - utmärkt dystopi enligt mig.
Allt av Gillian Flynn är också sådant som en, för att ta till en gammal hederlig bokklyscha, inte kan lägga ifrån sig innan man är färdigläst.
Ted Forsström, ordkonstnär och programvärd
Naomi Novik - Hans majestäts drake
Boken utspelar sig under Napoleonkrigen (1803-1815) i en alternativ verklighet där drakar existerar och används inom krigsföring. Tänk dig sjöslag, fast med stora drakar istället för båtar. Skön ingångsport till tyngre fantasy, eftersom den är nästan mer äventyrsroman än fantasy egentligen. Är du historienörd kommer du garanterat att gå igång på alla referenserna. Diggar du Jane Austen så kommer du också att gilla den här boken, eftersom den är lite som Pride & Prejudice fast med drakar och kanoner. Peter Jackson lär dessutom slåss om rättigheterna till att få göra film av den här boken, så läs den nu under påsken och bli den där coola typen som sen vet vad som kommer att hända i biosalongen!
Ann-Catrin "Anka" Granroth, redaktör och kaninälskare
Richard Adams - Den långa flykten
En bok som alla borde läsa är Richard Adams äventyrsroman Den långa flykten (Watership Down), från 1972. Den handlar om ett gäng vildkaniner som tvingas fly från sina hålor när människorna drar fram med bulldozrar och miljögifter. För en kaninälskare som jag är det här en riktig drömbok, men den passar självklart även de som inte gillar kaniner. Richard är en mästare på att skildra kaninernas beteende, vardag, rangordning och krigsföring. Boken innehåller kartor och en liten ordlista för kaninspråket (lapine). I slutet av boken känner du dig som en kanin och ropar ivrigt: "Hassel och Femman vänta på mig! Vid Frith, jag kommer också på silflay!" samtidigt som du springer ut i påskskymningen.
Oskar Pöysti, skådespelare
Kurt Vonnegut . Slakthus 5
Den är en roman som handlar om andra världskriget, utomjordingar, radhushelvete och tidsresande. Väldigt mänsklig, väldigt rolig, tankeväckande och trösterik. Framförallt en glädje att läsa. Lite Douglas Adams möter Tove Jansson.
Petter Sandelin, poet och tv-kändis
Umberto Eco - Rosens namn
Någon som är mycket roligare än mig sa en gång att Umberto Eco är lite som Dan Brown, fast för intelligenta människor. Och det stämmer ju. Så här i påsktider tycker jag att man kan gräva ner sig i Rosens namn, en tegelstensdeckare som utspelar sig i ett benediktinkloster Anno Domini 1327. Det är en lång och långsam berättelse som för mig är avkopplande att läsa, lite som ett kloster faktiskt. Låt inte den täta intrigen oroa dig. Faller du av vagnen är det bara att stiga på 50 sidor senare.
Camilla "Muffins" Fagerholm, redaktör och bakverk
Natascha Kampusch - 3096 dagar
Jag älskar böcker som baserar sig på sanna historier. Den senaste jag läste är 3096 dagar av Natascha Kampusch. Hon var 10 år när hon kidnappades och i åtta år hölls hon fången. År 2006 lyckades hon rymma från kidnapparens gård. Det är en grym och en helt otrolig historia som är värd att läsas. Och sedan lönar det sig också att se filmen, fast den saknar så klart många grejer som finns med i boken. Så läs boken först!
Anne Hietanen, bloggare, tv-stjärna och livsnjutare
Marisha Pessl - Fördjupade studier i katastroffysik och Nattfilm
Jag måste få rekommendera två böcker av Marisha Pessl. Den första heter Fördjupade studier i katastroffysik och är så bra att jag bara skrek när jag läste den. Boken utspelar sig i amerikansk collegemiljö och är väldigt rolig och smart.
Om några veckor kommer Pessls andra bok Nattfilm ut på svenska, men den finns redan på engelska. Vänner som har läst den säger att den är ännu bättre än Fördjupade studier i katastroffysik. Jag kommer att älska den om den ens är en tiondels så bra.
Och ännu som bonus, ifall någon annan också hade missat John Green. Läs honom, läste just Förr eller snart exploderar jag och det var den bästa boken jag läst på flera år.
Mathias Rosenlund, författare och essäist
Margret Atwood - Maddaddam
En av den här vårens stora boksläpp är romanen Maddaddam av fantastiska Margaret Atwood. Det är en dystopisk roman (och avslutande delen i en trilogi, även om den också kan läsas fristående) med ett imponerande flöde av fantasi och uppfinningsrikedom. Atwood är författare till bland annat den feministiska mörka klassikern The Handmaid's Tale, och i mitt tycke är hon som allra bäst då hon skriver just sådana här twistade framtidsskildringar. Bör läsas!
Marit af Björkesten, chef
Marina Lewycka - En kort berättelse om traktorer på ukrainska
Hon är 36. Han är 84. Medan hon är mest intresserad av gröna sidenunderkläder och västerländsk lyx sysslar han helst med att skriva en historik om ukrainska traktorer.
Inte precis det perfekta paret, i synnerhet inte enligt mannens två döttrar som gör allt för att få slut på relationen mellan änklingen och lyckosökerskan.
Kring det här har brittisk-ukrainska Marina Lewycka byggt upp en komisk och medryckande relationsroman. Men parallellt skriver hon en tragisk berättelse om konflikter som bottnar i Ukrainas historia, svåra minnen och trauman från Sovjettiden. I sig är titeln så bra att bara den gör romanen läsvärd, men det finns en ännu bättre orsak till att gräva fram boken, som kom ut för första gången för nästan tio år sedan: De motsättningar mellan det gamla och det nya som Lewycka skildrar är dessvärre högaktuella igen.
Jessica Andersin, bokbloggare och brunchfantast
Christoffer Carlsson - Den osynlige mannen från Salem
I Norge är det tradition att läsa deckare under påskhelgen, påskekrim kallas det. Det kan vi gott anamma även här tycker jag, och mitt tips blir Christoffer Carlssons Den osynlige mannen från Salem som kombinerar två av mina favoritgenrer, deckare och coming-of-age, på ett snyggt sätt. Och obs, inga av de för den svenska deckarvärlden annars så vanliga alkoholiserade poliser!
Axel Åhman, komiker och journaliststuderande
Max Brooks - World War Z
Det som börjar med några mystiska sjukdomsfall i Asien blir fort mycket värre. Viruset sprider sig och ingen förstår vad som händer. Det enda de vet är att de döda inte längre är döda och att de blir fler hela tiden. En FN-anställd intervjuar människor från hela världen som berättar hur de upplevde zombiekriget.
Jag hade aldrig läst en bok om zombier, inte sett filmer eller brytt mig det minsta i vad de levande döda hade för sig. Men så råkade jag plocka upp World War Z. Med ett mästerligt och unikt berättande dras man snabbt in i berättelserna om hur några få människor klarade sig undan de köttätande döingarna. Fascinerande läsning som man sträckläser trots att boken inte har någon huvudperson som porträtteras av Brad Pitt. Se inte bara filmen, läs boken, den är bättre som alltid.
Kia Svaetichin, programvärd och bokmal
Christie Watson - Små solfåglar långt borta
Boken handlar om Blessing som är 12 år gammal och tvingas lämna sitt trygga och lyxiga liv i Lagos i Nigeria för att hennes pappa lämnar familjen för en annan kvinna. Tillsammans med sin mamma och storebror tvingas Blessing flytta till det fattiga Nigerdeltat. Här lever hon utan de bekvämligheter hon är van vid och hela hennes tillvaro förändras. Det är tydligt att författaren som har släkt i Nigeria har en politisk agenda, boken behandlar bland annat könsstympning och oljebolagens konsekvenser.
Först hatade jag försäljningstrixet på pärmen ”För dem som älskar En halv gul sol och Flyga drake” men sanningen ligger inte långt ifrån. Det är en riktig höjdpunkt att läsa denna spännande och aktuella bok!
Filip Franzen, gourmetkock och skräckfilmspoddare
F. Scott Fitzgerald - Tender Is the Night
In any case you mustn't confuse a single failure with a final defeat.
Fitzgeralds bok om förlorad kärlek och bruten vänskap på den franska rivieran är hjärtskärande på ett mycket vackert sätt. Paret Divers yta är komplett, men innuti slits allt sakta sönder och de är oförmögna att stoppa det trots karaktärernas ständiga självrannsaken. Det nattsvarta slutet är verkligen ett slut på allt, till och med på hoppet.
Ida-Lina Nyholm, förlagsredaktör och konstpedagog
Monika Fagerholm - Den amerikanska flickan
Jag är ett stort fan av den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm och har slukat allt hon skrivit. Eller slukat är kanske fel ord – man slukar inte Monika Fagerholms böcker. Tvärtom är de faktiskt ganska svårlästa och tunga, för de befinner sig i många tider och tankar samtidigt. Men när man väl kommit in i hennes böcker är det som att man stigit in i en egen värld som man aldrig vill gå ut ur. Den amerikanska flickan handlar om en ort som kallas Trakten. I slutet av 60-talet drunknar den amerikanska flickan Eddie där, och samtidigt hittas hennes vän Björn död. Några år senare fascineras kompisarna Sandra och Doris av historien om den amerikanska flickan och försöker gång på gång rekonstruera händelsen för att få veta vad som hände.
Det låter som en deckare, men det är långt ifrån. Den amerikanska flickan är huvudsakligen en bok om att vara barn på väg mot vuxen, om vänskap, om svek och om hemligheter. Romanens fristående fortsättning heter Glitterscenen. Jag är avundsjuk på alla som ännu har denna fantastiska läsupplevelse framför sig!
Catariina "Catzo" Salo, bloggare, emo och redaktör för den här artikeln
Tove Jansson - Pappan och havet
Det är magiskt. När man läser Pappan och havet riktigt ser man sjöhästarna som dansar på stranden framför sig och det hänförda mumintrollet i skogens rand. Man ser transformationen som händer på fyrvaktarens ö och man känner Mårrans ångest.
Pappan och havet är vacker och lättläst, en perfekt påskbok och en klassiker som alla verkligen borde ha i sitt mentala bibliotek. Och du, om du inte sett Tove Jansson-utställningen på Ateneum rekommenderar jag att du gör det direkt, den är absolutely fabulous.