Den 64:e filmfestivalen i Berlinöppnar med en film om nazisternas konststölder som USA i verkligheten räddade för eftervärlden. En stilig hotellkomedi förlagd i ett Berlin på låtsas presenteras också under festivalen.
Berlinalen satsar på internationell och europeisk film som inte väjer undan för originella uppslag eller förtigda teman. Berlinalen pågår i tio dagar mellan den 6 och 16 februari.
-Vi letar gärna fram pregnant, skarp film som också vill förändra världen, säger Wieland Speck som är en av de centrala personerna bakom filmurvalet.
Han reser världen runt med sitt Panorama team för att hitta nya filmer av både etablerade regissörer och nya förmågor. I programbladet säger han att opposition är roligt för han fostrades på 70-talet.
Nazistisk konststöld uppmärksammas
Bland årets omkring 400 filmer lyfter nyhetsbyråerna speciellt fram den amerikanska filmen The Monuments Men av George Clooney som premiärvisas i Berlin.
Filmen är baserad på verkliga händelser i slutet av andra världskriget när en bred grupp av internationella konstexperter försökte rädda konstskatter som hade rövats bort av den nazityska armén.
Initiativet togs av Franklin D Rosevelt och gruppen lyckades faktiskt rädda över 5 000 konstverk från nazisterna. Dramatiken ökas av att nazisterna hade fått order att förstöra allting, också konstskatterna, i händelse av att Tredje riket skulle gå under.
Bland filmens skådespelare finns utom Clooney själv också Matt Damon, Bill Murray och Cate Blanchett. The Monuments Men öppnar dagen efter Berlin på biograferna över hela USA.
Samtidigt meddelar myndigheterna i USA att de planerar att återbörda till Polen en 1700-tals målning som under kriget stals av nazisterna. Den är målad av tysken Johann Conrad Seekatz.
De amerikanska myndigheterna hoppas att målningen aktualiserar samma frågor som filmen The Monuments Men och det stora fyndet nyligen i München, nämligen problemen med konsten som nazisterna konfiskerade under kriget.
Boyhood - en film om uppväxt
En film som har väckt stor uppmärksamhet är den amerikanska independentfilmen Boyhood som har spelats in under de senaste tolv åren. Den visar i verkligheten hur en liten kille på fem, sex år växer upp och blir arton år gammal. Pojken spelas av den unge Ellar Coltrane som alltså kommer att se sin egen uppväxt i filmen om den fiktiva familjen. Hans pappa spelas av Ethan Hawke som tycker att filmen fångar en känsla av Leo Tolstojs romaner.
Boyhood premiärvisades tidigare i vår på den amerikanska filmfestivalen Sundance där den fick idel lovord som en ambitiös filmsatsning. Regissören Richard Linklater betecknas som en av de vitalaste och mest genuina rösterna inom den amerikanska independentfilmen.
Stiligt hotelldrama
Den officiella öppningsfilmen i Berlin på torsdagskvällen är den brittisk-franska Grand Budapest Hotel The Grand Budapest Hotel av den amerikanska kultregissören Wes Anderson. Det är ett färgglatt och snärtigt hotelldrama förlagt till 1920-talet i en låtsasmiljö i Centraleuropa. I själva verket är den inspelad i Berlin och på andra håll i Tyskland. Huvudrollen som concierge eller hotellportvakt spelas av Ralph Fiennes.