Tidningen Scientific American Mind undersöker i sitt nyaste nummer om män och kvinnor kan vara "bara" vänner.
Enligt psykolog Robert Hayes vid San Fransisco University i Kalifornien är detta ett fenomen som blivit känt först kring 60-talet då de samhälleliga skillnaderna mellan könen jämnades ut och det blev mer vanligt med vänskap över könsgränserna. Han anser att i hälften av vänskapsrelationerna upplever någondera parten sexuell attraktion men den är inte alltid ömsesidig.
Vidare menar han att män med s.k. "feminina" drag är mer sannolika att söka sig till kvinnor enbart i vänskapligt syfte medan mer maskulina kvinnor gärna umgås med män, detta helt enkelt för att människan av naturen gärna vistas med andra som påminner om en själv.
Enligt en undersökning som gjorts i Pennsylvania State University kände endast 14 % av deltagarna att de kände attraktion till sina vänner av det andra könet medan hela 50 % kunde förstå varför den andra upplevs som attraktiv. Det att man ser och uppskattar den andres fysiska fördelar innebär alltså inte automatiskt att man själv önskar ta del av härligheten.
Filosofen Aristoteles hävdade att sann vänskap endast kan existera män emellan och Platon, som fått ge namn till den s.k. platoniska kärleken, alltså kärlek utan sexuellt umgänge, menar att den finaste kärleken är den som inte medför fysisk kontakt.
Vilken är din erfarenhet? Kan män och kvinnor bara vara vänner eller finns det alltid en underliggande spänning eller ett dolt intresse från åtminstone någondera parten?
Mer om detta i Lördax 11 januari Kl.10-14 på Radio Vega.