Det finns band och artister som gör musik utan att egentligen existera. Utom i animerad form. The Archies och Gorillaz är nog de mest kända av dessa s.k. virtuella band, men det finns många fler. Tack vare den moderna tekniken finns det idag band där medlemmarna enbart kommer samman på internet. Även de banden kallas för virtuella.
Gorillaz / Clint Eastwood
Termen virtuella band har egentligen funnits rätt länge, men blev mer känt först när Gorillaz slog igenom vid millennieskiftet med deras debutsingel Clint Eastwood. Rätt snart kom det förstås fram att Gorillaz ändå var ett förhållandevis reguljärt band med Damon Albarn (från Blur) i spetsen. Men de visade sig aldrig på riktigt, utan endast i form av tecknade figurer.
Visserligen blir ju Gorillaz ett riktigt band när de ger konserter, men då har de ändå alltid de tecknade figurerna med. Man kan naturligtvis argumentera att Gorillaz inte är något riktigt animerat band när de även uppträder live, men då måste vi komma ihåg att det finns flera tidigare virtuella band som blivit så pass populära att man sedan satt ihop en riktig grupp som kunnat ge konserter.
Fräscht, men inget nytt
När Gorillaz kom kändes det som något nytt och fräscht med ett band som främst visade upp sig i animerad form, men själva idén med virtuella band som enbart existerar som tecknade figurer var verkligen inget nytt. Redan år 1959 kom nämligen Alvin and the Chipmunks med en lagom enerverande julsång som dessutom blev en listetta i USA.
Alvin and the Chipmunks / The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late)
Alvin and the Chipmunks skapades i slutet av 1950-talet av den amerikanske musikern, skivproducenten, låtskrivaren och skådespelaren Ross Bagdasarian. Även om han är bättre känd under sitt artistnamn David Seville. Han införskaffade en bandspelare som tillät att man körde bandet i olika hastigheter. Då upptäckte han hur rolig hans röst lät om han litet snabbade upp den. Bagdasarian gav ut ett par testsinglar och efter att de tagits väl emot bestämde han sig för att skapa det första virtuella bandet där han själv stod för alla röster. Och så hade inte bara Alvin and the Chipmunks fötts, utan även en helt ny genre inom musiken.
Även om allt kanske startade som något av ett skämt, så är Alvin and the Chipmunks idag snudd på en institution som med ojämna mellanrum gett ut skivor och sedermera även blivit film och tv-serier. En av de mer udda spin-off-grejerna kom år 1980 då Ross Bagdasarians son gav ut en skiva där Alvin & co på sitt omisskännliga vis tolkar samtida punk- och new wave-låtar. Lyssna på egen risk. Ni har blivit Smurf-varnade.
The Chipmunks / My Sharona
Från början var alla virtuella band och artister förstås tecknade på traditionellt vis, men med tiden har de blivit alltmer datoranimerade (t.ex. Crazy Frog). Men även s.k. stop motion-teknik används emellanåt. För det finns de som anser att dockor och dockteater också borde räknas till kategorin virtuella band och i så fall godkänns t.ex. det Dr. John-inspirerade bandet Dr. Teeth and The Electric Mayhem från Mupparna.
The Muppet Show: Dr Teeth & The Electric Mayhem /Don't Blame The Dynamite
Oftast är de virtuella bandmedlemmarna att likna vid andra fiktiva karaktärer såtillvida att de har såväl namn som en utfunderad personlighet (t.ex. den charmigt galne Animal i Mupparna eller den medelålders satanistbasisten Murdoc Niccalsi Gorillaz).
Sugar, Sugar
Det mest framgångsrika virtuella bandet någonsin är nog The Archies. År 1969 fick de en listetta världen över med Sugar, Sugar. Ursprungligen lär låten ha erbjudits åt The Monkees, men de ville inte ha den. Så då bestämde sig de smått bittra låtskrivarna för att skapa ett låtsasband och på så sätt ge ut singeln.
Här minns dock de inblandade parterna litet olika, så det är möjligt att den låt som The Monkees blev erbjudna de facto hette Sugar Man, men det finns de (bl.a. Peter Tork från The Monkees) som menar att det var just Sugar, Sugar de tackade nej till. Historien blir förstås bättre med Sugar, Sugar.
Men oberoende av story bestämdes det ändå att Sugar, Sugar skulle ges ut av det virtuella bandet The Archies – en grupp som bestod av karaktärer från den tecknade tv-serien och serietidningen Acke.
The Archies / Sugar, Sugar (Original 1969 Music Video)
Vädrade pengar
Framgångarna med The Archies gjorde att ett flertal övriga personer vädrade pengar och mitt i allt kom en drös andra animerade virtuella band som även de gjorde någon form av tuggummipop. Vissa var liksom The Archies baserade på befintliga tecknade karaktärer, medan andra skapades enkom för detta ändamål. Bland dessa virtuella band kan nämnas bl.a. The Groovie Goolies, Butch Cassidy and the Sundance Kids, The Cattanooga Cats och The Chan Clan.
Vissa var även tecknade tv-serier där banden bestod av tonåringar som vid sidan av sitt musicerande även löste brott inspirerade av Scooby Doo. Och naturligtvis fick även Scooby Doo en egen poporkester. Liksom Familjen Flinta (The Bedrock Rockers). Ja, det var många som ville vara med och dela på den virtuella kakan.
Butch Cassidy and the Sundance Kids / Lookin' For Someone
Småningom gick det naturligtvis litet inflation i dessa tecknade musikanter och hela fenomenet började avta. Men helt har de virtuella banden aldrig försvunnit. Tvärtom har de under 2000-talet börjat få ett litet uppsving igen tack vara den moderna tekniken som gör det mycket lättare än tidigare att göra såväl musik som animationer. I praktiken kan man idag göra allt ensam i sitt vardagsrum.
Bland de mest framgångsrika virtuella banden och artisterna från de senaste åren kan nämnas bl.a. franska Bébé Lilly som är en babyflicka som sjunger och dansar (haft flera topp-10-hittar i Frankrike), Dethklok (melodisk dödsmetall från den animerade amerikanska tv-serien Metalocalypse), Detroit Metal City (japansk manga), Dvar (rysk darkwave/lightwave), tyska Gummibär (påminner om Crazy Frog och kanadensiska Hampton the Hampster), Mistula (internationellt uppmärksammat virtuellt band från Filippinerna) och electro-popparna Studio Killers vars verkliga identiteter är okända, men de lär bestå av medlemmar från Danmark, Storbritannien och Finland (Eliza Jäppinen är ansvarig för bandets visuella sida).
Studio Killers / Ode To The Bouncer
Det brittiska indierockbandet One eskimO är här värt att lyftas fram litet speciellt för de befinner sig i en rätt spännande och intressant zon mellan den verkliga världen och den virtuella. För de är samtidigt både ett riktigt levande band som turnerar och ett virtuellt band där medlemmarna har påhittade namn och som existerar på webben. Man kan förstås undra hur det här fungerar i praktiken, men på något vis har One eskimO ändå lyckats med det.
One eskimO / Kandi
Internet-band
En nyare variant av virtuella band som den moderna tekniken gjort möjlig är band som skapar musik enbart online över webben. De behöver alltså inte längre sitta i samma garage eller ens vara på samma ort eller samma land för att kunna göra musik tillsammans.
Den mest uppenbara fördelen med det här systemet är naturligtvis att man på detta vis enkelt kan samarbeta med personer som befinner sig på andra sidan jordklotet utan att man måste lägga ner en massa pengar och tid på att resa till varann. Ungefär som en videokonferens gör det möjligt för oss att ha möten där vi både ser och hör varann utan att sitta i samma rum.
Ett sådant band är amerikanska The ClipBandits där medlemmarna hittade varann på YouTube och där började göra musik tillsammans – utan att veta vad de andra personerna hette på riktigt. The ClipBandits räknas som världens första renodlade internet-band och de har uppmärksammats bl.a. i ABC World News, Good Morning America och Tyra Banks Show.
The ClipBandits / Internet Killed The Video Star
Om banden gör musik tillsammans på en gemensam websida kan de olika musikerna även gå in dit och lägga till en grej (t.ex. en gitarrslinga) när det passar den personen bäst. Tidigare kunde musikerna skicka C-kassetter fram och tillbaka tills man var överens om det hela, men tack vare den virtuella världen har detta blivit mycket enklare och snabbare.
Detta nya virtuella musikskapande har naturligtvis lett till nya juridiska spörsmål gällande upphovsrätter. Det är ju i regel olika lagar som gäller i olika länder. Ofta löses det hela genom ett avtal via t.ex. Creative Commons. Creative Commons är en ideell organisation som bl.a. hjälper till med olika former av licenser för konstnärliga verk (såsom musik). De vill på det sättet göra det enklare för folk att kreera konst tillsammans över nätet. Utan att de olika musikerna eller konstnärerna ens någonsin behöver träffas i verkligheten.
Speciella internet-musiker
I och med virtuellt musikskapande har även diverse yrkeskårer passat på att förnya sig. Det finns med andra ord idag bl.a. sessionsmusiker, musiklärare och musikproducenter som alla utövar sitt yrke och säljer sina tjänster enbart online.
Det har även uppstått diverse specialwebsidor (t.ex. SoundClick) som är gjorda enkom för att musiker skall kunna spara sin musik där, koordinera den och även distribuera musiken via dem om så önskas. Ofta kan användarna även kommentera de andras musik och i vissa fall t.o.m. göra egna tillägg i den.
Ett intressant projekt är Playing for Change. Det är ett amerikanskt multimediaprojekt som via deras websida vill inspirera och föra samman musiker från hela världen. Tanken är att genom musikens enande kraft bringa fred och förståelse oss människor emellan. De har även skapat den icke-kommersiella organisationen Playing For Change Foundation som bygger musikskolor för barn världen över. Så där ser vi hur den virtuella musiken mitt i allt kommit tillbaka till den verkliga världen och cirkeln åter är sluten.
Det internet gjort för musiken är att den fört samman musiker från jordens alla sovrum, vardagsrum och garage och gett dem helt nya möjligheter att samarbeta med personer de inte känner och annars förmodligen aldrig hade träffat. Eller ens hört talas om. Det finns så mycket kreativitet uppe i molnet just nu att det blir mycket intressant att få ta del av vad som kommer att regna ner därifrån de närmaste åren.
Dethklok / Go Forth & Die