Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 19985 articles
Browse latest View live

Helsingfors beviljar över 600 000 euro till MTV-evenemang

$
0
0

Helsingfors stad beviljar 637 500 euro till evenemanget MTV Push Helsinki. Det ordnas i september och är en del i stadens strävan att få arrangera MTV Europe Music Awards 2015 eller 2016.

Exakt hur Push-evenemangets program ser ut är tills vidare oklart. Men det ska pågå i två dagar och ska presentera staden i form av mode, musik, design och ny teknologi. Det kommer att synas på MTV:s kanaler i Europa och i övriga världen. En del av konceptet är MTV World Stage, där olika artister och band spelar.

Evenemanget är en del i Helsingfors strävan att få ordna MTV Europe Music Awards 2015 eller 2016. Galan ordnas i november varje år. I år står Glasgow värd.

Förutom staden deltar undervisnings- och kulturministeriet med 212 500 euro och arbets- och näringsministeriet med 212 500 euro av totalkostnaden på 850 000 euro. Enligt stadens och MTV:s avtal kan Helsingfors också ordna ett Push-evenemang 2015 eller 2016.

Stadsstyrelsen beviljade pengarna i går måndag efter omröstning. Sirpa Puhakka (VF) kom med ett motförslag att stadsstyrelsen i samband med sitt beslut kräver att det görs en helhetsbedömning av evenemangets ekonomiska påverkan. Puhakkas förslag stöddes av 4 övriga ledamöter men det förlorade omröstningen med 5-10.


SR-reporter får internationella priser

$
0
0

Sveriges Radios dokumentär Den fastspända flickan av Daniel Velasco får det finaste priset, Grand Award, vid en festival för världens bästa radioprogram, New York Festivals World’s Best Radio Programs, rapporterar Sveriges Radio.

Dokumentärsviten som även sänts i Radio Vega vann också guld i kategorin Social Issues vid festivalen.

Sedan tidigare är det klart att Daniel Velasco tilldelas 2014 års pris i radioklassen från den internationella organisationen IRE Awards för dokumentären. Priset anses vara världens finaste pris för undersökande journalistik.

Dokumentären Den fastspända flickan handlar om en ung flicka som tidvis är tvångsomhändertagen, och som prostituerar sig när hon är på ett behandlingshem. En av dem som utnyttjar henne visar sig vara en högt uppsatt polischef, men polis, läkare och åklagare tar henne inte på allvar

Här kan du lyssna på dokumentären Den fastspända flickan del ett och del två.

Läs och lyssna på vår intervju med Daniel Velasco här.

Läs också:
Prestigefyllt pris för Den fastspända flickan
Den fastspända flickan

Bluegrass från Karis till Sydafrika

$
0
0

Bluegrass-bandet Winestones från Karis uppträder på Karisnatten och på historiens sista Faces etnofestival. Innan det värmer gruppen upp i Makana, Raseborgs vänort i Sydafrika.

Flygbiljetterna är fixade och på lördagen den 28 juni lyfter flyget mot varmare breddgrader.

Cold, Cold Heart - Winestones

Listen3 min 4 s
Spela upp klipp på Arenan: Cold, Cold Heart - Winestones

Nobody Knows When You´re Down and Out - Winestones

Listen2 min 27 s
Spela upp klipp på Arenan: Nobody Knows When You´re Down and Out - Winestones

Cry! Cry! Cry! - Winestones

Listen2 min 48 s
Spela upp klipp på Arenan: Cry! Cry! Cry! - Winestones

- Det är ett kulturellt utbyte där vi håller olika workshops, säger Johan Lönnberg som spelar kontrabas.

Förutom det här så uppträder bandet på några festivaler. Ensemblen ackompanjeras av dansare från Hurja Piruetti.

Musiken då? Gitarristen Winsten låter musiken tala för sig och beskriver Winestones (från efternamnet Winsten) musik kortfattat.

- Vi spelar modifierad bluegrass med eget stuk.

För sång står Agneta Falck, Västnylands svar på Janis Joplin. Till och med studions känslokalla väggar får kalla kårar av hennes sångröst.

- Jag började lyssna på Janis Joplin och på den vägen hittade jag hennes influenser. Mycket blues, gospel och soul. Där har jag hjärtat, säger Agneta Falck.

Dåligt sommarväder gynnar biblioteken

$
0
0

Det kyliga och regniga sommarvädret får människor att flockas på biblioteken, berättar distriktchefen för bibliotekstjänster vid Esbo stadsbibliotek, Sunniva Drake.

- Det är underbart, även om jag hoppas på bättre väder, skrattar Drake. Vi är det offentliga rummet och vi finns tillgänliga för alla som har tråkigt hemma eller inte orkar fara till stugan.

På sommaren ändras besökarnas intressen, berättar Drake. Då är det främst skönlitteratur som går åt.

- Normalt är 60-70% av det som lånas ut facklitteratur, men på sommaren vänder det, berättar Drake. På vintern vill folk bilda sig och om sommaren vill folk ta det lugnt och njuta av skönhet och litteratur.

Populärast just nu tycks ändå vara den franske ekonomen Thomas Pikettys bok Capital in the Twenty-First Century, som snart kommer till biblioteken. Redan nu är köerna för boken långa, berättar Drake.

- De böcker vi beställt syns så att kunderna kan reservera den i förväg. Den har kunnat reserveras i kanske en månad och redan har ett par hundra ställt sig i kö. Det som är aktuellt i samhället intresserar, säger hon.

Satsa på e-boken!

Har du planer på att beta av ett större gäng böcker på semesterresan kan det löna sig att bekanta sig med bibliotekens digitala utbud. Det är mycket digert, berättar Drake, och betydligt smidigare att ha med sig till stugan.

- Vi har massor med nya böcker, magasin och tidningar från runt om i världen. De finns bakom ditt bibliotekkortsnummer och din kod, gratis att ladda ner. Det är vansinnigt hur mycket det finns och hur lite det används.

Böcker har två veckors lånetid och man kan ha maximalt fem stycken samtidigt, men tidningarna kan man låna obegränsat, berättar Drake.

- Det är bara att ladda ner på läsplattan och åka iväg på semesterresan!

Drake tror på att de elektroniska böckerna är en del av framtiden, till exempel är det smidigt då man vill ha med sig flera böcker men inte orkar släpa dem med sig, säger Drake.

- Men Finland ligger betydligt efter i utvecklingen med e-böcker, de andra nordiska länderna är långt före oss. Här skulle vi behöva statens stöd. Till exempel har bibliotek inte rätt att köpa inhemska e-böcker. Vi måste förhandla med förlagen om det och sedan betala dyra pengar för rättigheterna.

Även om Drake tror på e-böcker så kommer pappersboken inte att försvinna.

- Vi älskar fysiska böcker, att hålla en bok i händerna är underbart!

Legendariska Stupido Shop i graven

$
0
0

Skivbutiken Stupido Shop lägger ner sin verksamhet efter 19 år. Ägarna har lämnat in konkursansökan eftersom det inte längre lönar sig att sälja fysiska skivor.

Stupido Shop startade i Rödbergen år 1995, i samband med skivbolaget Stupido Records. Skivbutiken flyttade till Berghäll i fjol.

Ägarna, Jorma Ristilä och Aleksi Pahkala, kallar sin affär för en livsstil, som lämnar ett stort tomrum efter sig. Stupido Shop har varit känt för sitt stora utbud av bland annat indiemusik.

Skivbolaget Stupido Records och programbolaget Stupido Booking är skilda bolag, som forsätter verksamheten normalt.

Nu kör Allsång på Skansen 2014 igång

$
0
0

Ikväll kl 21 kör Allsången igång på Yle fem. Genast i det första programmet är brittpopparen James Blunt och det är premiär för den nya allsångsledaren Petra Marklund.

Här har ni listan över sommarens artister.

James Blunt sitter på en säng
James Blunt James Blunt sitter på en säng

Tisdagen den 24.6

Ace Wilder
Niklas Strömstedt & Eric Bazilian
Malena Ehrnman & Loa Falkman
James Blunt
Albin Johnsén & Kristin Amparo

Tisdagen den 1.7

svensk artist gundhil carling i gräset
Gunhild Carling svensk artist gundhil carling i gräset

Nina Persson
Sanna Nielsen
Gunhild Carling
Seinabo Sey
Jany Schella

Tisdagen den 8.7

Björn Skifs
Björn Skifs Björn Skifs Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Elisa's
The Fooo
Björn Skifs
Linda Pira
John-Henrik Fjällgren

Tisdagen den 15.7

artisten Laleh
Laleh artisten Laleh Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Laleh (har en egen timme efter själva allsången)
Jill Johnson & Doug Seegers
Annika Herlitz
The Real group
Ison & Fille

Tisdagen den 22.7

Electric banana band
Darin
Titiyo
Vera Nord

Tisdagen den 29.7

sånggruppen Alcazar
Alcazar sånggruppen Alcazar Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Weeping willows
Ola Salo
Alcazar
Panetoz
Stefan Nilsson
Anna Stadling & Lidingö motettkör

Tisdagen den 5.8

Takida
Orup
Linnea Henriksson
Timbuktu
John de Sohn

Tisdagen den 12.8

Jenny Wilson
Icona Pop
John Martin
Lise & Gertrud

Läs också:
Allsången kör igång med ny programledare
Allsång på X3M

Allsång på X3M

$
0
0

Ikväll startar sommaren på allvar. Allsångkarnevalen sätter igång på Sollidenscenen på Skansen. Vi bläddrade i sånghäftet och värmde upp inför kvällen.

När vi tittar på svenskarnas mysiga Allsång på Skansen så blir vi lite avundsjuka på dem. Där sitter de glada och sjunger, också i spöregn. Både gammal som ung hänger med i svängarna. De äldre tycker om att sjunga med i visorna medan den yngre publiken står längst fram och trängs för att få se sina idoler på scen. Men vilken tur att vi här i Finland får följa med detta allsångspektakel via tv:n.

Årets artister

Ikväll klockan nio börjar allsången med Stockholm i mitt hjärta och på scenen kommer vi att få se Ace Wilder, James Blunt, Niklas Strömstedt & Eric Bazilian, Malena Ernman & Loa Falkman och Albin feat. Kristin Amparo.

Sveriges främsta artister kommer att stiga upp på Sollidenscenen under sommaren. Laleh, Nina Persson, Darin, Ola Salo, Alcazar, Panetoz, Timbuktu och Icona Pop är några av dem vi kommer att få se. Se alla artister här.

Ny programledare

I år har Petra Marklund tagit över programvärdskapet efter Måns Zelmerlöf. Hon är den första kvinnan som är programledare för programmet. Tummen upp för Petra!

Allsång på X3M

Vi på X3M har kommit över årets sånghäfte och beslöt oss för att värma upp lite inför kvällen. Vissa var mer glada över att få sjunga än andra. Men vi försökte åtminstone vara lite mysiga av oss. Sjung med om du kan orden!

Allsång på Skansen sänds på Yle Fem klockan 21 ikväll (24.6).

Låttext av Dylan slog auktionsrekord

$
0
0

Bob Dylans världsberömda låt "Like a rolling stone" har slagit nytt rekord på Sotheby´s auktionshus i New York. Det var själva sångtexten som under gårdagens auktion gick för över 2 miljoner dollar.

Fyra handskrivna sidor på brevpapper från ett hotell i Washington. Året var 1965 och den 24-åriga Bob Dylans anteckningarna med alla rättelser och små teckningar skulle bli en av populärmusikens mest hyllade sånger.

- Med ett slutpris på drygt 2 miljoner dollar är det ett världsrekord säger Richard Austin från Sotheby's i New York om tisdagens auktion som var en del av en särskild rocksatsning.

Det förra toppriset i den här genren härstammar från år 2010 då John Lennons text till "A day in the life" gick för 1,2 miljoner dollar.

Nu var det fråga om anonym Dylan-fan från Kalifornien som stod för rekordsumman, och vid Sotheby's har man lagt märke till att 1960-talets sångtexter gör väl ifrån sig på dagens auktionsmarknad.

- Dylan drar till sig entusiastiska samlare. Men det här är också en text till en sång som förändrade mycket i populärmusiken. Det var fråga om den första sex minuter långa singlen och den förde Dylan in i den elektriska eran. Låttexten är ett oerhört viktigt manuskript i rockens historia, menar Richard Austin från Sotheby's.

Under samma auktion såldes också två sidor av Dylans text till "A hard rain's a-gonna fall" för 485.000 dollar.

Det var fråga om den första tillställningen på ett årtionde vid auktionshuset i New York som enbart handlade om musikens historia. Också andra artisters verk och instrument var representerade, bland dem Bruce Springsteen, Joni Mitchell, Beatles och Elvis Presley.


Styrkan är ett arv från farfar

$
0
0

Fredrik Smulter, världsmästare i bänkpress, bjuder i sitt sommarprat på sin historia sett med styrkans ögon.

Han berättar om den dagen som förändrade hans liv. Det var dagen när han som 14-åring tillsammans med en kompis provade bänkpressen i Pixnehallen, lite sådär på skoj som alla pojkar gör i en viss ålder.

Fredrik Smulter

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Fredrik Smulter
Innan dagen var slut hade Fredrik lyft 80 kilo i tre repriser och en kärlekssaga var född.
Fredrik Smulter, Malax IF
Världsrekordet 400 kg kom under bänkpress-VM Fredrik Smulter, Malax IF Bild: Yle/ Patric Westerlund

- Om man frågar den äldre generationen så säger de att jag ärvt styrkan av min farfar Oskar Algot Smulter, berättar Fredrik Smulter i sitt sommarprat.

Farfar var en viktig person i Fredriks barndom och närvarande i vardagen i och med att farfar och farmor bodde på samma gård i Malax. Tillsammans med farfar tog Fredrik sig an de tunga jobben när det vankades nybygge på gården. Tillsammans med farfar kärrade Fredrik betong och bar fram plankor och bräder medan pappa och brorsan klättrade och byggde.

När styrkelyftarkarriären tog fart förundrade sig Fredriks farfar alla gånger hur Fredrik kunde vara så framgångsrik, att ingen var starkare än han på tävlingarna. När de drog fingerkrok hemma var det alltid farfar Algot som tog hem segern berättar Fredrik.

Fredrik Smulter blev den första i världen att på tävling lyfta 400 kg i bänkpress, Världsrekordet kom under bänkpress-VM i Danmark och gav Smulter redan hans tredje VM-guld. Rekordet kom dessutom i den disciplin han egentligen inte ens gillar. Klassisk bänkpress är enligt malaxbon det enda rätta.

Bland annat den här musiken spelar Fredrik Smulter i sitt sommarprat:

Fredrik Freddi Smulter sommarpratar den 25 juni kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Sportmagasinet besöker Fredrik Freddi Smulter hemma i svinstian, Pighouse Gym.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Mångsidig visfestival i Jakobstad

$
0
0

I helgen är det dags för den andra PaVis-festivalen ute i Gamla hamn i Jakobstad. Musiker med lokal förankring och de svenska artisterna Peter Lundblad och Susanne Alfvengren kommer att bjuda på visor i många olika tappningar.

- Bra stämning och akustisk musik i en fin miljö, det är vad vi vill bjuda på. Den första festivalen i somras blev en succé och nu kör vi vidare, säger Fredrik Furu som tillsammans med Dennis Rönngård och Johan Lindberg utgör festivlens primusmotor.

Pavis festivalen

Listen4 min 8 s
Spela upp klipp på Arenan: Pavis festivalen

Dennis Rönngård säger att festivalen blir mångsidig och alla ska hitta guldkorn som passar just dem.

- Det känns som om båda huvudartisterna ät väldigt hjärliga personer och jag tror att de kommer att göra fantastiska spelningar. Intimt och med mycket varm stämning, säger Dennis Rönngård.

Rönngård kommer själv att spela musik av till exempel Björn Afzelius och Niklas Strömsted och Fredrik Furus nya musikvideo kommer att ha premiär i helgen.

Gitarristen Roland Junell som är hemma från Sundby i Pedersöre kommer att spela emigrantsånger från sin nya skiva.

- Det är min egen musik med texter av Evert Hulden, som var Lars Huldéns far. Jag hade en massa nyskriven musik som sökte en text och i boken Emigrantöden hittade jag de här texterna, säger Roland Junell.

Att RolandJunell själv flyttat från hemorten och bosatt sig i Stockholm bidrog till hans intresse för emigranttexterna. Old time-musik som går i dur men har starka texter, så beskriver Junell sin musik.

Sångerskan Malin Kojola från Larsmo kommer att framföra emigrantsångerna men också sjunga annat material. Det blit också lite poppigare tongångar, bland annat låtar av den svenska sångeskan Laleh.

PaVis-festivalen inleds på torsdag med en visvandring i Skata klockan 19. Då agerar självaste Bellman ciceron.

- Visfestivalen ska få växa och den är en bra plats för musiker att knyta nya kontakter och samarbeten, säger Fredrik Furu som själv snart ska ut på spelning med förra sommarens gästartist Jack Vreeswijk.

Kuddkrig i Dada Land

$
0
0

Den svenska dj-duon Dada life är kända för främst två saker: kuddar och bananer. Duon sitter till och med på världsrekord i kuddkrig.

Dada life - Bananer & Champagne

Listen1 min 7 s
Spela upp klipp på Arenan: Dada life - Bananer & Champagne

Det är inga tråkmånsar, killarna i i den svenska dj-duon Dada Life. Deras tes är att musik ska vara roligt och har ibland till och med klätt ut sig till bananer på scenen. Deras logo är två bananer med en champagneflaska i mitten.

- Vi hade champagne och bananer på vår raider tidigare. Det är en bra kombination, man vill ha något bubbligt och mat så att man klarar sig hela kvällen, där är bananer perfekta eftersom dom är praktiska och goda, säger killarna.

När Dada Life uppträder blir det oftast väldigt smutsigt och droppar svett och kondens från taket, då är en banan med ett fräscht skyddande skal perfekt i jämförelse mot till exempel ett äpple. Och ger mer energi än till exempel en banan, lägger killarna till.

Viktigaste egenskapen hos en dj

Dada life - Att sova är den viktigaste egenskapen

Listen1 min 54 s
Spela upp klipp på Arenan: Dada life - Att sova är den viktigaste egenskapen

Det är väldans mycket resor när man jobbar som dj och den aboslut vitkigaste egenskapen hos en resande artist är att kunna sova.

- Vi kopplar av genom att sova mellan spelningarna för man har så fruktansvärt lite tid att sova. Man ska kunna sova på flighter och på flygplatser. När man får mat framför sig ska man också äta, för man vet aldrig när man får chansen igen!

För att koppla av på fritiden spelar killarna också dataspel, eller ja hälften av dem. Den andra duo-halvan låtsas bara tycka om dataspel för att passa in.

Det stora kuddkriget

Dada life - Kuddkriget

Listen3 min 18 s
Spela upp klipp på Arenan: Dada life - Kuddkriget

En annan avkoppling killarna i Dada Life har är att ordna kuddkrig, glatt våld är det enda våld som är tillåtet i Dada Land. Men detta glada våld blev till ett världsrekord för duon.

- Vi tänkte att det vore kul att se hur stort kuddkrig man kunde ordna. Vi kollade upp rekordet som låg på 3600 kuddar och personer. Vi hade en grej med 5000 personer på kommande i Chicago så vi tömde halva USA:s Ikean på kuddar, 5000 kuddar är helt j*vla mycket!

Det var nervöst under spelningen eftersom rekordräkningen kom först efteråt, men Dada Life lyckades, och har för tillfället världsrekordet i kuddkrig! I klippet här under kan du se hur det gick till under kriget.



Intervju: Johannes Björqvist.

Luis Suarez biting things

$
0
0

Dagens stora fotbollssnackis är definitivt Hannibal Lecter-incidenten i gårdagens match Italien mot Uruguay. Vi gjorde förslag på vad Luis Suarez kunde sätta sina tänder i istället för motspelarens axel.

Det har varit mycket uppståndelse kring Luis Suarez idag. Igår bet han motspelaren Giorgio Chiellini i axeln. Italienaren fick bitmärken och Suarez fick tydligen ont i tänderna. Vi tycker att det finns bättre saker att bita i och här kommer våra förslag.

Hundar tuggar på ben. Det kunde vara något för Luis?
Hundar tuggar på ben. Det kunde vara något för Luis? Hundar tuggar på ben. Det kunde vara något för Luis? Bild: Creative Commons / Jimmy Baikovicius / Montage Yle

Pirater biter i guldpengar för att veta om de är äkta. Luis kanske är bra på det?
Pirater biter i guldpengar för att veta om de är äkta. Luis kanske är bra på det? Pirater biter i guldpengar för att veta om de är äkta. Luis kanske är bra på det? Bild: Creative Commons / Jimmy Baikovicius / Montage Yle

Bebisar tuggar på skor. Luis kunde också syssla med det. Skor är säkert inte goda, men ingen skulle få ont.
Bebisar tuggar på skor. Skor är säkert inte goda, men ingen skulle få ont. Bebisar tuggar på skor. Luis kunde också syssla med det. Skor är säkert inte goda, men ingen skulle få ont. Bild: Creative Commons / Jimmy Baikovicius / Montage Yle

Får det vara finsk delikatess Luis?
Får det vara lite finsk delikatess Luis? Får det vara finsk delikatess Luis? Bild: Creative Commons / Jimmy Baikovicius / Montage Yle

Jussi Halla-ahos axel kanske skulle vara smaskigare än Chiellinis?
Jussi Halla-ahos axel kanske skulle vara smaskigare än Chiellinis? Han har åtminstone axelvaddar som mjukar upp lite. Jussi Halla-ahos axel kanske skulle vara smaskigare än Chiellinis? Bild: Creative Commons / Jimmy Baikovicius / Montage Yle



Du kan läsa mer om incidenten på Yle Sportens sidor. Se hur episoden såg ut i klippet.

"Kameran är den bästa ursäkten för att gå nära människor"

$
0
0

I fotogalleriet Ibis enda rum hänger porträtt på flera av invånarna i byn Teronoi. Genom dessa människor vill Benjamin Suomela berätta om det isolerade liv som levs i skogen på Borneo, och att Teronoi är ett ställe i förändring.

Två gånger har Benjamin Suomela besökt Teronoi, första gången var våren 2013 då han sålde en av sina kameror för att finansiera sin resa. Han hade inte fått några stipendier, men fick det när han väl var på plats på Borneo.

– Idén att åka till Borneo har funnits länge, min mor är Dayak, precis som de i Teronoi, och jag har velat dokumentera det livet.

Benjamin Suomela om sin utställning Byn Teronoi

Listen16 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Benjamin Suomela om sin utställning Byn Teronoi

Första gången var han i byn i tre månader. Det var en stor omställning, bland annat fanns ingen elektricitet i byn då. Tidigare har Benjamin Suomela besökt Indonesien varje eller åtminstone vartannat år, men mötet med byn var ändå väldigt annorlunda.

– I den staden jag brukar besöka i Indonesien finna alla bekvämligheter, i Teronoi kunde jag inte ens ringa.

Han blev väl bemött, och lärde känna människorna i byn, och flera av dem hamnade på hans bilder.

– Kameran är den bästa ursäkten för att gå nära människor. Det kanske inte bryter muren för dem, men för mig gör den det, det är lättare för mig att komma i kontakt med människor.

Utställningen visar nu ljussatta porträtt tagna i naturen och i deras hem. Naturen är viktig, invånarna lever nära den och av den, men saker förändras. Idag har Teronoi elektricitet, något som ett skogsbolag försett byn med. Skogsbolaget har också gett byborna bland annat läkarvård och sponsrar skolor

– Byborna kanske inte inser att skogsbolaget vill ha något tillbaka, säger Benjamin Suomela.

Hipstern är död - länge leve hipstern

$
0
0

Nu är det ute att vara hipster och inne att vara normcore. Skägget, de upprullade byxorna och mössan är död, men det finns en framtid för hipstern eftersom det ligger i deras natur att hela tiden anta en ny form. Och normcore, som handlar om att klä sig som sin pappa, är den nya hipstern, i varje fall enligt hipstern själv.

Onsdagspodden 250614

Listen41 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Onsdagspodden 250614

Edward Boëthius är omvärldsanalytiker på United Minds i Sverige och han definierar hipstern främst genom sitt kulturella kapital.

Edward  Boëthius
Edward Boëthius är omvärldsanalytiker och tror inte på att hipstern är död. Edward Boëthius Bild: United Minds

– Hipsters är unga människor med ett intresse för saker som ligger i framkant och gärna visar upp sitt kulturella kapital. Alltså man skryter inte om hur mycket pengar man har utan hur mycket kunskap man har genom konsumtion. Man visar det genom att bära olika typer av kläder och kunna mycket om vissa specifika saker. Den hipster som blivit känd har väldigt tajta jeans som är upprullade, mössa och skägg. Den typiska hipstern bär ofta glasögon också.

Två definitioner

I dag finns det två definitioner på hipstern, samtidshipstern med skägg som vi älskar att hata, och proto-hipstern, alltså the real deal, förklarar Edward.

- När vi andra lär känna skägghipstern så har the real deal redan bytt stil. För när den vanliga befolkningen anammar stilen vill inte hipstern vara med längre. I Sverige har hipsters börjat figurera mer i reklamer i tv och det finns en tv-serie om hipsters som heter Söder om Folkungagatan som är en humorserie. Det har blivit väldigt folkligt att vara hipster och då ser the real deal inte längre ut som de ser ut i tv-reklamerna och serierna.

Det är ett tudelat förhållande till att bli kallad för hipster tror Edward. Eftersom hipster på sätt och vis är ett skällsord men samtidigt som man absolut inte vill bli kallad hipster om man då är det så känner man sig ändå lite stolt över epitetet för det betyder att man har koll på saker och ting.

Hipstern inte alls död

Men att hipstern skulle vara död tror inte Edward på.

– Det skulle jag inte säga, men hipstern så som vi känner hen kommer väl att dö snart, men inte ännu. För det säger sig självt, när alla börjar se ut på ett visst sett så vill man inte vara med mer utan förändrar sig.

Det finns alltså en framtid för hipstern eftersom det ligger i deras natur att hela tiden anta en ny form.

En urban stam i staden

Edward ser på hipstern som en urban stam. Alltså på samma sätt som det fanns stammar för tusentals år sedan. Man vill tillhöra sin egen stam inom och i den stammen vill man vara individualistisk men ändå inte ensam.

- Den nya trenden är normcore – klä dej i formlösa kläder. Helt enkelt att man tydligt visar hur lite man bryr sig om sitt utseende.

- Det handlar om att gå ifrån allt som heter bry sig och genom det här klä sig som sin pappa. Man ska se ut som Jerry Seinfeld med stora jeans, skjortor och sportkeps. Men å andra sidan är det ett väldigt medvetet val och då den nya formen av hipsters, säger Edward.

Trevligt med blommiga byxor

Petter Sandelin, kulturredaktör på Yle, skulle inte själv beskriva sig som en hipster. Men då jag ber honom beskriva sin klädstil säger han såhär:

Petter Sandelin ser sig inte som en hipster. Bild: X3M/Petter Sandelin

- Jag är en man som tycker att det är trevligt med blommiga byxor, jag äger en slokhatt, jag har ett vilt och bångstyrigt skägg. Jag använder neonfärgade träningsskor och just nu dricker jag helst espresso.

Internet sprider trender snabbt

Petter påstår i varje fall att hipstern inte är död för den kan inte dö eftersom den inte är en subkultur.

– Det är som att säga att coolheten är död eller att röd som färg har slutat att existera. Däremot tror jag att nätet har gjort det både lättare och snabbare att sprida trender och därför ser det enhetligare ut. Förr tog det till exempel tio år om någon åkte skateboard i L.A. innan det kom till gågatan i Jakobstad.

Hur förhåller du dig till normcore?

- Det är sjukt snyggt med Seinfeld-jeans. Jag älskar normcore. Det är så hipstrigt som något kan vara. Man ska vara ironiskt fult klädd som man klädde sig på 90-talet vilket är det mest ironiska och hippa som någonting kan vara.

Kvinnan med många verkligheter

$
0
0

- Jag kom ensam till världen men har aldrig känt mig ensam, säger Janette Grönfors som är en av de få otraditionella romska kvinnorna i Finland som har jobbat med romska frågor samt med mänskliga rättigheter i nästan 20 år.

Vegas sommarpratare: Janette Grönfors

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Vegas sommarpratare: Janette Grönfors
Manne, smugu, zigenare, var vanliga glåpord Janette hörde under sin skoltid.

- Jag förstår inte vad de pratar om. De tar min ryggsäck och kastar iväg den. På vintern flyger handskarna och mössan.

Vegas sommarpratare Janette Grönfors berättar öppet i sitt sommarprat om olika verkligheter ur sitt liv. Från barnhemsåren i Sibbo till vardagen idag. Det handlar om en livlig och nyfiken flicka med ett öppet och glatt sinne för allt och alla omkring henne. Barnhemmet byts till ett fosterhem där Janette får känna respekt och lycka. Men ungdomstiden utanför hemmet kantas av omgivningens negativa syn på Janettes folk och rötter.

Jag kom ensam till världen men har aldrig känt mig ensam
- Mobbad under fem år för mitt romska ursprung lärde jag mig att svara, även på vuxnas nyfikna frågor, att min pappa var fransk, ibland italiensk och att mina föräldrar var skilda. Så var det tryggast att svara.

Idag jobbar Janette Grönfors för Röda Korset som koordinator för projektet Mot rasism! I sitt sommarprat berättar hon också om hur tacksam hon är för sitt liv och vad allt livet lärt henne.

Bland annat den här musiken spelar Janette Grönfors i sitt sommarprat:

Janette Grönfors sommarpratar den 26 juni kl 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Länkar:
Attitydtalko mot rasism


Konstnärspensioner till östnylänningar

$
0
0

Tre östnylänningar får konstnärspensioner. De tre är musiker Jukka Gustavson och konstnär Pekka Pitkänen, båda Sibbobor samt Lovisaförfattaren Kjell Lindblad.

Jukka Gustavson Bild: Inga uppgifter

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat 59 nya konstnärspensioner. 492 konstnärer ansökte om pension i år.

Konstnärspensionen betalas ut på livstid. 1056 konstnärer fick konstnärspension i slutet av år 2013.

Vi låste in oss i en sängkammare

$
0
0

När Oscar Ohlis började högstadiet träffade han en grupp nior som ville göra hans liv till ett rent helvete. Det gick så långt att polisen fick tillkallas.

Oscar Ohlis

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Oscar Ohlis
Om mobbningen, om att vara ett tjockt barn, och om att växa upp med en frånvarande far, handlar Oscar Ohlis sommarprat. Men här ryms också glimtar av glädje. Glädje över att ha en tvillingbror, glädje över att vara tillfreds med sig själv och glädje över att lita på att livet bär.

Oscar har gjort sig känd som ordförande för Regnbågsankan rf och aspirerande politiker. Han är hemma från Vörå, tillbringade försommaren i Sydostasien och är nu tillbaka i Helsingfors.

Bland annat de här låtarna spelar Oscar i sitt sommarprat:

Oscar Ohlis sommarpratar den 1 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på Oscars sommarprat på Yle Arenan.

Några frågor till dagens sommarpratare - Oscar Ohlis

Listen3 min 29 s
Spela upp klipp på Arenan: Några frågor till dagens sommarpratare - Oscar Ohlis

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Seinabo Seys sommarminne

$
0
0

Allsång på Skansen är i full gång, och en av artisterna som spelat på den somriga scenen är Seinabo Sey. Vi träffar henne för att diskutera sommarminnen. Och så passar vi på att testa hennes låtkunskaper också.

- Mitt bästa sommarminne är från när jag bodde i Halmstad. Halmstad är en liten stad på västkusten och jag flyttade därifrån när jag var 15 år. Jag kommer ihåg att jag brukade ta promenader och var mycket ute i naturen, och min mormor hade ett lantställe där, så jag brukade plocka svamp med min mamma, säger Seinabo Sey.

Seinabo plockade inte svamparna bara för att plocka dem. Hon påstår att hon är bra på att laga mat också.

- Jag är kanske inte nödvändigtvis bra på att laga just svamp, men jag är bra på att laga mat, skulle jag nog påstå.

Eftersom Skansen också är en djurpark, måste vi så klart ställa en djurrelaterad fråga:

Om du skulle vara i en djurpark och få släppa ut ett djur, vilket skulle det vara?

- Om det fanns giraffer där hade jag släppt ut dem. Det hade sett så häftigt ut om de gått runt i djurparken.

Som tur är finns det inga giraffer på Skansen, så besökarna behöver inte vara oroliga.

Sångtävling med Seinabo Sey

Listen45 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Sångtävling med Seinabo Sey

Den stora låttävlingen

Eftersom allsången går ut på att sitta och sjunga med i en massa låtar så testade vi Seinabos låtkunskaper. Tror du hon klarar av att fortsätta sjunga på Fredrika Lindholms välutvalda låtar? Lyssna i klippet.

Vill du veta mer om Seinabo Sey? Här kan du läsa en annan intervju vi gjort med henne.


Och här ser du alla andra artister som uppträder på Allsång på Skansen i sommar.

Närpesrevy på bästa sätt - "Byggboomin"

$
0
0

Böle uf och Närpes uf:s revy "Byggboomin" drog i vintras fullt hus både i Närpes och i Sverige. Nu kan du se en editerad version av föreställningen på Arenan!

"Byggboomin" - Närpesrevy

1 hours 15 minuter
Spela upp klipp på Arenan: "Byggboomin" - Närpesrevy
"Byggboomin" är den 26:e revyn som Böle uf i Närpes ordnat, de senaste åren har föreningen samarbetat med Närpes uf kring revyn och det är ett samarbete som har fungerat bra.

Totalt 3400 personer såg föreställningen i våras, och i den siffran ingår en spelning på Kulturhuset i Upplands Väsby utanför Stockholm.

- Vi blev inbjudna av finlandssvenskar i Stockholmstrakten, berättar Maria Malm, en av de ansvariga för revyn.

David Grandell, Mårten Grandell, Mike Nordlund i Närpesrevyn Byggboomin
David Grandell, Mårten Grandell, Mike Nordlund i Närpesrevyn Byggboomin David Grandell, Mårten Grandell, Mike Nordlund i Närpesrevyn Byggboomin Bild: Sara Snickars

- Det var mycket jobb, men också jätteroligt och väldigt uppskattat av publiken, säger Malm.

"Byggboomin" är en traditionell revy så till vida att den blandar vardagskomik med händelser från det gångna året, både lokalt och nationellt.

- Man behöver inte vara bosatt i Närpes för att förstå skämten i revyn, säger Maria Malm.

Maria Malm i Närpesrevyn Byggboomin
Maria Malm i Närpesrevyn Byggboomin Maria Malm i Närpesrevyn Byggboomin Bild: Sara Snickars

Namnet på revyn kommer av att hela Närpes centrum sett ut som en byggarbetsplats det senaste året, med stora byggprojekt som förändrar stadsbilden.

Revyn är regisserad av Guy Rosenholm och Mats Wikman, och för manuset står förutom dessa två också Maria Malm, Matias Norrgrann och Janne Rautanen. Totalt är ett 50-tal personer involverade i revyproduktionen.

Arbetet med nästa års revy startar redan i sommar med en första träff och i februari blir det premiär för 2015 års revy i Böle UF.

Molpe är alltid hemma för New York-musikern

$
0
0

Från september till mitten av juni har han turnerat med Broadwayuppsättningen av ”Mamma Mia” i hela Nordamerika.

- Det har varit ett riktigt fint år, riktigt roligt säger Oskar Häggdahl.

Oskar Häggdahl

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Oskar Häggdahl

- Premiärföreställningen i Orlando, Florida minns jag speciellt bra, säger Häggdahl. Det var lite nervöst.

Efter sommaruppehållet åker "Mamma Mia" ensemblen till Colombia.

- De tre veckorna ser jag fram emot, säger trummisen Häggdahl. Björns och Bennys ”Mamma Mia” –musikal är känd överallt så den kommer nog att gå hem även i Sydamerika.

Egen skiva

- Jag jobbar lite på sidan om med en egen skiva men bland allt annat jobb har den ganska låg prioritet, säger Häggdahl. Den kommer kanske ut om fem år, tillägger han med ett skratt.

- Det är svårt att säga vad som händer i framtiden. Men jag ska fortsätta vara stationerad i New York, säger Häggdahl. Om jag inte är på plats där är jag ju inte tillgänglig för jobb. Jag har redan fått tacka nej till några jobb så länge Mamma Mia-turnén pågått.

Molpe nära hjärtat

- Molpe ligger mig väldigt nära hjärtat. Det är omöjligt att säga när jag kommer att bo där igen, säger Oskar Häggdahl. Men jag kommer alltid att vara från Molpe.

Kärleken till hembygden visar han bland annat genom en tatuering som påminner om Korsnäs kommunvapen.

Under semestern tycker han det är underbart att spela på sina gamla 70-tals trummor.

- Sen skickade jag hem min bil förra hösten så jag har tänkt jobba på den under semesterveckorna hemma i Molpe. Det är alltid roligt att göra nåt kreativt med händerna som motvikt till musiken, säger Oskar Häggdahl.

Viewing all 19985 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>