Quantcast
Channel: Kultur och nöje | svenska.yle.fi
Viewing all 18679 articles
Browse latest View live

I filmen står flickan för samhällsförändring

$
0
0

Det hela började med Fucking Åmål

Heta Mulari var 17 år då hon första gången såg Fucking Åmål (Lukas Moodysson, 1998) och insåg att det här var nåt nytt. När hon sedan började forska insåg hon att det fanns en massa andra svenska filmer som kommit till under samma period som Fucking Åmål, filmer som alla handlade om flickor och deras liv på ett eller annat sätt. Filmer som inte bara innehöll de klassiska konventionerna från ungdoms- och tonårsfilm utan filmer som samtidigt också hade ett starkt politiskt tema.

Mängden överraskade

I sin doktorsavhandling har Mulari inte bara undersökt svenska fiktions- och dokumentärfilmer under åren 1995-2006 hon har även tittat på hur filmerna har tagits emot, studerat feministiska guideböcker, tidningar riktade till flickor och den svenska skolbions undervisningsmaterial. Och mängden material överraskade Mulari. Visst finns det en feministisk tradition även i Finland, säger hon, men den enorma mängd tidskrifter om och för flickor och kvinnor i Sverige överträffade mina förväntningar.

Hjälte och offer

De 19 filmer som Mulari undersökt är väldigt olika och visar på bredden inom svensk flickfilm. Här finns berättelser där man medvetet skapar en ny feministisk flickhjälte men också filmer som skildrar flickor som offer eller i fara för att bli ett offer eller flickor i behov av jämställdhetsfostran.

I sin forskning har Mulari valt att koncentrera sig på tidsperioden 1995-2006. Den perioden valde hon för att man i medlet av 1990-talet började debattera och diskutera flickan på ett helt nytt sätt, samtidigt som man också började se flickan som en central gestalt inom forskningen, speciellt inom de sk. nyfeminismer eller den tredje vågens feminism som då också kom till Sverige. Slutet av 1990-talet var också tid för girl power men också en tid där flickan blev en idealgestalt för konsumtionsindustrin, speciellt inom musik- och filmbranschen. Men, påpekar Mulari, samtidigt finns det också en politisk dimension i hur man under 1990-talet började tala om t.ex. ungdomsaktivism och hur flickan skildras i den diskussionen.

Flickan inom nyliberalismen

Speciellt inom den feministiska, angloamerikanska flickforskningen har man sett flickan som en slags ”modellfigur” inom den nyliberalistiska världen, flickan som symbol för individualismen och konsumismen. Det här ser man även i svenska flickfilmer men Mulari påpekar att man i Sverige oftast ser det hela i kontrast till det som hänt det svenska folkhemmet och socialdemokratin under den nyliberalistiska eran.

Flickan kan här vara en kritisk anarkist eller aktivist mot nyliberalismen och dess ideologi men också en figur som är lite borttappad, som inte vet hur hon skall förhålla sig till alla krav som ställs. Och det intressanta är att det är just via flickan man berättar eller förhandlar om hur och vart samhället är på väg.

En hjälte för samhällets framtid

De roller man idag ger flickor i svensk film varierar mycket och skalan är bred men Mulari påpekar att den flicka vi ofta ser i en huvudroll ändå är ganska ensidig, det handlar oftast om en individuell hjältefigur vars uppgift är, att inte bara bygga upp en egen identitet, utan också samhällets framtid. Och det är en stor roll man förväntar sig att de här flickorna skall bära, säger Mulari.

Flickforskning viktigt

Det är viktigt att med ett kritiskt öga se på hurdana medieberättelser vi berättar om unga i media, säger Mulari. Och här finns det tydliga skillnader mellan Sverige och Finland. I Sverige inte bara görs det mer filmer om unga och isynnerhet om flickor, det finns också en helt annan värdering av ungdoms- och flickfilmer. Man värdesätter dem och ger dem även synlighet i samhällsdebatten.

Det här är nåt jag saknar i Finland, säger Mulari, vi har de senaste åren haft flere filmer som skildrar ungdomar i förorten men det finns egentligen ingen kritisk granskning av de här filmerna och vad de berättar om dagens ungdom. I Finland verkar man mer se ungdoms- och flickfilmer enbart som ungdomsunderhållning utan ett större intresse av att ta dem på allvar, även i forskningssammanhang.

Heta Mularis doktorsavhandling New Feminisms, Gender Equality and Neoliberalism in Swedish Girl Films, 1995 – 2006 (Nyfeminismer, jämställdhet och nyliberalism i svenska flickfilmer).


Turist

$
0
0

I ett vitt och oskuldsfullt landskap utspelar sig en svart komedi

Pappa, mamma och två barn är i Alperna på skidsemester. Tomas (Johannes Kuhnke), Ebba (Lisa Loven Kongsli) och deras två små barn bor på ett lyxigt hotell, de sveper elegant ner för de bländvita backarna och ser väldigt lyckade och lyckliga ut. En dag sitter de på en uteservering och äter lunch, solen skiner, maten är god och då smäller det. Uppe i bergen har man satt igång en ”kontrollerad lavin”. Snömassorna väller nerför berget och på uteserveringen följer man förtjust lavinens framfart. Ända tills den enorma väggen av snö tar kurs rakt mot restaurangen. Vad händer då? Mamman i familjen försöker lyfta upp sina barn och skydda dem, pappan lyfter sin mobil och springer iväg.

Lavinen ebbar ut precis vid uteserveringen och ett tunt snölager lägger sig sakta över platsen, inget farligt hände och pappa Tomas kommer traskande tillbaka. Men lavinen har blottlagt nånting kusligt och nu är inget sig mer likt.

För Ebba blir det oförståeligt att Tomas väljer sin mobil och sitt eget liv framom familjens. Hon kan inte glömma och Tomas kan inte förstå, för han ”delar inte hennes upplevelse av det som skett”. Och frågan, vad skulle du själv ha gjort, blir hängande i luften.

Ruben Östlund gillar att provocera och han älskar att visa människans mest pinsamma och primitiva sidor. Det är ofta obekvämt att se en film av Östlund, man vill egentligen inte men måste se det som sker på duken. Och i Turist ger han sig på vår självbild och våra könsroller.

inte bara pinsamma, utan också bortskämda och barnsliga

Tomas och Ebba är inte bara pinsamma, de är också bortskämda och barnsliga och verkar ha noll koll på sina egna känslor. När krisen är ett faktum upptar den all deras energi och deras två små barn lämnas vind för våg.

På nätterna ser vi hur snökanoner sprutar ut snö och maskiner plattar till backarna. Människans eviga kamp att styra och kontrollera naturen, precis som hon försöker kontrollera sig själv och andra.
Ironiskt nog har alla i familjen den rätta skyddsutrustningen då de sveper nerför backarna men när instinkter och känslor sedan ger sig tillkänna och rollerna utmanas finns det inget som kan skydda dem.

Bilden av lavinen är därför så talande, den startar smått och växer sedan till nåt enormt och kraftfullt som kan slå sönder allt i dess väg - ett äktenskap, ett ego, självbilden och könsrollerna.

Janne offrar sig för lökexperiment

$
0
0

Det är dags att sätta labbrockarna på. I dagens Succémorgon försökte Janne och Jocke lösa det eviga vardagsproblemet som pinar oss alla – att hacka lök utan att börja böla.

Vi ringde upp mästerkocken Mikael Björklund som kom med en massa skumma tips. Och för vårt nöje var det så klart Janne som fick vara testkaninen. Normalt brukar ju Janne ha slalombrillor på då han hackar lök, men idag fick han experimentera med att bland annat tugga tuggummi, sätta klädnypor på näsan och stoppa en tändsticka i munnen.

X3M-tv kunde så klart inte missa chansen att se Janne plågas. Kolla här vad som fungerade och inte gjorde det (det mesta).

Tack Janne och Jocke, nu kommer studion att lukta lök i en vecka.

Nå ja, det gick inte så bra för Janne. Kanske du har det bästa tipset för en tårfri lökhackningsupplevelse?

Elna Romberg valde Redrama

$
0
0

Alla fyra The voice of Finland-domare ville bli mentorer för Borgåbördiga Elna Romberg. Hon gick därmed vidare till nästa omgång i tävlingen.

Elna Romberg uppträdde med Carole Kings låt You’ve got a friend. Alla fyra domare i sångtävlingen The voice of Finland vände om sig i sina stolar, vilket signalerade att de alla ville ha Elna i sitt lag och fungera som mentorer för henne.

– Man hör att du har sjungit den där sortens låtar, soul och r’n’b, sade Redrama. Jag hörde dessutom din personlighet, det var inte bara inlärt hur sången ska låta.

Det blev lite av en strid mellan domarna då de försökte övertala sångaren varför hon borde välja just dem som mentor. Elna berättade att en av hennes idoler är Whitney Houston och domarna började på fantasifulla sätt skryta om vilka avlägsna vägar de haft något med Bodyguard-stjärnan att göra.

Elna valde ändå slutligen Lasse ”Redrama” Mellberg som mentor. Hon går nu vidare till duellskedet i tävlingen där hon möter en annan tävlare i ”ringen” och sjunger en låt som mentorn valt ut. Av de två sångarna ska Redrama sedan välja en vidare till nästa skede.

Också Sibbotävlare fortsätter i tävlingen

Också Kiia Kullberg med rötterna i Sibbo gick vidare i tävlingen. Kullberg valde också Redrama som mentor, alla stolar vände sig också i hennes fall.

Läs också: Elna vill göra ännu mer med sin röst
Se Elna Rombergs framträdande
Se Kiia Kullbergs framträdande

Topeliuspriset till Marcus Rosenlund

$
0
0

Redaktör Marcus Rosenlund vid Svenska Yle belönades på fredagen med det finlandssvenska publicistpriset.

Vetenskapsredaktören Rosenlund fick ta emot Topeliuspriset på seminariet Mediespråk i Vasa.

Priset på 5 000 euro överräcktes av styrelseledamoten Wivan Nygård-Fagerudd vid Svenska folkskolans vänner och Finlands svenska publicistförbunds ordförande Johanna Minkkinen.

Rosenlund är projektledare och programvärd för programmet Kvanthopp.

Enligt prismotiveringarna ökar behovet av riktig vetenskap och upplysning i en allt snabbare medievärld.

Rosenlund har lyckats göra vetenskapsjournalistik både intressant och underhållande, sägs det i motiveringarna.

Marcus Rosenlund
Marcus Rosenlund. Marcus Rosenlund Bild: Yle/Jussi Nahkuri

- Med sin säkra språkkänsla och lediga stil gör han vetenskaperna begripliga och fascinerande för alla. Som kolumnist på Svenska Yles webbsida tar han även på ett personligt och ärligt sätt upp olika samhällsproblem, konstateras det i prismotiveringarna.

Topeliuspriset har delats ut av Finlands svenska publicistförbund och Svenska folkskolans vänner SFV sedan 1991, då SFV:s Topeliuspris slogs samman med Publicistförbundets publicisttpris (se tidigare pristagare).

Priset ges ”för en aktiv pågående journalistisk gärning till en eller högst tre personer som ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”.

Läs Marcus Rosenlunds senaste reportage från Chile.
Du hittar alla Rosenlunds artiklar, kolumner och reportage här.

”Jag simmade bort tio år av ångest”

$
0
0

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. En händelse som kommit att plåga honom det senaste decenniet. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde den fruktansvärda tragedin, men han kom aldrig över tsunamin, utan har levt med ångesten sedan dess.

Och sedan mådde han faktiskt bättre än han gjort de tio senaste åren. Han simmade bort tio år av ångest.

– Jag vaknade klockan sju imorse och kunde inte sova, det hade säkert något med datumet att göra, men jag ville vara uppe. Jag tog en morgonlänk och när den länken var slut så var klockan just kvart före tio och då tänkte jag att det nog är en lämplig stund att ta sig en simtur.

Och det gjorde han. Och sedan mådde han faktiskt bättre än han gjort de tio senaste åren. Han simmade bort tio år av ångest.

Överlevde tsunamin

Det var på Annandag jul år 2004 som Matti Kallio med nöd och näppe undkom att bli ett av alla de tusentals offer som tsunamin i Sydostasien skördade. Men även om Matti överlevde tsunamin kom han inte över den tragiska upplevelsen. Så Matti bestämmer sig för att tio år senare åka tillbaka till Thailand och till samma strand på den lilla ön Ko Lanta för att bearbeta sin ångest. Den här gången har han med sig sin familj.

Men vad hände då den ödesdigra dagen för tio år sedan?

Dagen innan, alltså på juldagen, hade det varit julfest på stranden Kantiang Bay på den lilla ön Ko Lanta berättar Matti. För tio år sedan var ön fortfarande ganska okänd för de flesta turister så det var ett speciellt klientel bestående av främst europeiska backpackers som redan i några veckor hade lapat sol, snorklat och ätit god mat på paradisön.

Det var grillfest och en massa människor hade samlats på baren Why Not som ligger alldeles vid stranden och endast ett stenkast från den bungalow som Matti och hans flickvän bodde i.

– Det var en bra fest med mycket skandinaver, engelsmän och tyskar, säger Matti. Vi drack massor med alkohol, bland annat en drink som kallas för Muay Thai som serverades i stora kokosnötter. De var jättestarka så man kude inte dricka många sådana för då blev man helt vimsig. Jag minns att det var bra stämning i baren och att alla hade roligt. Vi blev ganska berusade men ingen ville gå och lägga sig.

Till slut blev klockan så mycket, närmare fem på morgonen att Matti och hans vänner bestämmer sig för att försöka sova några timmar.

Tsunamin når Thailands västkust på morgonen

Klockan var lite före tio på morgonen Annandag jul år 2004 då tsunamin nådde Thailands västkust. Matti vaknade av att hans brittiska kompis står och bankar på deras dörr.

”Matti and Ida wake up, wake up, wake up, there´s a big fucking wave coming, it’s a big fucking wave and you´re all going to die”.

Dave Carr skrek: ”Matti and Ida wake up, wake up, wake up, there´s a big fucking wave coming, it’s a big fucking wave and you´re all going to die”. Och sedan stack han iväg, berättar Matti.

Matti blev paralyserad, han bara stod och tittade på ett brunt vatten som med våldsam fart kom från den enorma vågen som slagit ner på stranden cirka femtio meter ifrån deras bungalow. Den första vågen började småningom dra sig tillbaka.

– Jag var jätterädd. Det kom massor med saker flytande i vattenmassorna. Och jag såg människor lite uppåt mot berget, de som redan hade hunnit i säkerhet. De skrek åt oss i panik men jag hörde ingenting. Jag minns bara att vi var där mitt i vattenmassorna och vi visste inte vad vi skulle ta oss till.

”Jag tänkte bara på mig själv”

Då den andra vågen sakta började dra sig tillbaka och vattennivån igen sjönk insåg Matti att de måste göra någonting. Tillsammans med sin flickvän Ida och några svenskar från grannbungalowen begav de sig genom vattenmassorna mot hotellet som ligger i någorlunda säkerhet eftersom det är gjort av cement och är beläget lite högre upp på stranden. Matti höll Ida i handen och de kämpade framåt i de starka vattenmassorna då han såg att en tredje våg började formas.

Jag höll mitt i allt inte mera Ida i handen. Jag tänkte bara på mig själv och försökte ta mig framåt.

– Jag blev totalt skräckslagen när jag såg hur vågen började växa och komma närmare. Jag höll mitt i allt inte mera Ida i handen. Jag tänkte bara på mig själv och försökte ta mig framåt. Jag minns det där hemska bullret som kom med tsunamin när den tog sig framåt. En ny vägg började stiga i havet och jag tittade bakåt men såg inte Ida mer. Hon var försvunnen.

Ida hade fallit ner i en avloppsbrunn men själv tagit upp sig ur den. Under några sekunder, som Matti säger att kändes som evighetslånga timmar, visste han helt enkelt inte vad han skulle göra. Skulle han rädda sig själv och ta sig till säkerheten som hägrade några meter ifrån honom? Eller skulle han återvända efter Ida och kanske dö på kuppen?

Månadens dokumentär presenterar: Jag simmade bort 10 år av ångest.
Dokumentären är gjord av Kia Svaetichin och för ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.
Lyssna på månadens dokumentär i Radio Vega söndagen den 25.1 klockan 9.03 och på onsdagen den 28.1 klockan 11.03.

Månadens dokumentär presenterar: Jag simmade bort 10 år av ångest.

Listen44 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Månadens dokumentär presenterar: Jag simmade bort 10 år av ångest.

Läs också
De återvände till samma strand tio år senare
Hur livet går vidare

De brutalaste tränarna på film

$
0
0

De är hårda och ibland till och med rättvisa.

Whiplash har Finlandspremiär. Filmen handlar om en trummis med grym potential. För att finslipa på potentialet studerar han musik på en prestigefylld skola. En skol vars mest respekterade professor gör allt för att hålla tillbaka talangen som den unga trummisen hyser. J.K. Simmons som spelar professor Fletcher har hyllats för sin insats och har putsat bordet på de flesta prisutdelningar och en oscar torde vara så gott som självklar i en rollprestation som av många kritiker anses vara årets absolut bästa i samtliga kategorier. Jag är benägen att hålla med. J.K. kör genom hela känsloregistret fast man kanske tror att han är mest arg ock skrikig. Men icke, till och med lite gråt ryms (aningen otippat) med. Ska du satsa alla dina pengar på EN potentiell oscarvinnare så är det Simmons.

Whiplash gör för jazzen vad Billy Elliot (2000) gjorde för baletten. Vem hade någonsin trott att en film om jazz skulle vara en av årets bästa och mest spännande? Filmen är både nyskapande och modig. Största delen av magin sitter i klippet och lägg regissörens namn på minnet: Damien Chazelle. Vi kan förvänta oss stordåd av killen i framtiden.

Vi listar en topp trea på brutala, minnesvärda tränare på vita duken.

3. Patches O'Houlihan i Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Ett gäng med missanpassade individer deltar i en brännbollsturnering i Las Vegas. Den legendariska Pacthes O'Houlihan (Rip Torn), mästare i grenen i fråga, kallas till unsättning. Hans träningsmetoder är minst sagt kontroversiella.


2. Mrs. Wilkinson i Billy Elliot (2000)

Billy Elliot är en ung kille som gillar att dansa. Han pappa är inte nöjd. Balett istället för fotboll? Herregud! I smyg börjar han ändå utöva det han älskar. Mrs. Wilkinson (Julie Walters) börjar hårdträna Billy som kommer från en fattig arbetarfamilj. Målet? Att komma in på prestigefyllda kungliga balettakademin. Mrs. Wilkinson är hård, kräver mycket och det är därför *spoiler!* Billy lyckas med sin dröm.


1. Gny. Sgt. Hartman i Full Metal Jacket (1987)

Okej. Jag vet vad du tänker. Tränare? Jo, det är han. På sätt och vis. Unga män som tränas för krig. Är vi överens? Bra. En legendarisk prestation av R. Lee Ermey. Han hade jobbat inom armén i USA och togs in som instruktör till Stanley Kubricks film. Kubrick blev så imponerad av honom att han fick själv spela rollen som Gny. Sgt. Hartman. Utskällningarna han delar ut åt sina rekryter i filmen är helt improviserade. En av filmhistoriens mest minnesvärda prestationer. Här kan vi verkligen snacka om brutala metoder.


Iskatedral byggdes i Norra Karelen

$
0
0

En drygt 20 meter hög iskatedral har byggts i Norra Karelen. Den uppges vara världens högsta.

Det var meningen att iskatedralen i Juga (Juuka) skulle bli trettio meter hög men det uppstod problem då det högsta tornet skulle byggas.

Iskatedralen är byggd enligt modell från Sagrada Familia i Barcelona i Spanien.

Studerande från flera olika länder har deltagit i projektet.

Katedralen öppnades i dag för besökare.

I dag invigdes också en vinterattraktion i Kemi - nämligen snöslottet.


Film om Irakkriget ledde till hatskriverier mot muslimer

$
0
0

Filmen American Sniper har lett till hatskriverier mot muslimer, enligt en arabisk organisation i USA.

Filmen är verklighetsbaserad och handlar om en amerikansk krypskytt under Irakkriget.

Människorättsorganisationen ADC, som försöker motverka diskrimineringen av araber i USA, säger sig ha fått hundratals aggressiva meddelanden från biobesökare bara de senaste dagarna.

Enligt ADC är det bilden American Sniper ger av muslimer och araber som ligger bakom aggressionen.

Organisationen har skickat öppna brev till filmens regissör Clint Eastwood och huvudrollsinnehavaren Bradley Cooper och bett dem ta ställning mot skriverierna.

American Sniper är nominerad till sex Oscars. Den har Finlandspremiär i mars.

Teaterfostran inspirerar elever i Pargas

$
0
0

I ett samarbete mellan Malms skola och Åbo Svenska Teater får lågstadieeleverna verktyg för tolkning och reflektion.

Jennifer Blomqvist, Matilda Granqvist och Bea Gerkman
Jennifer Blomqvist, Matilda Granqvist och Bea Gerkman Jennifer Blomqvist, Matilda Granqvist och Bea Gerkman Bild: Yle/ Malin Karlberg

Under projektets gång läser eleverna boken och ser pjäsen och filmen om Ronja Rövardotter. Därtill ordnas exkursion till ÅST med rundvandring och upplevelsen av generalrepetitionen.

Ida Ridberg, publikarbetare vid Åbo Svenska Teater, besökte klassen för att berätta om hur det fungerar när man går på teater och alla de människor som samarbetar för en teaterproduktion.

Ida Ridberg
Ida Ridberg Ida Ridberg Bild: Yle/ Malin Karlberg

- Ofta känner man förstås till skådespelare och regissör, säger Ridberg som vill lyfta fram att det är många människor som jobbar med att förbereda pjäsen. Jag talar också om tolkning för att förklara varför det som är i en pjäs inte alltid motsvarar det som är i en bok eller en film.

- Alla har sitt eget sätt att se på saker och göra saker, säger Ridberg.

Projektet för teaterfostran i Malms skola har pågått sedan december. Att reflektera över boken öppnar många diskussioner.

Susse Båge
Läraren Susse Båge Susse Båge Bild: Yle/ Malin Karlberg

- Litteraturen är nyckeln som öppnar till diskussion, säger klasslärare Susse Båge. Enligt Båge har projektet varit mycket givande då eleverna har fått reflektera över karaktärernas egenskaper.

- Vi har också pratat om våldet i boken och att det inte är okej att ge en rak höger åt någon, säger Båge. Vi måste hitta andra sätt att uttrycka oss om vi är arga.

"Det skulle vara roligt att ha en rumpnisse som vän!"

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: "Det skulle vara roligt att ha en rumpnisse som vän!"

Olarshuset som delar åsikterna ska bort

$
0
0

Stor-Mattby i Esbo ska växa med 5 000 invånare inom tio år. Ett led i det här är att det kulturhistoriskt värdefulla gamla Essokontoret ska ersättas med nya bostadshus i Olars.

Månskivan heter den här parkeringsplatsen i Olars
Månskivan är namnet på detta torg som till största delen upptas av bilar. Månskivan heter den här parkeringsplatsen i Olars Bild: Yle/Helena von Alfthan

Fasaden glänser mörkgrön på kontorshuset vid torget Månskivan. Här hade Esso sitt huvudkontor fram till 2006. Efter det har huset till största delen stått tomt, i dag är det bara några få småföretag som huserar här. Bredvid ligger Kvisbacka köpcentrum, som förlorat många av sina kunder när Iso Omena öppnades vid Västerleden.

En ny detaljplan ska göra det möjligt att riva Essos före detta huvudkontor och ersätta det med bostäder. I gatunivå ska det finnas plats för affärer, restauranger och kontor men största delen av våningsytan på 9 800 kvadratmeter reserveras för bostäder.

Att bygga om det gamla kontorshuset till bostäder skulle vara svårt, eftersom det har en så djup stomme att det inte skulle finns nog med ljus inne i bostäderna.

Prisbelönt arkitektur

Den stil huset representerar är modulkonstruktivism, en stil som stadsdelen Olars är känd för. År 1975 fick planerarna av Olars statspriset för arkitektur och samhällsplanering.

Lars Lönnqvist i kamerabutik på Runebergsgatan 46 i Tölö
Lars Lönnqvist tycker det är bra om Kvisbacka i Olars får fler invånare. Lars Lönnqvist i kamerabutik på Runebergsgatan 46 i Tölö Bild: Yle/Helena von Alfthan

Men ingen verkar sakna denna arkitektoniska pärla vid Månskivan när Yle Huvudstadsregionen frågar invånarna vad de tycker. Lars Lönnqvist från Olari-Seura tycker det är bra om kontorshuset ersätts med bostäder.

- Det är mycket vettigt därför att det finns för mycket kontorslokaler här och det är brist på bostäder. Det är faktiskt bra, säger Lars Lönnqvist som bott i Olars sedan 1960.

På måndag ska Esbo stadsfullmäktige godkänna den nya detaljplanen som ska göra det möjligt att riva kontorshuset där Esso förr hade sitt högsäte. Huset är byggt 1973.

Stor-Mattby växer med femtusen invånare

till vänster essos fd huvudkontor
Det ekar tomt i Essos före detta huvudkontor. till vänster essos fd huvudkontor Bild: Yle/Helena von Alfthan

Olars och Mattby kommer att växa under de närmaste åren. Staden ska i januari färdigställa sin framtidsvision för området. Västmetron ska få en station i Mattby.

- Före år 2025 flyttar ungefär 5 000 nya invånare till området. Det är främst området mellan Kvisbackavägen och Finnviksvägen där utvecklingen sker, säger projektchef Markus Saari.

Essos gamla huvudkontor är inte det enda kontorshuset som ska ersättas med bostäder. Enligt Markus Saari är det flera husbolag vid Kvisbackavägen som ansökt om en detaljplaneförändring.

- Själva gamla Olars kommer inte att förändras så mycket. Där finns några enstaka tomter som byggs till under de följande tio åren. Men längs med Kvisbackavägen och på området mellan Västerleden och Kvisbackavägen kommer det att ske snabba förändringar, säger Markus Saari på Esbo stad.

Olarsbor om Essos före detta huvudkontor i Kvisbacka

Listen3 min 19 s
Spela upp klipp på Arenan: Olarsbor om Essos före detta huvudkontor i Kvisbacka

Fräcka historier säljer

$
0
0

Hur skriver man en text som får kinderna att rodna, pulsen att stiga och underlivet att bulta?

De senaste åren har man kunnat se ett uppsving för den erotiska romanen, inte minst tack vare E L James trilogi Femtio nyanser. Den första delen i trilogin, Femtio nyanser av honom, har blivit filmatiserad och går upp på biograferna i Finland lagom till Alla hjärtans dag.

Böckerna i trilogin utspelar sig i Seattle och handlar om den 21-åriga collegestudenten Anastasia Steele som inleder ett komplicerat förhållande med den sex år äldre Christian Grey, en förmögen och framgångsrik entreprenör.

Hur kommer det sig att E L James erotiska trilogi blev en sådan kioskvältare? Trilogin har översatts till 52 olika språk och har sålt i över 90 miljoner exemplar världen över.

Samtidigt som böckerna slukas av läsare världen över har författaren fått ta emot hård kritik för att konservera och cementera gamla könsroller i bästa Harlequin-stil, men också för att hon glorifierar sex med våldsinslag – i böckerna finns en hel del skildringar av smisksex, handklovssex, sadism och masochism.

Erotik för kvinnor

Enligt Helle Hartz, redaktionschef på webbplatsen "Tidens Kvinder" (som beskriver sig som Danmarks största erotiska universum för kvinnor) fanns det en klar beställning på nyskriven erotik specifikt riktad till kvinnor när E L James debuterade med Femtio nyanser av honom.

Före Femtio nyanser-trilogin har vänner av uttalat erotiska skildringar i första hand fått ty sig till klassiker som Henry Millers och Anaïs Nin böcker, böcker av Erica Jong, Marguerite Duras och Susanne Brøgger – eller renatv gå ännu längre tillbaka i tiden och läsa 1700-talsklassiker av författare som Markis de Sade …

Att det funnits en marknad för erotiska texter skrivna på ett mer detaljerat och direkt språk som dagens läsare kan känna igen sig i och ta till sig är ställt utom allt tvivel, noterar Helle Hartz i den fyrdelade danska tv-serien ”Fräcka berättelser” som börjar sändas på Yle Fem onsdagen den 28 januari.

I fyra avsnitt få vi möta ett antal danska författare som skriver uttalat erotiska texter, eller ”enhandslitteratur” för att citera bokprogrammet Babel på SVT.

Samtliga författare noterar att de får ge utlopp för sina fantasier i de texter de skriver – de lustfyllda och njutningsfulla dagdrömmarna, men samtidigt känner de också en befrielse över att få ge utlopp för sina mer skamfulla och mörka fantasier.

Den danska litteraturkritikern Lilian Munk Rösing konstaterar för sin del att det oftast är mannen som har både ”blikken og pikken”, dvs. att många författare utgår från den manliga blicken (och penisen) när de skriver sexskildringar – trots att också kvinnor rimligtvis tänker på sex i lika hög grad som män. Trots detta är det kvinnliga perspektivet fortsättningsvis underställt den manliga erfarenheten – mannen är ofta den agerande, subjektiva parten i de erotiska skildringarna medan kvinnan är objektet och den mottagande parten.

Enligt Munk Rösing följer en erotisk historia alltför ofta det beprövade receptet ung godhjärtad kvinna möter något äldre och småfarlig sexig man med makt som utstrålar spänning och fara.

Bland de författare som medverkar i programserien kan nämnas Lotte Garbers som har ett tydligt kvinnoperspektiv i sina erotiska berättelser, Niels Lyngsø som skrivit en vändbok där han låter både kvinnan och mannen ge sin version av händelseförloppet och Tomas Lagermand Lundme, som skriver böcker för både barn och vuxna – i vuxenberättelserna skriver Lagerman Lundme ofta ur ett tydligt homosexuellt perspektiv.

Erotisk läsecirkel

I varje avsnitt av serien ”Fräcka berättelser” samlas ett gäng läsare för att diskutera nyutkomna böcker/berättelser av samtida nordiska författare där det erotiska stråket är mer eller mindre explicit.

En av de utvalda böckerna är Sofi Oksanens Baby Jane från år 2005 som handlar om relationen mellan Helsingfors coolaste butchflata, Piki, och jagberättaren, som framställer sig själv som något mer av en femme-flata.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanens Baby Jane läses i den danska tv-serien Fräcka berättelser. Sofi Oksanen Bild: YLE/Veera Aaltonen

Baby Jane är dock inte i första hand en ”erotisk roman”, utan berättelsen handlar i högre grad om hur depression och panikångest hämmar och begränsar ens sociala liv, och hur svårt det kan vara att hjälpa en närstående som tampas med sina inre demoner.

I ett avsnitt av programserien ”Fräcka berättelser” läser man också vuxenserier med erotiska seriestrippar som det finns hyfsat gott om idag – i synnerhet på den svenska marknaden med tecknare som Lina Neidestam som tecknar den feministiska humorserien Zelda där Neidestam tar fasta på frågor om feminism, könsroller och erotik, och Liv Strömquist som också gör satiriska serier med feministiska och vänsterpolitiska förtecken.

Den svenska serieskaparen Karolina Bång har för sin del bl.a. skapat serien Cowgirls där fokuset ligger på lesbisk sex.

För att inte tala om den japanska seriemarknaden där erotiska och pornografiska serietidningar, s.k. eromagna eller hentai, är mycket populära.

Erotik på finlandssvenska?

I Sverige finns också ett antal förlag som specialiserat sig på att ge ut böcker med erotiska texter, bl.a. Vertigo förlag som ger ut både erotiska klassiker och nyskriven svensk erotisk litteratur samt X-Story som publicerar samtida svensk erotisk skönlitteratur.

Hur har vi det i Svenskfinland då? Skriver finlandssvenska författare erotiska texter? Det är självklart att det finns skildringar av lust och njutning, av intimt umgänge och sex också i den finlandssvenska litteraturen.

I december gästade författaren Hannele Mikaela Taivassalo tv-programmet ”Efter Nio” på Yle Fem där skådespelarna Jessica Grabowsky och Sampo Sarkola instruerade programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström i att läsa upp en av henne nyskriven erotisk kortnovell.

Plump fanzine
Plump fanzine Bild: Plump fanzine, Katarina Koch

Temat för fanzinet Plumps andra nummer som utkom ifjol våras var erotik, och bland de medverkande författarna kan nämnas Hannele Mikaela Taivassalo, Malin Kivelä, Eva-Stina Byggmästar, Ulrika Nielsen och Milja Sarkola – författare som också i sina tidigare texter gett prov på vad man kunde beskriva som ”ett erotiskt förhållningssätt ”.

Det som dock frapperar en när man läser de skönlitterära texterna i tidskriften är att sexet i många fall är rätt marginellt, smyger sig in i en bisats eller hålls på mattan – endast i enstaka fall hettar det till.

I en artikel om fanzinet i Åbo Underrättelser noterar Jenny Wikström att svaret på frågan om det finns finlandssvensk erotik är givet – man hittar olika former av erotik i ”bland annat hos Monika Fagerholms sensuella flickor, i Eva-Stina Byggmästars trädgårdsdikter och i Sanna Tahvanainens klibbiga kvinnoporträtt.”

Andra författare som jag kommer att tänka på spontant i detta sammanhang är Tom Paxal och Rainer Alander, och inte minst Jolin Slottes senaste roman Närhelst hon kommer som skildrar en kärleksrelation mellan två kvinnor.

Jolin Slottes roman utspelar sig i det stora hela i ett sunkigt och grådaskigt Helsingfors på axeln Munksnäs – Vallgård: 52-åriga Ulrika bor i en lägenhet i Munksnäs och jobbar på filialbiblioteket i Vallgård, hon beskrivs som ”en frånskild kvinna med sina bästa år bakom sig och bitterheten framför sig” och av kollegerna på biblioteket betraktas hon som tråkig, reserverad, petig med detaljer och negativt inställd till förändringar, en liten grå mus i fantasilösa kläder.

En dag stöter Ulrika ihop med Alice, 20+, som kommit från Österbotten för att studera litteraturvetenskap i huvudstaden. Alice har bänkat sig i bibliotekets läsesal där hon stör de andra med att smaska i sig nötter.

Det visar sig att Alice är kompis med Erik som jobbar som civiltjänstgörare på biblioteket och hur det nu hampar sig beslutar sig Alice, Erik och Ulrika för att gå på krog tillsammans. Under kvällens lopp utvecklar sig en närhet och ett samförstånd mellan Alice och Ulrika vilket leder till att de två kvinnorna beger sig hem till Ulrika på nachspiel. Förhållandet mellan Alice och Ulrika utvecklar sig i rask rakt till en överväldigande och - för båda parter – överraskande förälskelse.

Boken Närhelst hon kommer av Jolin Slotte.
Boken Närhelst hon kommer av Jolin Slotte. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Ulrika bär på traumatiska upplevelser av en våldtäkt, och påtvingat sexuellt umgänge är också något som Alice kompis Fanny är med om, en erfarenhet som löper som ett mörkt stråk genom hela berättelsen – en berättelse som bl.a. handlar om kvinnors rätt till sin kropp, om livets solkigheter och sårigheter, om vardagens grå tristess och leda, men också om vänskap och om den kvillrande och sköra nyförälskelsen.

Bad sex award

Att skriva om erotik och sex på ett övertygande sätt utan att hemfalla åt klichéer och pinsamheter är inte lätt.

Författarna som medverkar i den danska tv-serien ”Fräcka berättelser” vittnar om en enträgen strävan och vilja att hitta de rätta orden och spännande liknelser för att beskriva mötet mellan två kroppar, för att låta det dunkla och det dolda, det outtalade, ta plats i berättelsen utan att säga för mycket. Och var går gränsen mellan erotik och porr?

På webbplatsen Litteraturmagazinet.net vittnar författaren Mats Strandberg om att det som skräck, porr och melodrama har gemensamt är att det ur författarsynvinkel är oerhört svårt att sätta fingret på vad som är genuint skrämmande, upphetsande och sorgset – ofta kan det vara rent individuellt betingat.

Mats Strandberg hänvisar till filmvetaren Linda Williams som har myntat begreppet ”body genres”, kroppsgenrer. Enligt Williams strävar genrer som skräck, porr och melodrama efter att framkalla en fysisk reaktion hos läsaren, och de gör det genom att visa fysiska uttryck genom kroppsvätskor; blod, sperma och tårar.

Sedan år 1993 delar den brittiska litteraturtidskriften Literary Review ut ett pris för årets sämsta fiktiva sexskildring, Bad Sex in Fiction Award.

Avsikten med priset är att fästa uppmärksamhet vid och att motverka den råa, smaklösa och ofta slentrianmässiga användningen av överflödiga sexuella beskrivningar i den moderna romanen.

Författare som under årens lopp förärats priset är bl.a. den nigerianska författaren Ben Okri (2014), den fransk-amerikanska författaren Jonathan Littell (2009) och den amerikanske författaren Norman Mailer (2007).

På listan finns också några kvinnliga författare som tilldelats priset, såsom den kanadensiska författaren Nancy Huston (2012) och den brittiska författaren Rachel Johnson (2008).

Rappscenens Woody Allen på spellistan

$
0
0

Det bästa med måndagar är så klart nya låtar på spellistan. Vi har en riktig genremix att bjuda på, allt från rapp till dunkande klubbmusik.

Från och med denna vecka får du höra fyra nya låtar på vår spellista. Det är Ellie Goulding, Timmy Trumpet, Hoodie Allen och Tove Lo som står för låtarna denna måndag.

Ellie Goulding / Love me like you do

Love me like you do är Ellie Gouldings bidrag till filmen Fifty Shades of Grey, och nu kan du lyssna på låten på X3M och psykiskt förbereda dig inför filmpremiären. Vi tycker att den är definitivt en av Ellie Gouldings mera vågade låtar.




Timmy Trumpet ft. Savage / Freaks

Timmy Trumpet, alltså Sydneybaserade Tim Smith tar Spring break till de finska klubbarna med den här låten. Dunka-dunka!




Hoodie Allen ft. Ed Sheeran / All about it

Rappscenens Woody Allen har slagit sig samman med Ed Sheeran till en superhjälteduo. Hoodie Allen heter egentligen Steven Markowitz och kommer från New York. Om du vill höra Ed Sheeran rappa ska du garanterat lyssna på den här låten.




Tove Lo / Talking body
Tove Lo, 27, har inte saktat ner. Hon har turnerat i Australien med Katy Perry, hon har tagit över amerikanska Billboardlistan med sin låt Habits och nu har hon kommit ut med en ny singel som du från och med idag kan höra på radio X3M.

Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Fotografen som ställde sig i en brödkö

$
0
0

Sara Hornig ställer ut foton hon har tagit i en brödkö i Kvarnbäcken. Hon överraskades av brokigheten i kön, också folk som är i arbetslivet kan behöva mathjälp.

I slutet av veckan öppnar den första utställningen som hör till Festivalen för politisk fotografi på Kabelfabriken i Helsingfors. En av dem som deltar i utställningen är Sara Hornig. Hon är socionom och studerar foto i Lahden muotoiluinstituutti. Hon ville fota brödkön eftersom hon inte visste så mycket om dem och ville lära sig något nytt.

Foto av Sara Hornig
Foto av Sara Hornig Bild: Sara Hornig

- Jag överraskades av hur olika mänskor som kom dit. De som arbetar i brödkön berättade att det på 90-talet var ensamma utstötta män som kom dit. Nuförtiden går där barnfamiljer, studerande, invandrare, åldringar och till och med förvärvsarbetande, säger Sara Hornig.

Alla vill inte fotas efter att ha köat utomhus i timtal

Hon började med att ta bilder i reportagestil, men valde till slut att bara fotografera matkassarna som människorna i brödkön får med sig. I bilderna syns bara en hand och en plastpåse fylld med mat.

- Jag började med att bekanta mig med brödkön utan att ha kameran med och försökte vara till nytta. När idén att ta bilder på matkassarna föddes så spred jag ut planscher längs med kön där jag berättade om mitt projekt. Jag försökte skriva lite humoristiskt att ”vill du att din kass fotas”, säger Sara Horning,

Sara Hornig tog sina bilder under vårvintern i Kvarnbäcken.

- Jag stod bredvid kön och försökte få folk att delta i det här. Många deltog gärna, men det var också många som sa att de inte ville delta den här gången. Det tycker jag är förståeligt, har man köat många timmar utomhus för att få en matkasse kanske man inte har tänkt sig att bli fotad, säger Sara Hornig.

Festivalen för politiskt fotografi inleds med en utställning på Finlands fotografiska museum. Det är sju fotografer från fem länder vars bilder syns på utställningen.

Här går det att läsa mer om Festivalen för politiskt fotografi.

Läs också:
Brödköerna ett nödvändigt ont

Doo-Bop Club: 20 år i källaren

$
0
0

Jazzklubben Doo-Bop Club i Vasa fyller i år 20 år. Det firas med ett rekordantal konserter, berättar Jerry Lindqvist, ordförande i föreningen som driver klubben.

Lindqvist kom själv första gången i kontakt med klubben då han år 2003 var på arbetspraktik där. Kort därefter blev han också invald i styrelsen.

Doo-Bop Club har allt sedan starten varit inhyst i en källarlokal under Hartmans hus, centralt invid torget. Det är rätt lågt i tak och scenen är därför bara dryga 30 centimeter hög. Det är intimt, man kommer nära artisterna. Som sig bör.

Genom åren har en mängd prominenta artister stått på källarlokalens scen, bland andra Peter Erskine, Esbjörn Svensson, Svanthe Thuresson... listan är lång.

Redaktörens första konsertupplevelse på Doo-Bop var en spelning med trombonisten Nils Landgren (Var det hösten 1995? Minnet sviker...) Jerry Lindqvist minns inte sin första konsert, men säger att Jim Campilongos första besök på klubben var en häftig upplevelse.

Jubileumsåret inleds den 31.1 då Eric Alexander Quartet uppträder. Bland artisterna under året kan nämnas gitarristen Petteri Sariola, Sounds of Bakersfield (country från Kronoby!) och Thoby Loth. Mer information på Doo-Bop Clubs webbplats och Facebooksida

Doo-Bop Club firar 20 år

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Doo-Bop Club firar 20 år

Demis Roussos död

$
0
0

Den grekiske sångaren och artisten Demis Roussos är död. Han avled i Aten på veckoslutet i en ålder av 68 år.

På 70-talet blev Demis Roussos känd framförallt med låten Forever and ever. Andra kända låtar av Roussos är bl.a. Velvet mornings, My only fascination, Goodbye, my love, goodbye och My friend the wind.

Vid 17 års ålder bildade han sitt första band The Idols. Därefter bildades den ena gruppen efter den andra, till exempel We Five samt Aphrodite's Child (1968) med Vangelis, Loukas Sideras och Agyrilos Koulouris. Med bildandet av det sistnämnda bandet slog Roussos igenom med sina största hittar.

Han föddes i Egypten 1946 av grekiska föräldrar. Han och hans familj flyttade tillbaka till Grekland 1958 för att slippa oroligheterna då Suezkrisen bröt ut. De tio åren som Roussos växte upp i Egypten har påverkat honom mycket som artist. Roussos musik är starkt influerad av arabisk musikstil.

Roussos uppträdde många gånger i Finland.

Fredrikas måndag suger

$
0
0

Trodde du din måndag suger? Det gör den inte längre. "Fredrikas måndag suger" är tillbaks för att stanna.

Ibland drömmer jag att jag går på stan och mitt i allt inser att jag är helt naken. I drömmen känner jag hur alla stirrar på mig, och jag vet inte hur jag hamnat där eller vad jag ska ta mig till. Exakt den känslan hade jag då jag måste dra ”dirlandaa-tåget” på en metro i centrala Helsingfors i rusningstid.

Ett ”dirlandaa-tåg” är ett spontant danståg som man brukar ha på bland annat studiefester. Det går ut på att någon lägger på låten, och sedan börjar alla dansa omkring i ett tåg medan de sjunger med i låten. Det här är en otrolig hit efter några öl på en bar, men definitivt inte på en metro.

Trodde du din måndag suger? Då kan du vara lugn. Den suger garanterat inte så mycket som det sög att dansa ensam omkring på en metro tidigt på morgonen.

Kolla in klippet för att få se århundradets förnedring.

Färgprakt i diskret regi

$
0
0

Nationaloperans uppsättning av Leoš Janáčeks Den listiga lilla räven är en underfundigt gestaltad vuxensaga i visuell praktförpackning men balansen mellan de olika elementen haltar.

Sällan har väl en produktion fått så mycket förhandsuppmärksamhet för sin visualisering som den här men så har också tågordningen varit smått originell. Hela produktionen är byggd kring formgivaren Klaus Haapaniemis koncept och det är ett bildspråk som både förför och tar plats. I Haapaniemis tolkning förvandlas skogen till en stiliserad sal där naturen avspeglar sig i konstfärdiga ornament som kunde vara hämtade ur jugenderans glasmålningar medan skogens invånare i sina detaljspäckade fantasidräkter när som helst kunde bräda modellerna på catwalken. Resultatet är raffinerat och ofta också trolskt i scenografen Mark Väisänens och ljusplaneraren Matti Leinonens lek med klärobskyreffekter.

Men den långt drivna stiliseringen har också ett pris. Resultatet blir en uppsättning som ständigt rör sig på en armlängds avstånd från publiken.

Nedtonad erotik

Den listiga lilla räven är ingen utpräglat intrigdriven opera, den centrala tematiken växer i stället fram ur en svit situationsbilder där naturen och civilisationen speglas mot varandra. Människorna - och i förlängningen också de djur de domesticerat – är dysfunktionella och olyckliga medan de vilda djuren lever i ett okomplicerat förhållande till sina instinkter och drifter. Och allt det här blottläggs förstås också i regissören Immo Karamans läsning men med rätt diskreta signaler.

Underfundigast speglas motsättningen hemma hos skogvaktaren där gårdshunden gör tragikomisk entré fjättrad vid kojan han drar i släptåg och den frihetsälskande rävhonans agitation bland husets höns också inlemmar skogvaktarens hustru, en sammanbiten gestalt som får fjäderplockningen att framstå som frustrerade tvångsrörelser.

Men samtidigt är Karaman nog förbluffande försiktig i gestaltningen av operans uttalat erotiska stråk. I en värdshusscen i andra akten låter Janáček t.ex. en trio bestående av skogvaktaren, rektorn och pastorn blottlägga de medelålders männens emotionella och sexuella frustrationer men här glider scenen svalt och drömlikt förbi utan att någonsin framstå som någon motpol till rävparets rättframma kärlekslek i den fria naturen.

Orkester i högform

Det här är en regi som överlag bereder väldigt lite utrymme för enskilda roller och det drabbar framförallt den andra akten. Premiärkvällens rävpar, Hanna Rantala och Mari Palo, bjuder på en hisnande skön kärleksduett men vi får vänta ända till tredje aktens slutscen innan samma intensitet infinner sig igen, då i Jaakko Kortekangas gestaltning av den försonande drömmen där skogvaktaren slutligen varseblir också sin egen lott i naturens kretslopp.

Den överdådiga visualiseringen till trots ter sig gestaltningen på scenen ofta som en blek återspegling av den glöd Nationaloperans orkester trollar fram under ledning av den verkligt listiga räven Dalia Stasevska. I hennes samarbete med orkestern framträder alla de nyanser dramat på scenen ofta bara låter oss ana.

Om koreografin i Den listiga lilla räven

Intervjuer med dem som har arbetat fram Den listiga lilla räven på Nationaloperan

Din målning kan vara en förfalskning

$
0
0

Det finns riktigt stora pengar att förtjäna på konstförfalskningar eftersom eftertraktade konstföremål kan ha absurt höga priser.

Prisribban för världens dyraste konstverk höjs ständigt. Inom auktionsbranschen konstaterar man att konstverk blir ett alternativ till placeringar i guld då aktiemarknaden vacklar.

- Den röda tråden är att man mest förfalskar det som inbringar mest pengar. Få gör sig besväret att förfalska ett verk som går på några hundra euro, säger Johan Wulff på auktionshuset Bukowskis.

Wulff säger att det inte händer så ofta att Bukowskis får in en målning eller ett konstföremål som visar sig vara en förfalskning, men att det förstås händer.

- Ibland kommer det fall som väcker våra specialisters misstänksamhet. Det kan vara en Munsterhjelm som inte riktigt håller måttet eller kanske färgskalan är konstig. Oftast är det frågan om att ägaren agerar i god tro. Men då väljer vi att inte ta in föremålet till försäljning, säger Wulff.

Privatperson ledde polisen på spåren

Privatperson ledde polisen på spåren

1 min 57 s
Spela upp klipp på Arenan: Privatperson ledde polisen på spåren

Systematisk verksamhet av yrkesbrottslingar

Internationella ligor med yrkesbrottslingar har tagit över konstmarknaden under de senaste decennierna. Lönsamheten i konstförfalskning ligger i att konstnärens status är viktigare för värdet än verkets estetiska kvalitet.

Äkta verk av Helene Schjerfbeck Bild: Yle

Hundratusentals eller rentav flera miljoner euro för exempelvis en liten oljemålning om signaturen är den rätta - det är verklighet för dem som rör sig i konstelitens värld.

Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Ellen Thesleff och Eero Nelimarkka är förfalskarnas favoriter i Finland. Listan har under de senaste åren kompletterats med verk av Ilkka Lammi och Reidar Särestöniemi.

Ilkka Lammi är en av de konstnärer vars förfalskade verk återfinns i den härva som Centralkriminalpolisen nyligen uppdagade och informerade om i dag.

Samma trend gäller internationellt; så sent som 1994 tillskrevs Rembrandt cirka 400 verk. Numera har siffran minskat till under 100 - analyser med moderna metoder har visat att många av verken inte skapats av mästaren själv utan av hans efterföljande lärjungar.

Konst på väggen visar att du är rik

Konst har alltid varit ett attraktivt sätt för personer, institutioner och stater att visa sin rikedom utåt och bevara den. Konsten symboliserar status - dels som ekonomisk rikedom och dels som kulturell status.

Verket Poroja (renar)
Äkta verk av Reidar Särestöniemi Verket Poroja (renar) Bild: Bukowskis

Och där det funnits konstnärer har det funnits förfalskare.

Det finns i huvudsak tre områden för den kriminella verksamheten inom konst- och kulturbranschen. Det är stulen konst, förfalskningar (främst av bildkonst) och illegal försäljning av antikviteter.

På den internationella konstmarknaden rör sig förfalskningar mot Asien. För två år sedan uppdagade polisen i Finland att det fanns tre förfalskade målningar av de kända 1900-talskonstnärerna Antonio Saura, Roberto Matta ja Francis Picabia på marknaden. Målningarna hade förts in från Sverige och England och det är oklart om Finland skulle vara ett transitland.

I Sverige förekom en stor Miró-skandal för några år sedan. Några av de stora auktionshusen reagerade när det plötsligt dök upp ovanligt många grafikblad av den katalanska bildkonstnären, skulptören och keramikern Joan Miró.

Spåren ledde bland annat till en revisor i Göteborg, men en synnerligen engagerad polis väckte också utredarnas misstankar. Härvan blev en världsnyhet, och grenen i Sverige visade sig vara toppen av ett internationellt isberg.

Jämförelsevis kan nämnas att Mirós målning Peinture (Etoile bleue) från 1927 slog försäljningsrekord på auktionsfirman Sotheby's i London 2012. Verket inbringade drygt 29 miljoner euro.

Mirós verk Peinture (Étoile Bleue
Peinture (Étoile Bleue). Äkta verk av Miró. Mirós verk Peinture (Étoile Bleue Bild: Sotheby´s

Yrkesbrottslingar är ute efter pengar

Konstexperter anser att myndigheterna i Finland inte är helt uppdaterade i fråga om de yrkesmässiga konstbedragarnas verksamhet. Polisen däremot anses vara alert och mera med på noterna.

Brottsutredningen kring konst är tungrodd och invecklad eftersom det ofta finns många målsäganden i flera länder och utredningen breder ut sig över flera polisdistrikt. Därför koncentreras utredningen till Centralkriminalpolisen.

En typisk situation uppges vara att en att person inom affärslivet erbjuder överprissatta målningar av världsberömda konstnärer via en schweizisk bank. Vid närmare granskning visar sig målningarna vara antingen förfalskningar eller kopior.

Bedragarens främsta verktyg anses vara den sociala kompetensen - de potentiella köparna luras av försäljarens övertygande men påhittade berättelser eller falska intyg. Även personer verksamma inom etablerade institutioner pekas ibland ut som bedragare.

Många finländska förfalskningar är gjorda utomlands men de har signerats med en känd finländsk konstnärs namn. Det finns förfalskningar i många konstmuseer - men det är inget museerna öppet stoltserar med.

 Ilveksenhiihtäjä, Pekka Halonen
Äkta verk av Pekka Halonen: Ilveksenhiihtäjä Ilveksenhiihtäjä, Pekka Halonen Bild: Copyright: www.bridgemanart.com

Förfalskningarna har hamnat där i något skede i samband med donation till museet.

- I förfalskningar av Pekka Halonen är snön det svåraste att framställa. Processen att återskapa snö med alla Halonens skiftningar är besvärlig - många förfalskningar görs ju maskinellt någonstans i Fjärran Östern, säger Wulff.

Grafiska blad allt intressantare som förfalskningsobjekt

Det är riskfyllt att försöka bjuda ut en förfalskad målning av Edelfeldt eller Matisse. Betydligt enklare är det med grafiska blad.

I Finland är marknaden för förfalskade grafiska blad liten eftersom finländsk grafik inte inbringar stora summor, berättar Wulff på Bukowskis. Däremot är marknaden enligt honom växande på många andra håll i världen.

Akvatinter, litografier och etsningar utgörs ofta av en upplaga med flera exemplar av samma bild. Det finns vissa fastslagna internationella kriterier som måste uppfyllas för att trycket ska vara ett originalverk.

Upplagan på grafiska blad har traditionellt varit på endast 30-100 exemplar - det för att köparen ska garanteras en viss exklusivitet med sin tavla.

Tryckplåten borde förstöras efter att upplagan tryckts och tavlorna numrerats. På senare tid har det uppmärksammats ett ökande fusk med tryckta extraexemplar utan numrering.

- Många konstnärer tycker själva att det inte är så noga med numreringen, bland annat Salvador Dalí tyckte så, säger Wulff.

Tryckaren Merlot i Paris är ett exempel som ofta nämns. Merlot tryckte grafiska blad åt många kända konstnärer - Picasso, Chagall och Miró - men hade aldrig "tid" att förstöra tryckplåtarna. Frågan är hur många extratryck det finns av mästarna i omlopp.

Litografi av det kända verket Skriet
Edvard Much. Litografi från 1895 Litografi av det kända verket Skriet Bild: Creative commons

Fusket påstås ha gagnat alla i branschen; gallerister, tryckare och konstnärer och därför är det ingen som brytt sig om att göra något stort nummer av det. I slutändan är det den som köpt de grafiska bladen som förlorar på inflationen i tryckverken.

Exempelvis finns den norska konstnären Edvard Munchs världsberömda målning Skriet (som det finns fyra versioner av) också som litografi. Det är oklart vad en litografi är värd.

Skriet (nummer tre) klubbades för 107 miljoner dollar på Sotheby's i New York. Målningen blev därmed den dyraste som någonsin sålts på en auktion.

En annan litografi av Munch, Historien från 1914, beräknas vara värd cirka två miljoner norska kronor.

Med lite tur hittar man ett onumrerat grafiktryck av Dalí eller Picasso i byrålådan. Med mindre tur en hittills helt okänd målning på vilket någon plitat namnet Schjerfbeck i nedre högra hörnet.

Källor:
Väärän taiteen kauppaajat käräjillä: rikollisjärjestö taustalla
Undersökning av Madelene Jägerklou
Fusket med grafiska blad
Suomalaistaiteilijat ovat väärentäjien suosikkeja
Miró-målning slog rekord
SvD/Kultur: "På sätt och vis en uttjatad målning"

Finland tävlar i den första ESC-semifinalen

$
0
0

På måndag lottades Eurovisionsländernas startordning ut i stadshuset i Wien. Finland tävlar i den första semifinalens första halva.

Vilket land som tävlar i vilken av de två semifinalerna i Eurovision song contest bestämdes idag genom lottning i Österrike. Finland tävlar i den första semifinalens första halva.

Finländarna röstar i den första semifinalen där bland annat Ryssland, Estland och Danmark tävlar. Sverige och Norge fick en plats i den andra semifinalen och finländarna kan inte rösta på dem i semifinalen. Av de sex länder som är klara för final röstar Spanien, Österrike och Frankrike i den första semifinalen.

För tredje året i rad lottar man endast ut i vilkendera semifinal länderna tävlar och om de ska uppträda i början eller slutet av programmet. Den nationella arrangören har sedan Eurovisionen i Malmö fått bestämma i vilken ordning bidragen uppträder, med målet att göra bästa möjliga tv-underhållning samtidigt som alla bidrag ska stå ut till sin fördel.

I år medverkar 39 länder vilket innebär att det är 16 länder som tävlar i den första semifinalen och 17 länder i den andra. Tio länder går vidare till finalen från båda semifinalerna. "The big five" Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien samt arrangören Österrike går rakt till final.

Finland kommer att tävla i den första semifinalen den 19 maj. Startordningen är bland de åtta första länderna. En startplats i den andra halvan av tävlingarna brukar anses mera fördelaktigt eftersom tittarna bättre kommer ihåg dessa bidrag då det är dags att rösta.

Vem som representerar Finland i Eurovisionen år 2015 bestäms den 28 februari. Då avgörs vinnaren i Tävlingen för ny musik UMK.

Första semifinalen

Första halvan:
• Grekland
• Makedonien
• Estland
• Nederländerna
• Moldavien
Finland
• Belgien
• Armenien

Andra halvan
• Serbien
• Danmark
• Vitryssland
• Rumänien
• Ryssland
• Albanien
• Georgien
• Ungern

Andra semifinalen

Första halvan:
• Norge
• Irland
• Tjeckien
• Litauen
• San Marino
• Malta
• Portugal
• Montenegro

Andra halvan
• Schweiz
• Azerbajdzjan
• Slovenien
• Lettland
• Polen
• Island
• Israel
• Cypern
• Sverige

Semifinal ett sänds den 19 maj, semifinal två den 21 maj och finalen äger rum den 23 maj.

Viewing all 18679 articles
Browse latest View live