Städning är en oundviklig syssla, hur tråkig den än kan vara. Men det finns många olika orsaker till att vi städar och för vem vi städar och hur. För att inte tala om alla de känslor som städning väcker av skuld och skam.
Maria Antas har skrivit En stor bok om städning, vardagsessäer och tankeflykt. En bok om det vardagliga och konkreta, om normer och traditioner vi bär med oss men det är också en bok om respekten för det triviala. På ett plan handlar städning om det mest personliga, hur vi har det i vårt eget hem men Maria visar hur städning även handlar om politik, nationalekonomi, marknadskrafter, kön, klass och historia.
Image may be NSFW. Clik here to view.Maria AntasPixelYle / Erik VierkensI Dokumenterat – Allt vi gör då vi städar berättar Maria Antas om städning ur många olika synvinklar och speciellt om den skuld och skam som finns förknippad med städning. Men också att synen på städning håller på att förändras.Image may be NSFW. Clik here to view.Jarmo ÅsnabryggYLE/Tove VirtaJarmo Åsnabrygg städar metrostationer i Helsingfors. År 2007 var Jarmo med och grundade rörelsen Oikeutta siivoojille, rättvisa för städarna. En internationell rörelse som kämpar för bättre löner för städare. Tyvärr går det trögt för Oikeutta siivoojille i Finland, folk vågar antagligen inte engagera sig, säger Jarmo som själv är stolt över att höra till arbetarklassen. Städjobbet menar han är tungt och smutsigt men det värsta är ändå avsaknaden av respekt. Att ta hand om andra mänskors skit är det värsta många kan tänka sig, säger Jarmo. Trots att han och hans kolleger är dem som varje dag håller vårt gemensamma kaos på avstånd.