
Det finns många duktiga och hyllade regissörer som får uppmärksamhet. Men vem uppmärksammar egentligen de dåliga regissörerna? Vi.
I helgen har M. Night Shyamalans film After Earth premiär. Shyamalan inledde sin regissörskarriär vackert med The Sixth Sense och Unbreakable. Båda filmerna stora succéer som cementerade Shyamalan bland de mera framgångsrika regissörerna i modern tid.
Men sen gick något snett. Filmerna blev sämre, intäkterna lägre. Och droppen som fick smutsbägaren att rinna över var The Last Airbender från 2010. Men Shymalan har ju åtminstone en gång i tiden varit bra. Det kan man inte säga om alla regissörer som placerar sig på den här listan, en topp tre på sämsta regissörer under 2000-talet.
3. Renny Harlin
Visst, det största finska namnet i Hollywood är en nationell stolthet och borde få sitt med i vår nationalsång, men vi kommer inte ifrån det faktum att hans filmer ofta får en relativt sval mottagning.
Die Hard 2 var bra och detsamma gäller The Long Kiss Goodnight. Men båda filmerna är produkter av 90-talet och 2000-talet har inte varit nådig för Harlin. Floppar som Driven (2001), Exorcist: The Beginning (2004) och The Covenant (2006) rättfärdigar honom på denna lista. Men vi är förstås stolta över Renny. Han sätter ju trots allt Finland på världskartan.
2. Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Det är inte så lätt att direkt komma på vilka filmer Jason Friedberg och Aaron Seltzer ligger bakom. Det här beror förstås på att deras filmer är oerhört dåliga och chansen är stor att du antingen ratat någon av deras filmer eller stängt av dem efter inledningsscenerna.
I herremännens filmportföljer hittar vi kalkoner som Date Movie (2006), Epic Movie (2007), Meet the Spartans (2008) och Disaster Movie (2008). Alla ovannämnda hör till 2000-talets sämsta komedier.
1. Uwe Boll
Uwe Boll anses vara 2000-talets Ed Wood. Det är inte en komplimang eftersom Ed anses vara den sämsta regissören genom tiderna. Visserligen är hans filmer kultförklarade, men tyvärr av fel anledning. Mera kanske som en studie i dåligt filmskapande. Detsamma gäller Uwe, den tyska regissören som specialiserat sig på att skapa film av dataspel.
Alone in the Dark (2005), Bloodrayne (2005) och Far Cry (2008) är ett axplock av de spel Uwe konverterat till film. Alla har fått svidande kritik. Själv är regissören mycket stolt över sina filmer och menar att de är missförstådda. Inför premiären av Bloodrayne utmanande Uwe fem kritiker som sågat honom i en boxningsmatch. Uwe vann alla fem matcher.