Jani Leinonen designar tavlor. Tillverkningen sker i låglönelandet Kina.
På söndag (15.9) öppnar Jani Leinonens och Aurora Reinhards utställning Promises på galleriet Showroom i Helsingfors. Jani Leinonen redigerar färdiga bilder till vilka han ger en helt ny samhällskritisk mening genom att driva med konsumtion, marknadsföringsstrategier och kändisskap.
Tavlorna i serien Made in China är fyllda med olika storleks färgsprakande figurer från olika kända, oftast matrelaterade, ohälsosamma och billiga märken.
- Tavlorna är till synes färggranna, glada och rentav humoristiska men när man tänker lite mer på det är de mer sorgliga på grund av vad de symboliserar, menar Jani.
Tillverkade i Kina
Made in China är en serie på 11 tavlor som alla är designade av Jani Leinonen men sedan målade i Kina. Idén med detta är att visa hur dagens samhälle fungerar på bekostnad av lågavlönade länder.
- Jag har länge tänkt på att det inte känns tillräckligt beskrivande att måla tavlorna själv så jag tog det till en ny nivå genom att få dem med i själva produktionsprocessen. Genom det här får man mer tydligt fram kritiken kring hur marknaden och ekonomin fungerar, säger Jani.
Jani pekar på hur dagens marknadsekonomi är uppbyggd. Det kan kännas obekvämt.
- Allting bygger på att det någonstans finns människor med låg lön som kan producera saker otroligt billigt. Det är det vi i västvärlden lever på. Vad tror du att skulle hända om alla i världen hade lika lön?
Text: Fredrika Lindholm