
Surrealistiska fantasier, gåtfulla drömmar, dramatiska divor, rollekar och ironi trängs på vykortens bildyta.
Utställningen "Surrealism och trolleri" på Finlands fotografiska museum visar upp nästan 500 fotovykort med förvånande visuell rikedom, hög konstnärlig kvalitet och fotografisk tjuskraft.
Genom dem öppnar sig en fascinerande utsikt över det industriella fotografiets glömda guldålder i början av 1900-talet och den moderna fotokonstens tidiga historia.
Christel Pettersson har besökt utställningen tillsammans med konstforskaren, docent Harri Kalha, som är en passionerad vykortssamlare och kurator för den aktuella utställningen.
Fotovykortens guldålder drog nytta av den urbana populärkulturen som hade börjat florera i början av 1900-talet. Den gryende filmkonsten, det moderna plagelivet, erotik, cirkus och varieté tjänade som inspiration för bilderna, och tekniska nymodigheter som flygplan eggade fantasin.
Vykortens guldålder började avta i och med första världskriget, men innovationerna blev kvar under ytan för att dyka upp senare. Sådana upptäckter inom den moderna konsten som syntetisk kubism eller collage bottnar i uttrycksmedel som användes i vykort redan vid ingången till 1900-talet.
Under 1920- och 1930-talen började en grupp avantgardekonstnärer och -poeter som André Breton, Pablo Picasso, Salvador Dalí och Paul Éluard hämta motiv ur drömmar, fantasier och det undermedvetnas virvlar. Så föddes den konstgren vi kallar surrealism. Fotovykorten som presenteras på utställningen var m.a.o. ”surrealistiska” redan innan själva begreppet uppfanns.
Utställningen "Surrealism och trolleri" visas på Fotografiska museet i Helsingfors t.o.m. 15.12.2013.