![]()
- Midsommarfirandet har ett osäkert ursprung, men man tror att det går tillbaka till forna tiders soldyrkan då solen stod högst på himmelen.
- Midsommaren infaller mellan 21 och 25 juni, veckoslutet närmast det faktiska sommarsolståndet.
- Under midsommaren firar vi sommarsolståndet, Finlands flaggas dag och Johannes döparens dag.
- Johannes döparens dag infördes på 300-talet i och med att man ansåg att Johannes döparen var född sex månader före Jesus.
- Under äldre tider ansåg man att magiska krafter var i rörelse i midsommartid och därför utförde man olika riter för att säkra framtiden både i jordbruket och det egna välbefinnandet.
- Genom olika riter ansåg man sig kunna se sin tillkommande; seden att plocka blommor och sätta under dynan på natten är vida spridd.
- På midsommarnatten kunde man också skörda dagg, som sedan kunde sparas och användas t.ex. i olika botemedel. Just den här natten ansågs daggen ha speciella krafter.
- Kyrkan har tidigare i olika respriser försökt förbjuda midsommarvakorna i och med att det folkliga firandet ansågs för vidlyftigt.
- Tidigare höll man ofta bröllop och konfirmationer på midsommaren men numera ordnas sådana helst under andra sommarveckoslut.
- Midsommarstängerna eller majstängerna är vanliga på många håll och men brukar tävla mellan byarna om vem som har den finaste stången.
Bakgrunden till vårt midsommarfirande är ganska diffus. Kanske går det tillbaka till något forntida soldyrkande men också det är osäkert. Klart är i alla fall att magiska krafter ansågs vara i rörelse vid just den här tiden på året. Det konstaterar Rasmus Häggblom, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi.
Under midsommaren firar vi egentligen tre olika saker. För det första handlar det om sommarsolståndet, för det andra Finlands flaggas dag och för det tredje Johannes döparens dag.
Idag är midsommaren kanske främst en festlighet mitt i sommaren och en fest som folk firar så som det passar dem bäst.
Tidigare fanns en del föreställningar sammankopplade med midsommaren och då handlade det om att starka magiska makter var i rörelse just under midsommaren. Alla har väl hört talas om att man kan se sin tillkommande om man plockar ett antal blommor och lägger dem under kudden. Men det fanns också flera andra sätt att göra det. Vissa ritualer skulle utföras då man var naken för att de skulle fungera och att skåda i vattendrag ansågs också kunna ge kunskap om framtiden.
Att städa inför midsommaren har också varit viktigt och då har det ofta handlat om att man ordnat bröllop eller konfirmationer under midsommaren. Ibland har midsommarfirandet med dans och festande gatt så långt så att kyrkan har velat förbjuda hela firandet, men dessa förbud har inte fallit i god jord.
Rasmus Häggblom, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi, har tittat närmare på midsommarfirandet förr och nu.