Tänk dig en exponeringstid på fyrtio timmar. Så länge och till och med längre har de suttit och väntat, astrofotograferna som nu ställer ut stjärnfotografier i biblioteket på Sjundeå station.
Plejaderna är en öppen stjärnhop i Oxens stjärnbild. Stjärnhopen är även känd som M45, efter sitt nummer i Messiers katalog, eller Sjustjärnorna. Hopen går även under smeknamnet de Sju systrarna. De unga stjärnorna lyser upp det damm som blivit över när stjärnorna bildades. Fotograferat under september-oktober 2011 på Komakallio i naturliga LRGB-färger. Sammanlagd exponeringstid cirka sex timmar. Fotograf Antti Kuntsi.
I biblioteket pågår en utställning som heter ”Läheltä kauas”. Utställningens namn kan fritt översättas till ”Från när till fjärran”.
Också arrangörsföreningens namn tarvar en fri översättning, eftersom Kirkkonummen komeetta inte har något svenskt namn. Det fritt översatta namnet får vara Kyrkslätts komet.
Nattlysande moln är den molntyp i jordens atmosfär som ligger högst upp, på ungefär 85 kilometers höjd. Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. Fotograferat 21-22.7.2011 i Jockis (Jokioinen). Fotograf Samuli Vuorinen
Föreningen har ungefär 230 medlemmar och verksamhet i Kyrkslätts grannkommuner. Den mesta verksamheten är på föreningens utkiksberg i Vols.
- Där sitter nog varje kväll minst fem-sex fotografer och tar bilder av stjärnor, berättar föreningens viceordförande Ville Lindfors.
Fotograferna är aktiva under mörka kvällar, det vill säga under vinterhalvåret.
Från regnbåge till Andromedas galax
På utställningen i Sjundeå bibliotek finns ett tjugotal fotografier av olika objekt. Andromedas galax är väl det längst belägna motivet, medan regnbågen som Lindfors fotograferat ligger närmast.
- Att fotografera en regnbåge kräver bara någon hundradels exponeringstid, säger han.
När solen är tillräckligt lågt kan man se en hel regnbåge vars båda ändar sträcker sig ner till marken. Bilden är tagen 10.5.2009 i Sjundeå Västerby. På bilden syns Tjusträsk och till vänster Sjundeå bad (Spahotell Rantasipi Siuntio). Bilden tagen på fri hand och sammansatt till en panoramabild av fem skilda exponeringar. Fotograf Ville Lindfors.
Exponeringstiderna vid fotografering av till exempel stjärnor kan vara flera timmar, förklarar Ville Lindfors. Däremot kräver inte månen eller solen långa exponeringstider.
- De är väldigt klara så exponeringstiden är kort.
Förutom stjärnskåderi eller fotografering av stjärnor kan föreningen Kirkkonummen komeettas medlemmar delta i de föreläsningskvällar som ordnas med jämna mellanrum.
- Jag brukar inte missa en enda föreläsning. Det är intressant att veta hur vi lever och hur hela universum ser ut, det är ju mitt i det som vi lever, säger Ville Lindfors.
Utställningen pågår i Sjundeå bibliotek fram till slutet av mars.