![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_901,c_crop,x_0,y_95/w_360/v1423339835/14-svyle-21173454d670f65fe60.jpg)
Vem skickar Finland till ESC? Ska musiken eller artisten vara i fokus? Den diskussionen förs på många håll i och med gruppen Pertti Kurikan Nimipäiväts deltagande i årets upplaga av UMK.
Thomas Lundin, scenartist och Eurovisionsveteran var tydlig i sin åsikt i Succémorgon för ett tag sedan:
- Jag tycker att det är en fantastisk grupp, där finns en stolthet och styrka och en glädje som jag tycker är fantastisk.
Jag tycker att låten är fruktansvärt dålig, den är direkt pinsam.
Men när det gällde låten i sig var Thomas inte lika generös:
- Det är ingen låt. Jag tycker att låten är fruktansvärt dålig, den är direkt pinsam.
Thomas anser inte att Pertti Kurikan Nimipäivät ska representera Finland i Eurovisionsfinalen. Hans argument är att ESC är en låttävling i första hand och Thomas tycker att det ska vara låtar som håller måttet som skickas vidare.
Hur publiken röstar går inte att mäta
Johan Lindroos, musikchef på Svenska Yle och kommentator för både UMK och ESC, håller inte riktigt med.
- Inte kan vi mäta hur folk röstar och varför, säger Johan. Det finns folk som garanterat tycker att det här är en bra låt.
det borde ju få vara precis lika normalt som allt annat, det är ju en naturlig del av samhället.
Det var diskussioner om Lordi också, säger Johan, och det var många som inte tyckte att låten höll måttet. Inte för att de är jämförbara rakt av, påpekar Johan, men som fenomen - att skicka ett bidrag som drar uppmärksamhet åt andra håll än bara musiken - är ju inget nytt.
- Det är ju klart att det är en historisk händelse om de går vidare, säger Johan. Det blir en poäng automatiskt för att det blir första gången personer med utvecklingsstörning är i final. Men det borde ju få vara precis lika normalt som allt annat, det är ju en naturlig del av samhället.
Ställningstagande vare sig man vill eller ej
Det blir dock svårt undvika att det blir ett ställningstagande, trots att vare sig bandet eller låten i sig har en uttalad agenda. Så frågan inför helgens UMK-final kvarstår: om Pertti Kurikan Nimipäivät vinner, hur mycket kommer det att handla om att skicka ett band till ESC där medlemmarna är personer med utvecklingsstörning i motsats till att skicka dem på grund av musiken?
- Det kan man inte veta, jag skulle vara försiktig med att dra en sådan slutsats, säger Johan. Man kan säkert tolka in vad som helst i resultatet och sedan stödja en eller annan teori.
Tanken på att de inte skulle få vara med för att det kan finnas en risk för att det kan uppfattas som något slags ställningstagande är skrämmande, tycker han.
Johan tror, som jämförelse, att ganska många kommer att gå till riksdagsval baserat på andra faktorer än bara sakinnehåll, det kan handla om hur de talar och ser ut som tilltalar. Vad folk väljer att sympatisera med är inte entydigt. Så man kan aldrig vara säker på exakt vad det är som avgör hur människorna i slutändan röstar, vare sig det är UMK eller ESC.