![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_40/w_360/v1424100797/14-svyle-21314054e20d2acca99.jpg)
Kinesiska lyktsoldater fyller Paasikivi-skvären vid Glaspalatset i Helsingfors. De har terrakotta-armén som förebild och ger en försmak av det kinesiska nyårsfirandet på onsdagen den 18 februari.
”Det var Chi Hoang Ti, kung av Tsin, som lät bygga den kinesiska muren och bränna alla böcker i Kina. Detta hände på Hannibals tid, innan Jesus var född.”
Så skrev Evert Taube om Kinas förste kejsare, som levde 200 år f.Kr. Kejsarens grav vaktades av tusentals terrakottasoldater i naturlig storlek inne i underjordiska bergsgångar. Först år 1974 upptäcktes de här stensoldaterna och började kallas terrakotta-armén.
Endast kropparna lyser
De upplysta lyktsoldaterna som nu visas i Helsingfors har terrakotta-armén som förebild. De är gjorda av genomskinligt tyg, som är spänt över ett järntrådsskelett. Men lyktarmeńs uppgift är inte att kriga eller vakta döda makthavare, utan att sprida ljus och glädje inför det nya året.
De röda ansiktena har inte krigiska miner liksom terrakotta-arméns soldater. Huvudena är rödfärgade, i ett plastliknande material, och är inte upplysta. Det kan ge betraktaren associationer till att det är bäst att inte använda huvudet, att inte tänka själv. Och i vinden gungar huvudena lätt, fram och tillbaka, som någon kan göra i en statisk tillvaro fylld av tristess och enformighet.
Lyktarmén står på ett ställe där tankar om makt, och kanske maktmissbruk, lätt kommer i sinnet: hade lyktsoldaterna ögon skulle de se riksdagshuset, Mannerheimstatyn, och bakom deras rygg står monumentet över president Paasikivi. Men framför allt ger lyktarmén möjligheter för de förbipasserande att fundera över Kina, landets kultur och historia.
Olympiska spelens PR-gestalter
Den kinesiska lyktarmén kom till inför OS i Peking år 2008 och stod då att beskåda i stadsdelen Chaoyang. Efter det har soldaterna rest runt och bland annat visats i Edinburgh och Berlin. En del av dem visas i Sydney i Australien samtidigt som i Helsingfors.
Ljuslyktor är en viktig hantverkstradition i Kina och med de genomlysta soldaterna i granna färger kombineras den här traditionen med det världsberömda arkeologiska fyndet, terrakotta-armén. Utställningen har producerats av kulturcentret i Chaoyang under ledning av centrets chef Xu Wei.