![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_750/w_360/v1424088596/14-svyle-21309054e1dd8d6bc33.jpg)
Att få klä sig i en teaterkostym kan göra under. Dräkterna är gjorda för att ge styrka och mod åt bäraren. Att en vanlig vardag få bli någon annan kan vara befriande. I bästa fall hittar man sitt sanna jag.
Drömmarnas väv heter en ny utställning på Teatermuseet i Helsingfors. På de för hand skulpterade dockorna hänger klänningar och kostymer, som sytts fina för hand för att behaga publikens blickar. Teaterkostymerna skall också föra beskådaren till en annan tid och plats, till den pompösa renässansen eller till det frigjorda1920-talet.
I utställningen Drömmarnas väv visas epokdräkter från Teatermuseets egna samlingar. De äldsta, sköra drömmarna härstammar från 1800-talets slut och de senaste är från 2000-talet. Teatermuseets chef Helena Kallio är stormförtjust i idén att låta museibesökarna själv välja en kostym och klä sig i den. På museet finns en klädställning som är fylld med de mest fantastiska kreationerna. Anna Kareninas klänningar och duvblåa barnkostymer.
Av samma tyg som drömmar göras av, vi äro gjorda och vårt korta liv omfamnas av en sömn.
William Shakespeare, Stormen
Teaterkostymens historia
Teatrarna i Finland hade redan på 1800-talet sina egna kostymateljéer där man sydde och vårdade scenkostymerna. Epokdräkterna återanvändes och reparerades och syddes om enligt skådespelarens mått. Korsetter, krinoliner och höftdynor var viktiga för dräktplaneraren. Med stadiga underkläder fick man forma en ny silhuett. Helena Kallio är speciellt förtjust i de handsydda underkläderna i historisk stil.
- Här finns en reproduktion av en rokokokorsett och en panier från 1776 och en reproduktion av en 1500-tals renässanskorsett i Tudor-stil.
Smycken och dräkter beställdes tidigare från affärer i Centraleuropa.
Den älskade rokokon
Rokokomodet med sina pompösa former och ljuvliga pastellfärger är bekanta för en bred publik. Rokokon har använts som inspiration för dräkter i sagopjäser, operor och operetter. Kännetecknande för stilen är peruker, sidenskor, vida kjolar och kragar med krås. På utställningen finns en rokokorock från sekelskiftet 1800-1900, som bl.a. Tauno Palo burit i pjäsen Solfjädern (1935).
Utställningens godbitar är en puderrosa solfjäder tillverkad för hand av Dagonet champagneflaskans skyddspapper och Ella Eronens dramatiska strasshalsband med rubinröda stenar. I ett vitrinskåp visas skådespelerskan Ida Aalbergs benvita korsett från slutet av 1800-talet. Den ser ut att vittra sönder i sin sköna skörhet.
Dräktutställningen Drömmarnas väv på Teatermuseet i Helsingfors till den 10 januari 2016.