![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_82/w_360/v1424098727/14-svyle-21313354e2052928a89.jpg)
Oinspirerande undervisning leder till att eleverna allt lättare plockar fram mobiltelefonen också under lektionstid. Forskning visar att få gymnasielärare tycker att telefonerna är ett problem i klassrummet, det är skönare för alla om det blir lite tystare, säger forskaren Fritjof Sahlström.
I många gymnasier ska telefonen vara i mobilparkering eller i skolväskan under lektionen. Trots det är det rätt vanligt att eleverna sitter och chattar, surfar eller spelar vid tillfälle.
Ellen Sahlström som själv går i nian säger att det händer att man chattar under lektionerna eller att mobilen slinker fram till exempel under stora sportevenemang.
- I fjol när det var OS satt vi och tittade på livesändningar under lektionerna och ingen sa något.
Sju gånger under en timme
Fritjof Sahlström som är docent i pedagogik vid Helsingfors universitet, har observerat mobiltelefonanvändningen bland gymnasieelever i Vasa. Eleverna som iakttogs plockade fram mobilen fem till sju gånger per timme. Trots att variationen mellan elever generellt sett är stor används mobilen mycket även under lektionstid. Man läser och skriver meddelanden, surfar och chattar, berättar Sahlström.
Av de cirka 500 gångerna som elevernas mobilanvändning registrerades under lektionstid blev det nästan aldrig någon tillsägelse från lärarhåll.
- För läraren är telefonen inget problem i klassrummet om man tittar på hur det är i praktiken. Just därför att det blir lugn och ro när eleverna sitter tysta. Om de inte skulle vara på mobilen skulle de prata med varandra, säger Sahlström.
Sahlström säger sig förstå elever som chattar under lektionstid.
- Alltid är det inte så inspirerande att sitta och lyssna på en lärare som bara pratar och pratar. Det är väldigt sällan du som elev får säga något i ett klassrum, det är väldigt styrt det du får säga.
Tystare klassrum
Som forskare är Fritjof Sahlströms intryck att gymnasieelevernas klassrum har blivit tystare.
- Tidigare när man ville vara aktiv eller social så var man tvungen att prata. Nu kan man vara social och aktiv utan att det ljudmässigt stör, menar han.
Ingen lösning att konfiskera mobilen
Vad borde då göras för att få bukt med det allt oftare förekommande chattandet och mobilpillandet på lektionstid? Enligt Fritjof Sahlström är det viktigt att fundera över orsaken till att det blir så.
- Ungdomarna är nog relativt fiffiga. Om de chattar under lektionen så finns det ett skäl till det. Inte ska lösningen vara att man tar bort telefonerna med det argumentet att det andra var mer intressant än det vi sysslar med i klassen. Då måste man se över undervisningsmetoderna, säger Sahlström.
Börja från dig själv
Det är givetvis inte önskvärt att eleverna surfar på sina mobiltelefoner under timmarna, helst ska de ju koncentrera sig på det som lärs ut, menar Sahlström.
Men ser verkligheten på den här punkten så väldigt annorlunda ut bland de vuxna, frågar sig forskaren?
- Tänk själv hur det är när man sitter på ett tråkigt möte. Man börjar lätt snegla på dagstidningarna på mobilen. Man kollar det ena och det andra medan man sitter och nickar, så är det. Man får väl börja med att se över sina egna vanor, säger Fritjof Sahlström.
Hur ser det ut i din eller ditt barns skola - är mobilen framme under lektionerna och vad kan det tänkas bero på?
Kommentera gärna nedan.
Läs också: Vuxna behövs på Whatsapp