![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1019,h_574,c_crop,x_0,y_53/w_360/v1423576248/14-svyle-21212754da0bd994530.jpg)
På Scenkonst Novia i Vasa har det den senaste tiden varit tal om nya finansieringsmodeller och inbesparingskrav. Men vad är scenkonstens plats i samhället, behövs en sådan här utbildning, och hur stort är hotet egentligen?
Scenkonstens utbildningsansvariga, och profileringsansvarig på Drama&Teater-linjen, Gabriele Alisch säger att hotet absolut ska tas på allvar, men att inga beslut ännu har gjorts, utan att skolan nu satsar på att bredda kompetenser inom utbildningen för att i framtiden göra den mera lockande för nya sökande.
En av Scenkonstens nya strategier är t.ex. ett samarbete med Teaterhögskolan i Helsingfors, där den svenskspråkiga linjen i teaterkonst för skådespelare öppnar upp möjligheten att som utexaminerad från Scenkonst söka till ett tvåårigt magistersprogram, som leder till magisterexamen i teaterkonst. Ansökan till magistersprogrammet kunde i praktiken vara möjlig redan nästa år.
Dick Idman, professor i teaterkonst på den svenskspråkiga linjen på Teaterhögskolan, Konstuniversitetet, har också öppet uttalat sig om situationen på Scenkonst, och poängterar hur viktig samarbetspartner skolan är för dem.
Besviken på nedläggningshot
Steina Öhman, profileringsansvarig på Scenkonstens fysiska linje, uttrycker sin besvikelse över att skolan igen hotas av nedläggning. År 2013 gjordes nämligen ett beslut att lägga ner den fysiska linjen, vilket betyder att den årskurs som nu går sitt sista år på skolan är den sista kullen fysiska dramainstruktörer som utexamineras från Novia Scenkonst.
Utbildningen på Scenkonst leder alltså till en kandidatexamen som Dramainstruktör, ett yrke där teaterkonsten och pedagogiken går hand i hand, och där många efter sin examen jobbar med så kallad tillämpad teater, på t.ex. skolor, daghem, på teatrar, inom vården m.m. Ett yrke och en utbildning som troligtvis kommer att behövas allt mer i framtiden.
Skaparglädje och kreativitet på Teater Casa
Men trots att man inte med säkerhet kan säga hur framtiden för skolan kommer att arta sig så är rummen på Teater Casa, skolans utrymmen på Kasernområdet i Vasa, fulla av skaparglädje och kreativitet, då de studerande på den fysiska linjen är i full gång med att repetera inför den kommande scenkonstfestivalen ”Peeled” som går av stapeln nu till helgen, fredag 13.2 till söndag 15.2.
Mera information om utbildningen, och festivalen och dess program, hittas på Scenkonstens hemsida.
Redaktör: Alexandra Häggman