Just nu är finöl något av det mest trendiga du kan dricka. Istället för att släpa med oss ett sunkigt 12-pack på fest, så anländer vi med fem noga utvalda glasflaskor med snygg etikett. Varifrån kommer trenden? Och varför envisas alla med att dricka ölen IPA?
Samtidigt som hipsters tog över gatorna klättrade ölen upp på trendighetsskalan. Nu har varje respektabel krog ett digert utbud av ale och lager, vackert buteljerade i flaskor med snygg etikett. De bästa ölen kommer från små mikrobryggerier, styrda av unga och nyfikna typer i mustasch och rutig flanellskjorta. Men varför är ölen så het just nu? Vi tog oss ett snack med Jura Mikkonen och bryggmästaren Alexander Maier, som snart öppnar ett mikrobryggeri i Vasa.
- Öl är den bästa drycken i världen. Den har alltid funnits och de flesta tycker om den. De flesta kulturer i Europa har också en ölkultur. Och så smakar det gott, säger Alexander när han ger oss ett litet spontant brandtal.
Jura tror att alla vill ha öl eftersom det är en lätt dryck att dricka, som också är lättillgänglig.
- Öl känns också lite mer jordnära än vin, där du ska vara mer skolad för att känna igen smaker, säger han.
Den nya snobbtrenden
Mikrobryggerier är en internationell trend, och Jura tror också att det går hand i hand med viljan att äta och dricka mer ekologiskt och närproducerat. Ölen har också kommit in i de fina salongerna, och blivit något av en ny snobbtrend.Mikrobryggerier
- Jovisst kan det vara lite snobbigt. Starka öl som doppelbock kan du förvara i tre till fem år, till exempel i gamla träfat gjorda för whisky. Du kan fundera ut en massa nya tekniker, precis som med vin, säger Alexander.
Precis som med de flesta stora trender kommer också trenden med mikrobryggerier från USA.
- Marknaden i USA koncentrerades länge kring de stora företagen, och deras öl smakar alla likadant. Under 70- och 80-talet började folk istället brygga eget öl i sina garage, säger Alexander.
De små garagebryggerierna experimenterade och fann sätt att få fram öl med nya smaker. Sedan växte de till sig och blev större.
- Jag tror att 15 procent av den amerikanska marknaden består av hantverksbryggerier i dag. Den här trenden har också tagit sig hit, via Sverige, säger Alexander.
Vad är grejen med IPA?
All sorts specialöl säljer mer och mer. I Finland är det alen som är starkt på väg uppåt, och det visar också försäljningssiffrorna, berättar Juro. Under de senaste åren är det ändå ölen IPA (India Pale Ale) som de mest trendkänsliga gärna sörplat på. Vad är då grejen med IPA? Olika ölsorter
- Det kommer också från USA, men ursprungligen från Storbritannien där alen gjordes starkare än vanligt, för att sedan skíckas till Indien. Planen var att tunna ut ölen när den var framme vid sin destination, men det struntade man i. Ölen dracks stark och den var god, säger Alexander.
I något skede glömde engelsmännen bort sin indiska ale, men sedan hittade mikrobryggerierna ölet igen och började tillverka det.
- Det är ett enkelt sätt att få ölen att smaka mer och bli mer extrem. Jämför du en lager med en IPA är de totalt annorlunda, säger Alexander.
När mikrobryggeriena startade igång sin verksamhet, det här var alltså före IPA-boomen, började de oftast med en IPA, och därifrån kommer också trenden.
- Alla bryggerier vill ha en IPA, och vi kommer också att ha en sådan i något skede, säger Alexander.
- Men så ska vi komma ihåg att fastän det är IPA som är trendigast nu är det ändå lager som säljer mest. Det som verkar trendigt på krogen ger inte hela bilden i slutändan, säger Jura.
Öl med blåbär
Smaksatt öl är en annan grej som länge varit i ropet.
- I Finland har man mycket gått in för att testa nya smaker. Det har till och med gjorts memmaöl, vilket inte var någon stor succé ... och jag kan förstå varför, säger Jura.
I ölbryggning kan du i princip sätta i vad som helst för att få fram nya smaker, som till exempel bär eller choklad.
- Det är en intressant utveckling, för det är när du gör galna saker som något nytt och bra kan komma fram. Vi kommer ändå vara lite försiktiga och inte slänga i vad som helst i ölen, säger Jura.
Här kan du läsa mer om bryggeriet: